Gość: Aga IP: *.merinet.pl 06.05.07, 22:09 Mój chłopak trzy lata temu zrobił kurs na prawo jazdy, ale z różnych przyczyn nie podchodził do egzaminu. Czy musi od początku robić cały kurs? Co wogóle musi zrobić? góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia.pl Re: Prawko po 3 latach 06.05.07, 22:31 za moich czasow a prawo jazdy robilam 10 lat temu to kurs byl wazny 6 lub 12 mies.Przez te 3 lata przpeisy zmienily sie troche wiec najlepiej zadzwon do WORD-u ale obstawiam, ze na nowo bedzie musial robic kurs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: Prawko po 3 latach IP: *.acn.waw.pl 06.05.07, 22:48 nie musi robic kursu bo ten jest wazny Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek84 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 07:49 witaj - moj maz byl w identycznej sytuacji, zrobil kurs i przez 3 kolejne lata nie podszedl do egzaminu, w koncu zdecydowal sie, dokupil kilka dodatkowych godzin jazdy, podszedl do egzaminu i... zdal za pierwszym razem :) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek84 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 07:49 aha - oczywiscie nie musial robic drugi raz kursu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuczi Re: Prawko po 3 latach IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 10:01 Do końca tego roku wszystkie kursy robione powyżej 3 lat są ważne,ale od nowego roku przepisy się zmieniają.Kursy robione przed trzema laty traca ważność, chyba,że będzie się miało ważny egzamin teoretyczny. W takim przypadku kurs znowu przedłuża się o kolejne trzy lata. Ja też podchodzę dopiero teraz po czterech latach, mając nadzieję,że zdam za którymś razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:20 To mnie zdziwiliscie, tez robilam kurs 3 lata temu, dostalam jakas karteczke, ze go ukonczylam ale nawet nie zapisalam sie na egzamin-ani na teoretyczny, ani praktyczny. Co w takim wypadku? Czy moj kurs tez jest wazny? Gdzie mam sie z tym udac zeby to zalatwic?;-) chce wykupic sobie troche godzin i zdac wreszcie egzamin... pozdrawiam i z gory dzieki za odp!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuczi Re: Prawko po 3 latach IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 15:41 Powinnaś wziąść to zaświadczenie o ukończeniu kursu,dowód osobisty, dwa zdjęcia bodajże i pieniądze na opłacenie egzaminu.Wydaje mi się,że to wszystko.A radzę zdać to do końca roku bo po co potem robić od nowa kurs?Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:48 A co jesli nie mam juz tego zaswiadczenia? Wyrzucilam je bo tam gdzie robilam kurs powiedzieli mi, ze po pol roku wszystko sie przedawnia jesli nie zapisalam sie na egzamin teoretyczny:-/ mam tam isc jeszcze raz po 3 latach po nowe zaswiadczenie...? Chyba jednak zrobie kurs od nowa, i tak musialabym sobie wykupic tyle dodatkowych godzin, ze na jedno wyjdzie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eliza48 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 20:29 <<Do końca tego roku wszystkie kursy robione powyżej 3 lat są ważne,ale od nowego roku przepisy się zmieniają.Kursy robione przed trzema laty traca ważność, chyba,że będzie się miało ważny egzamin teoretyczny. W takim przypadku kurs znowu przedłuża się o kolejne trzy lata. Ja też podchodzę dopiero teraz po czterech latach, mając nadzieję,że zdam za którymś razem :) >> Czuczi a gdzie jest to rozporządzenie anulujące wszystkie kursy z przed trzech lat. Bo ja mam takie gdzie wszystkie kursy ukończone po 1 lipca 1998 roku sa nadal ważne. I jak do tej pory wczoraj znajomy zapisał się na egzamin z kursem ukończonym w 2000 roku. Więc chyba jakis kit wciskasz. I nie chyba tylko na pewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:40 A co jesli robilam kurs 3 lata temu a nie mam zaswiadczenia, ze go ukonczylam? Czy tam gdzie robilam kurs, po tak dlugim czasie, wydadza mi nowe? Odpowiedz Link Zgłoś
eliza48 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 20:48 Jak OSK ma Twoje dokumenty to wyda ci od razu. Chyba, że wysłałi je do archiwum do Starostwa to musza je z tamtąd ściągnąc. Idź do OSK i zapytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:52 Ale jesli nie zapisalam sie na egzamin teoretyczny w ciagu pol roku od ukonczenia kursu to on jest i tak wazny? Zapewniali mnie, ze tak to dziala... Odpowiedz Link Zgłoś
eliza48 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 21:24 Pól roku to jest wazny zdany egzamin teoretyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
linia.frontu Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 21:16 Wszystkie dokumenty powinny być przechowywane pięć lat, więc będą mieć. Ale jeśli Ci już jedno wydali, to nie wiem, czy mogą wydać drugie, ale badania to ja bym powtórzyła:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czuczi Re: Prawko po 3 latach IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 15:09 eliza48 napisała: Czuczi a gdzie jest to rozporządzenie anulujące wszystkie kursy z przed trzech lat. Bo ja mam takie gdzie wszystkie kursy ukończone po 1 lipca 1998 roku sa nadal ważne. I jak do tej pory wczoraj znajomy zapisał się na egzamin z kursem ukończonym w 2000 roku. Więc chyba jakis kit wciskasz. I nie chyba tylko na pewno:) Przeczytaj jeszcze raz to co napisałam, a potem sie wymądrzaj. Chyba jasno napisałam,że te przepisy wchodzą od nowego roku a nie od bierzącego. A takie informacje przekazał mi mój instruktor,który jest na bierząco w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: Prawko po 3 latach 08.05.07, 15:29 misiaczek84 napisała: > witaj - moj maz byl w identycznej sytuacji, zrobil kurs i przez 3 kolejne lata > nie podszedl do egzaminu, w koncu zdecydowal sie, dokupil kilka dodatkowych god > zin jazdy, podszedl do egzaminu i... zdal za pierwszym razem :) może w tym tkwi tajemnica, że trzeba się z całą wiedzą przespać (1000 razy)? :) Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl nie bardzo rozumiem.... 10.05.07, 21:17 Gość portalu: eliza napisał(a): > nie musi robic kursu bo ten jest wazny ktos chodzil na kurs 3 lata temu, teraz bedzie podchodzil do egzaminu....a co ze zmienionymi przepisami?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:37 Zadzwonilam do OSK gdzie 3 lata temu robilam kurs zeby wypisali mi jakis duplikat zaswiadczenia o ukonczeniu tego kursu ale powiedzili mi, ze oni dokumentacje trzymaja pare miesiecy a nie pare lat i ze takie jest ich wewnetrzne prawo, a kilka lat to moze trzymaja w innych osrodkach... Troche mnie to zdziwilo:-/ co w takim razie, musze jednak robic kurs od nowa czy mam tam jechac i sie z nimi wykłócac?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Co mam teraz zrobic?;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:53 Przeczytajcie prosze moj powyzszy post, czy OSK moze wprowadzic jakies swoje wewnetrzne zasady i nie miec dokumentacji, ktora powinien miec? Odpowiedz Link Zgłoś
kawa38 Re: Prawko po 3 latach 09.05.07, 18:03 ja ostatni egzamin miałam 22.04.04 negatywny,teraz będę zdawać znowu potrzebne są dokumenty o ukończeniu kursu dokupienie w moim przypadku 5godzin złożenie dokumentów w ośrodku w którym chcę zdawać i po sprawie.Oczywiście najpierw egzamin teor.a póżniej prak.moje dokumenty przechowywane były w Komunikacji tam gdzie mieszkam bo zdawałam w innym mieście i to było3lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:18 No moje dok. teoretycznie tez powinny byc gdzies przechowywane ale OSK, w ktorym robilam kurs podobno nie przechowuje tak dlugo, tylko kilka miesiecy... Ja robilam kurs 3 lata temu, nie zapisalam sie na egzamin, teraz chce wykupic sobie troche godzin, nauczy sie jezdzic i zdac egzamin ale nie chce robic calego kursu od poczatku! Odpowiedz Link Zgłoś
kawa38 Re: Prawko po 3 latach 09.05.07, 20:32 A nie lepiej zadzwonić do tej szkoły w której uczyłas sie jeżdzić i poprostu powiedzieć o Twojej sprawie oni powinni Ci powiedziec co dalej masz robić,skoro masz kurs ukończony to dokumety muszą gdzieś być przechowywane bez sensu wydawać znowu pieniądze na kurs od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:39 Ich to nie interesuje co ja teraz zrobie, to byl beznadzieny osrodek i nadal jest, mi nie tyle szkoda kasy co czasu, chcialabym jak najszybciej zaczac znowu jezdzic i jak najszybciej miec prawko:-/ jesli sa jakies odgorne przepisy odnosnie czasu przechowywania dokumentacji to oni chyba maja obowiazek wydania mi zaswiadczenia o ukonczeniu kursu? Odpowiedz Link Zgłoś
kawa38 Re: Prawko po 3 latach 09.05.07, 20:47 Wydaje mi się,że coś powinni mieć mimo, że nie podchodziłas do egzaminu.Możesz zapytać się w innej szkole ile przechowuja dokumęty.Bo Ty jak nie masz jakiegoś dokumętu od nich a oni nic Ci nie chcą dać to trudno Ci bedzie udowodnic,ze cos robiłaś u nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:58 Mialam zaswiadczenie o ukonczeniu kursu ale poniwaz w moim OSK poinformowali mnie, ze jak w ciagu pol roku nie podejde do egz. caly kurs jest niewazny to wywalilam to zaswiadczenie dwano temu, dopiero kilka dni temu na forum wyczytalam, ze moj kurs jest wciaz aktualny i nie musze wcale robic nowego! No nic, bede musiala jeszcze pokombinowac, dziekuje za pomoc!:-) Odpowiedz Link Zgłoś