Dodaj do ulubionych

kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędzeniu

22.11.09, 16:57
A teraz nowy manewr jest na egzaminie - trzeba rozpędzić się do 50km/h i
zatrzymać się jak najbliżej wyznaczonego celu (np.latarnia). Czy przy
zatrzymywaniu się należy włączyć prawy kierunkowskaz? I ponownym ruszeniu
włączyć lewy? Zatrzymanie następuje bez zjazdu na pobocze.
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 22.11.09, 17:02
      Kierunkowskaz włączasz, gdy zmieniasz kierunek jazdy, omijasz
      przeszkodę itd Na egzaminie jedziesz prosto i zatrzymujesz się w
      wyznaczonym miejscu. Włączenie kierunkowskazu mogłoby raczej kogoś
      zmylić. No zanim dasz ostro po hamulcach, upewnij się w lusterku, że
      nikogo za sobą nie masz, choć egzaminator raczej nie każe Ci się
      z "głupia frant" zatrzymywać, wiedząc, że tym samym ktoś wam w kufer
      wjedzie.
      • madameblanka Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 22.11.09, 18:17
        hmmmm, ruszając możesz włączyć lewy kierunkowskaz gdyż włączasz sie do ruchu.
        Ale łba nie dam.
    • bimota Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 22.11.09, 18:52
      Nie ma obowiazku, ale dobrym zwyczajem jest, ze zatrzymujac sie wlaczamy i
      ruszajac rowniez. Na egzaminie nie trzeba sobie tym d. zawracac.
    • Gość: aaaa Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 20:01
      głupoty piszecie i w błąd ją wprowadzacie jeżeli kazał jej się
      zaczymać w skazanym miejscu to zaczymanie nie było spowodowane
      warunkami ruchu drogowego a zatem musi być sygnalizowane prawym
      kierunkowskazem a ruszając lewym i nie ważne czy zmienia się
      kierunek rychu czy nie, natomiast kierunku się nie włącza jeżeli
      kazał hamować awaryjnie
    • kor-po Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 22.11.09, 20:05
      Ja na egzaminie nie włączyłam. Egzaminator odnotował to jako błąd.
      Zaczął mnie pytać kiedy testy zdawałam.
      • Gość: aaaa Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 20:17
        oczywiście że nie włączenie kierunkowskazu przy zatrzymaniu które
        nie wynika z warunków ruchu drogowego jest błędem co wy za
        instruktorów macie którzy podstawowych manewrów nauczyć was nie mogą
        • Gość: KR Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.chello.pl 22.11.09, 20:50
          Proszę zatem tego lub tą mądralę "aaaa" o przytoczenie artykułu prawa ruchu
          drogowego zobowiązującego nas do sygnalizowania użyciem kierunkowskazu
          zatrzymania [nie połączonego ze zmianą kierunku lub pasa ruchu np; zjazdem na
          pobocze lub do zatoki]...
          ... lub też konieczności zasygnalizowania ruszania czy włączenia się do ruchu
          poza sytuacją kiedy jednocześnie następuje zmiana kierunku lub pasa ruchu.
          Mam nadzieję, że źle zrozumiałem ten pozbawiony interpunkcji wywód "aaaa" bo
          jeśli masz instruktora, który wymaga sygnalizowania "przy zatrzymaniu które nie
          wynika z warunków ruchu drogowego" to zmień OSK a instruktorowi doradź lekturę
          kodeksu drogowego.
          • Gość: w imieniu aaaa Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.10, 13:54
            Art. 17.

1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub
            zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz
            przy wjeżdżaniu:

1. na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego
            obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
            2. na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;
            3. na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych;

3. a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na
            przejazd dla rowerzystów;
            4. pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.

2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować
            szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub
            uczestnikowi ruchu.

I ani słowa o konieczności sygnalizowania.
    • Gość: Iza Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 22:00
      a ja takiego manewru nie miałam na egzaminie.
    • karolfajna Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 07.05.10, 20:13
      no wiec ja juz dawno po zdanym egzaminie.. na ktorym mialam manewr o ktory
      pytalam i tak na przyszlosc gdyby ktos mial wątpliwości- przy zatrzymywaniu
      włączamy prawy kierunkowskaz i przy włączaniu się do ruchu lewy.
      • Gość: miki Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.centertel.pl 09.05.10, 14:36
        Na egzaminie nie wlaczalam kierunkowskazu przy zatrzymaniu. po ruszeniu juz tak
        bo egzaminator kazal mi zawrocic. Nie odnotowal mi zadnego bledu i zadalam. na
        jazdach mialam 3 roznych instruktorow i zaden nie kazal mi wlaczac
        kierunkowskazu w takiej sytuacji
        • Gość: vicky mdrive ratuj IP: *.c198.msk.pl 09.05.10, 14:45
          mdrive rozsądź, włączać kierunkowskaz czy nie?
        • Gość: kkk Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.adsl.highway.telekom.at 09.05.10, 15:48
          Mialam ten manewr na egzaminie i nie wlaczalam zadnych kierunkowskazow. Poprostu
          sie zatrzymalam i ruszylam ponownie. Manewr i egzamin zaliczylam.
          • Gość: Paulina Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: 188.33.83.* 09.05.10, 18:37
            Ja również miałam ten manewr na egzaminie. Musiałam zatrzymać się
            przed znakiem "ustąp pierwszeństwa". I zrobiłam to bez włączania
            kierunkowskazów. I zdałam bezbłędnie:)
            Tak więc to zależy od egzaminatora jak na to spojrzy.
            Jęsli trzeba by się zatrzymać w jakimś "wgłębieniu", np.w zatoczce
            autobusowej to wtedy przecież zmienia się tor jazdy i trzeba włączyć
            kierunek. Tak samo podczas wyjeżdzania stamtąd trzeba włączyć
            kierunek, bo włącza się do ruchu.
            Takie jest moje zdanie.
            Tak mnie uczono.

Pewnie zaraz posypie się lawina postów, że źle mówię... :p
            • staszek585 Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 09.05.10, 20:31
              Nie ma żadnego przepisu, który zobowiązywałby do sygnalizowania kierunkowskazem zamiaru zatrzymania się, bądź ruszenia.
              Chyba, że przy okazji zmieniamy zajmowany pas ruchu.
              O sygnalizowaniu tyle jest w PoRD:
              Art.22.5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
            • mika_p Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 11.05.10, 22:53
              Gość portalu: Paulina napisał(a):
              > Jęsli trzeba by się zatrzymać w jakimś "wgłębieniu", np.w zatoczce
              > autobusowej ...

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
              9. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej
              przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości;

Mam złe wspomnienia, na pierwszym egzaminie egzaminator kazał mi sie zatrzymać
              właśnie w zatoczce, ja się nie zatrzymałam, to jeszcze mnie opierdzielił...
    • Gość: INSTRUKTOR Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 01:07
      Oczywiście że nie musisz, gdyż nie zmieniasz kierunku jazdy.
    • Gość: nauczyciel Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 11:29
      nowy manewr?
      to ciekawe
      ja go tego manewru uczę swoich kursantów juz od kilku lat....ale widac dla innych jest to nowosc:D

oczywiście że robimy to bez kierunkowskazów.
      należy patrzec w lusterka, czy swoim zachowaniem na drodze nie spowowdujemy zagrożenia ruchu drogowego i tyle.

• bimota Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 17.01.11, 12:18
      Wg Konwencji nalezy wlaczac, o ile pamietam, wg logiki tez.
    • oixio niezgodne z przepisami 17.01.11, 13:51
      To zadanie jest niezgodne z przepisami.
      W ruchu drogowym nie można gwałtownie zatrzymać się bez uzasadnienia i jeszcze bez pokazywania tegoż !!!
      • Gość: aga Re: niezgodne z przepisami IP: 178.73.51.* 18.01.11, 08:46
        Miałam ten manewr tydzień temu na egzaminie.Mój instruktor też mnie uczył tego bez kierunkowskazów ale egzaminator uznał to za błąd.
        • bimota Re: niezgodne z przepisami 18.01.11, 12:10
          Trzeba bylo powiedziec, ze kodeks nie wymaga...
    • Gość: mar Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.11, 22:19
      Ja na egzaminie nie włączyłem kierunkowskazów, ale egzaminator opierdzielił mnie za to, że nie spojrzałem w lusterko, gdy po zatrzymaniu ruszyłem.
      • Gość: usmiech Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.pl 03.08.11, 12:22
        Mnie instruktor uczył, że przy tym zadaniu, gdzie trzeba się rozpędzić i zatrzymać w określonym miejscu powinno się przed samym zatrzymaniem włączyć prawy kierunkowskaz, na egzaminie tak zrobiłam i egzaminator nic mi nie powiedział i nie odnotował błędu.
        • Gość: tsa5 Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 21:29
          czyli podsumowując: obowiązku nie ma, ale można :)
          • Gość: Janek Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.torun.mm.pl 11.08.11, 22:17
            Sprawa jest prosta. Jeżeli zatrzymujemy się na jezdni i nie zmieniamy pasa ruchu czy kierunku jazdy to nie sygnalizujemy tego zatrzymania (inny kierujący mógłby pomyśleć np., że gdzieś skręcamy). Przy ruszaniu adekwatnie tak samo. Inaczej wygląda sytuacja jak egzaminator podaje polecenie zatrzymania się np. w zatoce postojowej wtedy obowiązkowo kierunkowskaz przy wjeżdżaniu i wyjeżdżaniu z zatoki. Jak powiedział tsa5 jeżeli nie jest to żadna zatoka postojowa to obowiązku nie ma, ale można sygnalizować. Nas interesuje P.O.R.D. Osobiście nikogo nie skrzywdziłem za kierunkowskaz lub jego brak w hamowaniu do zatrzymania. W tym zadaniu egzaminator sprawdza przede wszystkim technikę hamowania (hamulec i w ostatniej fazie sprzęgło) gdyż należy wspomnieć, że to hamowanie ZAMIERZONE. Przypominam też, że to zadanie jest obowiązkowe już od wejścia rozporządzenia 217 w 2005 roku. Pozdrawiam
            • bimota Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 12.08.11, 11:32
              Jeżeli zatrzymujemy się na jezdni i nie zmieniamy pasa ruch
              > u czy kierunku jazdy to nie sygnalizujemy tego zatrzymania (inny kierujący mógł
              > by pomyśleć np., że gdzieś skręcamy)

I co z tego ? Niech sobie mysli... Bez migacza nie wiadomo co ktos kombinuje, tak samo mozna pomyslec, ze bedzie gdzies skrecal, tyle ze nie wiadomo gdzie... Przy ruszaniu jest to informacja, ze za chwile bedziemy (chcemy) ruszac.

(hamulec i w
              > ostatniej fazie sprzęgło)

A jak np. w srodkowej to co ? Blad ??
              • Gość: Janek Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.torun.mm.pl 12.08.11, 12:45
                Dlatego napisałem, że można włączyć kierunkowskaz (nie migacz) ale nie trzeba. Brak kierunkowskazu nie jest błędem. "A jak np. w srodkowej to co ? Blad ??" Dobrze wiesz o co mi chodzi. O to, żeby nie wciskać sprzęgła jako pierwsze a potem dopiero hamulec. Bardzo dużo kursantów tak robi. Wjeżdża w zakręty na wciśniętym sprzęgle, przyhamowuje ze sprzęgłem, stanie na światłach na jedynce itd. Pozdrawiam
                • Gość: Vipera Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.pl 12.08.11, 22:38
                  A co, stanie na światłach na jedynce to źle? Przecież i tak ruszamy z jednynki
                  • Gość: Janek Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.torun.mm.pl 13.08.11, 23:05
                    Na światłach jak najbardziej jest wskazane stać na luzie bo
                    po 1 - po co trzymać pedał wciśnięty do samej podłogi i męczyć nóżkę,
                    po 2 i ważniejsze - kiedy trzymasz pedał, powodujesz szybsze zużywanie się elementów sprzęgła, konkretnie łożysko oporowe i docisk, które nie są przystosowane do długiej pracy, nie ma wtedy wystarczającego smarowania, w efekcie szybciej pada łożysko i uszkadza docisk. A po co w ogóle wstawać jak na wieczór się położysz? :)
                    • Gość: Vipera Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.pl 13.08.11, 23:38
                      Ja jestem świeżo upieczonym kierowcą to pytam;) Właściwie to jeszcze czekam na odbiór prawka, a jeżdżąc elką zawsze na 1 od razu miałam wrzucać ;P
                    • dystansownik Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 15.08.11, 12:16
                      Owszem, lepiej wrzucać na luz, ale czasem człowiekowi się nie chce, a czasem woli być gotowy na szybszy start. Jak stoisz tuż pod światłami, to trzymasz na luzie i wrzucasz 1 dopiero jak się żółte zaświeci?
                      • bimota Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 15.08.11, 12:26
                        Ja czasem dopiero silnik odpalam. ale i tak zwykle startuje szybciej niz reszta...
                • bimota Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz 13.08.11, 23:23
                  A ja napisale, ze mozna nie wlaczac, ale lepiej wlaczac (migacz)...

Jak bym wiedzial o co ci chodzi to bym nie pytal... Teraz nie wiem co zlego we wciskaniu sprzegla (poza "meczeniam nozki" i byc moze troche szybszym zuzyciem elementow)...
                  • Gość: Janek Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.torun.mm.pl 14.08.11, 00:21
                    Napisałem odnośnie sprzęgła jak powinno się robić. Osobiście nie czepiam się nikogo o to stanie na pierwszym biegu ( w końcu to nie moje sprzęgło i nie moja noga). Po prostu napisałem jak powinno to się robić ze strony techniki kierowania i tzw. eco-drivingu. Jest wiele takich elementów, gdzie gro kierowców popełnia (pewnie nieświadomie) błędy. Chociażby takie banalne trzymanie nogi na hamulcu stojąc właśnie na światłach w porze nocnej; oślepiając tym samym kierowców za sobą.. Pozdrawiam
                    • Gość: andrzej Re: kierunkowskaz przy zatrzymaniu się po rozpędz IP: *.dmz.zamek.net.pl 06.09.11, 10:52
                      W kodeksie nie ma obowiązku,ale zwyczajowo powinno się włączyć.Ja włączyłem,ale po sugestii egzaminatora.Egzamin zaliczyłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka