Dodaj do ulubionych

odebranie prawa jazdy

IP: 80.54.251.* 03.04.06, 19:21
Pisze to w imieniu kolegi,bo mnie prosil,
mianowicie wczoraj wracajac do domu mial kontrole drogowa i wykazalo mu na
alkomacie 1,09%
Jakie w zwiazku z tym bedzie mial konsekwencje, dodam iz ma prawo jazdy 2
miesiace,nie byl wczesniej karany .
Prosze bez komentarzy typu `po co wsiadal za koloko` bo wie ze zle zrobil.
Czekam na odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: odebranie prawa jazdy IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:40
      0.02 do 0.05 , to wykroczenie .
      Powyżej 0.05 , to już "kryminał" !!!

Poszukaj w Kodeksie Wykroczeń , a dostaniesz odpowiedź Prawną.
      • Gość: dj chris Re: odebranie prawa jazdy IP: 80.54.249.* 06.04.06, 14:37
        szukalem ale nie znalazlem tego co by mnie interesowalo, a mianowicie na jak
        dlugo moga mu wziasc prawo jazdy za ta ilosc promili
        chcialbym aby sie wypowiedziala osoba ktora wiec cos na ten temat wiecej
    • Gość: gruba Re: odebranie prawa jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 15:02
      Bardzo trudno jest powstrzymać od takich komentarzy.
      Ja się nie powstrzymam: skoro chłop lubi się bawić w żywą torpedę, to niech się
      wystrzeli armatą w kosmos.
      Gdyby to zależało ode mnie, to za jazdę po pijanemu zabierałabym prawo jazdy
      DOŻYWOTNIO. Amen.
      • Gość: dj chris Re: odebranie prawa jazdy IP: 80.54.249.* 06.04.06, 19:49
        nie znasz tej sytuacji, nie wiesz dlaczego wsiadl za kolko, ja wiem, dlatego nie
        pisz takich rzeczy.
        Widze ze nie dostane odpowiedzi, no trudno ..
        • Gość: gruba Re: odebranie prawa jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 19:55
          No to powiedz, czemu to zrobił. Na razie myślę tak: skoro ktoś 2 miesiące po
          dostaniu prawa jazdy nie miał oporów przed prowadzeniem samochodu na bani, to
          jak dalej będzie się rozwijał jego samochodowy temperament?
          Jeśli nagle trzeba kogoś zawieźć - matkę do szpitala, żonę, bo rodzi, syna, bo
          rękę na patelni położył; to prosi się kogoś, dzwoni po taksówkę, po pogotowie.
          Inaczej widzę jedynie szczeniacką fantazję.
          Ten ktoś stworzył zagrożenie dla wielu osób na drodze. Śmiertelne zagrożenie.
          Usprawiedliw go. Spróbuj.
        • Gość: nie ważne Re: odebranie prawa jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:50
          wiem jak to jest, nie ma się kontroli i dalej jazda... ja sam mam taką sytuację
          za taką dawkę to ok 2 lata zakazu prowadzenia pojazdów, i tu jest egzamin
          powtorny, ale z tym więcej zachodu niż to warte - urzędnicy... ale jest sposób,
          niech napisze do sądu takie coś jak "dobrowolne poddanie się karze", niech się
          przyzna i poprosi o wyrok odebrania prawa jazdy na rok, nie dłużej, nie będzie
          musiał zdawać, pozdrawiam i trzymam kciuki
        • Gość: dj chris Re: odebranie prawa jazdy IP: 80.54.249.* 07.04.06, 14:54
          Pozwolil mi to napisac,a wiec napisze,
          Dostal telefon z domu ze jego mam sie zle poczula,bodajze zemdlala no to sie nie
          zastanawial tylko wsiadl i pojechal, z tego co mowil to jechal powoli,ostroznie
          mial zapiete pasy ..
          Jestem ciekawy co ty bys zrobila w takiej sytuacji,czy czekalabys na taxowke ??
      • vokulski Re: odebranie prawa jazdy 06.04.06, 20:15
        pomyśl chwile co by się stało gdyby ludziom zabierali dożywotnio prawo jazdy ,
        jak myślisz jaką mieliby motywacje do powstrzymania sie od jazdy , powiem ci
        żadnej !!!! większość z nich nastepnego dnia wsiadłaby za kierownicę , a tak
        ludzie ci żyją nadzieją że za rok czy dwa lata dostana prawko i dlatego nie
        siadaja za kółko , oczywiście że za prowadzenie pojazdu jesli ktoś ma
        orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów można iść do więzenia , ale wtedy 80 %
        przestepców w więzeniach to byliby ludzie zatrzymani właśnie z tego paragrafu ,
        więc zanim coś napiszesz pod wpływem emocji , zastanów się chwile . nad sensem
        wypowiedzi
        • Gość: gruba Re: odebranie prawa jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 20:23
          Och, biedacy, chciałabym odebrać im nadzieję na prowadzenie samochodu. Ajaj,
          biedne misie...
          Otóż człowiek, który nie wie, że kiedy jest zamroczony, nie powinien prowadzić,
          NIE MA PREDYSPOZYCJI DO BYCIA KIEROWCĄ. To nie emocje, to rozum.
          • kalina_p Re: odebranie prawa jazdy 07.04.06, 13:48
            no a jak mu na zawsze prawo jazdy zabiora, on znow wsiądzie za kółko, to juz nie
            beda mu mieli co zabrac. bez sensu, wtedy kazdy taki by sobie jexdzil, bo nie
            bałby sie juz nieczego, prawda?Do więzienia takiego wsadza? Przepelnione sa, nie
            da rady:(
            • lemuriza Re: odebranie prawa jazdy 07.04.06, 15:27
              No cóż... akurat pracuję w temacie.
              Niestety dostanie co najmniej rok zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych.
              Jeżeli będzie to zakaz ponad rok, będzie musiał potem poddać się ezgaminowi
              sprawdzajacemu kwalifikacje ( bierze skierowanie z urzędu jak się skonczy
              zakaz, i idzie na egz. z teorii i praktyki).
              Ponadto może być kara pozbawienia wolności ( w zawieszeniu na ogół) i grzywna
              na jakieś cele charytatywne ( około 500, 600 zł).
              Nie wiem ile punktów karnych za to dostał.
              Bo jeśli przekroczy 20 pkt. karnych w okresie krótszym niż rok od daty nabycia
              uprawnienia to będzie musiał zdobywać uprawnienia od nowa ( czyli kurs, egzamin
              cały). Oczywiście dopiero wtedy kiedy zakaz się skończy.
              No i niech pamięta o zwrocie prawa jazdy do właściwego starostwa, bo jak nie
              zwróci to kara nie będzie mu biegła, dojdzie egzekucja administracyjna i
              grzywny itd.
              • Gość: dj chris Re: odebranie prawa jazdy IP: 80.54.249.* 07.04.06, 16:14
                Dziekuje panu w imieniu kolegi za konkretna odpowiedz
                A czy mozna cos zrobic aby to prawo jazdy bylo zabrane na niedluzej niz rok,
                w jego rodzinie sie nie przelewa,on sam nie pracuje,jeszcze sie uczy,a wiadomo
                ze wszystko kosztuje.
              • Gość: radovan Re: odebranie prawa jazdy IP: *.trustnet.pl 07.04.06, 23:40
                lemuriza napisała:
                > No cóż... akurat pracuję w temacie.

lemuriza a możesz mi powiedziec po jakim czasie skasowaniu ulegaja punkty karne
                dostalem w styczniu 2005 10 za predkosc i w kwietniu 2005 8 takze za predkosc
                czyli razem 18.Mamy kwiecien 2006 czyli minął rok od tych moich ostatnich
                punkcików i jak to jest,po roku wyzerowało się czy nie??
    • Gość: e-praktyk Re: odebranie prawa jazdy IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 07.04.06, 16:39
      to zależy już od sądu w Warszawie każą najbardziej praktycznie 2 - krotność
      tego co w innych regionach Polski
      Pytanie czy on miał to podane w promilach czy mg bo 1,09 mg/ to ponad 2
      promile

tak czy siak przy 1,09 jest pewne na 99 % że dostanie powyżej 1 roku i ponowny
      egzamin , jesli nie dostanie punktów , to nie bedzie musiał iść ponownie na
      kurs tylko bedzie musiał zdać sam egzamin
      A i przy zatrzymaniu powyżej 1 roku potrzebna jest opinia Psychologa z
      uprawnieniami
      • Gość: e-praktyk Re: odebranie prawa jazdy IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 07.04.06, 16:40
        oczywiście powinno być : karzą
        • lemuriza Re: odebranie prawa jazdy 08.04.06, 16:25

Jedyne co można zrobić to: iść na rozprawę, zrobić dobre wrażenie na
          orzekającym sędzim, poprosić o najniższą karę, wytłumaczyć jaka jest sytuacja
          życiowa... Ogólnie: zrobić dobre wrażenie.
          Rzeczywiście sędziowie różnie orzekają w podobnych sprawach. Jeżeli ktoś np. ma
          kat. B i D, to wyłączają z zakazu D żeby mógł pracować.
          Tak więc duzo zależy od kolegi, jak się zachowa itd.
          Obawiam się jednak że rok zakazu jest pewnym minium w takim przypadku.
          Co do punktów karnych to nie bardzo orientuje się w temacie. To bardziej sprawa
          policji, ale jest takie rozprządzenie ( bodajże) o kierowcach naruszających
          przepisy ruchu drogowego.
          Tam będzie wszystko pisać.
          Jestem w tej chwili w domu, nie w pracy, więc na razie nie pomogę więcej.
          • lemuriza Re: odebranie prawa jazdy 08.04.06, 16:30
            Aha, kolega powyżej napisał cos o opini psychologa przy zatrzymaniu na powyżej
            rok.
            Badania lekarskie lub psychologiczne ( albo te i te) są wymagane tylko wtedy
            kiedy na takie badania skieruje osobę policja.
            Najczęściej każda osoba "przyłapana" na jeździe po spozyciu dostaje takie
            skierowanie.
            I to nie są przelewki bo badanie trzeba zrobić w wojewódzkim ośrodku medycyny
            pracy, kosztuje ok. 300 zł i niełatwo je przejść.
            Jeżeli skierowania nie było żaden urząd nie ma prawa wymagać jakiejś dodatkowej
            opinii psychologa. Po prostu nie ma takich przepisów.
            Starosta nie może nawet z mocy ustawy kierować na badania psychologiczne ( może
            tylko policja), starosta może w uzasadnionych przypadkach wydać skierowanie ale
            na badania lekarskie.
            • lemuriza Re: odebranie prawa jazdy 08.04.06, 16:30

"Opinii" rzecz jasna a nie "opini":)>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka