Dodaj do ulubionych

Jakie badania zrobić?

03.08.11, 11:07
Od jakiegoś czasu z systematycznością co do miesiąca Jasiek dostaje nagłej, wysokiej, trudnej do zbicia gorączki (powyżej 39 stopni) z dreszczami i oprócz tego nie ma innych objawów.
W tamtym miesiącu obydwoje chorowali, do wysokiej gorączki dołączyło gardło i pediatra z miejsca przepisał antybiotyk. Nie zlecił żadnych badań, ja zmęczona stanem chłopaków nie chciałam ich ciągać po laboratorium, więc podałam przepisowo antybiol i tak gorączka trwała bez przerw 3 noce.
W niedzielę Jasiek chodził blady jak ściana, kilka razy zwymiotował. Poniedziałek ok, wczoraj od rana marudny, zmęczony, miał podwyższoną temperaturę. Czekałam do wieczora, bo w naszym bloku trwa remont i nie mogą spać w dzień, więc zgoniłam to na ogólne zmęczenie (we wtorek było tak samo, na dodatek poszli późno spać).
Ale ok 22 znowu dreszcze, gorączka 39,3, podałam Ibufen i do rana jakoś przetrzymał, rano znowu to samo. Michał ok, więc po cichu liczę na trzydniówkę.
Niepokoi mnie to, że Jasiek ma pod oczami mocne, różowe sińce - wiem, że może to być objaw alergii, ale one zanikają jak jest zdrowy. Od jakiegoś czasu obydwoje mają bardzo śmierdzące siki, nie wiem, czy to wina soczków czy może jakieś bakterie. Zęby ma wszystkie, więc gorączka nie jest od nich.
Teraz dobrze się trzyma, więc dzisiaj jedziemy do naszego pediatry-alergologa, starego doktora, który go postawił na nogi. Chcę też prywatnie wykonać badania, których dawno nie miał robionych. Morfologię z rozmazem, mocz, białko, żelazo.
Jak myślicie, co jeszcze zrobić?

Chcę go przemaglować i znaleźć przyczynę, ok, mogłabym podać kolejny raz antybiotyk i na chwilę "mieć spokój" ale wiem, że to nic nie da i za jakiś czas będzie powtórka z rozrywki.
-----
Justyna & stonki: Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
31 tc, ur. 17.10.2009 r.
Obserwuj wątek
    • brzanka7 Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 11:20
      Ja bym jeszcze zrobiła kał na pasożyty.

Pozdr
      A
      • monika.rz.86 Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 11:27
        Też doradzałabym zrobić badania kału na pasożyty.

Monika - mama Majusi(09.07.09-28tc/1200g/38cm) i aniołka Oliwki (09.07.09/1025g/36cm)

https://www.suwaczki.com/tickers/km5stv7354kvrnx8.png
        https://www.suwaczki.com/tickers/hotwg8ddfkh7wues.png
      • zbiszkopcik Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 11:28
        I w kierunku na momnonukleoze
    • polaa27 Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 11:32
      Przede wszytskim kał na pasożyty i lamblie.

A robiłaś już te panele alergii pokarmowej i wziewnej? Wygląda to na reakcje alergiczne i wariowanie układu immunologicznego. Wczesniej jeszcze opisywałaś "ruchliwość" swoich synków. Praktycznie 100% alergików bez diety eliminacyjnej mają problem z nadruchliwośćią, nerwowością, brakiem koncentracji, etc. Myślę, że przemyślana dieta (po badaniach) mogłaby wam bardzo pomóc.
      • misiekjasiek Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 11:48
        O, dzięki, o badaniu kału nie pomyślałam.

Jesteśmy po testach, wyszła silna alergia na białko jaja kurzego, do tego wziewna olszyna (teraz nie pyli). Też myślę, że może mieć to coś wspólnego z alergią, tym bardziej, że pojawiły się sińce i ta gorączka też bez innych objawów jest.
        Bardzo liczę na tego naszego doktora, w nim cała nadzieja, może on coś wymyśli innego oprócz antybiotyku.
        -----
        31 tc, ur. 17.10.2009 r.
        • misiekjasiek Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 11:53
          Acha, dietę mamy, dosyć rygorystyczną i jest fajnie, po tych panelach i zmianie alergologa jest po prostu o niebo lepiej, chociaż czasami dalej są problemy ze skórą i szukamy przyczyny.
          Zmieniłam ręczniki, proszek do prania, doktor sugerował też alergię kontaktową. Widzę różnicę. I wydaje mi się też, że coś musi być w wózku, nie wiem czy reaguje jakoś na materiał, ale po każdej przejażdżce całe nogi są w "dziadach".
          Czuję się jak detektyw, jeszcze mi lupy brakuje, ale naprawdę czasami można się załamać.
          -----
          31 tc, ur. 17.10.2009 r.
      • monika.rz.86 polaa27 03.08.11, 12:16
        polaa27 napisała:

Praktycznie 100% alergików bez diety eliminacyjnej maj
        > ą problem z nadruchliwośćią, nerwowością, brakiem koncentracji, etc.

Mogę wiedzieć skąd się o tym dowiedziałaś, bo jak to czytam to zastanawiam się czy to mojej Mai nie dotyczy. Chciałabym zgłębić ten temat. A wizytę i pulmonologa-alergologa mamy we wrześniu dopiero. I wtedy też wyniki testów.
      • brzanka7 Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 12:27
        polaa27 napisała:

> Przede wszytskim kał na pasożyty i lamblie.
        >
        > A robiłaś już te panele alergii pokarmowej i wziewnej? Wygląda to na reakcje al
        > ergiczne i wariowanie układu immunologicznego. Wczesniej jeszcze opisywałaś "ru
        > chliwość" swoich synków. Praktycznie 100% alergików bez diety eliminacyjnej maj
        > ą problem z nadruchliwośćią, nerwowością, brakiem koncentracji, etc. Myślę, że
        > przemyślana dieta (po badaniach) mogłaby wam bardzo pomóc.

Wiesz co? Moja córka jest alergikiem. Słowa "nadruchliwość" i "Karina" kojarzą się ze sobą przez sprzeczność. Tak jak "żółw" kojarzy się z "szybkością"wink
        Synek za to nadruchliwy jak chol..a, a w panelu alergicznym wyszły mu same zera i jedynki.
        Wyjątki od reguły?

Pozdrawiam
        Ania
        • misiekjasiek Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 12:37
          Niekoniecznie, ale ja zauważyłam np. rozdrażnienie, pobudliwość wtedy, gdy Jaś ma te swoje "dziady" na skórze. W nocy nie może spać, popłakuje. Jego to swędzi, on się zadrapuje, to go wkurza, więc to takie błędne koło. Noc bez wysypki to zwykle noc cała przespana lub z jedną pobudką, noc z wysypką to wstawanie do niego co godzinę (nie ma smoczka, krzywo leży, swędzi, to wszystko nagle mu przeszkadza).
          Na początku, gdy szukałam informacji o alergii spotykałam się z opiniami, że dziecko, które ma systematycznie dostarczany czynnik alergiczny jest bardziej pobudzone. Nie wiem, czy to równa się z ruchliwe. Ale coś w tym musi być.
          -----
          31 tc, ur. 17.10.2009 r.
          • brzanka7 Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 12:48
            misiekjasiek napisała:

> Niekoniecznie, ale ja zauważyłam np. rozdrażnienie, pobudliwość wtedy, gdy Jaś
            > ma te swoje "dziady" na skórze.

Płaczliwość, niespokojny sen, z budzeniem się i płaczem - to u nas.

> W nocy nie może spać, popłakuje.

No właśnie

> Na początku, gdy szukałam informacji o alergii spotykałam się z opiniami, że dz
            > iecko, które ma systematycznie dostarczany czynnik alergiczny jest bardziej pob
            > udzone. Nie wiem, czy to równa się z ruchliwe. Ale coś w tym musi być.

Zanim minąłby czas potrzebny na systematyczne dostarczanie alergenu potrzebnego do nadruchliwości ja padłabym chyba na zawał. Cztery "swędzące" noce mojej córki i ja chodzę jak zombie. Ostatnio tak mieliśmy jak zjadła jeden malutki kawałek kandyzowanej skórki pomarańczowej. W ogóle nie wyobrażam sobie sytuacji w której miałaby stały kontakt z alergenem. Zwłaszcza, że nawet jeśli kontakt był jednorazowy, zmiany na skórze utrzymują się około tygodnia.

Pozdrawiam
            Ania
          • kasiulka_s123 Re: Jakie badania zrobić? 03.08.11, 12:52
            Justyna! Na wirus cytomegalii też badania zrób.
    • misiekjasiek Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 10:15
      Wiecie, lekarz mnie trochę wyśmiał tongue_out
      Odnośnie cytomegalii (wykluczył bez badania), mononukleozy itd.
      Kazał wziąć wstrzymanie na neta, bo tylko mądrzy ludzie NIE korzystają z Internetu big_grin
      -----
      31 tc, ur. 17.10.2009 r.
      • brzanka7 Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 10:26
        misiekjasiek napisała:

> Wiecie, lekarz mnie trochę wyśmiał tongue_out
        > Odnośnie cytomegalii (wykluczył bez badania), mononukleozy itd.
        > Kazał wziąć wstrzymanie na neta, bo tylko mądrzy ludzie NIE korzystają z Intern
        > etu big_grin

Ale co? To w ogóle żadnych badań nie kazał zrobić?

• phere_nike Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 10:43
        a badanie moczu było? bo śmierdzące siki mogą wskazywac na infekcję
        • zdunia1979 Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 11:08
          Ja bym zrobiła mononukleozę i toksoplazmozę. Do tego enzymy wątrobowe i wszystkie wsakźniki zaplne Crp i OB. I warto zrobic wymaz z gardła i nosa. U nas po mononuklezie gronkowiec "nosowy" dawał objawy o jakich pisałaś.
      • kasiulka_s123 Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 11:34
        No ale co Wam powiedział więcej? Ze od czego takie objawy mogą byc?
      • aga.n.f Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 11:53
        O jaki milusi egzemplarz sie trafił. <:evilsuspicious
        Ciekawe ze bez tego neta większośc naszych dzieci byłaby w czarnej d.

I co, nie kazał nic robić? Siedziec i sie patrzec ino??
        • misiekjasiek Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 12:16
          Wiecie dziewczyny, to jest stary lekarz, kiedyś ordynator oddziału dziecięcego w naszym szpitalu, alergolog od dzieci i dorosłych, teraz przyjmuje tylko prywatnie i to za tak śmieszne pieniądze, że chyba robi to w ramach wolontariatu.
          Każda nasza wizyta u niego to ok. godzina, w tym wyyyyyywiaaaaadddddddd tak dokładny, że szok. Jaśka postawił na nogi jeśli chodzi o alergię, pulmonolog z Polanek czy okoliczni alergolodzy nie dawali rady.
          30 lat temu ratował wcześniaki, bez sprzętu, za to z wiedzą i wyczuciem.
          Dosyć kontrowersyjny lekarz, u nas albo go ludzie kochają albo nienawidzą.
          Fakt faktem, że u niego znane nam dzieciaki cudem zdrowieją i to bez obłożenia lekami.

Co powiedział. Sińce mogą być jak najbardziej alergiczne, gorączka też. Chociaż - stawia na trzydniówkę. Uszy czyste, gardło, oskrzela też. Mamy zbijać, obserwować i jeśli jutro nie będzie poprawy, jechać do niego z reklamacją.
          Badania jak najbardziej, CRP, mocz, morfologia.
          Jak mu powiedziałam o cytomegalii (o mononukleozie nie wspomniałam) to mi powiedział, żebym wyłączyła kompa. Powiedział, że wyklucza cytomegalię bez badań.

Czekam do jutra, powinna przepisowo ustąpić gorączka + wyjść wysypka, jeśli to oczywiście trzydniówka. Michał nie złapał nic, więc być może to jest to, bo on już trzydniówkę przechodził.
          Jeśli nic się nie zmieni, jedziemy i wtedy będziemy myśleć.
          Nie wiem, ja mu ufam, trochę mnie uspokoił.

PS. Pytał o Michała, opowiedziałam mu o jego zachowaniu i mówił, że trzeba zrobić diagnozę. I SAM mówił o Aspergerze.
          -----
          31 tc, ur. 17.10.2009 r.
          • misiekjasiek Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 12:23
            Nie, to nie jest taki lekarz, który olewa i nic nie widzi, wręcz przeciwnie. Ja po wizycie u niego jestem zawsze ZASKOCZONA tym facetem, siedzisz sobie u niego na fotelu i gawędzisz dobrą godzinę a to o tym i o tamtym, rozmowa niby towarzyska ale o WSZYSTKO wypyta. Zawsze ma czas.
            Nawet mnie wczoraj mimochodem zapytał, kiedy byłam u ginekologa i czy robiłam sobie USG piersi/cytologię. Który lekarz dziecięcy interesuje się takimi rzeczami?
            No rozmowa o cytomegalii wyglądała mniej więcej tak:
            - No bo wie pan, może warto zrobić badania w kierunku cytomegalii...
            - Widzę, że dużo wiesz. Oglądałaś wczoraj Wojewódzkiego?
            - Nie?
            - Był u niego Englert i mówił, że jest człowiekiem mądrym i szczęśliwym, bo nie używa Internetu.
            itd tongue_out
            -----
            31 tc, ur. 17.10.2009 r.
            • kasiulka_s123 Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 12:37
              Pffff, o cyto pisałam ja, ale przecie to nie z objawów netowych, tylko koleżanki siostrzenica miała podobne objawy.
              • kasiulka_s123 Re: Jakie badania zrobić? 04.08.11, 12:40
                Ej, a nasz alergolog mówił, że przy alergiach nie występuje gorączka (stąd niby wiadomo, że jak nie ma gorączki a są katary czy kaszel to alergiczne na bank). Czyli wychodzi na to że to nieprawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka