Dodaj do ulubionych

4 druty a oczka przekręcone?

29.10.06, 20:05
Robie właśnie pierwszą robótkę w życiu na 4 drutach.. I wszystko byloby ok
gdyby nie to, że wychodzą mi oczka prawe przekręcone zamiast prawych.. Ktoś
wie co robię źle i jak tego błędu uniknąć?? Bo oczywiście moge sobie za
kazdym razem przekręcać oczka ale wtedy robienie czapki trwa 2 razy dluzej..sad
Pomoże któraś z kochanych forumek??
Obserwuj wątek
    • mimamo Re: 4 druty a oczka przekręcone? 29.10.06, 20:15
      mi tez zawsze wychodziły przekręcone prawe - te w środku robótki, czyli lewe na
      zewnątrz). Teraz robiłam golf na 5 drutach i postanowiłam temu zaradzić -
      brzydko by to wyglądało. Więc inaczej przerabiałam oczka lewe - wbijałam drut
      jakby od tyłu... Szło mi to wolniej, ale efekt jest. Poćwicz i zobacz jak się
      nitka układa, jak się krzyżuje, wbij drut z innej strony.
    • zzenka Re: 4 druty a oczka przekręcone? 29.10.06, 20:31
      Prawdopdobnie robisz oczka prawe prawidłowym sposobem(chwytając oczko z lewego
      drutu od lewej strony). Spróbuj zrobić je babcinym sposobem:
      Wkłuwasz prawy drut w oczko na drucie lewym od prawej strony ( druty są wtedy
      rógnoległe) i chwytasz nitkę za robótką, przerabiając ku przodowi.
      • elfetka Re: 4 druty a oczka przekręcone? 29.10.06, 21:28
        Dziekuje za radysmile Napewno wypróbuje Wasze metody bo czekają mnie jeszcze
        rękawiczki z jednym palcemsmile Ech.. Wypróbuje, ale chyba już nie dziś.. Dopadła
        mnie choroba osób drutujących - ból nadgarstkówsad
        Pozdrawiam..!
        • mimamo Re: 4 druty a oczka przekręcone? 30.10.06, 07:43
          > Dopadła
          > mnie choroba osób drutujących - ból nadgarstkówsad

mnie też boli od dwóch dni lewy nadgarstek a od tygodnia mały palec prawej
          ręki :o. Ale ostatnio tylko robię i robię...
      • maro_marecki Re: 4 druty a oczka przekręcone? 30.10.06, 12:53
        Pracując na okrągło i chcąc uzyskać spot prawy gładki trzeba wykonywać oczka
        prawe aa nie prawe przekręcone. Przy przerabianiu dzianiny "prosto" z reguły
        nie zauważamy, że przerabiamy oczka prawe tak jak przekręcone (tzn. prawy drut
        wbijamy w oczko lewego drutu prowadząc go jak dla oczka lewego). Dzieje się tak
        dlatego, że z reguły rząd oczek lewych również przerabiamy inaczej
        niż "podręcznikowo" co powoduje, że włóczka układa się w rezultacie jak przy
        prawidłowo wykonanym ściegu gładkim prawym. Przy robótce w okrążeniach brakuje
        rzędu lewego, w którym koryguje się przekręcenie oczka, i w rezultacie
        wszystkie oczka przerabiane są jako prawe przekręcone.

Lekarstwa są dwa:
        1. Wyrobić w sobie nawyk robienia podręcznikowych oczek prawych i lewych
        (polecane, bo można naprawdę szybko się przestawić i dalej pomocne jest to przy
        ściegach ażurowych - sam tak zrobiłem)
        2. przy przerabianiu oczka prawego techniką jak dla oczek przekręconych nie
        zachaczać włóczki od góry tylko od dołu - wtedy oczko nabrane na prawy drut
        będzie przekręcone w sposób umożliwiający wykonanie prawidłowego oczka prawego
        techniką właściwą dla oczka przekręconego - tylko po co komplitować sobie życie
        lepiej skorzystać z metody nr 1.

Pozdrawiam i życzę owocnej walki z oczkami.

Marek
        • zzenka Re: 4 druty a oczka przekręcone? 31.10.06, 18:47
          Mimo, że sporo już latek przeżyłam i nadziergałam się niemało, nie zdecydowałam
          sie dotychczas na generalną zmanę nawyków dziewiarskich. Motam sobie po swojemu
          te oczka , aby mi tyko wyszedł prawidłowy wzór. Upieram się np.(na swój
          użytek), że babcine oczka robi się szybciej. Ale robię inaczej, jeżeli dzianina
          tego wymaga.
          Ciebie, Marku, podziwiam za iście naukowe i rzeczowe podejście do problemu. Kto
          wie, może wreszcie zdecyduję się na książkowe dzierganie!
          Zrobię to na pewno, mając do dyspozycji podręcznik napisany przez Ciebie!! Daję
          na to słowo!!! Myślę, że możesz liczyć na naszą pomoc oraz krytyczne i życzliwe
          recenzje. Zagnij te wszystkie zagraniczne mądrale, które pobieżnie traktują
          temat! Zachęcam i pozdrawiam.
          Zofia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka