Dodaj do ulubionych

Czy leczycie przednie mleczaki?

03.08.12, 08:05
Mam pytanie do mam ktorych dzieciaczki maja prochnice w przednich mleczakach, czy dentysci to leczą? Pytam bo dentystka moich dzieci nie chce leczyc przednich mleczkow, wyleczyla tylko tylnie zeby twierdzac ze one sa wazniejsze bo dziecko ma je do 10 roku zycia , zas te przednie wypadaja szybko. Jednak mnie sie to wydaje niezbyt rozsadne bo te z prochnica moga zarazac tylnie zeby ponadto wszystkie nie wypadna naraz i jak czesc zebow stalych bedzie wyrastac to moga sie zarazac prochnica od pozostalych choryc zebow ktore jeszcze nie wypadly. Tak sobie mysle na chlopski rozum.Jedyne co robi dentystka do fuoryzacje co 3 miesiace , twierdzac ze to zachamuje rozwoj prochnicy. A jak bylo u was, czy tez tak?
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Czy leczycie przednie mleczaki? 03.08.12, 08:15
      wiesz cooo, Gosia próchnicy nie ma, ale na osiedlu jest fajny dziecięcy dentysta i dzieci sąsiadów mają leczone również przednie zęby.
      • carmita80 Re: Czy leczycie przednie mleczaki? 03.08.12, 09:31
        Moje dzieci mialy floryzowane zeby co 6 m-cy w przedszkoli ale one maja wszystkie zeby zdrowe. Leczenie prochnicy zalezy od stopnia jej zaawansowania i umiejscowienia. Faktycznie mozna oczyszczac i kleic zeby z tylu, bo sa wieksze i jakos to sie bedzie trzymac choc nie trwale trzeba bedzie powtarzac, natomiast te zeby z przodu sa male i takie wypelnienie moze sie nie trzymac. Jesli prochnica jest zaawansowana to zeby sie usuwa. Niefajne ale skuteczne. Najlepiej jednak dbac o higiene, regularnie co 6m-cy kontrolowac u dentysty aby prochnicy nie bylo.
        • mamusiahanuni Re: Czy leczycie przednie mleczaki? 03.08.12, 13:58
          No właśnie, tak jak napisała carmita80 - można leczyć, tylko są to drobniutkie ząbki, że trudno takie wypełnienie założyć, żeby się dobrze, długo trzymało. Często te zęby się kruszą jak już mają próchnicę, wtedy jest jeszcze gorzej. Podstawą jest fluoryzacja, często równiez lapisowanie, które zatrzymuje próchnicę i blokuje jej rozwój - minus - zęby w miejscu próchnicy stają się czarne. To prawda, że niektórzy stomatolodzy wogóle nie leczą próchnicy mleczaków. Ale sa tacy, którzy leczą, poszukuj wink
          • mamusia-myszeczek Re: Czy leczycie przednie mleczaki? 03.08.12, 16:04
            Problem z przednimi zębami nie leży w tym,że wypełnienie nie będzie się trzymało,bo bo to da się zrobić.Problemem jest to że ząbek jest malutki i jest bardzo blisko do komory,czyli do miejsca w kt są nerwy i naczynia.W momencie kontaktu z tą przestrzenią konieczne jest przeleczenie takiego zęba kanałowo a nie każdy 3,4 latek się do takiego zabiegu nadaje.łatwiej jest ząbek zalapisować.pozdrawiam-lek stom mamusia-myszeczek smile
            • stok2009 Re: Czy leczycie przednie mleczaki? 03.08.12, 17:52
              Dziekuje za informacje. A jak czesto nalezy powtarzac lapisowanie i czy jest ono skuteczne tzn. czy powstrzymuje prochnice bo chyba jej nie leczy? Nie wiem dlaczego moja dentystka nie zapropnowala mi lapisowania. Pozdrawiam
              • tabaluga0 Re: Czy leczycie przednie mleczaki? 03.08.12, 18:08
                Powinnaś przy okazji zapytac lekarza , dlaczego twoje dziecko w takim wieku ma juz prochnicę?
                Dla mnie to dziwne jak widze 2 latki ze zniszczonymi zębami.
                Mój Szymek miał mnóstwo leków, żelaza, antybiotyków a zęby białe i zdrowe. Inne dzieci w wieku 3 lat nie maja juz przednich mleczaków, zniszczone, czarne itd. jak to się dzieje?
                Ja mam ponad 30 lat i mam mleczaka-zdrowego-taki zapasowy chyba!smile A oprócz tego stalego oczywiście.
                • tartulina Tabaluga 06.08.12, 08:25
                  To chyba uwarunkowania genetyczne są, bo my bez zymafluorów i młoda była raz u dentysty,a dziecko znajomych, gdzie bardzo dbali o ząbki i podawali zymafluor w wieku 3 lat miał taką próchnicę,że szok...Podobnie ludzie dorośli-jedni bywają u dentysty często, bo ciągle coś,a inni chodzą tylko na przeglady i wymieniają stare plomby co 10 lat jak ja...
                  • mamba5x2007 Re: Tabaluga 06.08.12, 23:43
                    Ano dokładnie tak, genetyka, tak samo jak jedni mają piękne, gęste włosy, inni słabe, cienkie piórka, jedni mają proste nogi, inni krzywe itd i nie ma to nic wspólnego z dbałością, wręcz jest tak, że osoby ze słabym szkliwem, podatnym na próchnicę, zazwyczaj bardzo gorliwie dbają o zęby, bo muszą.
                    Co do leczenia mleczaków, ja bym leczyła - właśnie z powodów wymieninych przez autorkę. No i taki dziurawy ząb chyba musi boleć, choćby dlatego coś trzeba z tym zrobić. U mojej córki pojawiła się dziura w dolnej trójce w wieku trzech lat (szkliwo słabe po mamusi), znajmoma stomatolożka dała śliczną różową plombę, w dodatku zrobiła to tak, że Ania nawet nie pisnęła i wyszła z gabinetu zachwycona nową ozdobą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka