Dodaj do ulubionych

Kościół Św. Wita

12.01.06, 13:50
Witam

Nie jestem wprawdzie z miasta Karczew. Chciałbym jednak prosic kogos aby
zrobil i przyslal mi zdjecie/zdjecia tablicy nagrobkowej wbudowanej w sciane
kosciola.Najlepiej zdjecie w formie cyfrowej.
Z gory dziekuje.

Pozdrawiam

Sorg
Obserwuj wątek
    • sorg Re: Kościół Św. Wita 12.01.06, 13:55
      Hm a moze wie ktos cos blizej o osobie bedacej na tej tablicy...?

Czekam na wszelkie informacje

Sorg
      • super.kinia Re: Kościół Św. Wita 20.01.06, 13:07
        ja nic nie wiem, niestety nie mam cyfrówki, ale istnieje ksiązka o kościele
        wydana kilka lat temu, poszukaj tam
      • edeka5 Re: Kościół Św. Wita 20.01.06, 18:20
        Nagrobek Melchiora Walbacha znajduje się na najstarszej murowanej części kościoła na tzw. Kaplicy Karczewskich z 1541 r.
        Melchior Walbach był to kupiec i finansista warszawski, żupnik ruski. Pochodził z Bawarii, od lat 40-tych XVI wieku w Warszawie. W 1555 r. otrzymał obywatelstwo, 1559-1603 rajca. Prowadził rozległy handel hurtowy z miastami polskimi, śląskimi, płd. Niemiec i płn Włoch. Dzierżawca żup, skupiał produkcję i handel solą. Udzielał pożyczek królowi i licznym kupcom. W 1564 r. nobilitowany; właściciel nieruchomości w Warszawie i dóbr ziemskich na Mazowszu. Zmarł prawdopodobnie w Karczówku.

Napis na nagrobku:
        SIVE MORIMUR SIVE VIVIMUS CHRISTI SUMUS
        MELCHIOR WALBACH
        ANNO SALVIIS HUMANǼ 1595
        (nie znam łaciny - może ktoś umie przetłumaczyć ten tekst)

Zdjęcie nagrobka w późniejszym czasie na pocztę gazetową.
        • sorg Re: Kościół Św. Wita 21.01.06, 09:30
          Witam

Dziekuje za ten opis. To dla mnie bardzo wazne. Dodatkowo czekam na zdjecia.

Z gazetowego maila usun NOSPAM

"Martwi
          czy żywi
          należymy do Chrystusa

Roku Pańskiego 1595"

Sorg
          • edeka5 Re: Kościół Św. Wita 21.01.06, 10:39
            Dane o Walbachu pochodzą z Wielkiej Encyklopedii PWN, która opierała się na książce Antoniny Keckowej "Melchior Walbach. Z dziejów kupiectwa warszawskiego XVI wieku". Książka jest do dostania w antykwariatach. Wpisz do wyszukiwarki - Melchior Walbach to znajdziesz.
            Są dwie niejasności.
            Jako rok śmierci podany jest 1603, a na nagrobku jest rok 1595(?).
            Jako miejsce śmierci - Parczówek(?). Wydaje mi się, że jest to raczej Karczówek, dawniej wioska pod Karczewem, a obecnie teren ten wchodzi w obręb miasta.

Melchior Walbach wspominany jest również w książce "Karczew. Dzieje miasta i okolic". Kilka opracowań dotyczących karczewskiego kościoła napisał Piotr Bohdziewicz - może tam można znaleźć więcej informacji o Walbachu.

• sorg Re: Kościół Św. Wita 21.01.06, 11:16
            "w roku zbawienia ludzkiego 1595"

tak powinno byc:))))

Melchior von Walbach umiera w roku 1595 w Ostrowcu, ziemi Czerskiej w wieku
            sędziwym. Zwłoki jego zostały pochowane w pobliskim Karczewiu - dobrach Jana
            Karczewskiego, w sklepie kościoła fundowanego przez Karczewskich w grobach
            rodzinnych tych ostatnich. Złożenie zwłok w grobach rodzinnych tłumnaczy się
            tym, że syn Melchiora Balcer był żonaty z Dorotą - córką Jana Karczewskiego.

S.
            • super.kinia Re: Kościół Św. Wita 21.01.06, 17:36
              sorg: miasto Karczew - gdzie w Karczewie,a nie w Karczewiu
              tak jak w Krakowie, w Warszawie, w Lublinie

nie wiem czemu wiele osób, odmienia nazwę Karczew miękko (Wrocław we Wrocławiu)
            • edeka5 Re: Kościół Św. Wita 06.02.06, 20:37
              Obiecane zdjęcia tablicy przesłałam na priva.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka