kasia79 20.09.06, 14:46 Jak odejmować oczka,żeby powstał taki ładny dekold , jak przy tej sukience ? knitandtonic.typepad.com/photos/uncategorized/aline_back_3.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniesia_f1 Re: druty -odejmowanie oczek 20.09.06, 14:49 ja nie umię czytać ze zdjęcia ale wydaje mi się że to są oczka nabierane wokół dekolty i chyba 2-3 rzędy przerobione ale nic sobie za to nie dam obciąć Odpowiedz Link
zzenka Re: druty -odejmowanie oczek 20.09.06, 14:57 Od początku dekoltu należy przerabiać 2 (lub 3)oczka na lewo. Gubienie oczek robi się na końcu oczek prawych (przed lewymi) lub po lewych z drugiej strony dekoltu. Warto zwracać uwagę na kierunek pochylenia skosu tych gubionych oczek. Potem brzegowe oczka lewe i już masz ładny mini rulonik na ktawędzi. Odpowiedz Link
agniesia_f1 Re: druty -odejmowanie oczek 20.09.06, 15:01 pierwszą myśl też taką miałam Odpowiedz Link
zdzid Re: druty -odejmowanie oczek 20.09.06, 15:06 Pozwole sobie nie zgodzić sie z zzenka ponieważ na tym zdjęciu wyraźnie widać że to jest pliska zrobiona ściągaczem 1/1 i rzędy idą prostopadle do brzegu - oczka nabrane na drut (najlepiej okrągły)wokół dekoltu i ok. 2 cm takim ściągaczem. Na dole szpica trzema przerabiać 3 o. razem żeby się ładnie brzegi zeszły. Odpowiedz Link
zzenka Re: druty -odejmowanie oczek 20.09.06, 15:12 Ma rację młodsze oko, ale ściądacz to chyba nie jest. Oczka zamykające "wychodzą" z prawych. Przy ściągaczu nie robiłby się rulonik. Odpowiedz Link
zdzid Re: druty -odejmowanie oczek 20.09.06, 15:19 Może podczas zakańczania oczek przerabia się już wszystkie na prawo. Odpowiedz Link
apsik1 Re: druty -odejmowanie oczek 20.09.06, 15:40 jak dla mnie to dorabiany ściągacz na drutach z żyłką na okrągło i zamykanie oczek prawymi po prawej stronie. Wtedy wychodzą takie V Odpowiedz Link
kasia79 Re: druty -odejmowanie oczek 21.09.06, 09:22 Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za podpowiedzi. Będę próbować.Zobaczę co mi wyjdzie. Odpowiedz Link