ania.d2 29.05.09, 22:26 czy któreś z waszych maluchów miało badanie słuchu metoda bera, wiem jak to wygląda ale powiedzieli mi że synek jest zbyt mały i muszę czekać, kiedy wasze dzieci miały to badanie? Hubert ma 6 miesięcy (3 skorygowane) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zorrgula Re: badanie bera 30.05.09, 02:31 Aniu Zu miała to badanie w wieku 2lat(ze względu na duże opóźnienia w mowie i rozumieniu), ale nie słyszałam co do ograniczeń, z tego co wiem jest to badanie najbardziej obiektywne-u dorosłych również bo są to potencjały z pnia mózgu- wartość tego badania jest bardzo ważna u niemowląt we wczesnej diagnostyce niedosłuchu. Odpowiedz Link
rrrybkaaa Re: badanie bera 30.05.09, 07:48 To jest to badanie, które robi się we śnie? Jeżeli tak (tak mi się właśnie kojarzy ta nazwa), to Pola miała je robione w wieku 3,5 m-ca (1,5 m-ca kor.). Odpowiedz Link
paulaiigi Re: badanie bera 30.05.09, 08:59 Igor to badanie mial robione w wieku 6 miesięcy (4,5 korygowane) i nie słyszałam opinii że dziecko jest za male. Może tam gdzie byłas poprostu nie robia malym dzieciom. Odpowiedz Link
bartosztomasz Re: badanie bera 30.05.09, 10:42 Chyba nie ma ograniczeń wiekowych na to badanie tylko dziecko koniecznie musi spać. Nasz Bartek będzie miał to badanie w lipcu będzie miał wtedy 2 i pól miesiaca korygowanego. Odpowiedz Link
kicius_85 Re: badanie bera 30.05.09, 12:24 Nasza Julcia miała to badanie w wieku 8 miesiecy urodzeniowych (5,5 korygowanego) i tez nie słyszałam o jakims wieku do tego.. zreszta wydaje mi sie ze im młodsze dziecko tym lepiej bo takie malenkie niemowlaczki duza spia lepiej je uspic Odpowiedz Link
bijou82 Re: badanie bera 30.05.09, 18:40 Madzia miała to badanie w wieku 5 miesięcy (1,5 korygowane) nie słyszałam o tym żeby dziecko było za małe.im szybciej zrobi się to badanie tym lepiej,ponieważ jest ono bardzo miarodajne (wywołane potancjały z pnia mózgu) dziecko nie musi ani nic mówić czy słyszy ani nie trzeba obserwować jego reakcji więc jak sądzę może być badane nawet najmniejszy Okruszek.w tym badaniu chodzi o to jak mózg odbiera sygnały i na jakim poziomie dziecko słyszy (ile decybeli) i w ten sposób można określić stopień niedosłuchu lub czy wszystko jest ok Może gdzieś indziej jeszcze robią u Was to badanie? Odpowiedz Link
mamakubusia9 Re: badanie bera 30.05.09, 19:16 moi mieli robione to badanie w wieku 4msc (2kor) i faktycznie dziwne takie ograniczenie, u nas widziałam naprawdę maleńkie dzieci miały to badanie normalnie robione. Odpowiedz Link
kasiaforenc Re: badanie bera 30.05.09, 19:28 Julcia pierwszy raz miała to badanie w wieku 5 miesięcy (2 korygowane). Musiała spać. Odpowiedz Link
ania.d2 Re: badanie bera 01.06.09, 18:28 Dzięki mi też się wydaje że nas w słupsku lekarz zwyczajnie odesłał bo mu się nie chciało na 23 czerwca jestem umówiona do audiologa w Gdańsku ale nie wiem czy u mojego synka to badanie da się wykonać on w dzień bardzo mało śpi (głównie na spacerze) a nawet jeśli to jest bardzo czujny i szybko się budzi, co robiłyście by badanie wypadło miarodajnie? Odpowiedz Link
zaoknem.5 Re: badanie bera 02.06.09, 08:57 Co trzeba robic, zeby dziecko spalo na badaniu: np. to, co zalecają w CZD (przy zapisie na badanie nawet daja karteczke z taka instrukcja): nie dac dziecku jesc i spac (bodajze nawet i 5 godzin)przed badaniem. Juz na miejscu powinniscie miec czas na przygotowanie dziecka do badania, ktore polega (to przygotowanie) na nakarmieniu dziecka i ululaniu. Razem z badaniem to ok. godzina. Jezeli dziecko nie usnie w tym czasie, to (prawdopodobnie) stracicie termin, bo pokoj badan najczesciej jest zarezerwowany dla nastepnego pacjenta. Twoj maluch jest jeszcze malutki i raczej szanse sa duze, ze uda sie go jednak ululac. Gorzej jest z dziecmi wiekszymi - wiem to z doswiadczenia - bo zdarzalo nam sie przyjezdzac i trzy razy - jak moj Mlody mial wiecej niz rok. Przy okazji potwierdzam, ze te badania wykonuje sie naprawde bardzo malym dzieciom. Moj Mlody mial pierwsze badanie w wieku 3m. i 1 tyg. urodzeniowego (a 2,5 tygodnia wieku korygowanego). Przy takim malym dziecku jak Twoje to chyba trudniej niz uspic na miejscu, bedzie utrzymac go glodnego i nie dac mu spac przez te 3-5 godzin przed badaniem. Co do tych 3-5 godzin to oczywiscie zalezy od dziecka, jak ono w ogole sypia "w cywilu". Odpowiedz Link
mercate Re: badanie bera 04.06.09, 22:28 Nie ma ograniczeń wiekowych do tego badania. Polecam Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie. Tam wykonuje się to badanie podczas hospitalizacji w nocy. Trzeba miec skierowanie. Odpowiedz Link
zorrgula Re: badanie bera 05.06.09, 02:37 Jest na to sposób. Trzeba wybudzić dziecko ze snu kilka-kilkanaście godzin wcześniej przed badaniem(karmiona była normalnie w ciągu tych godzin). Zu miała badanie na 14(nigdy nie spała na spacerach w ciągu dnia tylko "na kangura") wybudziłam ją o 2nad ranem i nie pozwoliłam jej usnąć do samego badania. Udało się za pierwszym razem. Badanie jest jak najbardziej miarodajne, bo jest obiektywne. Podobną sytuację miałyśmy przy EEG, też wybudzanie w nocy i zabawa Odpowiedz Link