Dodaj do ulubionych

Pomocy!!!!Pilne

IP: *.microchip.net.pl 04.01.07, 22:34
Czy ktos sie moze orientuje czy jezeli sprzedalam samochod bez oc i przegladu
(auto mialo isc na zlom)zostane pociagnieta do odpowiedzialnosci za wyczyn
kupujacego ,ktory wiedzac o zagrozeniu jazda bez oc doprowadzil do tego ze
auto stoi na policyjnym parkingu a ja dostalam wezwanie
Obserwuj wątek
    • Gość: bosh Re: Pomocy!!!!Pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:54
      Niestety tak. Wszystkie pojazdy zarejestrowane muszą mieć ważną polisę OC,
      nawet jeśli stoją na podwórku. Za brak ważnego OC grożą sankcje finansowe.
      Za brak ważnego przeglądu nie ma kary jeżeli pojazd się nie porusza o własnych
      siłach (może byc transportowany na lawecie) i nie zostanie zatrzymany do
      kontroli drogowej. W przypadku sprzedaży, jeżeli kupujący o tym wiedział (chyba
      widział datę w dowodzie rejestracyjnym) zdobycie wpisu o badaniach technicznych
      nalezy już do niego, jeżeli chce nim jeździć. Obowiązkiem sprzedającego jest
      przekazanie kupującemu ważnej polisy OC, która do końca swej ważności chroni
      nowego właściciela pojazdu. Ty musisz tylko powiadomić swojego ubezpieczyciela
      o zbyciu pojazdu i ewentualnym wypowiedzeniu tej polisy przez nabywcę. Ale to
      już inna historia...
      • Gość: hela Re: Pomocy!!!!Pilne IP: *.microchip.net.pl 05.01.07, 07:49
        Ale nasuwa mi sie pytanie czy jesi polisa wygasla 2 lata temu i ja auta nie
        chcialam wogole ubezpieczac bo nie mialam zamiaru nim jezdzic(2 lata stal pod
        blokiem)to takze dostane kare za sprzedaz b ez oc?
        • Gość: hela Re: Pomocy!!!!Pilne IP: *.microchip.net.pl 05.01.07, 07:52
          aha no i jeszcze jedno auto jak bylo kupowane od poprzedniego wlasciciela nie
          bylo na mnie zarejestrowane(pogmatwane to troche)
    • Gość: bosh Re: Pomocy!!!!Pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:59
      I jeszczo jedno. Jeżeli nabywca spowoduje kolizję bez OC to konsekwencje ponosi
      aktualny właściciel pojazdu. Bo jego obowiązkiem-po kupnie pojazdu jest
      zawarcie umowy ubezpieczenia. Twoja odpowiedzialność to tylko ta za brak ważnej
      polisy, o której wcześniej (chyba coś około 4 tys. zł - nie jestem pewien tej
      kwoty ale jest spora)
    • Gość: hala Re: Pomocy!!!!Pilne IP: *.microchip.net.pl 06.01.07, 10:26
      Czy ktos wie kogo moge sie poradzic?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka