Dodaj do ulubionych

thera togs -prosba o opinie

29.10.12, 21:54
Zastanawiamy sie nad kupnem kombinezonu Thera togs ale ciagle nie jestesmy pewni czy to dobry pomysl. Czy to rzeczywiscie tak pomaga dzieciakom? Czy nie za wczesnie chcemy go w to wbic? Czy nie bede to pieniadze wyrzucone w bloto? Mlody ma 16 miesiecy, porazenie czterokonczynowe, nogi i rece spastyczne, tulow wiotki. Nie siada sam, ale posadzony kilka chwil sie utrzyma, ma jednak problem z wyprostowaniem plecow.
Bede wdzieczna za informacje i opinie z pierwszej reki. Ciekawa jestem jakie sa Wasze doswiadczenia? Jakie plusy, jakie minusy Thera togs zauwazacie...Na co mam zwrocic uwage przymierzajac mu kombinezon?
Obserwuj wątek
    • eda321 Re: thera togs -prosba o opinie 06.11.12, 22:05
      Błażej ma thera togsa. Obecnie już w nim nie chodzi - nie chce zakładać - dostaje histerii. Po zakupie (miał wtedy ponad 2 lata) zakładałam mu przez cały okres jesienno-zimowo-wiosenny. Potem na lato zrobiłam przerwę, bo strasznie się w tym pocił no i teraz nie chce za żadne światy go zakładać.
      Co do skuteczności - na pewno coś tam daje ale jakiejś wielkiej rewelacji nie było. Błażek też ma obniżone napięcie w osi i wzmożone w kończynach. Trochę go to stabilizowało - lepiej trzymał równowagę. Thera togs działa na czucie głębokie i tu mogą być plusy - ale to bardziej z integracji sensomotorycznej.
      Przed zakupem na pewno warto by było przymierzyć kombinezon testowy. Z tego co wiem w każdym województwie jest osoba przeszkolona przez dystrybutora i z nim współpracująca. My po zakupie byliśmy jeszcze 2 razy u tej osoby na przeszkolenie w zakładaniu, bo kilka pierwszych razy ubieranie jest naprawdę trudne. Poza tym warto żeby rehabilitantka, która zna dziecko pomogła w koncepcji upięć (możliwości upięć jest bardzo dużo - u nas np. ważne było odwiedzenie nogi bo jest podwichnięte biodro).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka