Dodaj do ulubionych

wcześniaki z 31tc a gaworzenie

02.02.07, 13:10
moi chłopcy jutro kończą trzy m-ce (korygowane dwa tygodnie) i nie wiem, czy mam się martwić, czy cierpliwie czekać. Nawet nie próbują gaworzyć.
Wszystko inne co powinni około drugiego miesiąca robić jest ok, tzn. reagują jak podchodze do łóżeczek, obserwują karuzelę, patrza na mnie, jak do nich mówię (Igorek nawet zmienia wyraz twarzy w coś na kształt uśmiechu - chociaż na świadomy uśmiech to chyba jeszcze za wcześnie), położeni na brzuszkach pięknie unoszą główki, opieraja sie na rękach i przez chwilę utrzymują w tej pozycji.
Ale gaworzenia ani śladu sad

Piszcie jak było u was i co (poza "rozmowami" z dziećmi) może ten proces przyspieszyć?
Obserwuj wątek
    • jolantusia1 Re: wcześniaki z 31tc a gaworzenie 02.02.07, 16:41
      spokojnie macie jeszcze czas. Przecież z tego co piszesz chłopcy mają dopiero 2
      tyg. korygowane a "pomóc" możesz czytając dzieciom, możesz im włączać spokojna
      muzykę najlepiej mozarta
      • 100ania Re: wcześniaki z 31tc a gaworzenie 02.02.07, 17:34
        mozarta, bacha i beetovena zaraz nauczą się na pamięć (karuzela im to wygrywa kilka razy dziennie) smile))))))))))))
      • tiya Jolantusia :) 03.02.07, 12:19
        Co wszyscy z tym Mozartem?wink Jakąś wartość terapeutyczną ma, czy taka moda
        nastała?
        • oyate Re: Jolantusia :) 03.02.07, 13:35
          Podobno muzyka klasyczna uspakaja i relaksuje dzieciaczki. U mnie to nie
          działało, moje przy klasycznej strasznie płakały i były niespokojne. Za to jak
          dziewczynki były malutkie i miały kolkę to pomagała muzyka rockowasmile) No cóż
          czego słuchają rodzice tego później i dziecismile)
    • tiya Re: wcześniaki z 31tc a gaworzenie 03.02.07, 12:16
      Spokojnie, spokojnie smile Moja rodzona bestia w wieku 3 miesięcy jeszcze dobrze
      oczu nie otwierała, o wydawanych dźwiękach nie wspominajac. W wieku 3 lat buzia
      jej się nie zamyka.
      Doczekasz się smile Nie mam pojecia, co zrobić, żeby ten proces przyspieszyć, ale
      daj młodym trochę czasu, wykażą się na pewno smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka