Dodaj do ulubionych

MANEWRY BEZ LUSTEREK ??? - egzamin

IP: *.irom.uw.edu.pl 08.09.04, 13:58
Podobno zmieniono zasady egzaminowania i od kilku dni w W-wie nie można
korzystać z lusterek na manewrach .. Juz ktos pisal post w tej sprawie ja tez
cos slyszalem .. Wiecie cos na ten temat ??
BUBU
Obserwuj wątek
    • Gość: Radek Re: MANEWRY BEZ LUSTEREK ??? - egzamin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 17:58
      A niektórzy egzaminatorzy to nawet każą zawiązywać oczy przepaską, żeby się
      upewnić, że nie będziesz patrzeć w lusterka. :-)

A tak serio, to jak wyobrażasz sobie manewry bez lusterek, np. jeżdząc
      ciężarówką? Mogę sobie wyobrazić, że ktoś może zabronić patrzenia w lusterko
      wewnętrzne, ale nie w obydwa zewnętrzne.
      • Gość: a Re: MANEWRY BEZ LUSTEREK ??? - egzamin IP: *.irom.uw.edu.pl 08.09.04, 23:47
        chodziło o to czy można pochylać lusterka na manewrach.. Odpowiedź brzmi - TAK
        ale nie wszędzie i już niedługo !!!! tak ustaliły WORD-y
        • jankessc Re: MANEWRY BEZ LUSTEREK ??? - egzamin 10.09.04, 14:53
          no juz mnie nie zdziwią nastepne ograniczenia, jakie wprowadzaja WORD-y, w
          zyciu codziennym mozna o wiele wiecej niz na egzaminie, np. wychylic glowe
          przez okno, otworzyc drzwi dla lepszej widocznosci i wiele wiecej, wiec to ze
          nie mozna bedzie ustawic dowolnie lusterek tez mnie za bardzo nie dziwi, tylko
          jakie maja byc tego kryteria, jakis kąt pomiedzy jezdnia, a powierzchnia
          lusterka czy jak?
          • Gość: a Re: MANEWRY BEZ LUSTEREK ??? - egzamin IP: *.irom.uw.edu.pl 10.09.04, 21:58
            Prawda .. A podobno lusterka przed manewrami mają być przygotowane jak do jazdy
            w mieście czyli tak jak było kiedyś ... Podobno było zebranie kierowników szkół
            jazdy w WORDACH i tam powiedziano że już mają uczyć manewrowania bez pochylania
            lusterek .. Od kiedy będą tego wymagać na egzaminach ?? Nie wiadomo ..
    • Gość: tuya plotki IP: *.pinnex.com.pl 14.09.04, 10:06
      Pytalam wczoraj instruktora - w Krakowie tak nie ma i nie bedzie.
      • Gość: a Re: plotki IP: *.irom.uw.edu.pl 14.09.04, 14:52
        oby .. Ja juz zdalem egzamin ale na 2 dni przed nim slyszalem od instruktora ze
        byala narada kierownikow szkol w WORD-ach i tam dyskutowane te zmiany ..
        Podobno na Powstancow Slaskich (Warszawa) wprowadzono to na 1 dzien .. Na
        szczescie odstapiono - ja sam zdawalem na lusterkach .. Podobno jednak NOWI !!!
        kursanci w W-ie powinni byc uczeni manewrow bez pochylania lusterek tylko z
        patrzeniem na tyczke .. Tak mowil instruktor, i dziewczyna zdajaca egzamin
        przede mna .. Oby to byla nieprawda ..
        • Gość: Radek Re: plotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 17:20
          Widać, że ci ludzie mają za dużo czasu na rozmyślania i przez to realia
          egzaminu za bardzo oddalają się od rzeczywistości. Powinno być wg mnie
          odwrotnie. Zamiast kierować samochód na tyczki (których w realnych warunkach
          parkowania nie ma - a może się mylę? :-) ) powinni usunąć tyczki a pozostawić
          swobodę ustawiania lusterek. Przecież w każdym samochodzie kierowca może je
          regulować. Ja jak mam utrudniony wyjazd lub parkowanie czasami chwilowo obniżam
          lusterka. I nie widzę w tym nic niewłaściwego.
          • Gość: a Re: plotki IP: *.irom.uw.edu.pl 14.09.04, 22:22
            To oczywiste .. Niestety uczymy sie nie jak jezdzic ale jak zdawac egzamin ..
        • Gość: Kokeeno Re: plotki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.04, 23:24
          Hihi, czego to ludzie nie wymyślą... "Za moich dobrych czasów", to nikt mnie nie uczył wykonywania manewrów przy wykorzystaniu lusterek (ojciec do dzisiaj tego nie wykorzystuje). Prawdę mówiąc, to niejaki problem stwarza mi wjazd przodem go garażu (własnego) - garaż nie okazał być się tak szeroki jak myślałem - poldolot właził bez problemu, a ja nie widzę maski w Lianie - wyczaiłem, że najlepiej jak najbliżej wjechać tak centymetr lewym lusterkiem od słupka bramy garażu... Na szczęście wjazd tyłem to pryszczyk - właśnie dzięki wielkim, sferycznym lusterkom (w końcu nauczyłem się je wykorzystywać właściwie, chociaż i tak przy manewrach wolę poobracać głowę wokoło - sferyczne lusterka jednak znieszktałcają odległości...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka