Dodaj do ulubionych

Włóczka niedostępna, co robić?

06.11.11, 20:02
Ściągnęłam sobie z neta parę wzorów swetrów (bez wzorów nie umiem).

Włóczka, z jakiej mają zostać zrobione, jest niedostępna w Polsce.

I proszę mi nie mówić, że mam sobie wybrać inną, bo jestem permanentnie początkującą dziergaczką, postępów żadnych nie robię i umiem tak jak mi napiszą i z tego co mi napiszą. Jak robiłam z czegoś innego to nie powiem co wyszło.

Prosiłabym o poradę, JAKĄ wybrać inną.

Model ten:

www.straw.com/cpy/patterns/merinofrap_cowl.html
Obserwuj wątek
    • maitresse.d.un.francais Re: Włóczka niedostępna, co robić? 06.11.11, 20:03
      Drugi model:

www.berroco.com/exclusives/tracy/tracy.html
      Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
      • vichta Re: Włóczka niedostępna, co robić? 06.11.11, 20:44
        Obie wloczki sa na E-bayu
    • eenyoo Re: Włóczka niedostępna, co robić? 06.11.11, 20:50
      Wybierz sobie inną włóczkę smile Na początku każdego wzoru masz podane parametry włóczki (ilość oczek na 10 cm). Poszukaj po prostu taką, która ma zbliżone te parametry. I tyle. Skoro nie chcesz się jeszcze "bawić" w przeliczanie wink
      • maitresse.d.un.francais Aha, tak właśnie zrobiłam 06.11.11, 21:00
        Tylko włóczka była innego typu i zamiast zwartego sportowego swetra wyszło mi cóś artystowsko lejącego się.

Nie, NIE CHCĘ SIĘ BAWIĆ. Tak się składa, że mam jeszcze kilka innych dziedzin do opanowania i nie jestem w stanie dać rady wszystkiemu.

Przeliczać też nie umiem. Jestem antytalentem. Umiem robić z wzoru i tyle. Dziękuję za informację o ebayu.
        • mim_maior Re: Aha, tak właśnie zrobiłam 07.11.11, 17:29
          Jeśli nawet kupisz tę samą włóczkę, to efekt nie jest gwarantowany, bo przede wszystkim każdy inaczej robi na drutach i dla pewności trzeba zrobić próbkę, a jeśli wyjdzie inna niż oryginał, to i tak trzeba przeliczać. A i to nie daje stu procent gwarancji. Poza tym wzory w gazetach/necie mają swoje słabości i przekłamania, więc NIC ci nie da absolutnej pewności, że wszystko pójdzie gładko. Do robienia na drutach nie da się podchodzić tak nerwowo, może lepiej poprosić kogoś o zrobienie takiego swetra, zamiast się tak stresować?
        • eenyoo Re: Aha, tak właśnie zrobiłam 07.11.11, 19:05
          Ale właśnie o tę zabawę w robieniu na drutach chodzi. To nie jest praca odtwórcza, a wręcz przeciwnie. Mim_maior dobrze napisała. Dwie osoby, które będą pracowały nad tym samym wzorem, takimi samymi drutami i takąż włóczką nie zrobią dwóch identycznych rzeczy.
          Powodzenia
          • maitresse.d.un.francais aha 07.11.11, 20:06
            eenyoo napisała:

> Ale właśnie o tę zabawę w robieniu na drutach chodzi.

zabawa zabawą, ale trzeba mieć solidne podstawy niejako rzemieślnicze

• ciotka_paszczaka Re: aha 07.11.11, 20:20
              RZEMIEŚLNICZE ???!!!!

Byłabym skłonna twierdzić, iż to co my robimy to rękodzieło; a nie rzemiosło! smile
              • maitresse.d.un.francais każda twórczość ma podstawy rzemieślnicze 07.11.11, 21:31
                ciotka_paszczaka napisała:

> RZEMIEŚLNICZE ???!!!!
                >
                > Byłabym skłonna twierdzić, iż to co my robimy to rękodzieło; a nie rzemiosło! :
                > )
                w tym sensie, że opiera się na pewnych zasadach, które trzeba przećwiczyć w praktyce.

W tym sensie rzemiosłem jest nawet malowanie obrazów i pisanie powieści.

Źle mnie zrozumiałaś, to nie była obraza, a raczej przeciwnie - podkreślenie wiedzy i praktyki, która leży u podstaw.
            • mim_maior Re: aha 07.11.11, 20:26
              To tak, jak z wszystkim. Na początku zawsze trzeba się pogodzić z pewną liczbą porażek. Nie da się robić fajnych rzeczy z doskoku. Żeby dobrze wychodziło, trzeba w tym siedzieć, zajmować się na co dzień, ćwiczyć, poznawać nowe techniki, uczyć się od innych i wymyślać swoje patenty na różne rzeczy. Jak podchodzisz do sprawy z takim napięciem, a w dodatku brakuje ci praktyki i umiejętności, to właściwie jesteś skazana na porażkę, bo nawet wprawne dziewiarki muszą czasem kilka razy pruć, zanim wyjdzie dobrze. Więc albo spróbuj podejść do tego bardziej na luzie i nie liczyć, że od razu wyjdzie ci dokładnie taki sweter, jak byś chciała, albo daj sobie spokój, bo szkoda nerwów. Robienie na drutach to hobby dla cierpliwych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka