ciesia 03.04.07, 13:32 Czy u ktorejs tez to rozpoznano jako przyczyne wczesniactwa?Jesli tak, to jak rozwijaja sie wasze dzieci. I czy pojawialo sie to podczas kolejnych ciaz? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oyate Re: IUGR 03.04.07, 13:40 Moje córki urodziły się z hipotrofią obecnie, są na 3 centylu. Rozwijają się moim zdaniem doskonale, liczą, śpiewają, pięknie rysują... tylko cały czas mają niską wagę!! Odpowiedz Link
oyate Re: IUGR 03.04.07, 13:42 Zapomniałam dodać, synek urodził się też mniejszy niż na tydzień ciąży w którym się urodził ale nie aż tak mały. Odpowiedz Link
karutka Re: IUGR 03.04.07, 19:33 Mój Fifi urodził się hipotroficzny.Miał 1405g a urodził się w 33 tygodniu.Teraz ma 20 tygodni(13 korygowane)i jest całkiem dobrze rozwijającym się Dzidziem. Wiem,że nie należy porównywać ale ostatnio na ćwiczeniach przyglądałam się jego rówieśnikom urodzonym w terminie i powiem Ci,że Philip rozwija się fantastycznie Pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link
karutka Re: IUGR 03.04.07, 19:35 Ale IUGR nie był jedyną przyczyną wcześniactwa tzn nie główną. Odpowiedz Link
bzet Re: IUGR 03.04.07, 23:15 Witaj, Tymon urodził się w 33 tc z waga 940 g. - powód wykonania cc: hipotrofia płodu, nadcisnienie i patologiczne przepływy. Syn rozwija się bardzo dobrze, nadal ma niedobory wagi, wyszedł z wszystkich problemów: wylew II stopnia, cholestaza wątrobowa, NEC, jest po sepsie, operacyjnie zmknięty przewód Botalla, wzrok i słuch w porządku. Neurolog zdiagnozowała nadpobudliwość wcześniak. Jest rehabilitowany. Teram syn ma 9 miesięcy. Wcześniej urodziłam dwie zdrowe i duże córki: 3,5 kg (10 lat) i 4 kg (3 lata). A co do IUGR, z tego co czytałam to ciekawe moga być doświadczenia mam starszych dzieci: ponoć znaczny proc. tych dzieci m problemy szkolne, jest nadpobudliwa i osiąga gorsze wyniki niż rówieśnicy - ale to wyniki badań statystycznych, a życie układa inne scenariusze. Dlatego chętnie bym przeczytała co na ten temat mają do powiedzenia mamy 9 czy 10 latków. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: IUGR 04.04.07, 07:51 Alex 29tc - 800g dziś 13,5 miesiąca na razie wszystko ok, ładnie się rozwija, chodzi samodzielnie. Zobaczymy co będzie dalej. Konrad urodzony praktycznie o czasie - 37tc waga 2020, dziś pyskujący 13 latek, żadnych problemów w szkole, trochę za bardzo roztrzepany i przez to trzeba go mocno kontrolować bo lubi zapominać. Ale poza tym to dobry uczeń, przynosi same 5 i 4, nadpobudliwość i opóźnienie w rozwoju chcieli stwierdzić w przedszkolu bo miał ciężką rękę do rysowania (po mnie) i lubił dużo biegać choć był grzeczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link
lewana77 Re: IUGR 18.04.07, 10:21 Witam! Pisze u was pierwszy raz,spodziewam sie blizniat to 13 tc.Jedno dzicko jest bardzo male,w stosunku do drugiego (wyszlo na przeziernosci). Roznica 2 cm.Czy na tym etapie, moga sie juz objawiac poczatki IUGR, lekarze sugeruja, ze albo to cos z odzywianiem (lozyskiem), albo sprawy genetyczne. Czekamy jeszcze 10 dni na kolejne usg.Ale ja chcialabym juz teraz wiedziec... Bardzo prosze o pomoc Ania Odpowiedz Link
anetawronska Re: IUGR 26.04.07, 13:32 HEJ, MAM NA IMIĘ - ANETA. W GRUDNIU 2006 URODZIŁAM CÓRECZKĘ, W 35 TYG CIĄŻY TEŻ Z OBJAWAMI IUGR- MAŁA WAŻYŁA TYLKO 1760 G- W TEJ CHWILI MA 4 MIESIĄCE I WAŻY 7 KG-TYLE ILE DZIECI Z NORMALNĄ WAGĄ URODZENIOWĄ. JEST WESOŁYM GRUBASKIEM I ŚWIETNIE SIĘ ROZWIJA. NIE KARMIŁAM JEJ PIERSIĄ JUŻ W SZPITALU BO NIE MIAŁAM POKARMU. MAŁA DOSTAWAŁA BEBILON NENATAL DLA WCZEŚNIAKÓW A TERAZDOSTAJE HUMANĘ 1 PLUS. JEŚLI CHCESZ TO PODAJĘ MÓJN ADRES MEILOWY: ANETAWRONSKA@O2.PL Odpowiedz Link