Dodaj do ulubionych

CDN...............

05.08.09, 15:43
Lenka ma zanik móżdżku, retinopatie wcześniaczą II st., dysplazje oskrzelowo-płucną i narazie tyle we wrześniu mamy rezonans i mam nadzieję,że więcej nic nie wyjdzie w badaniu. Prócz rehabilitaci bobathem ma masaż schantala, rehabilitację wzrokową i chyba tyle a i od niedawna tak od miesiąca stawiamy ją do pionizatora to też ma pomóc w utrzymaniu równowagi ale jeszcze jest za wcześnie żeby cokolwiek powiedzieć. Niedawno maiłam spotkanie z Panią doktor habilitow., która była na szkoleniu (szkoliła pracow.) w ośrodku rehab. i stwierdziła,że Lence wystarczy bobath,że ona ładnie się poddaje stymulacji. przede wszystkim za późno trafilismy na bobatha bo przez 6 mcy była ćwiczona Vojtą ale to nie dawało żadnych rezultatów a jeszcze przed tem miałam tak beznadziejnego neurologa który twierdził, że dziecko rozwija się dobrze zanim znalazłam dobrego to trawło to około roku sami też dużo czytaliśmy i szukaliśmy na necie gdyby nie te fora to ciężko by było. Tak jak pisałam Lenka nie chwyta nic w rączki to po części też z lenistwa bo niby jest opóźniona w rozwoju a taka cwana i umie nas wykorzystać. Sama już próbuje siadać ale brak równowagi jest bardzo duży i to sprawia największy problem. Na rehabilitacji już nawet były próby chodzenia. I jeszcze jeden problem jak jest chora albo rehabilitntki nie ma to jest brak ćwiczeń i wtedy nawet po tygodniu widać ubytki. A i mam pytanie czy wasze bąble tak dziwnie się "spinają"?? bo Lenka jak chce na ręce albo nawet bez powodu spina ciałko ( nie jest to taki objaw jak przy padaczce)
Obserwuj wątek
    • karro80 Re: CDN............... 05.08.09, 17:32
      A to spinanie to nie jest zwiększone napięcie mięśniowe? Bo u
      wcześniaków to albo zwiększone albo zmniejszone albo miks tego
      wzystkiego....
      No i poproś rehabilitantkę, żeby przeszkoliła Was z prostszych
      ćwiczeń - ja z małą ćwiczyłam parę razy dziennie(bobath) - głownie
      przy zmianie pieluchy - efekty są super - lekarze byli i zdziwieni i
      zachwyceni...

Fajnie, że się ruszyłosmile
    • karro80 Re: CDN............... 05.08.09, 17:35
      a masaż fajna sprawa - o szantalu tylko czytałam, ale masowaliśmy
      małą tak "po domowemu" z olejkiem - baardzo ładnie rozluźniało
      mięśnie - pierwsze uniesienia główki były tylko po masażu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka