Dodaj do ulubionych

sprzęgło

IP: *.net.autocom.pl 29.05.07, 18:27
Już wyjeździłam 20 godzin, a cały czs mam problemy ze sprzęgłem. Czy nie da
się jakoś poćwiczyć zmiany biegów "na sucho"?
Obserwuj wątek
    • piedor Re: sprzęgło 29.05.07, 19:49

Zmiany biegow mozesz cwiczycna sucho ale pracy ze sprzeglem to tylko w ruchu
      najpredzej sie nauczysz.
      • Gość: kasiunia0310 Re: sprzęgło IP: 212.2.101.* 29.05.07, 20:58
        hmmm trudna sprawa... po 20 godzinach i nada problemy z biegami ? ja to wszystko
        zalapalam podczas pierwszej jazdy ... moze powinnas zmienic instruktora ktory
        bardziej fachowo to wytlumaczy ???
        • mmx28 Re: sprzęgło 29.05.07, 21:08
          Też tak uważam, ja również podczas pierwszej jazdy zalapalam o co w tych
          biegach "biega".Po 20 godzinach jazdy mialam już wszystkie manewry opanowane i
          na mieście i na placu. Teraz tylko egazmin, 27czerwca Wawa Bemowo.
          • mala_obserwatorka Re: sprzęgło 29.05.07, 22:30
            Nie przejmuj się, ja też długo miałam z tym problem i tłumaczenia instruktora
            nic nie dawały, nadal robiłam wszystko źle. Może Twój instruktor za bardzo Ci w
            tym pomaga - poproś go, żeby tego nie robił i jak raz, drugi Ci samochód
            zgaśnie, to w końcu sie nauczysz. Najważniejsze, żebyś obsługiwała sprzęgło
            sama, wtedy załapiesz o co chodzi. U mnie to poskutkowało.
            • Gość: kasiunia0310 Re: sprzęgło IP: 212.2.101.* 29.05.07, 22:42
              poprostu tak juz jest, niektorzy rodza się " z kierownica w reku" ;-) i ucza sie
              szybciej:D ale niemartw sie, jazdy idzie sie nauczyc!! to nie jest takie zle na
              jakie wyglada :D gorzej z egzaminem - wszystkiego sie czepiaja:/ ale i to idzie
              przezyc ... przynajmniej tak mi sie zdaje,pierwszy egz dopiero 3 sierpnia hehe
              pozdrawiam!!!
        • Gość: janek Re: sprzęgło IP: *.asta-net.com.pl 30.05.07, 09:25
          Pocwicz kordynacje ruchowa rąk i nóg ustaw dwie puszki przed nogami na
          siedzaco i prubój wykonywać czynosci hamulec sprzengło bieg i sama zobaczysz
          gdzie masz problem.noga od sprzengla musi wyprzedzać hamulec.pozdrawiam
          www.obozmotoryzacyjny.boo.pl
          • Gość: frex Re: sprzęgło IP: *.CNet2.Gawex.PL 30.05.07, 20:08
            domniemywam ze twoj problem ze sprzeglem polega na zbyt wczesnym jego
            puszczeniu po zmianie biegu. proponowalebym dodac wiecej gazu :) a cwiczenia na
            sucho nie znajdziesz. Nawet w samochodzie przy wylaczonym silniku, nie wiele Ci
            sie zda zabawa z biegami. Popros instruktora zebyscie pojechali sobie gdzies
            w "zacisze" i zwalniaj i przyspieszaj, pohamuj silnikiem, na pewno wyczujesz
            sprzeglo :)
            • piotr33k2 Re: sprzęgło 31.05.07, 18:50
              Gość portalu: frex napisał(a):

> domniemywam ze twoj problem ze sprzeglem polega na zbyt wczesnym jego
              > puszczeniu po zmianie biegu.
              >
              po zmianie zbiegu w góre czy w dół to sie akurat sprzegło puszcza dosć szybko a
              dość wolno z wyczuciem tylko przy ruszaniu ,jezeli sa jakieś problemy
              z "puszczaniem" sprzegła w czasie zmiany biegów to raczej z koordynacją nóg na
              sprzegle oraz gazie i reki na drążku zmiany biegów .
    • Gość: ;) Re: sprzęgło IP: *.wro.vectranet.pl 30.05.07, 21:14
      a co dopiero będzie jak zmienisz auto?;)
      • Gość: Magdaalenka Re: sprzęgło IP: 83.15.80.* 31.05.07, 20:17
        Mój instruktor zrobił mi lekcje,że z 20 minut ruszałam i się zatrzymywałam.Przy
        okazji ćwiczylam parkowanie i zawracanie na wąskiej uliczce(po której mało
        samochodów jeździło).A jak masz takie problemy, z wyczuciem sprzęgła i do tego
        biegi,to może niech zrobi z tobą to samo,tylko jeszcze żebyś się rozpędziła i
        zmieniała biegi i dopiero wtedy będziesz miała się zatrzymać;p.( a mnie wtedy
        uczył ruszać z 1 i 2,żebym nie szarpała.tak jak to robiłam:p)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka