Dodaj do ulubionych

Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie?

10.01.06, 17:10
Zaszczepiłam mojego malucha przeciw pneumokokom(Prevenar) na razie pierwsza
seria była. Było to zalecenie neonatologa. I tutaj nie miałam watpliwości,
ponieważ wole wydać te 255 zł niż martwić sie ze czegoś nie dopilnowałam w tej
kwestii. Natomiast mam watpliwości co do szczepienia przeciwko gruzlicy, -
czy tez macie to za soba? tzn wasze maluchy? Czy ktoś korzystał ze szcepien
refudowanych dla wczesniaków, gzdie sie to załatwia? podobno w wawie na
Kopernika ale tam nie mogłam sie niczego dowiedzieć?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • brzdac_22 Wcześniak - czy jest inaczej? 10.01.06, 17:16
      Ja na jutro jestem umówiona na szczeoienie gruźlicy... czy wczesniak powinnien mieć jakieś inne to szczepienie?.. bo ja jestem zapisana razem z innymi dziećmi... proszę o szybką odpowiedź...smile
      • mamaigora1 BCG - grużlica 11.01.06, 07:44
        Z tego co sie orientuje to szczepionka p/gruźlicy dla wszystkich niemowlat jest
        taka sama i nie ma specjalnego wyboru. Jest to szczepionka żywa i jej podanie u
        wczesniaka uwarunkowane jest kilkoma warunkami. Po pierwsze szczepionke BCG
        podaje sie dopiero po osiagnieciu min. 2kg wagi, ale niektórzy pediatrzy
        czekają do 3,5-4kg (zalezy od lekarza i wstrzelenia sie z innymi szczepieniami).
        Ja spotkałam sie nawet z opinia, że skrajnych wczesniaków nie szczepi sie BCG
        do ukończenia 12 m-ca, ale to chyba skrajność jakaś wink))

Jeżeli masz jakiekolwiek watpliwości co do przeprowadzenia tego szczepienia to
        skonsultuj je z neurologiem, jego słowo powinno byc wiążące przy szczepionce
        zywej.

Igor był szczepiony p/grużlicy w wieku 3,5m-ca zycia, gdy jego waga wynosiła
        ok. 3kg. Fakt, że został zaczepiony własnie wtedy wynikał li i wyłacznie z
        faktu, że tak wypadało według jego indywidulanego kalendarza szcepień, po
        prostu w szpitalu przy wypisie dostał II dawke WZW B i wtedy należało odczekac
        4 tygodnie i zaszczepic BCG - takie zalecenia naszego lekarza prowadzącego ze
        szpitala (ja odczekałam 5 tygodni i zgłosiłam sie do przychodni na to
        szczepienie).
        • barmagos Re: BCG - grużlica 11.01.06, 18:41
          Oj to mnie zaniepokoiłaś. Byłam pewna ze córcia moja julcia ma juz wszystkie
          szcepienia tym bardziej ze jesteśmy pod opieka 3 lekarzy pediatrów( w tym 2
          neonatologów, w tym jeden prywatnie!!1!). I znowu cholera nikt nie zauważył, nie
          zwrócił uwagi , ze brakuje jeszce tego szcepienia przeciw gruzlicy! No ciagle
          okazuje sie że jednak samemu trzeba sie wszystkiego dowiadywać. Zaraz zreszta to
          zrobie i poszukam w necie! No nie, jesli masz racje mamaoigora to szlag mnie trafi.
          Pozdrawiam i dzieki
          • barmagos Re: BCG - grużlica 20.01.06, 16:38
            Wszystko gra, jednak córcia miała szczepienia przeciwko gruźlicy jeszcze w
            szpitalu. Było to w karcie szczepień , a nie miałam wpisu do ksiazeczki
            zdrowia- powinnam sama przypominać o wpisach, bo nie wszyscy robią to
            automatycznie. Neonatolog powiedziała ze szczepienie przeciw gruźlicy robi sie
            zwykle, gdy dziecko osiągnie wage ok. 2 kg.
    • brzdac_22 Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 10.01.06, 17:16
      Ja na jutro jestem umówiona na szczeoienie gruźlicy... czy wczesniaj powinnien mieć jakieś inne to szczepienie.. bo ja jestem zapisana razem z innymi dziećmi... proszę o szybką odpowiedź...smile
      • barmagos Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 10.01.06, 17:32
        szczepisz wg kalendarza sczepień który ustala lekarz prowadzacy, wiec jesli
        zalecił Ci to szcepienie to ok. Jesli nie sczepiłaś przeciw pneumokokom, to
        zapytaj o to lekarz po prostu, moj neonatolog zalecił nam ta sczepionke, jako ze
        ryzyko zachorowania u wczesników jest wieksze, niz normalnie. Robi sie ja jak
        każdą inną z 6 tyg. odstepem czasu, ale mozna zrobić tez skojarzoną z inną
        szczepionką. Natomiast z gruzlicą było u nas tak,że lekarz z przychodni zdrowia
        wzruszył ramionami i powiedział : "jesli Pani musi"... ? A w jakim wieku jest
        Twoja dzidzia?
        • brzdac_22 Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 10.01.06, 19:17

Mój syn urodził się 25 października, a powinien 18 stycznia. Szczepienie zalecił nasz pediatra... nie neonatolog... może on nie wie czegoś?
          • hania.wiecewicz Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 11.01.06, 10:40
            szczepienie przeciw gruzlicy jest obowiazkowe. Dziecko od razu byloby nia
            zaszczepione gdyby wazylo ponad 2 kg. Normalnie mozesz zaszczepic dziecko tylko
            w przychodni lub szpitalu gdyz klininiki prywatne nie wykonuja tego szczepienia.

Pozdr
            Hania
            • mamaigora1 Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 11.01.06, 11:08
              A wiesz czemu gabinety prywatne tego szczepienia nie robia?
              Wydaje mi się, że chyba dlatego, że ta szczepionka sprzedawana jest w
              wielodawkowo w jednym opakowaniu, a prywatny gabinet nie znalazl by tylu
              chetnych na to szczepienie w 24 godziny po otwarciu buteleczki, masz inne
              sugestie?
              • tolka11 Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 11.01.06, 15:51
                Ja korzystałam [ wczoraj miałam ostatnią dawkę] z refundacji szcepionek dla
                wcześniaka. U mnie wyglądało to tak, że neurolog stwoerdziła [ na moją
                sugestię], że dziecko musi mieć szcepionki wysokooczyszczone i wypisała
                zalecenie. A w mojej przychodni na podstawie tego zalecenia [ specjalny druk na
                Śląsku] sprowadzali szcepionkę i nie żądali opłat. tolka11
                • barmagos Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 11.01.06, 18:42
                  dziekuje, w takim razie dowiem sie jescze raz jak jest w wawie.
                  pozdrawiam
    • brzdac_22 Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 11.01.06, 19:47
      Jakie dawki szczepionki przeciwko żółtaczce miały podawane wasze dzieciaczki? 0,25 czy 0,5 ??
      • mlagodna U mnie chyba było wyjątkowo 11.01.06, 21:38
        bo BCG dostał w 3 dobie życia, czyli wazył ok. 900g.
        Reszta szczepień, z jednym chyba wyjątkiem była zgodna z kalendarzem normalnych
        dzieci. Oczywiście co sie dało to acelularne.
        W przyszłym tygodniu idziemy na ospa/odra/różyczka

pozdro
        • hania.wiecewicz Re: U mnie chyba było wyjątkowo 20.01.06, 15:12
          BCG - Szymek dostal jak mial 2300 gr/ po przekroczeniu wagi 2 kg. Tylko od razu
          zaszczepili go na żółtaczke typu B.

Pisemnej nie ale pediatra prosil mnie zebym zapytala czy moge szczepic przeciw
          krztuscowi (Hib acelularna).
          Mysle ze dobrze zeby lekarz neurolog potwierdzil ze nie ma przeciwskazan. Moja
          neurolog do ktorej chodzimy w medicover byla zdziwiona pytaniem.

Pozdr
          Hania
      • mamaigora1 Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 12.01.06, 09:18
        Sprawdze w domu w książeczce i dam znać
        • ewelina-s-82 Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 20.01.06, 12:34
          a czy wymagano od was pisemnej zgody neorologa na szczepienia?
          • barmagos Re: Szczepionki zalecane- jakie robiiliscie? 20.01.06, 16:32
            Nie wymagano, informowałam lekarza z przychodni jakie sa wskazania co do
            szczepień od neurologa i neonatologa- ale to tylko ustnie.
            Pozdrawiam .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka