09.08.06, 21:46
Czy ktoś robił inhalacje z pulmicortu (my mamy pulmicort+ atrovent 2 razy
dziennie)? Właśnie się dowiedziałam, że po inhalacjach powinno się wypłukać
jamę ustną- ale jak to zrobić u takiego malucha?
Obserwuj wątek
    • aldix2 Re: pulmicort 09.08.06, 21:48
      Nigdy nie słyszałam o konieczności płukania ust. My robiliśmy inhalacje 2X
      dziennie w szpitalu, bo Basia jest 28tygodniakiem, i miała dysplazję oskrzelowo-
      płucną, dłuuugo była tlenozależna... Nie płukaliśmy jej ust...
      • traganek Re: pulmicort 09.08.06, 21:57
        Mi już kilka położnych o tym mówiło. Podobno tworzą się pleśniawki jak się nie
        płucze. Tylko, że w szpitalu dzieciom odsysają wydzielinę po inhalacji- i to
        podobno wystarczy. A co mam robić w domu?
        • kawaro Re: pulmicort 09.08.06, 22:01
          Może stosować nystatynę, ale nie wiem czy można stosować ją profilaktycznie.Ja
          na Twoim miejscu skonsultowałabym to najpierw z lekarzem.
    • milka85 Re: pulmicort 09.08.06, 22:07
      Daj dziciątku się coś napić i nie będzie problemu.
    • edy77 Re: pulmicort 09.08.06, 22:39
      Mój Bartek najpierw brał budesonit a teraz flixotide. Od samego początku
      najpierw myłam mu buzię(wacikiem) i dawałam pić. Teraz myje mu ząbki i daję
      pić.Od dwóch lat robimy inhalacje. W każdej ulotce sterydów do inhalacji jest
      wzmianka o płukaniu. Lepiej to robić niż potem walczyć z plesniawkami.
      Pozdrawiam
      Edyta
    • roksana.cz Re: pulmicort 10.08.06, 07:58
      Płukanie jest koniecznością przy inhalacjach Pulmicortem i Atroventem i to nie
      ze względu na pleśniawki a na dużo poważniejszą drożdżycę. Z drugiej storny jak
      twierdził mój pulmunolog w dawka dla dzieci są bardzo nikłe ilości sterydu, więc
      zagrożenie drożdżycą niewielkie - z drugiej strony lepiej dmuchać na zimne niż
      później walczyć dodatkowo z jakimś paskudztwem. Po zakończonej inhalacji podaj
      po prostu Maleństwu coś do picia wink pozdrawiam Roksana
      • traganek Re: pulmicort 10.08.06, 08:27
        do picia- może być mleko? czy tylko woda?
        • edy77 Ja dawałam i nadal daję wodę.n/t. 10.08.06, 08:39

• evimama Re: pulmicort 10.08.06, 14:43
          My inhalowaliśmy długo pulmicortem i berodualem. Nikt początkowo nie mówił o
          płukaniu ust i Mała miała pleśniawki. Zeszły po nystatynie, ale potem po prostu
          po inhalacjach przemywaliśmy Jej buzię w środku mokrym palcem lub szczoteczką
          do zębów dla niemowląt. Koniecznie również język, jak najgłębiej ale żeby nie
          wywołać odruchu wymiotnego. Pleśniawki już nie powróciły. A jeśli dawać pić to
          najlepiej wodę.
        • roksana.cz Re: pulmicort 10.08.06, 19:42
          wiesz co chyba lepiej żeby był to łyk wody, bo mleko może wspomagać rozwój
          paskudztwa - Roksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka