Dodaj do ulubionych

ile śpią Wasze około roczne pociechy?

25.08.11, 11:28

Moje słońce zawsze dlugo i smacznie spało, nigdy nie narzekałam na jej sen. Nie musiałam specjalnie wychodzić na spacery żeby pospala, wręcz przeciwnie, wychodziliśmy jak się wyspała, żeby poogłądala świat.
Obecnie przesypia całe noce (od 22 do 8).
No i w dzień, ma drzemki po 2 godziny, przed południem jedną, jak wstanie o 8 to o 11-11.30 już przykłada buzie do poduszki i kładziemy się spać, druga drzemka po południu około 16-17 też 2 godziny.
Nawet mam wrażenie, że chciałaby dłużej pospać, z drzemki przedpołudniowej to ją delikatnie wybudzam około 13, no ile będzie spać.
Nie przeszkadzają jej odgłosy domowe, mogę zmywać, sprzątać, gotować a ona smacznie śpi.
Tylko czy nie za długo jak na ponad roczniaka?
Wiem że sen to zdrowie i powinnam być szczęśliwa że dziecię tak szybciutko i bez problemu zasypia samo, no ale...
Morfologia wyśmienita, hemokryt 39%, hemoglobina 14 (!) (to ja nie mam tak dobrej morfologii)
Po wyspaniu się jest wesoła, bardzo ruchliwa, wszędzie jej pełno, otwiera wszystkie szafki, wszytko wyciąga, zwiedza mieszkanie na czworakach, staje przy meblach.

Alicja mama Laury (05.07.2010r., 1200gram, 45cm, 30tc, 5,5,6)
fotoforum.gazeta.pl/5,2,aaalicja2.html
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 25.08.11, 11:32
      Eeee... Nie wybudzaj. po pierwsze późno ją kładziesz spać (moja sypiała od 19.00 do 9.00 + 3 godz. drzemki w dzień), a po drugie dzieci się różnią. Jak Cie to niepokoi, zamelduj pediatrze.
      • misiekjasiek Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 25.08.11, 12:00
        O rany, aż chce się krzyknąć, dziękuj, dziękuj Niebiosom za te drzemki, póki są! wink
        A tak na serio, chłopaki w tym wieku też w ciągu dnia spali dwa razy - wstając ok 6:30-7:00, potem drzemka 9-11 i następna chyba ok 13-14. Szybko przeszli na tryb jednej drzemki, w te wakacje skróconej do drastycznych 40-50 minut, aaaaa. Na szczęście od jakiegoś czasu wrócili do klasycznych 2 godzin.
        Spać chodzą zawsze tak samo, ok 19-19:30 i wstają o 7 rano.
        Są wyjątki od reguły, ale nigdy nie idą spać później niż 21.
        Myślę, że nie masz się czym martwić.
        -----
        Justyna & stonki: Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
        31 tc, ur. 17.10.2009 r.
      • aaalicja2 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 25.08.11, 12:02
        Próbowaliśmy wcześniej i nic, 2 godziny chodzenia po łóżku i rozdrażnienie straszne, a tak o 22 to 5 minut i śpi.
        Napisałam na maila prywwatnego w sprawie diety, odpisz proszę.
        • misiekjasiek Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 25.08.11, 12:10
          Próbowałaś przestawić ją tylko na jedną drzemkę?
          Jak idzie spać ok 16 to jest późno, dlatego pada dopiero ok 22. Spróbuj najpierw skracać drugą drzemkę, niech śpi coraz mniej. Może być rozdrażniona, ale później się przyzwyczai. Potem w tym czasie wychodźcie na dwór, niech się wylata, zajmie zabawą. Rytuał kąpieli i kładzenia spać zacznij wcześniej, chociaż na początku może być tak, że nie zaśnie pomimo zmęczenia.
          Przestawianie jest trudne, ale da się to zrobić.
          -----
          31 tc, ur. 17.10.2009 r.
        • aaalicja2 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 25.08.11, 12:12
          to wyżej to do mcm. Zawsze coś nakręce z tymi postami!
          • ewik74 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 25.08.11, 12:23
            Moja pociecha rok skończyła pare m-cy temu ale spanie sie nie zmieniło.. Zasypia między 19 a 20 (zależy jak bardzo jest zmęczony). Wstaje około 6:30-7:00 potem drzemka w okolicach 9:30 trwająca ~2 h. Kolejna 1-1,5h drzemka w okolicach 16. Czasem mu sie poprzestawia i 1 drzemka jest ~11 a wtedy to juz nie śpi po południu.
          • mama-cudownego-misia Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 26.08.11, 09:10
            Wiesz cooo... Mi się wydaje, ze jak dziecko nie ma anemii, zdrowe jest, to niech śpi, ile potrzebuje. To, ze późno chodzi spać, to była nawet nie sugestia, ale stwierdzenie faktu, że ma prawo być zmęczona i spać dłużej w dzień w związku z tym.
            Sen jest dla niej ważnym elementem rozwoju. Ja bym jej nie budziła, tylko korzystała smile
    • kajos5 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 26.08.11, 09:50
      W okolicach roku moja spała jeszcze dwa razy dziennie - raz 11-13.00 a drugi ok 16.00 i też zwykle 1,5 - 2 godziny. Zaczęlo się je zmieniać jak miała 14 miesięcy - pamiętam dokładnie bo pierwszy raz odmówila spania popołudniowego w wigilięsmile
      • aaalicja2 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 26.08.11, 12:59
        Ok, nie wybudzam z pierwszej drzemki, drugą skrócę trochę i kładziemy się wcześniej spać.
        Widzę, że dzieciaczki śpią podobnie, a ja szukam dziury w całym !smile
        • misiekjasiek Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 26.08.11, 13:06
          Ciesz się, ciesz z tych drzemek, ani się obejrzysz a zaczniesz za nimi tęsknić wink
          -----
          31 tc, ur. 17.10.2009 r.
        • mama_kasia_77 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 26.08.11, 13:12
          Julia(15 miesięcy,12 korygowane) śpi od 20,00 do 6,30-7,00.Potem drzemka około 10.00,tak około godziny,rzadko dłużej.Kolejne spanie od 14.00 i też około godziny do dwóch ale dwie to rzadkość.Niestety moja dama śpi tak lekko,ze w domu musi być względna cisza,dlatego ten czas drzemki wykorzystuję na czytanie,wizytę na forum,lub na pichcenie czegoś niehałaśliwego smile.
          Tak więc zazdroszczę tego Waszego spania smile
          • aaalicja2 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 26.08.11, 13:39
            Tak przyzwyczailiśmy Laurę do hałasów domowych, w nocy długo spała (do 10 miesiąca) przy włączonej cichuteńko muzyce do usypiania, jest taki supersound do znalezienia w sieci- szum z biciem serca .
            Oglądalam Wasze zdjęcia - super Juleczka, chyba ładnie je co, bo fałdki widziałam na zdjęciach, bo moje słońce to żyje miłością do mamy smile

Alicja mama Laury (05.07.2010r., 1200gram, 45cm, 30tc, 5,5,6)
            fotoforum.gazeta.pl/5,2,aaalicja2.html
            • mama_kasia_77 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 26.08.11, 22:42
              Kochana,pozory baaardzo mylą smileJuleczka wyglada na pączusia ale tak naprawdę też mamy kłopot z wagą,dzisiaj Jula 15 miesięcy urodzeniowych 12 korygowanych waży ledwo7500...Bardzo chciałabym ją podtuczyć ale jakoś marnie to idzie.Julka apetyt ma,ładnie je ale jest potwornie ruchliwa i chyba za szybko to wszystko spala.Lekarze niczego się nie dopatrzyli,mówią,że taka pewnie jej uroda bo sama wielka nie jestem...Od miesiaca trochę więcej je bo w końcu zaczęła tolerować grudki i mozna było jej trochę rozszerzyć dietę...zobaczymy czy będą lepsze efekty wagowe...
              A co do snu,ja też się tak starałam przyzwyczaić Julię do spania w "hałasie" ale jakoś mi nie wyszło,jak zaśnie wieczorem to nie obowiązuje radykalna cisza bo sen ma mocny za to spanie w ciągu dnia-kiepściutko...
              • misiekjasiek Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 27.08.11, 07:32
                Chłopcy też przez jakiś czas wymagali ciszy totalnej, ale niestety póki co mieszkamy w tak głośnym bloku, że musieli się przyzwyczaić. Kosiarka o 7 rano, kąpiel wieczorna sąsiadki na pół osiedla, tłuczenie, walenie, no a wczoraj chłopaki przebili wszystko - spali kamiennym snem a za ścianą na klatce przez 3 godziny latały słoiki (u sąsiadów "polterabend"). No, są zahartowani a ja marzę, żeby się stąd wyprowadzić...
                Kasia, Julka wygląda super i nie widać na zdjęciach, że ma tylko 7,5 kg.
                A Ty w ciąży jesteś??? Matko, gratulacje! smile smile smile
                -----
                31 tc, ur. 17.10.2009 r.
                • mama_kasia_77 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 27.08.11, 08:30
                  Justynia,to ja od razu sprostuję,nie jestem w ciąży i raczej już nie będę,na forum dyskutowałyśmy ostatnio na tematy "brzuszkowe" i żeby tam wkleić fotkę musiałam ją najpierw wrzucić na "gazetę"...Muszę ją podpisać bo będę dalej niewinnie siała zamęt smile
              • aaalicja2 Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 28.08.11, 18:04
                Ależ tam, startowa waga poniżej 1kg i tera 7,5 to pięknie! Moja panna 1200 gram, a teraz 13 miesięcy (11 korygowanych) i 7,3kg!
                Grudki je od miesiąca w zupkach hippa po 8, 9 miesiącu,chleba jeszcze nie wprowadziłam, chrupek nie chce jeść, nektarynki czasami pogryzie z tatą.
                Ma 6 zębów.
                Ja jednak muszę tuczyć, bo moje słońce zje jednorazowo 110-130ml, więc fantomalt, oleje, dodatkowe mięsko.
                Też jest bardzo ruchliwa, skąd one mają na to tyle energii?
    • nastjaa Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 27.08.11, 09:34
      Moja tak spała do skończenia dwóch lat. Wtedy się martwiłam, teraz za tym tęsknię smile
      • maja_wro Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 28.08.11, 23:23
        Skoro temat o spaniu roczniaków to się przyłączę. Ja mam problem w drugą stronę. Moje dziecko nie śpi prawie wcale. Zasypia około 22-23 i śpi do 7 rano. W dzień najczęściej dwie drzemki po 30 minut (jedna około południa, druga około 15), ale są i dni z jedną tylko półgodzinną drzemką. Jak raz na jakiś czas zdarzy się 2 godzinna drzemka to latam sprawdzać czy z dzieckiem wszystko w porządku. Kąpię synka wcześniej - zawsze przed 20, próbowałam już bujania, noszenia, spacerowania, żeby tylko zasnął o tej 20, ale nie ma szans. Nieraz widzę, że jest już zmęczony, ale nie śpi. A do tego jak nie śpi to non stop się rusza, raczkuje, minuty spokojnie nie usiedzi. Dziś na przykład dopiero co usnął, a wstał o 6 rano uncertain
        Wiem, że dzieci są różne i wszyscy mi to powtarzają - jedne potrzebują więcej snu inne mniej. Ale czasem zastanawiam się, czy taka aktywność rocznego dziecka jest jeszcze w normie. Może popełniam jakiś błąd wychowawczy? Może są jakieś sposoby, żeby dziecko wcześniej chodziło spać i kładło się spać w ciągu dnia?
        • mama-cudownego-misia Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 29.08.11, 08:17
          Ja bym spróbowała przez 2-3 tygodnie konsekwentnie kłaść spać o 20.00 albo nawet 19.00 i zobaczyła, co będzie. Paradoksalnie, dziecko zmęczone dłużej zasypia i gorzej śpi.
          • maja_wro Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 29.08.11, 10:01
            Próbowałam już i niestety nie zadziałało. Ostatnio to już bywało, że od 20 siedziałam z dzieckiem w pokoju przy zgaszonym świetle próbując je uśpić i o 22 musiałam się poddać.
            O tym, że dziecko zmęczone gorzej zasypia też wiem - babcine rady pt "przetrzymaj go w dzień to wcześniej zaśnie wieczorem" mają skutek wręcz odwrotny od zamierzonego - dziecko nie dość, że i tak nie śpi, to jeszcze marudzi.
            • misiekjasiek Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 29.08.11, 13:50
              Maja jak długo próbowałaś, co najmniej tydzień-dwa? Tyle niestety potrzebuje czasami dziecko, żeby się przestawić. Dlatego potrzeba dużo cierpliwości i konsekwencji w działaniu.
              To prawda, że jak przetrzymasz dziecko w dzień to nie zaśnie wieczorem, bo będzie za bardzo zmęczone. Dziecko w takim wieku potrzebuje odpoczynku w ciągu dnia, inaczej jest marudne, złości się i sobie z tym nie radzi. Jak ja sobie przypomnę, co my przechodziliśmy z chłopakami...
              Wypracuj sobie stały rytuał, który będzie dla dziecka sygnałem, że czas na sen.
              U nas trwało to parę miesięcy, zanim dograliśmy wszystko i w tej chwili o konkretnej godzinie chłopaki przykładają głowy do poduszki i zasypiają. Poobserwuj, co w tym czasie robi, dlaczego nie chce spać itd.
              My walczyliśmy z robakami, bo wg nas po kąpieli od razu powinni się kłaść, jednak wtedy zaczynało się piekło (wariowali, skakali, krzyczeli) i trwało 2-3 godziny, zanim zasnęli. Zaczęliśmy ich obserwować i dopiero wtedy zaskoczyliśmy, że chłopcy po kąpieli jedzą kaszkę, po tym KONIECZNIE muszą się jeszcze wybiegać lub pobawić. W tym czasie myję im zęby i to już jest pierwszy sygnał, że czas się zbierać. Jak są zmęczeni sami biorą swoje pieluszki i poduszki, smoczki i zaczynają sobie chodzić. Odstawiają autka do "garażu", robią papa i wskakują do łóżka. Ja też często mówię "idziemy spać, jest już późno, jesteście zmęczeni". W tej chwili nie ma żadnego problemu ze spaniem ok godziny 19-19:30, w dzień jest tak samo.
              Ale trzeba było popracować nad tym, ta nauka u nas trwała parę miesięcy, najgorszy był czas 14-19 m-cy. Koszmar.
              Możesz posiłkować się książką Tracy Hogg, jest tam parę fajnych wskazówek (chociaż ja nie ze wszystkimi się zgadzam), ale warto sobie wypracować własną metodę dzięki takim "wspomagaczom".
              -----
              Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
              • misiekjasiek Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 29.08.11, 13:56
                Acha, dla przykładu:
                Dzisiaj wybyliśmy rano pozałatwiać parę spraw i ostatecznie położyłam chłopaków 1,5 h później, niż zazwyczaj. Jest 14sta, oni jeszcze śpią - położyli się przed 12stą.
                Wiem, że wieczorem pójdą spać o 1,5 h później, niż zwykle. Dlatego przesunę czas kąpieli i jedzenia, mycia zębów itd. O stałej porze nie będą na tyle zmęczeni, żeby normalnie zasnąć. Także na pewno dzisiaj wcześniej niż przed 21wszą nie będą w łóżkach, no ale to z mojej winy tongue_out
                Ale jutro wstaną o normalnej porze (pobudka o 7, nawet na siłę) i przed 11stą zasną, więc wieczorem na bank zasną normalnie.
                Zawiłe są moje opisy, ale po prostu sen dziecka jest elastyczny i uzależniony od przebiegu dnia, musisz dobrze poznać zwyczaje własnego dziecka i się z nim "dogadać". Na pewno chodzenie spać ok 22-23 to gruba przesada, można to zmienić ale potrzeba dużo wysiłku. Maluch będzie się buntował, z czasem jednak się przyzwyczai.
                -----
                Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
                • maja_wro Re: ile śpią Wasze około roczne pociechy? 29.08.11, 15:53
                  Dziekuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Próbuję przestawiać synka na wcześniejsze chodzenie spać już dość długo - właściwie od maja.
                  Jeszcze jako bardzo małe dziecko później chodził spać. Pod koniec grudnia stwierdziliśmy, że tak dłużej być nie może i choć wydawało nam się, że próbowaliśmy już wszystkiego jeszcze raz przeanalizowałam sytuację, poczytałam o sposobach usypiania dziecka i chyba odkryłam o co chodzi. Popołudniem z pracy wracał mój mąż, z domu robiło się głośniej, więcej się działo. A wcześniej dziecko tylko ze mną - telewizji nie oglądam, radia nie słucham - cicho, spokojnie. Kąpiel też mogła być swego rodzaju zabawą, więc po prostu na wieczór maluszek nam się rozbudzał. Więc kąpiel na spokojnie, krótsza, potem w domu cicho, słabe światło, wyłączony w drugim pokoju telewizor. Wtedy konsekwencja zadziałała i praktycznie z dnia na dzień synek dał się przestawić - przez kilka dni uśpienie dziecka wcześniej wymagało większego wysiłku, a potem było już bezproblemowe - kąpiel, pierś i spanko. Tak do maja. Potem coś się zepsuło i już nie udało nam się powrócić do poprzedniego rytmu dnia. Może dlatego, że dłużej było jasno a zasłony nie zaciemniały wystarczająco pokoju? Poza tym do maja synek praktycznie tylko leżał, nawet na boczek nie potrafił się obrócić, a potem od razu - pełzanie, raczkowanie, siadanie, wstawanie - w 3 tygodnie., więc świat stał się zbyt ciekawy żeby spać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka