ania2806 15.03.07, 18:00 tinyurl.com/27eag7 Proszę o pomoc. Jak sie nazywa powyższy rodzaj zapięcia i gdzie to można kupić? Dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qanna Re: pytanie o rodzaj zapięcia 15.03.07, 18:06 Ten rodzaj zapięcia - to szamerunek. Niełatwo będzie znależć coś tak gustownego. Może pokusisz się o zrobienie? Widziałam wzory włóczkowe w albumie Knitting Embroidery - Nicky Epstein. Jeżeli takie Cię interesują - posazukam. W pasmanteriach (także internetowych) bywają chiński, małe, nadające się do bluzek. Odpowiedz Link
mamoon1 Re: pytanie o rodzaj zapięcia 15.03.07, 22:56 polecam dobre pasmanterie, a szamerunek raczej kojarzy mi się z misterną plecionką z sutaszu. Ty pokazałaś typowe zapięcie do budrysówki, mozesz je zrobić sama z fajnego kołeczka lub guzika i kawałka włóczki lub rzemyczka - tak chyba będzie najprościej i najszybciej, bo z doświadczenia wiem, że wybór takich zapięć jest niewielki Odpowiedz Link
maladanka Re:sama zrobiłam 16.03.07, 13:06 nie mogłam nic znależć do kurtko-swetra i sama zrobiłam oto krótki kurs obrazkowy: img82.imageshack.us/my.php?image=szamerunek10gt.jpg Odpowiedz Link
bietas Re: pytanie o rodzaj zapięcia 16.03.07, 14:05 jakiś czas temu wyguglałam sklep, który ma kilka rodzajów szamerunku: glinki.com/?l=b3bqr3 bo tez się przymierzam do takiego zapięcia przy płaszczu, który robię z alpaki Odpowiedz Link
ola_pozytywna Re: pytanie o rodzaj zapięcia 16.03.07, 20:39 W Polsce takie zapięcie na kołeczki jest raczej niedostępne,sama kiedyś szukałam. Jesli bardzo Ci zalezy, polecam odwiedzenie second-handu najlepiej z angielskim towarem i znalezienie budrysówki z takim zapięciem - o co dość łatwo - i powtórne wykorzystanie. Pochwalisz się co robisz? PS.Szamerunek to wg Kopalińskiego "przybranie, obszycie (dla ozdoby) ubioru galonem, sznurem, taśmą." -------------------------------------------- Jeśli unieważniamy znaki, tracimy orientację. (z filmu "Wielka cisza") Odpowiedz Link
ania2806 Re: pytanie o rodzaj zapięcia 16.03.07, 22:22 Dziękuje wam za porady.. Szamerunek to raczej nie to zależy mi właśnie na tych skórzanych półokrągłych elementach i na rzemyku. Tak jak jest w angielskich kurtkach. Nawet na angielskim/amerykańskim ebay-u mają tylko same kołki... Odpowiedz Link
jokaer Re: skóra i rzemyk 17.03.07, 07:54 skórę i rzemyki możesz kupić w sklepie z artykułami kaletniczymi i szewskimi i zrobić sama, skoro nie można nigdzie takich dostać wiem gdzie w Lublinie jest taki sklep --- dagmargallery.republika.pl Odpowiedz Link
grazyna_s1 Re: skóra i rzemyk 17.03.07, 14:50 Myslę, że mozna zapiecia kupic w pasmanterii. Ja w swoim miescie widziałam i kupilam sobie białe do sweterka. Same zobaczcie [URL=www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f209d7f844a53d1c.html]images21.fotosik.pl/86/f209d7f844a53d1cm.jpg" border="0" alt=" images21.fotosik.pl/86/f209d7f844a53d1cm.jpg">[/URL] Odpowiedz Link
ania2806 Re: skóra i rzemyk 17.03.07, 23:30 mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz.. nawet jak sama zrobię te skórzane półokrągłe elementy to jak to potem przymocować do swetra? Bo przecież nie na klej?? Odpowiedz Link
jokaer Re: mocowanie 18.03.07, 06:53 no chyba przyszyć , ale podkładając z drugiej strony - lewej- tak, żeby zapięcie było zszyte z tym podkładem , a swetr w środku; musiałabyś wypróbować czy to ładnie wyjdzie, trzeba by chyba najpierw zrobic w tej skórze dziurki brzegiem takie do szycia jakimś szpikulcem; --- dagmargallery.republika.pl Odpowiedz Link
maladanka Re:a pranie? 18.03.07, 09:18 a jak skórka będzie znosiła pranie? może coś skóropodobne ? Odpowiedz Link
jokaer Re:a pranie? 18.03.07, 10:18 wg mnie raczej się nic nie stanie, miałam kiedyś swetr z łatkami na łokciach i nic sie nie zrobiło, a nawet go czesto prałam; raczej sztuczne może popekać; a tak w ogóle to mi przypomniało, że w pasmanteriach dawniej były takie skórzane łatki, z których można by zrobić takie zapięcie, i rzemyczki tez były --- dagmargallery.republika.pl Odpowiedz Link
qanna Re:a pranie? 18.03.07, 21:19 Znalazłam album, w którym są reż zapięcia: dawka93.multiply.com/photos/album/94 dawka93.multiply.com/photos/photo/94/168 Inne albumy też ciekawe: dawka93.multiply.com/photos Odpowiedz Link