ewa.b26 10.01.09, 22:28 dla dwuletniej córci, koniecznie w języku polskim bo po angielsku nie daję rady dziękuję z góry ps może jakaś mama ma taki wzór Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciapek-1 Re: potrzebuję sprawdzony przepis na raglan dla d 11.01.09, 11:38 Ja również dołączam się do tej prośby dla mojej wnusi jeśli mogłabym prosić na gazetowy. Odpowiedz Link
ewa.b26 Re: potrzebuję sprawdzony przepis na raglan dla d 11.01.09, 14:28 bardzxo proszę jakoś nie mogę sobie poradzić z tym raglanem czy naprawdę żadna nie robiła? Odpowiedz Link
antonina14 Re: potrzebuję sprawdzony przepis na raglan dla d 11.01.09, 21:04 Najprościej zrobiony raglan: robię sweterek do tzw. pachy (plecy, przód, rękawy). Zaczynam opuszczanie: 1 i 2rz. ragalnu zamykam z obu stron robótki po 3 oczka. 3 rz. (prawa strona robótki) przerabiam 2 ocz., 3 i 4 razem, dalej przerabiam normalnie oczka do końca drutu 4 rz. (lewa stromna robótki)- robie 2 ocz., 3 i 4 razem i dalej do końca drutu. Powtarzć na przemian 3 i 4 rz - w ten sposób uzyskuje się skos na taką długość, głębokość, jaka nam pasuje. Podobnie robię rękaw. Można robić też tak: przerabia się razem 4i5 oczko. Można przerabiać razem nie na początku druta, tylko pod koniec - będzie wtedy nieco inny wzorek skosu. Nie potrafię powiedziec ile na być oczek pod koniec wyrabiania raglanu w sweterku dla dzieci- bo po prostu dziecięcych nie robiłam ze 20 lat (zacznę, kiedy pojawią się wnuki). Można przymierzyć do jakiegos gotowego wyrobu i zobaczyć orientacyjnie jaka nam pasuje głębokość tzw. pachy i ile nam trzeba zostawic oczek by wyrobić wykonczenie przy szyi. Odpowiedz Link
casada26 Re: potrzebuję sprawdzony przepis na raglan dla d 12.01.09, 15:07 Tutaj jest do pobrania diana bobas, zobacz może coś cię zainteresuje: www.zshare.net/download/37650955042e4a/ Odpowiedz Link