Dodaj do ulubionych

Jak się wyprzedza?

IP: 81.190.171.* 10.08.04, 23:34
Witam
Kursy na prawo jazdy nie przykładają większej wagi do wyprzedzania, mnie nie
miał tego kto nauczyć. Proszę żeby ktoś podpowiedział jak to robić. Każda
wskazówka będzie mile widziana. Ile potrzebuję drogi aby wyprzedzić np. Tira
jadącego z v=70-80km/h, do jakiej prędkości się rozpędzać, czy zmieniać biegi,
w którym momencie. Do ilu km/h mogę jechać na 2ce, i 3ce, moje auto to Nissan
Primera 2.0 137KM więc chyba tak żle to nie jest. Wedłóg moich danych to na
2ce jedzie do 80km/h czy wyprzedzając przy prędkości 60-80 redukować?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: tor Re: Jak się wyprzedza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 09:03
      Aby wyprzedzić:
      1. Widocznosć wolnej drogi , sens, znaki zakazu, różnica prędkosci a prędkosc
      dozwolona, czy sam nie jestem wyprzedzany, czy ten którego mamy zamiar
      wyprzedzić nie przystępuje do wyprzedzania, zmiany kierunku.
      2. Wyprzedzaj z odległosci bezpiecznej za poprzednikiem- lepsza widocznosc i
      czas przebywania na pasie do przeciwnego kierunku ruchu jest krotszy.
      3. Bieg redukuj przynajmniej o I stopień w stosunku do tego na czym dotąd
      jechałes wtedy uzyskasz lepsze przyspieszeni i czas wyprzedzania zmniejszysz.
      4. Zjeżdżaj na prawo gdzy wyprzedzany pojazd zobaczysz w lusterku wewnętrznym.
      5. Z TIR-ami się nie scigaj - one mają silniki po 300 kM i potrafią więcej niż
      możesz to sobie wyobrazić.
      Długosc Tira to 4 samochody osobowe !
      Nie ma możliwosci rezygnacji i wcisnąć się między ciągnik i naczepę.
      Pozwalaj niech Cię wyprzedzają.
      Każde, każde, każde dotknięcie TiR-a kończy się smiercią.
      Szrokiej drogi życzę.
      pozdr
    • Gość: Asia Re: Jak się wyprzedza? IP: *.pusta / *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 12:28
      Na kursie nie uczą, bo Elka jedzie przepisowo, a trudno znaleźć smaochód, który stosuje się do ograniczeń prędkości ;-)
    • Gość: mloda kierowniczka Re: Jak się wyprzedza? IP: *.pl / *.77.classcom.pl 11.08.04, 13:53
      na teorii cala godzine poswiecili u mnie wyprzedzaniu;)) na drodze pewno nie
      bedzie:(
    • galwani Re: Jak się wyprzedza? 14.08.04, 12:05
      to że primere rozpedzisz do 80 na dwojce nie znaczy ze mozna tak jeździc....

srednio w wiekszosci samochodow wyglada to tak
      I -tylko ruszanie... po 5 metrach wrzucasz:
      II - do 30.... nie warto katowac silnika...
      III - do 50-60... mniejsze spalanie....
      IV - do 90....
      potem V do oporu :))

jesli bedziesz tak zmieniałbiegi... to bedziesz miał niskie spalanie ale słabe
      przyspieszenie...

a jesli jedziesz na przyklad na trasie... przypuscmy 80km/h na piątce... (jesli
      jedziesz caly czas do przodu z taka predkoscia warto wrzucc V bieg... mniejsze
      spalanie a jak nic nie wyrpzedzasz to wysokie obroty nei sa ci potrzebne)...
      doganiasz cos co chcesz wyrpzedzic.... jesli chcesz to zrobc szybko redukujesz
      bieg do IV... w tym momencie powinny ci ładnie skoczyc obroty... gaz do dechy i
      mijasz dosc szybko...

ale jesli jeździsz mało i krótko to nie ryzykuj takich manewrow i jedź
      spokojnie...

tez tego nei mialem na kursie ale miałem to szczęście ze moj wujek jest
      instruktorem i miesiąc po zdaniu prawka jechalem z nim i bracmi na wakacje do
      zakopca... wiec dał mi prowadzic i udzielał porad na bierząco... sporo mi to
      dało bo na trasie jest duuuuuuuzo samochodow do mijania i mozna sie dobrze
      nauczyc :)) (no i nauczyłem sie stac w korkach... na zakopiance ;P)
    • Gość: Kalten Re: Jak się wyprzedza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 12:29
      IMHO jednyka do ruszania to jest tylko w maluchu. Jak sie ledwo toczysz to tez
      mozna jedynke wrzucic. Hehe, ale sie usmialem jak zobaczylem, ze nie warto
      katowac silnika i wrzucic trojke przy 30 km/h. Tak samo katuje sie silnik
      jezdzac na zbyt niskich obrotach. Samochod nie ma sily i przy okazji "zamula
      sie" - elektronika przyzwyczaja sie do stylu jazdy kierowcy i auto staje sie
      ospale. Obroty powinno sie utrzymywac powyzej 2000. Napewno w tej Primerze jest
      obrotomierz. Nie wiesz kiedy zmieniac biegi? Wtedy kiedy osiagasz 3000 - 3500
      obrotow. Redukcja nastepuje przy spadku obrotow ponizej 2000. Zreszta sprobuj
      wrzucic trojke przy 30km/h a potem przy 40 - 50 i posluchaj pracy silnika. Wiem
      ze w Primerze moze to byc trudne do zauwazenia, ale moze sie uda :) Jesli
      chodzi o wyprzedzanie to samemu trzeba poznac mozliwosci swojego auta.
      Najczesciej przy 80 km/h oplaca sie wrzucic 3. Redukcja do 2 oplaca sie wedlug
      mnie przy predkosci ok 50 km/h - mozna wtedy do tych 80 dociagnac. Napewno nie
      powinno sie wyprzedzac na 5 biegu.
    • Gość: Zowix Re: Jak się wyprzedza? IP: *.NET / *.stella.net.pl 15.08.04, 17:41
      Pytanie z tych, na ktore nie mozna udzielic jednej uniwersalnej odpowiedzi :)
      Wszystko zalezy od konkretnej sytuacji na drodze (widocznosc, warunki
      pogodowe, stan nawierzchni, czy jest utwardzone pobocze), samochodu,
      umiejetnosci kierowcy itp.
    • Gość: Michał Re: Jak się wyprzedza? IP: 81.190.171.* 15.08.04, 21:14
      1.Na ogół staram się jeżdzić na wysokich biegach. No i właśnie na 1ce ruszanie,
      ale czasem 30też się jedzie, na 2ce do 30-40, 3ce 40-60, o ile to możliwe, na
      dłuższych prostych wrzucam 4kę przy 50. Z ekonomi staram się jeżdzić o ile to
      możliwe raczej na wyższym biegu 1700-2000obr, niż na niższym 2500-3000.
      W tym aucie nie problem, przekroczyć 10-11-12l/100km dlatego bardzo oszczędnie.
      Czy dobrze robię? Czy jadąc na 1500obr nie psuję silnika?

2.To zadam takie pytanie. Czy zahowywać jakiś specjalny odstęp? Tzn. czy robic
      odstęp i zacząć już przyspieszać za autem wyprzedzanym i na "wyprzedzeniu"
      zmieniać pas. Czy raczej zacząć przyspieszać dopiero na przeciwnym pasie?
      3.Jak wjeżdzać na przeciwny pas? Czy robić to łukiem czy raczej zdecydowanie
      robić na raz.

Ostatnio miałem taki o to przypadek:
      Jadę 30km/h za ciągnikiem z przyczepą i chciałem go wyprzedzić - SZYBKO.
      Jechałem właśnie na 3ce. W momencie gdy wcisnełęm gaz zauważyłem że nie
      przyspieszam tak jak powinienem. 2ka była lepsza.
      Dzięki i pozdrawiam
      • Gość: RysieK Re: Jak się wyprzedza? IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 16.08.04, 09:19
        Najlepiej ucz się wyprzedać na dwupasmówce, tzn. patrz na samochody z na
        przeciwka i wyprzedaj. Nauczysz się wtedy "bezpiecznie" oceniać odległość.

Samo wyprzedzanie ma trwać naj najkrócej. Jak możesz to przyspieszaj na swoim
        pasie. Często jest tak, że sprawdzasz, czy jest wolny pas na wyprzedzanie i jak
        jest to wyprzedzasz (i wtedy przyspieszasz na przeciwnym pasie). Niekiedy
        stwierdzisz, że można wyprzedzić za chwilkę, więc przyspieszasz na swoim pasie
        i już rozpędzony wjeżdzasz na przeciwny, wolny, pas.

Jak jedziesz szybko to płynnie wyprzedzaj łukiem (chyba, że są koleiny).

Co do sposobu jazdy to przeczytaj "instrukcję obsługi" (jak masz nowy samochód,
        to taką dostałeś). W niej powinien być rozdział o sposobie jazdy ekonomicznej
        zalecanej przez producenta.
        RysieK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka