romka44 02.03.14, 20:26 Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu ażurowego wzoru. Sweterek znalazłam tutaj: szafa.pl/c16926592-bezowy-azurowy-sweter-s.html?i=1 i podobny chciałam zrobić dla córki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Re: Ażurowy wzór 04.03.14, 16:35 A te duże dziury to nie są podwójne narzuty? Może to by było P, P, N, N - a w kolejnym rzędzie na prawej stronie przesunięcie o 1 oczko? Śliczny wzór, bardzo mi się podoba Odpowiedz Link
romka44 Re: Ażurowy wzór 04.03.14, 19:32 Podwójne narzuty, to chyba dobry pomysł.Szukałam na różnych stronach, nie znalazłam jednak nic podobnego, próbuję ten wzór "odtworzyć", ale nie uzyskuje wzoru zbliżonego do oryginału. Może jeszcze ktoś zajrzy do wątku i coś podpowie. Odpowiedz Link
vichta Re: Ażurowy wzór 05.03.14, 01:24 Ten wzor, o ktorym piszesz jest tez bardzo ladny, ale to nie on. Ten wyglada tak, jak w tej chuscie: www.liveinternet.ru/users/djona63/post306639496/ Mam na mysli te siatke miedzy motywami lisci. Ale podwojne narzuty, to chyba cieplo, cieplo... W sweterku wyglada na to, ze raport na wysokosci powtarza sie co 12 rzedow. Na szerokosci co 6 oczek. Na gorze pod plisa jest chyba: 1p, 1n, 3pr, 1n. Wynika z tego, ze liczba oczek w rzedach parzystych i nieparzystych sie zmienia. Narzuty dodane w jednym rzedzie redukujemy w nastepnym. A moze to tylko moje nocne majaczenia Troche kombinowalam, ale jest juz pozno, wiec ide spac. Moze do jutra ktos cos wymysli, a jak nie to sprobuje znowu po poludniu. Odpowiedz Link
aleksandra_urszula Re: Ażurowy wzór 05.03.14, 21:46 Witam, rel="nofollow">www.liveinternet.ru/users/djona63/post306639496/ ta chusta jest fenomenalna! Czy ma Pani może jej opos po polsku? Niestety nie znam rosyjskiego... Odpowiedz Link
vichta Re: Ażurowy wzór 05.03.14, 22:29 Do niej nie trzeba opisu. Robi sie wedlug schematow, pilnujac kolejnosci rzedow. Sa dwie wersje chusty. Mala, z jednym szlaczkiem lisci (konczy sie na 134 rzedzie) i duza, zawierajaca dwa szlaczki lisci (230 rzedow, czyli taka, jak na fotografii). Znaczenie symboli: R - oczko prawe V - prawe przekrecone L - oczko lewe U - dwa oczka razem na prawo, pochylone w lewo Z- dwa oczka razem na prawo, pochylone w prawo I - narzut 2 - z jednogo oczka wyrobic dwa, jedno prawe i jedno lewe 3 - z jednego oczka wyrobic trzy, lewe, prawe i lewe (czarny trojkacik) - 3 oczka razem (jedno zdjac, dwa przerobic razem i przeciagnac je przez pierwsze) (czarny kwadracik) - 4 oczka razem (dwa zdjac, dwa przerobic razem i przeciagnac je przez pierwsze) Na schematach sa litery D i E. D odnosi sie do duzej wersji chusty, E do malej. W 134 lub w 230 rzedzie zakonczyc szydelkiem: 4 oczka razem, 9 oczek lancuszka. P.S. Trzeba uwazac, bo jest pare pomylek ze srodkowym oczkiem. Po prostu sprawdzac ilosc oczek i czy wzor z poprzedniego rzedu pasuje w nastepnym. Nie jest to bardzo uciazliwe. Ja wlasnie robie wieksza wersja z czegos (chyba jakis moher, kupiony za funta), co nic nie wazy. Jestem przy 168 rzedzie... Odpowiedz Link
aleksandra_urszula Re: Ażurowy wzór 06.03.14, 18:22 bardzo dziękuję za odpowiedź! Chusta nie wydaje się trudna gdy zna się już znaczenie symboli pozdrawiam Odpowiedz Link
romka44 Re: Ażurowy wzór 06.03.14, 19:59 Ciągle mam nadzieję, że zajrzy do wątku, ktoś kto zna ten wzorek. Dalej przeglądam różne strony z ażurowymi wzorami i nie znajduję podobnego. Podpowiedzi wykorzystałam, ale zamierzonego efektu nadal nie osiągnęłam. Odpowiedz Link
vichta Re: Ażurowy wzór 07.03.14, 19:29 Ja sie poddalam Prawdopodobnie, tak jak napisalam wczesniej, liczba oczek w rzedach sie zmienia, wiec trudno to odtworzyc. Odpowiedz Link
romka44 Re: Ażurowy wzór 09.03.14, 21:58 Dziękuję, że próbowałaś. Patrząc na powiększony obrazek wydaje się, że można policzyć oczka, jednak w praktyce okazuje się że jest to niemożliwe. Muszę córce zaproponować inny ażur. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link
grazyna_s1 Re: Ażurowy wzór 10.03.14, 19:40 Myslę, że znalazłam ten wzór. Jest on w tej chuście, między listeczkami na brzegach chusty: URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93b237d8ed96539b.html][/URL] Cały temat związany z chustą i schemat w wypowiedzi Елена Готлиб, tutaj: forum.darievna.ru/topic1063start60.html Odpowiedz Link
vichta Re: Ażurowy wzór 12.03.14, 00:27 Chyba Cie zmartwie To jest wlasnie Ekaterina, czyli ta chusta, ktora robie. Troche zmodyfikowana. W kazdym razie siatka na pewno jest ta sama. Odpowiedz Link
jo-en Re: Ażurowy wzór 11.03.14, 14:19 A może coś podobnego? www.garnstudio.com/lang/pl/pattern.php?id=5580&lang=pl Odpowiedz Link
jolanta_52 Re: Ażurowy wzór 12.03.14, 15:45 Nie mogę wkleić więc opiszę-wzor z ksiazki z 1991 roku. Liczba oczek podzielna przez 3. 1 rzad/ oczko prawe, narzut, 2 o przerobic razem jak angielskie prawe tj. od spodu oczka, oczko prawe, narzut, 2 o przerobic razem jak angielskie prawe, o prawe, narzut, 2 o przerobic razem jak angielskie prawe. 2 rzad/ wszystkie oczka lewe. 3 rzad/ narzut, 2 o przerobic razem jak angielskie prawe , oczko prawe, narzut, 2 o przerobic razem jak angielskie prawe, o prawe, narzut, 2 o przerobic razem jak angielskie prawe, oczko prawe 4 rzad/ jak drugi. Powtarzac od rzedu 1 do 4. Jak się czyta wydaje sie skomplikowane, ale jak narysowac schemat to bardzo proste. Zdjecie probki w ksiazce wyglada jak w bluzce (na moje oko). powodzenia Odpowiedz Link
romka44 Re: Ażurowy wzór 14.03.14, 19:25 Dopiero dzisiaj znalazłam czas, by wypróbować przesłany przez Ciebie opis. Wcześniej sprawdziłam co to znaczy "przerobic razem jak angielskie prawe tj. od spodu oczka" i początkowo z pomyłką, ale zrobiłam. Wzór jest co prawda inny niż w beżowym sweterku, ale wart zapamiętania i na pewno go wykorzystam.Dziękuję! Odpowiedz Link