traganek 09.08.06, 21:46 Czy ktoś robił inhalacje z pulmicortu (my mamy pulmicort+ atrovent 2 razy dziennie)? Właśnie się dowiedziałam, że po inhalacjach powinno się wypłukać jamę ustną- ale jak to zrobić u takiego malucha? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aldix2 Re: pulmicort 09.08.06, 21:48 Nigdy nie słyszałam o konieczności płukania ust. My robiliśmy inhalacje 2X dziennie w szpitalu, bo Basia jest 28tygodniakiem, i miała dysplazję oskrzelowo- płucną, dłuuugo była tlenozależna... Nie płukaliśmy jej ust... Odpowiedz Link
traganek Re: pulmicort 09.08.06, 21:57 Mi już kilka położnych o tym mówiło. Podobno tworzą się pleśniawki jak się nie płucze. Tylko, że w szpitalu dzieciom odsysają wydzielinę po inhalacji- i to podobno wystarczy. A co mam robić w domu? Odpowiedz Link
kawaro Re: pulmicort 09.08.06, 22:01 Może stosować nystatynę, ale nie wiem czy można stosować ją profilaktycznie.Ja na Twoim miejscu skonsultowałabym to najpierw z lekarzem. Odpowiedz Link
milka85 Re: pulmicort 09.08.06, 22:07 Daj dziciątku się coś napić i nie będzie problemu. Odpowiedz Link
edy77 Re: pulmicort 09.08.06, 22:39 Mój Bartek najpierw brał budesonit a teraz flixotide. Od samego początku najpierw myłam mu buzię(wacikiem) i dawałam pić. Teraz myje mu ząbki i daję pić.Od dwóch lat robimy inhalacje. W każdej ulotce sterydów do inhalacji jest wzmianka o płukaniu. Lepiej to robić niż potem walczyć z plesniawkami. Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link
roksana.cz Re: pulmicort 10.08.06, 07:58 Płukanie jest koniecznością przy inhalacjach Pulmicortem i Atroventem i to nie ze względu na pleśniawki a na dużo poważniejszą drożdżycę. Z drugiej storny jak twierdził mój pulmunolog w dawka dla dzieci są bardzo nikłe ilości sterydu, więc zagrożenie drożdżycą niewielkie - z drugiej strony lepiej dmuchać na zimne niż później walczyć dodatkowo z jakimś paskudztwem. Po zakończonej inhalacji podaj po prostu Maleństwu coś do picia pozdrawiam Roksana Odpowiedz Link
evimama Re: pulmicort 10.08.06, 14:43 My inhalowaliśmy długo pulmicortem i berodualem. Nikt początkowo nie mówił o płukaniu ust i Mała miała pleśniawki. Zeszły po nystatynie, ale potem po prostu po inhalacjach przemywaliśmy Jej buzię w środku mokrym palcem lub szczoteczką do zębów dla niemowląt. Koniecznie również język, jak najgłębiej ale żeby nie wywołać odruchu wymiotnego. Pleśniawki już nie powróciły. A jeśli dawać pić to najlepiej wodę. Odpowiedz Link
roksana.cz Re: pulmicort 10.08.06, 19:42 wiesz co chyba lepiej żeby był to łyk wody, bo mleko może wspomagać rozwój paskudztwa - Roksana Odpowiedz Link