Dodaj do ulubionych

"Strach" - książka, która wstrząśnie Otwockiem?

06.07.06, 10:39

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3462476.html
Obserwuj wątek
    • grzeg_sz1 Re: "Strach" - książka, która wstrząśnie Otwockie 06.07.06, 10:54
      jeżeli wstrząśnie, to nie tylko Otwockiem
      • hormoon Re: "Strach" - książka, która wstrząśnie Otwockie 07.07.06, 18:13
        Pierdolnij sie w glowe Kubek!!!I co kolejna ksiazka promowana przez zydowska gazeta ze to niby Polacy to antysemici!!!
        Zanim cos napiszesz poszukaj moze ciekawszego zajecia!!

Swoja droga dlatego tak Wyborczej spadla sprzedaz na rzecz Dziennika ze w GW codziennie jest poruszany watek w tym stylu/odnosnie takich tematow!!!!!I ludziom juz sie to znudzilo ze ciagle nam zarzucaja antysemityzm!!!

Jakos nie pisze w Wyborzcej o antypolskosci!!!
        • kubek Hormoon jak się Ciebie dobrze czyta ! 07.07.06, 22:29
          Gdzie ćwiczyłeś styl?
        • amoremio Re: "Strach" - książka, która wstrząśnie Otwockie 07.07.06, 23:09
          Problemy z hormoonami ?
          Albo tylko ta "goronc" ?
          • hormoon Re: "Strach" - książka, która wstrząśnie Otwockie 07.07.06, 23:24
            Powiem tak wali mnie to jak pisze wazne zeby bylo madrze i na temat.
            Ladnie to ja pisalem wypracowania w liceum!!!Teraz nie musze!!!
            • kubek USA: ambasador RP kontra "Mały Holokaust" 15.07.06, 23:31
              Ambasador RP w Waszyngtonie Janusz Reiter zaprotestował przeciwko utrwalaniu
              stereotypów na temat antysemityzmu w Polsce. Oświadczenie Reitera ukazało się na
              łamach dziennika "Baltimore Sun". Jest to odpowiedź na opublikowaną przez tę
              gazetę recenzję nowej książki Jana Grossa "Strach".
              W recenzji zatytułowanej "Mały polski Holokaust po Holokauście" Joan Mellen
              napisała, że książka Grossa dowodzi, że w mordowaniu Żydów po II Wojnie
              Światowej brali udział obywatele polscy z wszystkich klas społecznych. Mellen
              stwierdziła też, że zbrodniczy projekt oczyszczenia kraju z Żydów realizowali
              wspólnie przedstawiciele starego systemu, armia, nowy komunistyczny aparat,
              kardynałowie i biskupi.

W liście do "Baltimore Sun" ambasador Janusz Reiter napisał, że określanie
              morderstw Żydów w Polsce po II Wojnie Światowej emocjonalnym terminem "mały
              Holocaust" jest nieuprawnione.

Według Reitera, Mellen potraktowała książkę Grossa instrumentalnie i chciała
              udowodnić z góry założoną tezę. Ambasador RP w Waszyngtonie podkreślił, że nasz
              kraj nie boi się otwartej i poważnej dyskusji na temat relacji
              polsko-żydowskich. Reiter zwrócił uwagę, że taka debata toczy się w Polsce.
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3486682.html
        • lepszy_rydz hamidło jesteś i to głupie aż do bólu zębów 16.07.06, 07:33
          mądrości!
          Załóż kipe przyklej pejsy i wyjdź na miasto!
          • kubek ? 16.07.06, 14:28
            • lepszy_rydz Re: ? hormoon 16.07.06, 17:53
              • michaelandro Re: ? hormoon 17.07.06, 08:59
                Polecam książkę prof. Musiała i prof. Wolniewicza- "Ksenofobia i wspólnota."
                Może niektórym to otworzy troche oczy... Ja z niecierpliwością czekam na ich
                drugą pracę. Mam nadzieję, że dobrze rozprawią się z antypolskim grossem.
                • chiste Hmm.. Majkel 17.07.06, 11:53
                  Czy tobie się "rozprawianie" z "rozprawiczaniem" nie pomyliło?
                  _______
                  Ospo czorna!
                  Idź do Dorna!
                  • michaelandro Re: Hmm.. Majkel 17.07.06, 14:09
                    A dlaczego miałoby się mylić? Tobie mylą się te dwa słowa?
                    • chiste Nie no... 17.07.06, 15:05
                      Wiesz... Ja to myslałem: tu ciągle jakies takie erotyczne wątki sie przewijaja
                      na forum, facetów podrywają, ty tam piszesz, ze to niby infantylne, bo ciebie
                      nie kręci, a tu nagle, ni z gruchy ni z pietruchy, przemawiasz tym tonem
                      stylizowanym na wodza naszej IV RP, że "masz nadzieję, że się ktos rozprawi".
                      Szok w trampkach albo nawet w czeszkach*!
                      • michaelandro Re: Nie no... 17.07.06, 15:37
                        Jakoś mam dosyć ciągłego oskarżania i wmawiania poczucia winy. Przeraza mnie ta
                        zbiorowa paranoja podsycana przez osobnikow pokroju grossa. Nagle okazało sie,
                        ze w Polsce mielismy mały Holocaust po wojnie. ech...
                        • chiste No widzisz 17.07.06, 15:45
                          A ja jakos nie mam poczucia winy, bo niby dlaczego mam je mieć? Nikt mi jej nie
                          wmówi i nic się nie "okazało". Prawda jest bolesna, ale histeryczne i równie
                          agresywne reakcje na te wiadomości wcale o nas dobrze nie świadczą.
                          To dziwne, Majkel. Jestes młody i raczej nie powinny cię ruszać
                          takie "oskarżenia" czy "poczucie winy". Lepiej pomysl o jakieś śniadej dupencji
                          zamiast budzić w sobie frustrację "swiatowego spisku antypolskiego".
                          Pozdrowienia!

_______
                          Ospo czorna!
                          Idź do Dorna!
                        • kugliczka no tak my tutaj kochamy Żydków 17.07.06, 15:46
                          i w czasie wojny i po wojnie kochaliśmy ich jeszcze bardziej
                          bo nam swoje majątki i mieszkania "podarowali"
    • francesca12 Nie wiem, czy ktoś będzie się bał "Strachu" 18.07.06, 10:52
      Ja myślę, że ta książka nie wstrząśnie ani Otwockiem ani światem. Już była
      jedna książka Grossa o Jedwabnem i ta na pewno już nie będzie takim hitem.
      To odnośnie ewentualnej recepcji.

W sumie dobrze, że ktoś pisze o niewygodnej historii, którą się chce
      przemilczeć.
      Nie trzeba od razu dorabiać do tego ideologii antysemitów, pesymistów i innych.
      • michaelandro Re: Nie wiem, czy ktoś będzie się bał "Strachu" 18.07.06, 12:26
        A antypolaków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka