Dodaj do ulubionych

prosba od laika drutowego

10.09.06, 20:04
No i skusilam sie na ta Gipsy na golf dla mezyka smile
Tylko ja laik drutowy okropnie, znaczy sie umiem nabrac oczka, zrobic lewe, prawe i ew. dodac lub odjac oczko wink
I teraz prosba, jak najprosciej zrobic taki golfik smile Myslalam, ze z takiej grubej wloczki albo zrobie gladko, albo lew prawe (sciagacz) na calej dlugosci...A moze maci einna rade - tylko bez wodotryskow, bo ja w zadne warkocze sie nie pcham, bo maz emerytury doczeka na ten golf smile
I prosba druga - wutlumaczcie mi tak lopatologicznie jak krowie na rowie jak sie robi glowke od rekawa i jak nalezy gubic oczka z przodu i z tylu zeby ten rekaw pasowal smile.
Aha , jeslito ma byc golf to czy mam swetr konczyc na prosto i wszyc golf czy tez mam robic jakis "dekolt"?
Bede wdzieczna za parktyczne rady smile

pozdr
yas
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: prosba od laika drutowego 11.09.06, 00:11
      taka gruba włóczka to sie właśnie dobrze nadaje na ściegi gładkie.

co do rekawów- ja męcząc się potwornie z wyrabianiem główek w rękawach
      przerzuciłam sie na rękawy reglanowe;

rozpiske robię sobie strasznie łopatologiczną: biorę kartke kratkowaną i na niej
      wszystko zaznaczam i wyliczam i wychodzą mi super raglany; i one sie wg mnie
      najładniej układają; bo to jest gruba włóczka , więc jeszcze jest problem
      wszycia a raglany sie bardzo ładnie zszywają i dobrze sie to układa

tu jest link do strony i podane jest jak formować części dzianiny
      republika.pl/abc_robotek_na_drutach/str/samodzielne_01.html
      a tu link do swetra odlotowego męskiego : golf i raglan:
      glinki.com/?l=340eqs
      • zzenka Re: prosba od laika drutowego 11.09.06, 00:21
        A glinki robia porządki i...... już!
      • yasmeen Re: prosba od laika drutowego 11.09.06, 00:46
        Dzieki smile
        A lepiej sie bedzie ukladac taki calkie gladki czy prawe lewe? Caly czas mowie o tej grubasnej wloczce smile
        Rekaw moze byc reglanowy, mezowi pewnie roznicy nie zrobi, a mnie im prosciej tym lepiej smile
        Rozpiske robisz tak jak na tej stronie co podalas abc dziergania? Czy tez masz jakies swoje juz opracowane metody? smile
        Bo musze sie wgryzc smile
        Niestety ten drugi link mi si nie otwiera buuuuuuu

Napisz prosze jeszce co z dekoltem, na rowno czy jakies wyciecie opod ten golf?

dzieki z apomoc
        yas
        • jokaer Re: link do swetra 11.09.06, 08:12
          chodziło mi o ten swetr
          img.s100.photobucket.com/albums/m22/adecco_2006/sabrina%202006-09/24-2.jpg
          wraźnie wszystko widać jak rękawy jak golf, w tej chwili mój umysł nie jest w
          stanie nic więcej wygenerować, później napiszę jak robię te rękawy; i tak
          jeszcze nie masz wełny smile)))))
          • yasmeen Re: link do swetra 11.09.06, 20:36
            O!
            Widzialam juz go i strasznie mi spodobal. Wloczka swietna smile
            Ja lubie takie rekawy smile Wiec jak bedziesz miala chwile topoprosze. NA razie wloczka zakupion, zaplacona na allegro rzecz jasna i czekam na przesylke smile

pozdr
            yas
            • jokaer Re: raglany 15.09.06, 13:44
              Nie miałam kompletnie na nic czasu ostatnio, ale wreszcie - uff- spokoju trochę.

z tymi raglanami to jest tak:

oczywiście jak juz masz zrobione plecy, przody i rękawy do wysokości pachy to
              można narzucić wszystko na jeden drut z żyłką i robić na okrągło, i w miejscach
              szwów gubić oczka;
              ja tak nie robiłam jeszcze,(ale myślę , że dobre to jest dla grubej wełny)
              robiłam oddzielnie

1- jestem na wysokości pachy, mam rozliczone oczka, że jest ich np.40

2- szerokość dekoltu powiedzmy ustalam na 10 oczek

3- dochodzą do tego oczywiście rzędy

4- rysuję sobie taki trapez na kratkowanej kartce gdzie 1 krateczka to jedno
              oczko a w lini ciągłej jeden rząd

5- skoro ma mi zostać 10 oczek a mam 40 to muszę zgubić 30 ,co po obu stronach
              dzianiny daje 15 oczek z jednej i 15 oczek z drugiej strony

6- na tym rysunku musisz sobie również zaznaczyć wycięcie na dekolt, który
              powiedzmy zaczyna się na wysokości od pachy 20 cm- te centymetry przekładasz
              sobie na swoje krateczki- i rysujesz wycięcie na środku formy

7- wtedy wychodzi ile należy gubić oczek od strony szyji - bo do tej pory
              ustalone mamy oczka od strony rękawa

8- ważne przy gubieniu oczek tych np.15 żeby zgubić je równomiernie na całej
              długości skosu raglanu, i właśnie takie rozrysowanie na kratce to ułatwia

9- czyli, że np.co 3 rzędy gubisz oczko

10- z tym , że dochodząc do dekoltu gubisz również i na dekolt

przeczytaj to uważnie i myślę , że nie nagmatwałam;

taki golf można też od razu robić jako prezdłużenie części dzianiny, i trzeba by
              go wtedy połączyć zszywając, ale tak też jeszcze nie robiłam golfu tylko zawsze
              nabierałam oczka i robiłam na okrągło

jak się w ogóle człowiek za to zabiera to od razu robi sie to jaśniejsze
              • yasmeen Re: raglany 15.09.06, 15:54
                dzieki smile
                Zobaczymy jak wyjdzie, jak co to bede dreczyc-meczyc wink
                Teraz i tak jestem niezywa , mam katar, goraczke, kaszle, ale najgorsze ze moe polroczne szczescie juz ma katar i pokasluje uncertain

yas
                • jokaer Re: raglany 15.09.06, 16:17
                  och to współczuję, zdrowiej i pytaj bez obaw, jeśli się nie odzywam to poprostu
                  nie mam czasu- Jola smile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka