kubek 13.09.05, 21:25 Moje typy to 1.Biblioteka i dom mieszkalny przy ulicy Świderskiej w Świdrze ( ten co widać ze stacji z taką wieżyczką tuż za domem lodówką) 2.oraz też w Świdrze : img.interia.pl/elledeco/nimg/SWIDER_100018265.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kugliczka Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 13.09.05, 21:37 nie można pominąć Górewicza www.otwock.pl/zdjecia/galeria/2/zdjecia/gurewicz.jpg podobno to największa tego typu budowla drewniana w Europie szkoda że tak marnieje Odpowiedz Link
kubek Już mają uzdrowić tego Alzheimera co o budynku 13.09.05, 21:50 zapomniał! Chata jest duża, ale żeby taki on rasowy był, no nie wiem to tylko dużo desek. Odpowiedz Link
kugliczka Re: Już mają uzdrowić tego Alzheimera co o budynk 13.09.05, 22:17 drewniany dom Perechodnika na Kościelnej www.otwock.pl/zdjecia/galeria/2/zdjecia/koscielna.jpg Apteka na rogu po przeciwnej stronie www.otwock.pl/zdjecia/galeria/2/zdjecia/koscielna2.jpg www.otwock.pl/zdjecia/galeria/2/zdjecia/apteka.jpg Odpowiedz Link
kubek To prawda, to miejsce na Kościelnej 13.09.05, 22:40 to wspaniałe zagłębie drewniaków. Szkoda że kościół na końcu ulicy przypomina mi blok transformatorowy elektrowni! www.otwock.pl/zdjecia/galeria/1/zdjecia/Kosciol_aPaulo.jpg tu na zdjęciu kolorowa mozaika wygląda bardzo,bardzo więc chyba jednak nie jest taki zły ;-) Odpowiedz Link
avekamil1 Re: Już mają uzdrowić tego Alzheimera co o budynk 13.09.05, 22:49 kugliczka napisała: > drewniany dom Perechodnika na Kościelnej > www.otwock.pl/zdjecia/galeria/2/zdjecia/koscielna.jpg eee ta beznadziejna rudera komuś się podoba ?? przecież to jest najobrzydliwszy pekin jaki widziałem ?? w dodatku rozwalajacy się ... pomalowany na niebiesko ... nie róbcie sobie żartów ... > Apteka na rogu po przeciwnej stronie > www.otwock.pl/zdjecia/galeria/2/zdjecia/koscielna2.jpg > www.otwock.pl/zdjecia/galeria/2/zdjecia/apteka.jpg apteka ;/ ... przereklamowana .. chociaż twierdze że nie najgorsza ... jest znana i tylko dlatego uludzie uważają ją za "piękną"... o wiele ładniejszy jest dom zaraz za moim na ulicy kościuszki ( numeru nie pamietam ) jest to willa Jacymirskiego ... Odpowiedz Link
kugliczka Re: Już mają uzdrowić tego Alzheimera co o budynk 13.09.05, 23:05 mówisz o tym drewnianym - parterowym chyba z pieknymi abażurowymi skosami? Odpowiedz Link
kugliczka drewniaki 13.09.05, 23:08 Perechodnik mi się podoba zwłaszcza od tyłu - od strony werand a apteka ma genialne położenie- jakby zapraszała do środka a ty gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link
avekamil1 Re: drewniaki 14.09.05, 00:38 kugliczka napisała: > Perechodnik mi się podoba zwłaszcza od tyłu - od strony werand ehhh te werandy to jedyna rzeczjaka dodaje uroku temu klocowatemu przybytkowi. Nie zmienia to jednak faktu że to jest PEKIN jakich nie mało w Otwocku ... wystarczy przejść się ulicą Moniuszki i zobaczyć b. podobne rozwalające się "domy" IMHO ten dom nie zasługuje na miano "Świder majer" Ps. Jeszcze 5-10 lat i ten pekin się rozwali ... zauważcie jak osiadła część narośna nad którą jest wiszący balkon. > a apteka ma genialne położenie- jakby zapraszała do środka ale tam już nie ma apteki ... może się powtórze ale PODOLE jest przereklamowane... dom nie jest najstarszy (mój dom jest o 10 lat starszy) ani najładniejszy ( o wiele ładnieszy jest ten dom pieknymi abażurowymi skosami. >mówisz o tym drewnianym - parterowym chyba >z pieknymi abażurowymi skosami? Tak właśnie o tym. Gdyby właściciele troszkę o niego zadbali. Mógłby się stac jednym z ładnieszych domów w Otwocku. > a ty gdzie mieszkasz? Mój dom wybudował podobnie jak ten dom z abażurowymi skosami, pułkownik Jacymirski i właśnie z tym domem sąsiaduje. :) Odpowiedz Link
kubek No ale który jest waszym zdaniem naj,najładniejszy 14.09.05, 07:53 o to jest pytanie !?:-) Odpowiedz Link
avekamil1 Re: No ale który jest waszym zdaniem naj,najładni 14.09.05, 09:17 Oczywiście, że mój dom !!! ;) Kto mówi inaczej, to się nie zna na architekturze i jest beee. a na 2-gim miejscu jest dom mojego sąsiada... tylko nie mylic z podolem :) Odpowiedz Link
2015amigo9 Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 28.03.15, 00:39 oby niedługo. Sprzedane, plany ambitne, zobaczymy... Odpowiedz Link
chwojka Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 14.09.05, 10:05 Piaszczysta ulica przy kościele Pallotynów ( niestety nie pamiętam nazwy, Szlachecka ? czy coś podobnego, prawie przy Piłsudskiego) to adres zadbanego świdermajerka. Jest to własność prywatna, ogrodzona dość szczelnym płotem ale czasem można podziwiać dom przez otwartą bramę. Z nowych świdermajerów bezapelacyjnie dom przy Kmicica. Odpowiedz Link
grzeg_sz1 Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 14.09.05, 10:23 w Józefowie, przy ul. 3-ego Maja jest piękny, w dobrym stanie Świdermajer. Z otwockich to Górewicz, szkoda że jest w nienajlepszym stanie. Odpowiedz Link
jackie_brown Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 14.09.05, 14:55 Najladniejszy jest dom nr 2, mieści się przy ul. Wierzbowej w Świdrze. Moim zdaniem ma klasę. Warto zobaczyć. Nawet był tam kręcony film. Odpowiedz Link
sobiepanna Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 14.09.05, 16:04 Ja głosuję na typ nr 1 podany przez Kubka. Odpowiedz Link
hiperrealizm Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 14.09.05, 17:41 kubek napisał: > Moje typy to > 1.Biblioteka i dom mieszkalny przy ulicy Świderskiej w Świdrze ( ten co widać > ze stacji z taką wieżyczką tuż za domem lodówką) ========================================================== To nie jest przy ulicy Świderskiej. > 2.oraz też w Świdrze : > img.interia.pl/elledeco/nimg/SWIDER_100018265.jpg Odpowiedz Link
cziste Re: Biblioteka w Świdrze 15.09.05, 14:02 hiperrealizm napisał: > To nie jest przy ulicy Świderskiej. To jest chyba Świerczewskiego 18, ale biblioteki od jakiegoś czasu już tam nie ma; budynek do rozbiórki. Tam mieszka chyba już tylko jedna rodzina. Odpowiedz Link
edeka5 Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 14.09.05, 20:34 W niedzielę 11.09. był koncert w Falenicy i przy tej okazji wystawa rysunków i zdjęć "Świdermajerów". Zdjęcia z tej wystawy będą również wystawiane od poniedziałku 19.09. w Synagodze Nożyków w ramach Dni Książki Żydowskiej: www.midrasz.pl/new/midrasz/?p=98&ma=&ms=&sid=23cb2313ab48eda5c97bbed6060f48dc Odpowiedz Link
kugliczka Re: Najładniejszy drewniak Świder-Majer 14.09.05, 21:32 a tak przy okazji o ile mnie Michael nie pogoni z tego wątku to jutro rozpoczyna się Festiwal Kultury Żydowskiej-Warszawa Singera potrwa 15-18.09 /4 dni/ dużo fajnych rzeczy dzieje się wokół tego tematu wystawy, koncerty, przedstawienia, spotkania literackie, kuchnia itd. warto zajrzeć w okolice pl. Grzybowskiego i Próżnej Odpowiedz Link
cziste Najładniejszy współczesny drewniak w Otwocku 16.09.05, 10:13 Nie ma ich za wiele. Nie sa koniecznie świdermajerami. Nie pamiętam gdzi sa dokładnie, lae to, co sobie przypominam: 1) na piwnej w Świdrze (na tyłach przychodni przy Kołłątaja); 2) na zielonej podobno jest nowy domek drewniany renacza "Polityki" (nie widziałem, nie bywałem na tej ulicy); 3) w Sródborowie widziałem kilka "nowych" drewniaków, ale nie pamietam, przy której ulicy (Majkel pewnie wie, bo autochton ;-)); 4) Sosenka w parku (co prawda tylko elewacja drewniana a w mury gazobetonowe, ale chyba najfajniejsza inwestycja w ciągu ostatnich lat w Otwocku). Odpowiedz Link
francesca12 Śródborów 16.09.05, 10:39 Szwoleżerów - numeru domu nie mogę podać.. Domek może nie najpiękniejszy, ale jeśli chodzi o wnętrze - przykład na to, co niebanalnego można wyczarować ze starego drewaniaka. Podobno drewaniki na Szwoleżerów budowali Niemcy, o historię domu musiałabym popytać, ale ciekawa sprawa i fajne miejsce:) No i fajne, aczkolwiek zaniedbane, są przy Konopnickiej w kierunku Śródborowa. Odpowiedz Link
bunia7013 Re: Śródborów 22.02.15, 23:06 witam,przedziwna historia ,na ul.Szwoleżerów znajdują się dokładnie trzy drewniane domy o bardzo nieskąplikowanej architekturze szczególnie wewnątrz,tym bardziej,że są to budynki komunalne w od jakichś 40 lat i są podzielone na co najmniej 4 mieszkania dwupokojowe więc proszę mi powiedzieć co jest osobliwego w zdewastowanych,podzielonych na 6-cio metrowe pokoiki drewniakach wybudowanych nie przez Niemców tylko (z szacunkiem) Zydów i niszczejących zresztą,ponieważ gospodarka komunalna nie ma niby pieniędzy na remonty?Miejsce rzeczywiście urokliwe,domy mniej ale biorąc pod uwagę niemoc najemców co do remontów i braku zaangażowania ze strony Otwocka pewnie to wszystko zgnije i za parę lat śladu nie będzie po drewniakach przy Szwoleżerów. Odpowiedz Link