Dodaj do ulubionych

Pytanie w sprawie chusty-szala

09.01.11, 17:30
Dziewczyny, zrobiłam sobie prostą chustę na drutach, korzystając z tej podpowiedzi: haft.blox.pl/2010/01/Tak-robie-chusty.html
Czyli: w co drugim rzędzie dodawałam cztery oczka - po jednym z obudwu boków i dwa pośrodku. Chusta wyszła trójkątna, bardzo fajna - przy okazji dziękuję autorce za zamieszczenie tego tutoriala.
Teraz chciałabym zrobić kolejną, ale w innym kształcie: bardziej zbliżoną do szala, nieco prostokątną, ale z dolnym brzegiem zakończonym lekko na okrągło. Czy mogłybyście mi jakoś tak najogólniej podpowiedzieć, jak, ile i w co którym rzędzie powinnam dodawać oczka?... Nie jestem mistrzynią robótek i sama nic nie wykombinuję... Będę wdzięczna za radę...
Obserwuj wątek
    • adamala Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 17:48
      e to Cię zainteresuje
      club.osinka.ru/topic-88056Moz
      • adamala Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 17:49
        Poprawiam link club.osinka.ru/topic-88056
        • rzeka8 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 18:00
          Dzięki, adamala, mniej więcej właśnie o taki kształt mi chodzi - no ale ja nie dam rady z tymi opisami, za trudne dla mnie... Ja zrobiłabym tę swoją chustę najprostszym znanym mi wzorkiem ażurowym, ale potrzebuję jakiejś podpowiedzi, jak dodawać oczka, żeby uzyskać taki kształt, na jaki mam ochotę... Myślałam, że może jest na to taki prosty sposób jak na trójkątną chustę, którą też robiłam wg prostego powtarzalnego schematu, ktory zalinkowałam...
          • joanna-olga Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 18:35
            Napisz z czym konkretnie masz problem. W linku, który dała ci Adamala w pierwszym poście masz link do galerii, gdzie znajdziesz opisy do tych chust.
            • rzeka8 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 18:47
              Nie potrafie poradzić sobie z rosyjskimi opisami - jestem baaaardzo mało zaawansowaną dziergaczką. Może niedokładnie wytłumaczyłam, o co mi chodzi. Potrzebuję porady, jak uzyskać kształt chusty, taki mniej więcej jak na rosyjskich zdjęciach: coś jak prostokąt zaokrąglony na dole... Zrobiłabym ją najprostszym ściegiem z oczek prawych i lewych... Tylko nie wiem jak dojść do takiego własnie kształtu... Dałam link do prostego opisu chusty trójkątnej - tu wiadomo, że w co drugim rzędzie trzeba dodawać cztery oczka w określonym miejscu. Chodzi mi własnie o taki prosty przepis na to, żeby chusta wyszła w formie zaokrąglonego u dołu prostokąta... Może ktoś potrafi mi taki najprostszy sposob podać... Będę zobowiązana bardzo... smile
              • wanda43 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 18:59
                a moze to ? knitting-club.blogspot.com/2009/11/aeolian-shawl.html
              • wanda43 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 19:04
                Teraz doczytalam o co ci chodzi z tym ksztaltem. To proste. Poza tymi oczkami, ktore dodajesz na srodku, to z drugiego lub trzeciego oczkia robisz 3, tzn. robisz 1 prawe, narzut, 1 prawe. Na koncu to samo. Tym sposobem wyjdzie ci kształt taki, jak tu robilam fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2559685,2,1,chusta-001.html. Jak by co, to w moim profilu masz moje GG, mozesz sie odezwac i w miare mozliwosci pomoge.
                • rzeka8 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 19:10
                  wanda43 napisała:

> Teraz doczytalam o co ci chodzi z tym ksztaltem. To proste. Poza tymi oczkami, ktore dodajesz na srodku, to z drugiego lub trzeciego oczkia robisz 3, tzn. robisz 1 prawe, narzut, 1 prawe. Na koncu to samo. Tym sposobem wyjdzie ci kształt taki, jak tu robilam fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2559685,2,1,chusta-001.html. Jak by co, to w moim profilu masz moje GG, mozesz sie odezwac i w miare mozliwosci pomoge.

Tak! Tak! Właśnie o taką podpowiedź mi chodziło! Dzięki wielkie, Wando! Spróbuję zrobić próbkę tak jak piszesz, a w razie problemów pozwolę sobie pozawracać Ci głowę na GG smile Bardzo dziękuję!
          • wanda43 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 18:50
            popatrz tu maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=8387&highlight=abrazo
            Robilam taką jak ta ciemnoniebieska korzystając wlasnie z zamieszczonych tam schematow.
            Mozesz tez zrobic abrazo tak z ok 100-120 oczek tzw. oczkami skroconymi i dowolnym azurem.
            • rzeka8 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 19:06
              Piękne te chusty! No ale dla mnie zdecydowanie za trudne... sad
    • tehah Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 19:00
      Spróbuj rzędów skróconych. To schemat na chustę picasaweb.google.com/lh/photo/Qb4l7xuVU1Brx5ocgOF_xA?feat=directlink
      picasaweb.google.com/TehaH07/AUryIInneWzory#5529826071211199394
      • rzeka8 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 09.01.11, 19:11
        Piękne! Ale taki gamoń jak ja nie zrobi takiej chusty... smile
    • nessie-jp Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 10.01.11, 17:15
      A może zacznij od czegoś prostszego
      • rzeka8 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 10.01.11, 18:37
        nessie-jp napisała:

> A może zacznij od czegoś prostszego
        • inka1953 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 10.01.11, 19:57
          Opis jest tutaj
          knitting-club.blogspot.com/2010/11/revontuli-shawl.html
          • rzeka8 Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 10.01.11, 20:22
            Dzięki, inka. Szkoda że to nie po polsku, ale jakoś spróbuję powalczyć z tym rosyjskim... smile
            • adamala Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 10.01.11, 22:06
              Proponuję Ci zarejestrowanie się na forum "U Maranty". Tam opisuję krok po kroku jak zrobić chustę Abrazo.
              Początek jest tu maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=6871&postdays=0&postorder=asc&start=825
              Reszta na dalszych stronach.
    • zanzila Re: Pytanie w sprawie chusty-szala 24.02.11, 01:36
      Jakby któraś z Was miała ochotę na chustę Revontuli lub szal Annis (podobny do Abrazo) to u siebie na blogu zamieściłam pełne tłumaczenia wzorów po polsku smile. Revontuli tu: wombart.blogspot.com/2011/02/chusta-revontuli-polski-przekad-wzoru.html i Annis tu: wombart.blogspot.com/2011/02/annis-opis-wzoru-po-polsku.html
      Można je ściągnąć i wydrukować, są zatwierdzone przez projektantki i nie naruszają ich praw autorskich.
      Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka