Dodaj do ulubionych

strona internetowa chyba cała robiona przez AI

21.01.23, 09:46

Nazywa się to cudo "Od smoczka do tornistra" i na pierwszy rzut oka wygląda jak serwis Dziecko - różne kategorie, informacje. Przekierowało mnie tak, jak szukałam informacji o akwarelach Karmański. Prosto w ranking akwareli, w którym wysokie pozycje zajmowały farby akrylowe i farbki do twarzy. Gdyby jakikolwiek człowiek raz rzucił na to okiem przed wrzuceniem, to owszem, mógłby od dużej biedy pomylić akryle z akwarelami, ale wywaliłby przynajmniej te do twarzy, nawet najbardziej wymęczony copywriter.

To jest możliwe? Zaprogramowanie ram strony internetowej tak, żeby zawartość ściągała całkowicie z sieci, dobierając mniej więcej do ram?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 10:18
      Jest możliwe.
      Ostatnio wszyscy się zachwycali czatbotem AI (ChatGPT), a interakcja to wyższy poziom, pisanie wypełniaczy na stronę musi być dużo prostsze.

Niestety, cena za poddanie się algorytmom google - żeby strona byla wysoko w wyszukiwarkach (i zarabiała) musi być aktywna, mec regularnie nowe treści.

Pewnie niedlugo powstanie jakiś wyodrębniony tajny internet dla ludzi, a tym dotychczasowych algorytmy wypełniaczy będą się bawić z algorytmami wyszukiwarek
      • alpepe Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 10:23
        To ja chcę do tego tajnego, bo mnie wyszukiwarki wkurzają big_grin
      • asia_i_p Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 10:35
        No właśnie po omówieniu tego z mężem doszliśmy do podobnych wniosków - że albo rozkwitnie z powrotem rynek prasy fachowej, także z wydaniami internetowymi, albo pojawią się certyfikaty "ta strona jest w całości tworzona przez ludzi". Tak samo jak moim zdaniem ulegnie rozszerzeniu copyright, czyli pojawi się informacja, czy dany twórca zgadza się na używanie swoich dzieł jako inputu dla AI oraz pojawią się opłaty za takie użycie. W wersji czarnej widzimy powstanie społecznych klas informacyjnych - ludzie, którzy wiedzą jak szukać + stać ich na zapłacenie za dostęp do dobrej jakości informacji vs ludzie regularnie żywieni tą samą, w kółko obracaną i wzajemnie cytowaną papką pseudoinformacyjną.
        • anorektycznazdzira Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 13:38
          Już jest jakaś sprawa sądowa założona przez autorów dzieł wykorzystanych jako input dla AI, wczoraj jadąc do pracy słuchałam w radio. Zdarzenie nie w PL, chyba w USA, ale jest.
        • jednoraz0w0 Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 14:05
          asia_i_p napisała:

> Tak
          > samo jak moim zdaniem ulegnie rozszerzeniu copyright, czyli pojawi się informa
          > cja, czy dany twórca zgadza się na używanie swoich dzieł jako inputu dla AI ora
          > z pojawią się opłaty za takie użycie.

Tak powinno być i już są pierwsze pozwy, tyle, że bardziej od agencji, więc nie wiem, czy artyści będą coś z tego mieć.

> W wersji czarnej widzimy powstanie społec
          > znych klas informacyjnych - ludzie, którzy wiedzą jak szukać + stać ich na zapł
          > acenie za dostęp do dobrej jakości informacji vs ludzie regularnie żywieni tą s
          > amą, w kółko obracaną i wzajemnie cytowaną papką pseudoinformacyjną.

Przecież już tak jest.
    • chicarica Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 10:41
      Pewnie jakaś strona robiona dla SEO.
    • smoczy_plomien Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 10:42
      Trafiłaś na precla. To strony wypełnione treściami niskiej jakości, przeznaczonymi dla robotów, więc nie liczy się sens, tylko żeby były słowa kluczowe i linki do strony, która ma się znaleźć wyżej w google. Robocik zobaczy, że w artykule o farbach jest link do sklepu czy producenta i zanotuje sobie, że na hasło "farby" ma tę stronę pokazywać wyżej.
      • asia_i_p Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 11:10
        O one mogą być takie rozbudowane? Bo tam były nie tylko rankingi akwareli, ale też w zasadzie wszystkich produktów okołodzieciowych. I linki były do wszystkich tych producentów - w sensie, że ten ranking akwareli odsyłał mnie do snazaroo, phoeninksa, winsor and newtona (a pierwszy i ostatni raczej pozycjonowania nie potrzebują, każdy wie że po farby do twarzy czy po akwarele to właśnie tam). Kto płaci za taką stronę - producenci?
      • asia_i_p Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 11:21
        By the way podrążyłam trochę - to strona seroxy. eu. Oni twierdzą, że są "multiple product review websites" - stronami publikującymi recenzje towarów, i to rzeczywiście ma format rankingów w obrębie różnego typu produktów, format wydaje się sensowny (tabelki z wadami i zaletami), język w miarę nierażący (ale wydaje mi się, że kopiowany od producentów), ale jakość tych recenzji adekwatna do tego, co napisałam w poście startowym.

Ale chyba problem się rozwiązał - wszystkie linki "tu możesz kupi" odsyłają do Ceneo, więc już wiem, kto zapłacił.
        • smoczy_plomien Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 12:09
          Stronki są utrzymywane przez agencje seo, które mają ich tysiace. Oczywiście pośrednio sponsorem jest klient agencji. Im bardziej rozbudowana stronka, tym roboty traktują ją poważniej.
          • asia_i_p Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 12:24
            A jak to jest robione - jedna stronka to jeden klient, czy mieszają wszystkich swoich klientów na różnych stronach? Sorry, że tak drążę, ale o ile o pozycjonowaniu wiedziałam, o tyle chowanie tego pod płaszczykiem stron takich jakby hobbystycznych to dla mnie nowość i widzę perspektywy edukacyjne - zaczynamy z naszą dwujęzyczną robić gazetkę szkolną i to by można było podpiąć pod ogólny krytycyzm wobec treści internetowych, który też chcemy im zaszczepić.
            • jednoraz0w0 Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 14:09
              Generalnie chodzi o to, żeby do do strony klienta prowadziło jak najwiecej różnorodnych linków, więc umieszcza się treści ze słowami kluczowymi i linkami na tylu preclach na ile to jest możliwe, ale tez chodzi o to żeby algorytmy się nie od razu zorientowały ze to precel, bo ważne jest tez na ile wartościowa jest ta strona.
    • bialyhenio Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 13:12
      Trzeba ograniczać internet 😀
    • jednoraz0w0 Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 14:02
      Od dawna, chat GPT to już wyższa szkoła jazdy bo potrafi odpowiadać na pytania, ale np. „wiadomości” na głównych stronach serwisów typu msn (jedno i drugie należy do Microsoftu) już od dawna są w jakimś stopniu generowane przez ai.
      • tapatik Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 17:34
        MSN to jest raczej agregatorem treści i linkuje ciekawe wiadomości z innych stron.
        • jednoraz0w0 Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 17:55
          www.theverge.com/2020/5/30/21275524/microsoft-news-msn-layoffs-artificial-intelligence-ai-replacements
          • bialyhenio Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 18:22
            Chat GPT nie należy do Microsoftu - do OpenAI. MS jest jednym z inwestorów OpenAI ale nie jest to ich właściciel. Wg mojego stanu wiedzy.
            • jednoraz0w0 Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 18:52
              Już w tej chwili jest Azure Open AI.
              • bialyhenio Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 03.02.23, 18:10
                ale należy do MS? Chyba nie
                • tapatik Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 03.02.23, 18:43
                  bialyhenio napisał:

> ale należy do MS? Chyba nie

To czemu stoi na serwerach Microsoftu?
                  • bialyhenio Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 03.02.23, 18:56
                    tapatik napisał:

> To czemu stoi na serwerach Microsoftu?
                    OpenAI stoi na Azurze?
                    To nie musi oznaczać, że należy do Microsoftu. Na tym polega chmura, że stawiasz sobie coś na serwerach Microsoftu, Amazona, Google'a itp. ale należy to nadal do Ciebie a nie do w/w firm.
                    • tapatik Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 03.02.23, 19:11
                      Wróć.
                      en.wikipedia.org/wiki/OpenAI
                      Rzeczywiście to produkt fundacji, której partnerem jest między innymi Microsoft.
          • tapatik Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 19:31
            Ups...
            Przyznaję się do niewiedzy.
    • tapatik Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 21.01.23, 17:33
      Na zakładce "O nas" jest wymieniona załoga i tam są dwie osoby, które zajmują się pisaniem treści.
      Pytanie, czy ta ekipa jest prawdziwa.
      Na tej samej stronie na dole znalazłem linki do innych stron, wygląda na to, że mają 15 stron WWW po polsku plus 5 stron w różnych językach.
      No chyba, że zatrudniają freelancerów do pisania tekstów.
    • stephanie.plum Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 03.02.23, 18:23
      mój brat uczy biologii w liceum.

opowiedział mi, że kolega (wierzę) zlecił sztucznej inteligencji (chat GTP? chyba) napisanie konspektu zajęć, bo chłopina zarobiony był. otrzymał konspekt, lekcja była porywająca.
      sztuczna inteligencja zadała pracę domową.
      uczniowie, by ją odrobić, skorzystali z pomocy sztucznej inteligencji.
      nauczyciel oddał ocenianie prac w ręce sztucznej inteligencji...

nie, roboty nigdy nas nie zaatakują. nie będą musiały...

:~D
    • nangaparbat3 Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 03.02.23, 19:36
      Przecież ta Sztuczna Inteligencja nie zna nawet polskiego (wszystko łącznie z przyimkami pisane wielką literą, "etui na okular", masa innych błędów, ale czytać mi się nie chce). Bo właśnie - czytać się to nie da, bo bezduszny jakiś bełkot złożony z frazesów. Weszłam w Ranking 10 Najlepszych Prezentów Dla Nauczyciela W 2023 znalazłam na przykład to:
      odsmoczkadotornistra.pl/prezenty-dla-nauczyciela/#10_Etui_na_okular
      Ale właściwie wszystkie opisy prezentów są równie pocieszne.
      Tyle że ja wcale nie jestem pewna, że opisy tworzy AI - coraz więcej młodych ludzi pisze tak bezosobowo.
      • tapatik Re: strona internetowa chyba cała robiona przez A 03.02.23, 19:58
        Albo pisane przez człowieka, a potem tłumaczone przez jakiś translator.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka