skibu 26.12.08, 21:55 Czy to prawda że w Clio nie ma świateł postojowych? gdyz gdzies tu czytałem własnie.Ale mi sie zdaje że powinny być.A jeśli są to czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć gdzie je się włacza?? Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ziutek Re: Clio światła postojowe IP: 94.251.158.* 26.12.08, 21:59 A może chodzi Ci o światła pozycyjne, które każdy samochód zarejestrowany w Polsce posiadać musi. Światła postojowe, tak jak i światła do jazdy dziennej, czy przeciwmgłowe przednie są TYLKO opcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staś Re: Clio światła postojowe IP: *.idc.net.pl 26.12.08, 22:04 W większości samochodów nie ma świateł postojowych, w Clio też ich nie ma. Są pozycyjne. Natomiast jest mętlik w nazewnictwie: pozycyjne - postojowe. Obowiązkowe w samochodzie to pozycyjne - włączają się po przekręceniu przełącznika świateł w pierwszą POZYCJĘ. Postojowe nie są obowiązkowe, niektóre samochody je mają, lub, dokładniej biorąc, da się włączyć pozycyjne po prawej lub lewej stronie pojazdu i wtedy pełnią one funkcję świateł postojowych. Najczęściej włącza się je pozostawiając dźwignię kierunkowskazów przełączoną w odpowiednią stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
skibu Re: Clio światła postojowe 26.12.08, 22:09 Hmm nie wiem jak wam to wytłumaczyc.ja sie uczyłem jazdy na punto.Lecz w moim ośrodku weszły clio.I nei znam się na obsłudze świateł.W punto postojowe światła właczało sie w taki sam sposób jak pozycyjne lecz wciskało sie taki jakby to określić "guzik" po czym mozna była wyciągnąć kluczyk a swiatła nadal świeciły.I chciałbym się dowiedzieć czy w clio jest taka sama opcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: Clio światła postojowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.08, 07:55 To były światła POZYCYJNE. A włączało się je w ten sposób, gdy chcieliśmy opuścić pojazd w miejscu niedostatecznie oświetlonym. Ani Clio, ani Punto nie mają świateł postojowych, zrozum to. Chyba Ci się coś pozajączkowało, lub instruktor nagadał Ci głupot. Wejdż w internet i poczytaj co to światła postojowe a co pozycyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
elizelka Re: Clio światła postojowe 27.12.08, 10:54 Potwierdzam. W Punto na 100% nie ma świateł postojowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admin@auto-kursy.p Re: Clio światła postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 21:27 To proszę nie potwierdzać, gdyż w punto są światła postojowe :) tak samo jako w renault clio. Wystarczy nacisnąć czarny przycisk przy stacyjce i przekręcić klucz do siebie (czyli do tyłu) następnie uruchomić światła pozycyjne i wyłączyć kluczyk :) czasami trzeba się schylić, żeby coś znaleźć :) zarówno punta egzaminacyjne jak i wszystkie inne tej marki samochody mają takie światła. Co do renault zgadzam się w 100% tylko proszę nie traktować świateł mijania jako postojowych (gdyż też można je włączyć w ten sposób) pozdrawiam. www.auto-kursy.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMEK Re: Clio światła postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 16:30 WYSTARCZY PRZEŁĄCZNIK PRZEKRĘCIĆ O JEDNA POZYCE.... I TO WCZYSTKO Odpowiedz Link Zgłoś