Gość: Guzia IP: *.chello.pl 26.07.08, 19:57 mój mąż jak zjeżdża z góry to wyrzuca na luz. Mówię mu, że to błąd, bo tak mnie uczą na kursie, a on mówi, że chrzanią głupoty, bo on oszczędza benzynę. To ja już nie wiem jak to jest? O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: silniczek Re: zjeżdżanie z góry IP: *.chello.pl 26.07.08, 20:16 powiedz mężowi, że jeździć nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
fifilinda Re: zjeżdżanie z góry 27.07.08, 09:11 Ja również podczas jazdy używam luzu. Czy to zjeżdżając z górki, czy dojeżdżając do skrzyżowania, na którym jest czerwone światło... Wiele osób ma właśnie taki sposób jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staś Re: zjeżdżanie z góry IP: *.idc.net.pl 27.07.08, 19:11 Oczywiście, ze masz rację. Ponieważ to może Twojemu Mężowi nie wystarczyć - wyjaśniam o co chodzi. Sposób zjeżdżania z góry przez Twojego Męża miałby nieco uzasadnienia kilka (naście) lat temu, gdy silniki posiadały gaźniki. Wtedy przy "wymuszonym biegu jałowym" czyli właśnie zjeżdżaniu z góry na włączonym biegu silnik zużywał więcej paliwa niż przy pracy "na luzie". Nie zmienia to problemu bezpieczeństwa, czyli nadmiernego rozpędzania się samochodu ponieważ przy zjeździe "na luzie" oczywiście nie ma hamowania silnikiem. Natomiast przy aktualnie produkowanych samochodach w przypadku hamowania silnikiem, czyli np. przy zjeździe z góry przy włączonym biegu i zwolnionym pedale sprzęgła układ sterujący odcina dopływ paliwa. Jeżeli odcina to oczywiście silnik go nie zużywa. Natomiast jak wyłączymy na luz czy też wciśniemy pedał sprzęgła to silnik zużywa paliwo aby utrzymać obroty biegu jałowego. Czyli Twój Mąż całkowicie niesłusznie uważa, że oszczędza. Natomiast hamując silnikiem (tak jak Cię uczą) oszczędza i to kilka razy: 1.paliwo, 2.elementy układu hamulcowego (klocki, tarcze czy też szczęki i bębny) bo nie musi używać hamulca, a silnik "szm" utrzymuje prędkość jazdy, 3.zwiększa bezpieczeństwo jazdy, bo cały czas panuje nad prędkością i nie dopuszcza do nadmiernego rozpędzania. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: zjeżdżanie z góry IP: *.190.206-77.rev.gaoland.net 27.07.08, 21:46 Mi sie wydaje, ze wszystko zalezy od gorki... jak gorka jest mala i same opory ruchu powoduja, ze predkosc nie wzrasta to lepiej imo wrzucic na luz, bo puszczenie gazu spowoduje stopniowe wytracanie predkosci. Przy wiekszej gorce lepiej z silnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: zjeżdżanie z góry IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 27.07.08, 22:57 Poszukaj na forum... wiele razy była już na ten temat dyskusja i sensowne wyjaśnienia. Podsumowanie: jeżdżenie z górki czy też podjeżdżanie na luzie do świateł jest błędem. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś