Gość: rita IP: *.net.autocom.pl 29.05.07, 18:27 Już wyjeździłam 20 godzin, a cały czs mam problemy ze sprzęgłem. Czy nie da się jakoś poćwiczyć zmiany biegów "na sucho"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piedor Re: sprzęgło 29.05.07, 19:49 Zmiany biegow mozesz cwiczycna sucho ale pracy ze sprzeglem to tylko w ruchu najpredzej sie nauczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiunia0310 Re: sprzęgło IP: 212.2.101.* 29.05.07, 20:58 hmmm trudna sprawa... po 20 godzinach i nada problemy z biegami ? ja to wszystko zalapalam podczas pierwszej jazdy ... moze powinnas zmienic instruktora ktory bardziej fachowo to wytlumaczy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mmx28 Re: sprzęgło 29.05.07, 21:08 Też tak uważam, ja również podczas pierwszej jazdy zalapalam o co w tych biegach "biega".Po 20 godzinach jazdy mialam już wszystkie manewry opanowane i na mieście i na placu. Teraz tylko egazmin, 27czerwca Wawa Bemowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_obserwatorka Re: sprzęgło 29.05.07, 22:30 Nie przejmuj się, ja też długo miałam z tym problem i tłumaczenia instruktora nic nie dawały, nadal robiłam wszystko źle. Może Twój instruktor za bardzo Ci w tym pomaga - poproś go, żeby tego nie robił i jak raz, drugi Ci samochód zgaśnie, to w końcu sie nauczysz. Najważniejsze, żebyś obsługiwała sprzęgło sama, wtedy załapiesz o co chodzi. U mnie to poskutkowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiunia0310 Re: sprzęgło IP: 212.2.101.* 29.05.07, 22:42 poprostu tak juz jest, niektorzy rodza się " z kierownica w reku" ;-) i ucza sie szybciej:D ale niemartw sie, jazdy idzie sie nauczyc!! to nie jest takie zle na jakie wyglada :D gorzej z egzaminem - wszystkiego sie czepiaja:/ ale i to idzie przezyc ... przynajmniej tak mi sie zdaje,pierwszy egz dopiero 3 sierpnia hehe pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: sprzęgło IP: *.asta-net.com.pl 30.05.07, 09:25 Pocwicz kordynacje ruchowa rąk i nóg ustaw dwie puszki przed nogami na siedzaco i prubój wykonywać czynosci hamulec sprzengło bieg i sama zobaczysz gdzie masz problem.noga od sprzengla musi wyprzedzać hamulec.pozdrawiam www.obozmotoryzacyjny.boo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frex Re: sprzęgło IP: *.CNet2.Gawex.PL 30.05.07, 20:08 domniemywam ze twoj problem ze sprzeglem polega na zbyt wczesnym jego puszczeniu po zmianie biegu. proponowalebym dodac wiecej gazu :) a cwiczenia na sucho nie znajdziesz. Nawet w samochodzie przy wylaczonym silniku, nie wiele Ci sie zda zabawa z biegami. Popros instruktora zebyscie pojechali sobie gdzies w "zacisze" i zwalniaj i przyspieszaj, pohamuj silnikiem, na pewno wyczujesz sprzeglo :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: sprzęgło 31.05.07, 18:50 Gość portalu: frex napisał(a): > domniemywam ze twoj problem ze sprzeglem polega na zbyt wczesnym jego > puszczeniu po zmianie biegu. > po zmianie zbiegu w góre czy w dół to sie akurat sprzegło puszcza dosć szybko a dość wolno z wyczuciem tylko przy ruszaniu ,jezeli sa jakieś problemy z "puszczaniem" sprzegła w czasie zmiany biegów to raczej z koordynacją nóg na sprzegle oraz gazie i reki na drążku zmiany biegów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: sprzęgło IP: *.wro.vectranet.pl 30.05.07, 21:14 a co dopiero będzie jak zmienisz auto?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdaalenka Re: sprzęgło IP: 83.15.80.* 31.05.07, 20:17 Mój instruktor zrobił mi lekcje,że z 20 minut ruszałam i się zatrzymywałam.Przy okazji ćwiczylam parkowanie i zawracanie na wąskiej uliczce(po której mało samochodów jeździło).A jak masz takie problemy, z wyczuciem sprzęgła i do tego biegi,to może niech zrobi z tobą to samo,tylko jeszcze żebyś się rozpędziła i zmieniała biegi i dopiero wtedy będziesz miała się zatrzymać;p.( a mnie wtedy uczył ruszać z 1 i 2,żebym nie szarpała.tak jak to robiłam:p) Odpowiedz Link Zgłoś