Dodaj do ulubionych

Prawko a osiemnastka!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 14:20
Witam! mam pytanie: czy jeśli ukończyłam kurs a 18 lat koncze za miesiac to
mogę się juz zapisać na egzamin i przystąpić do niego juz po urodzinach czy
muszę czekać z zapisem aż skoncze 18 lat. dzieki za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: józek Re: Prawko a osiemnastka! IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.11.06, 15:55
      Zapisać się możesz wcześniej, a zdawać nie wcześniej niż w dniu ukończenia 18
      lat. Większość WORDów przy zapisach osób niepełnoletnich wymaga zaświadczenia
      od rodziców o wyrażeniu zgody.
      • Gość: lookass Re: Prawko a osiemnastka! IP: *.chello.pl 18.11.06, 12:36
        może macie inne zasady ale w trójmieście nie podejdziesz do egzaminu jak nie
        masz dowodu osobistego. podanie o dowód możesz złożyć w urzędzie nie wcześniej
        niż w dniu urodzin. Ja dostałem termin miesiąc po 18stce bo pani w recepcji
        egzamin zapisała mi dopiero po dacie odebrania dowodu wpisanej na zaświadczeniu
        z urzędu. powiedziała że wcześniej nie wypisze, zeby nie było sytuacji, że
        przyjdę na egzamin a dowodu mi jeszcze nie wyrobią i odejdę z kwitkiem
        • kruwsko66 Re: Prawko a osiemnastka! 18.11.06, 13:12
          Co ty gadasz za głupoty mozesz miesac wczesniej wypenic papiery o dowód i w tym
          samym dniu jak odbierasz dowód osobisty co ukończyłes 18 lat
          • Gość: X Dowód Osobisty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 20:22
            Aleście się głupot nawymyślali !!!

Dowód Osobisty, to można wyrobić mając 12 lub 15 lat (tego akurat nie pamiętam).
            Dowód Osobisty nie jest dokumentem stwierdzającym pełnoletniość , a jedynie
            tożsamość danej osoby i tyle .
            • Gość: X Re: Dowód Osobisty ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 20:27
              ps.
              Co do dokumentów tożsamości.

Do zapisania się na Egzamin może być także użyty Paszport wraz z Zaświadczeniem
              o miejscu Stałego Zameldowania.
              >>>Paszport może uzyskać nawet Niemowle :-) <<<
              • bujaka_jamajka Re: Dowód Osobisty ??? 18.11.06, 22:01
                Oczywiście każdy może mieć dowód osobisty ale jeśli złożymy podanie o dowód
                wcześniej niż w dniu 18 urodzin otrzymamy dowód tymczasowy.. i potem trzeba
                będzie nowy wyrabiać..
    • Gość: gość Re: Prawko a osiemnastka! IP: *.zabki.net.pl 19.11.06, 10:03
      PODANIE O WYDANIE DOWODU OSOBISTEGO MOŻNA ZŁOŻYĆ DOPIERO W DNIU 18 URODZIN. NIE
      WCZEŚNIEJ!!! NASZE POLSKIE GŁUPIE PRZEPISY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• pontus_euxinus Re: Prawko a osiemnastka! 19.11.06, 10:47
        Gość portalu: gość napisał(a):

> PODANIE O WYDANIE DOWODU OSOBISTEGO MOŻNA ZŁOŻYĆ DOPIERO W DNIU 18 URODZIN.
        NIE
        >
        > WCZEŚNIEJ!!! NASZE POLSKIE GŁUPIE PRZEPISY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

po 1. nie krzycz.
        po 2. jak X napisal wczesniej Dowod Osobisty mozna wyrobic wczesniej, nie
        czekajac naukonczenie 18 lat. Taki dowod jest wazny 5 lat, wurabiany po
        ukonczeniu 18 roku zycia 10 lat.

Po 3. zapisac na egzamin mozna sie wczesniej niz 18 rok zycia, natomiast sam
        egzamin bedzie dopiero po ukonczeniu 18 roku zycia.

By zapisac sie przed 18 beda potrzebne:
        - dokument potwierdzajacy tozsamosc (dowod osobisty, paszport)
        - zaswiadczenie o zameldowaniu (jesli poslugujemy sie paszportem) - mozna takie
        poswiadczenie zameldowania dosctac w urzedzie na *Skroconym Akcie Urodzenia*
        (stempel na odwrocie) wowczas nic nie kosztuje (tak przynajmniej jest w Lodzi,
        nalezy pytac).
        - zgoda rodzicow.

Na egzamin, jak jest na zaswiadczeniu (karteczka z WORD), mozna stawic sie
        okazujac dowod osobisty, paszport wiec z wejsciem na egzamin nie bedzie
        problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka