Dodaj do ulubionych

sos chiński kwaśno słódki

20.01.05, 21:21
Do kompoztcji twardo ugotowanych jarzyn zamierzam dołożyć osobno usmarzone
mięso pokrojone w drobne kawałki. Całość byłaby dość jałowa dlatego zamierzam
dodać gęsty sos kwaśno słodki orzywiający potrawę. Niestety nie wiem jak go
przyrządzić. Proszę o poradę lub inne sugestie dosmaczenia.Łączę pozdrowienia
Janusz Biedrzycki
Obserwuj wątek
    • Gość: jo.hanna kwasno-slodki sos IP: *.access.telenet.be 20.01.05, 22:03
      wydrukowany onegdaj ze strony BBC. Przepis od Hen Hom i jego "Foolproof Chinese
      Cookery". Wyprobowany. Bardzo dobry. Zamiast jasnego i ciemnego sosu sojowego
      uzylam 4 lyzeczki japonskiego Kikkoman. Z owocow najbardziej smakowal mi ananas
      (swiezy), ale dobry jest tez z puszki w sosie wlasnym.
      150 ml rosolu
      1 marchewka pokrojona w mala kostke i ugotowana na 'miekko-twardo"
      1/2 zielonej papryki, pokrojona w kostke i ugotowana tak jak marchewka
      kawalki odsaczonego ananasa, pomaranczy lub owoce lychee (do wyboru)
      2 lyzeczki jasnego sosu sojowego
      2 lyzeczki ciemnego sosu sojowego
      2 lyzeczki oleju sezamowego
      1/2 lyzeczki pieprzu
      1/2 lyzeczki soli
      1 1/2 lyzki octu ryzowego lub cydrowego
      1 lyzka cukru
      2 lyzki przecieru pomidorowego lub ketchupu
      2 lyzeczki maizeny (chyba moze byc tez maka ziemniaczana), rozmieszana z lyzka
      zimnej wody

      Wszyskie skladniki na sos z wyjatkiem maizeny, warzyw i owocow wlozyc do garnka
      i doprowadzic do wrzenia. Dodac warzywa i gotowac na wolnym ogniu przez kilka
      minut, od czasu do czasu mieszajac. Wlac maizene, dobrze wymieszac i zagotowac,
      az sos zrobi sie przezroczysty. Wlozyc owoce, zamieszac i sos jest gotowy
    • Gość: anamej Re: sos chiński kwaśno słódki IP: 213.227.80.* 21.01.05, 06:28
      Ja zawsze robie tak: 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki octu winnego, zagotować
      aż zgęstnieje, dodać 2 łyżki ketchupu, łyżka przecieru pomidorowego (lub po
      prostu więcej ketchupu, jak nie ma przecieru), jeszce chwilę gotować, dodać
      mięso i warzywa przesmażone na chrupko, a ja jeszcze koniecznie musze mieć w
      tym zestawie ananasa (z puszki).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka