kasiaba1 19.07.05, 18:12 Powiedzcie mi, proszę czy wyżej wymienione mechacą się?? Chodzi mi o takie 100 proc. akrylu. A jeśli są jakieś niemechacące to podajcie nazwy Jakieś takie opory mam... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marynia33 Re: Włóczki akrylowe... 19.07.05, 18:38 włóczki aktylowe z zasady mechacą si e wszystkie polecam wełnez lnem, przyjemne w dotyku, ładny splot, wydajna, dostępna w sklepiku internetowym,pozdrawiam Marynia adres stronki(cena 100g 4,99 superoska) kolorowymotek.pl/index.php?cPath=86 Odpowiedz Link
douchee Re: Włóczki akrylowe... 19.07.05, 20:02 Ja jestem bardzo zadowolona z Kotka, prany w pralce i wygląda dobrze - 100% akryl. Świetnie się z niego robi. Odpowiedz Link
mimix Re: Włóczki akrylowe... 19.07.05, 20:27 Ja z kotkiem akrylowym mam złe doświadczenia. Mechaci się i wyciąga - przynajmniej robiony na drutach. Dwa razy dałam mu szansę i dwa razy było to samo Szkoda pracy. Lepiej akryl z jakimś dodatkiem. Jest np kotek z dodatkiem wiskozy, podobno fajny - nie sprawdzałam. I podobno czeski akryl nicky (chyba elian...) jest dobry - dziewczyny chwaliły na tym forum. Odpowiedz Link
bonita71 Re: Włóczki akrylowe... 19.07.05, 20:46 A ja robię na okrągło z perlety i scarlett, i nic się z nimi nie dzieje)Jeśli natomiast chodzi o czeski akryl, to robiłam swetry z melanżowej włóczki akrylowej o nazwie DUHA, i również się nie zmechaciła. Odpowiedz Link
igawroc82 Re: Włóczki akrylowe... 20.07.05, 13:28 Ja bardzo lubię akryl, bardziej od innych gatunków (no może poza wiskozą, tylko ta z kolei zjeżdża z palca jak się robi). Miałyśmy z mamą i siostrą sweter z akrylu niemieckiego nie znam nazwy ale prawie 20 lat i tylko powyciągane nitki świadczyły o jego starości. Nic się nie zmechacił. Teraz też w większości robię tylko z akrylu i nic złego się nie dzieje a piorę w pralce i wiruję Odpowiedz Link
amelia_35 Re: Włóczki akrylowe... 05.08.05, 11:31 Witam Ja tez robie z glownie z akrylu. Najlepsza jest niemiecka wloczka Schachenmayr - bardzo dobra jakosc - a i cena nie wcale taka wysoka. Serdecznie polecam Odpowiedz Link
sanderka70 Re: Włóczki akrylowe... 20.07.05, 18:40 Ja bardzo lubię robić z Florii, sweterki dzielnie się trzymają i nie mechacą, Kotka też lubię. Swetry zawsze piorę w rękach w delikatnym płynie, jak dotąd nie poznały pralki, ale skoro piszecie, że nic sie nie dzieje to może wypróbuję. Odpowiedz Link
marynia33 Re: Włóczki akrylowe... 20.07.05, 19:24 "kotka" do pralki? oj ostrożnie może być kiepsko robiłam z Kotka z wiskozą ...nie polecam ale wełna z lnem OK! choć do pralki szkoda by mi było ryzykować pozdrawiam Odpowiedz Link
malgoraptor Re: Włóczki akrylowe... 20.07.05, 20:35 Maryniu, a gruba ta wełna z lnem? Na jakich drutach robisz? Na letnie czy cieplejsze rzeczy? Wydajna? Odpowiedz Link
marynia33 Re: Włóczki akrylowe... 11.08.05, 19:41 sory dawno tu nie zagladałam, oczywiście robiłam z wełny z lnem i wszystko OK! jest raczej cienka ale troszkę nierówna, nadaje się na luźne roboty, kamizele, szale. ostatnio robię z "Peonii" to 100% akryl. cienki robie szydełkiem nr 3 -bluzeczki świetnie sie robi, polecam pozdrówki pa Odpowiedz Link
eliza_g Re: PUCHATKA 21.07.05, 08:05 -dostałam próbki z www.wojtek.com.pl/ faktycznie mięciutka i puchata, bardzo mi się podoba ale oni piszą o Puchatku,Kotku i nie tylko - anilana. Oświećcie mnie czy to jest to samo? Jakie macie doświadczenia z PUCHATKĄ, jak się robi, czy druty:3-4.5 wg zaleceń nie będą za cienkie, czy się nie mechaci? Odpowiedz Link
eliza_g Re: PUCHATKA 21.07.05, 08:08 za szybko poleciało Już widzę prosty sweterek z tego: www.wojtek.com.pl/wojtek/show.php?idg1=10&idg2=15&idt=445 ale obawiam się mechacenia i supełków. Dzięki za wszystkie opinie Eliza Odpowiedz Link
ka_thy Re: PUCHATKA 21.07.05, 09:35 Śliczna ta śliwka . Ja robiłam z Puchatki na piątkach, wzorem ryżowym więc na nim nie znać tak zmechacenia. Musiałabym się więc przyjrzeć lepiej temu swetrowi - nosi go moja córka więc nie mam okazji oglądać go aż tak dokładnie. Odpowiedz Link
igawroc82 Re: PUCHATKA 21.07.05, 09:38 Anilana to dokładnie to samo co akryl. A swoją drogą czy na Puchatce polecają druty 3-4,5? Ja osobiście planowałam puchatkę na czwórki ale zawsze dobieram cieńsze od polecanych bo lubię robić ciasno (w przeciwieństwie do mojej rodzinki) ale nawet nie wiedziałam że tu bym dobrała dobrze Odpowiedz Link
gosia_arma Re: PUCHATKA 21.07.05, 20:59 Ja robiłam z puchatki na dr nr 5 i na drutach nr6, obie wersje fajnie wyszły, a sweterki nosze intensywnie i piore w pralce i wszystko ok. Fajnie się robi i jeszcze fajniej nosi. A sweterek z puchatki jest w mojej galerii, na naszej stronce (nie chce mi się dziś otworzyć ), ten czerwony golf A to czapka i szal: tiny.pl/qx3t Odpowiedz Link
lylith Re: Włóczki akrylowe... 08.08.05, 01:11 czesto robie z akrylu. ostatnio z wloczki z polanilu. jak na razie nie zauwazylam mechacenia ale nie pralam za czesto tych sweterkow. robilam tez z puchatki, ale mam wrazenie ze moze sie mechacic po jakims czasie, podczas intensywnego uzytkowania. Odpowiedz Link