Dodaj do ulubionych

prawo jazdy kat C

10.01.09, 19:20
witam
planuje sie zapisac na prawo jazdy ale tym razem na kat C i mam do was takie pyt
jakie manewry sa na placu i ile jest godz do wyjezdzenia
i mam jeszcze takie pyt
w czasie egzaminu co trzeba robic i w jakim czasie za odp wielkie dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 19:48
      Niedawno zdawałam kat C,do wyjeżdżenia masz 30 godzin,manewry
      składają się zsiedmiu zestawów,po trzy manewry w zestawie,które
      losuje ktoś ze zdających.Manewry to:płynna jazda po łuku do przodu i
      do tyłu, podjazd pod górkę,tak jak na B,parkowanie
      równoległe,parkowanie skośne,parkowanie prostopadłe tyłem,parkowanie
      prostopadłe przodem,zawracanie.Na egzaminie trzeba sprzwdzić
      płyny,światła wszystko proste,nie ma się czego bać.
      • Gość: staś Re: prawo jazdy kat C IP: *.idc.net.pl 10.01.09, 20:25
        Poprzednik coś chyba słabo pamięta?!
        Rzeczywiście nauki jazdy jest minimum 30 godzin (chyba, że masz już D).
        Natomiast na egzaminie praktycznym są zadania na placu manewrowym i w ruchu
        drogowym.
        Na placu obowiązkowe są dwa zadania:
        1.przygotowanie do jazdy i płynne ruszenie. Przygotowanie do jazdy to
        sprawdzenie płynów, sygnału, świateł zewnętrznych, przygotowanie się do jazdy.
        2.jazda pasem ruchu do przodu i tyłu.
        Ponadto wykonuje się jeszcze dwa zadania losowane z sześciu zestawów przez
        osobę pierwszą na liście.
        Wykonanie poprawnie wszystkich czterech zadań jest warunkiem wyjazdu w ruch
        drogowy.
        Jeżeli jakieś zadanie wykonaliśmy źle to mamy prawo do powtórzenia, dodatkowo
        przy wykonywaniu parkowania mamy prawo do dokonania korekty.
        No i jedziemy w ruch drogowy. Minimum 45 minut trwa ta część egzaminu. Powodzenia
        • Gość: gość Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 20:28
          Poprzedniczka trochę żle się wysłowiła,bo się śpieszyła,a pamięta
          wszystko dobrze i obecnie robi kat C+E.
        • Gość: gość Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 20:31
          A to,że na egzaminie praktycznym jedzie się również w ruch
          miejski,to chyba normalne,zdając jakąkolwiek kategorię zdaje się
          plac i po zaliczeniu placu jedziemy "podbijać" miasto.
          • sarawi Re: prawo jazdy kat C 11.01.09, 18:28
            I jaki Ci idzie CE? :)

Zapomnialas jeszcze dodac, ze na jazde pasem ruchu do przodi i do
            tylu (czyli tzw. luk) mamy 5 minut. Jazda nie musi byc plynna!
            Mozemy sie zatrzymac, podjechac do przodu, nieograniczona ilosc
            korekt, byleby sie zmiescic w czasie i nie najechac na linie (kolem!
            obrys samochodu moze wyjsc za linie!).
            Generalnie uwazam, ze zdanie egzaminu na kategorie C jest banalnie
            proste. Bo przeciez jestesmy juz kierowcami, to tylko samochod jest
            nieco wiekszy, moim zdaniem to plus - siedzisz wysoko, wszystko
            idealnie widzisz w duzych lusterkach. Troche pod gorke zaczyna sie
            przy CE.
            • Gość: gość Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 18:40
              CE z początku szło mi ciężko,ale to już za mną.
              Teraz jest dobrze,myślę,że początki zawsze są strasznie trudne(dla
              mnie tak było),a teraz jest z górki wszystko wydaje mi się takie
              proste.
              Łuk na CE trzeba wykonać tak,jak piszesz,ale założyciel wątku pytał
              o C,więc łuk musi wykonać płynnie jadąc do przodu i do tyłu.
              A jak idzie Tobie?
              A może już jesteś po egzaminie?
              • sarawi prawo jazdy kat C 11.01.09, 18:55
                ahhh, rzeczywiscie !!! ja juz myslami jestem przy CE - masz racje z
                lukiem.
                Mi tez na poczatku szlo ciezko, zwlaszcza podpinanie tych wszystkich
                kabli - przydalaby sie jakas praktyka na silowni wczesniej ;) potem
                ok. Ale niestety pierwsze podejscie oblalam - zepsul nam sie
                samochod i egzamin zaczal sie 2h pozniej. Zdawalam po ciemku - za
                pierwszym razem dotknelam przyczepa slupkow, za drugim razem
                zaklinowalam sie na luku, zjadly mnie nerwy :( katastrofa.
                • Gość: gość Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 19:03
                  Ja wyjeździłam dopiero dwanaście godzin,na egzamin wybieram się
                  dopiero późną wiosną,jak będzie ciepło.
                  A oblanymi egzaminami się nie przejmuj,zdasz.
                  Ja mam znajomego,któremu na kursie szło bardzo dobrze,a egzamin zdał
                  za czwartym razem,trzy razy pod rząd nie wyjechał z placu,za
                  czwartym razem zaliczył plac i miasto.
                  • sarawi prawo jazdy kat C 11.01.09, 19:19
                    Nooo wlasnie - teraz z kolei mam obawe co do pogody, straszne mrozy.
                    Ostatnio na jezdzie nie moglam sobie poradzic z odkrecaniem,
                    dokrecaniem, przypinaniem tego wszystkiego, bo wszystko bylo
                    zamrozone - chyba WD40 zabiore ze soba na nastepny egzamin ;)
                  • osman71 Re: prawo jazdy kat C 10.02.09, 21:03
                    Podpinam sie do tego tematu. Mam juz prawko "B" od 89roku i jeżdżę dośc dużo
                    (kiedyś taxi)trochę osobowym trochę dostawczym i zastanawiam się nad zapisaniem
                    się na kurs "C+E" lub D Możecie coś doradzić? mam szanse jakoś to zdać czy
                    raczej ciężko? Dodatkowo byłbym wdzięczny za jakąś info np o kosztach kursu i
                    egzaminu.
                    • Gość: artur14323 Re: prawo jazdy kat C IP: *.nette.pl 05.03.09, 20:29
                      witam i pozdrawiam. co do tego c+e to musisz najpierw zrobic kat C,nastepnie
                      robisz C+E
                      • sarawi prawo jazdy kat C 05.03.09, 20:51
                        No wlasnie ...
                        w zwiazku z tym przygotuj sie na jakies 4000 zl na dzien dobry - nie
                        wliczam w to kosztow egzaminow - to kolejne 400 zl, zakladajac
                        wersje optymistyczna, ze zdasz je za pierwszym razem :)
                        • Gość: amfetamina Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 16:43
                          Sarawi, normalnie jesteś moją idolką ;) Ja dopiero się przymierzam do C i jakoś zdecydować nie mogę... Bo w sumie moim celem jest D :D I nie wiem, czy zrobić najpierw C (podobno później łatwiej na D) czy od razu na autobus iść...
                          A Ty C i C+E tak rekreacyjnie zrobiłaś, czy pracujesz jako kierowca?
                          • Gość: instruktor NJ Re: prawo jazdy kat C - ważna zmiana IP: 194.181.197.* 05.06.09, 10:16
                            Witajcie - chciałem Wam powiedzieć jakie zmiany się szykują w kat. C
                            z końcem wakacji.
                            Najważniejsza zmiana:
                            aktualnie: po uzyskaniu prawa jazdy kat. C teraz musicie dorobić
                            sobie kurs na przewóz rzeczy (który kosztuje około 750 zł i trwa
                            około 35 h).
                            Niebawem: dla osób, które odbiorą prawo jazdy po 10 września (nie
                            ważne kiedy się zapiszą na kurs, egzamin itp - ważna jest data
                            wydania prawa jazdy) nie będzie obowiązywał kurs na przewóz rzeczy
                            tylko KWALIFIKACJA WSTĘPNA, która trwać będzi e280 h i kosztować -
                            uwaga - 5500-6000 zł :)
                            Tak więc jak ktoś planuje zrobić kat. C to proponuję się streszczać.
                            No chyba że ktoś ma za duzo kasy.
                            Przepisy zmieniające sposób uzyskiwania uprawnień WESZŁY JUŻ W ŻYCIE
                            i obowiązują dla kierowców autobusów od września zeszłego roku. A od
                            września tego roku dotyczyć będą kierowców ciężarówek.

Więcej szczegółów (dobrze opisane co i dlaczego) na ten temat
                            znajdziecie na www.oskbartek.pl.
                            Wydaje mi się że to jest ostatni moment na zapisanie się na kurs
                            żeby jakoś to skończyć w sensownym czasie i mieć szanse na podejście
                            chociaż raz do egzaminu.

Bo tak licząc "od tyłu" to żeby mieć dokumet wyrobiony przed 10
                            września 2009 roku to trzeba zdać egzamin do końca sierpnia. Okres
                            oczekiwania na egzamin - max. 30 dni - daje nam druga połowę lipca
                            ukończenie kursu. N akurs trzeba policzyć spokojnie miesiąc, może
                            półtora meisiąca co daje nam początek czerwca.

I to wyliczone z założeniami że jesteśmy dość elastyczni czasowo i
                            że nie będziemy się upierać przy jazdach tylko popołudniami lub w
                            weekendy, kiedy to jest najwięcej chętnych i czas oczekiwania na
                            jazdy jest wtedy najdłuższy.

Jak zwykle prasa i tv zaczną rozwiercać temat bliżej wakacji lub ich
                            końca, kiedy to już będzie stanowczo za późno na jakiekolwiek
                            robienie kursu.
                            • liinia Re: prawo jazdy kat C - ważna zmiana 07.12.09, 11:56
                              Zapraszamy na kurs z „Kwalifikacji Wstępnej D, D+E, D1,D1+E” w ramach projektu
                              Unii Europejskiej. Szkolenia są dofinansowane w wysokości 70%-80%. Kandydat
                              musi posiadać prawo jazdy kat.D. Przyjmujemy aplikantów do końca 2009r. Decyduje
                              kolejność zgłoszeń!

Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń:
                              Andrzej Szope-600808493, Michał Walicki-604105613

• w357 Re: prawo jazdy kat C 05.06.09, 11:20
                            Gość portalu: amfetamina napisał(a):

> ..... w sumie moim celem jest D :D I nie wiem, czy zrobić
                            > najpierw C (podobno później łatwiej na D)
                            > czy od razu na autobus iść...
                            >

To akurat jest indywidualna sprawa każdego "zawodnika" ;-)
                            Jeżeli najpierw zrobisz "C", to na "D" musisz zaliczyć o 20 godzin
                            mniej niż po "B" .
                            C nie kosztuje aż tak drogo , ale to zależy od grubosci portfela.....
                            Czy łatwiej się nauczyć na D po zaliczeniu C ?
                            Według mnie tak !
                            Przede wszystkim zapoznasz się z gabarytami i ciężarem pojazdu oraz
                            co (chiiiiba najważniejsze) z hamulcami powietrznymi.
                            Pedał hamulca powietrznego ździebełko inaczej się "depcze" niż
                            hamulca hydraulicznego.

I takie tam......
                            • Gość: amfetamina Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 20:40
                              Relatywnie patrząc, zrobienie C i później D taniej mi wyjdzie niż samego D. I chyba właśnie tak zrobię, szczególnie, że znam świetnego instruktora kat. C, a kursy na D prowadzą chyba tylko 2 ośrodki w moim mieście.

Autobusem miałam już okazję się przejechać i faktycznie, pierwsze wrażenia między osobówką a busem - niebo a ziemia :p Ale chyba szybko idzie przywyknąć ;)

Zresztą, i tak nie ominie mnie kwalifikacja wstępna po D, a może do tego czasu sytuacja z nią się jakoś wyklaruje. Podobno mają zmniejszyć ilość godzin z 280 do 140.
                              Zastanawia mnie, czy zdając C po 10 września '09 i później D, będę musiała osobno dla każdej kategorii robić kwalifikację?

• w357 :-) 07.06.09, 21:39
                                Gość portalu: amfetamina napisał(a):

>
                                > Autobusem miałam już okazję się przejechać i faktycznie,
                                > pierwsze wrażenia między osobówką
                                > a busem - niebo a ziemia :p
                                > Ale chyba szybko idzie przywyknąć ;)
                                >
                                >

:-)
                                Przywyknąć można do wszyyyystkiego :-)
                                Tylko zależy jak szybko.

Co do praktycznej jazdy - największą różnicą pomiędzy B / C / D jest
                                to, gdzie siedzisz ?
                                - za przednim kołem
                                - "na" przednim kole
                                - przed przednim kołem (większość autobusów od 12 metrów-plus)
                                Po prostu, wszyyystkie długie pojazdy ścinają zakręty , a to sprawia
                                problem wszystkim początkującym.
                                Reszta , to "pestka" :-)
                              • liinia Re: prawo jazdy kat C 07.12.09, 11:55
                                Zapraszamy na kurs z „Kwalifikacji Wstępnej D, D+E, D1,D1+E” w ramach projektu
                                Unii Europejskiej. Szkolenia są dofinansowane w wysokości 70%-80%. Kandydat
                                musi posiadać prawo jazdy kat.D. Przyjmujemy aplikantów do końca 2009r. Decyduje
                                kolejność zgłoszeń!

Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń:
                                Andrzej Szope-600808493, Michał Walicki-604105613

• Gość: p7 Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 18:51
                                  słuchajcie, słyszałam o was dobre opinie, ale po cholerę po 2
                                  wklejone wypowiedzi w tym samym wątku? ;)
                                  • w357 Re: prawo jazdy kat C 03.03.10, 19:18
                                    Gość portalu: p7 napisał(a):

> ......ale po cholerę po .....

Znów zajmujesz się SPAM'owaniem ?
                                    • Gość: p7 Re: prawo jazdy kat C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.10, 13:44
                                      no:D stęskniłeś sie? :D
                              • kierowca52 Re: prawo jazdy kat C 03.03.10, 16:47
                                Witam wszystkich, jesli chcecie zaoszczędzić na obowiązkowym kursie KWALIFIKACJI WSTĘPNEJ to polecam ośrodek szkolenia CENTRUM w Olsztynie www.centrum-osk.pl/kwalifikacja-wstepna-i-szkolenie-okresowe.html , mają dofinansowanie z Unii Europejskiej i za kurs placi się tylko ok. 1000zł/współpracują tez z Urzędem Pracy/ dla zainteresowanych z Mazowieckiego polecam ośrodek LINIA z Warszawy www.liniaszkolenia.pl
                                • abc-szkolenia Re: prawo jazdy kat C 07.11.13, 17:52
                                  ABC Szkolenia Modlińska 6
    • permanentne_7_niebo doczepię swój wyciąg z rozporządzenia: 05.03.09, 21:44
      będę się z tym lepiej czuła
      C
      permanentne7niebo.blox.pl/2008/08/kat-C-co-na-placu.htmlCE
      permanentne7niebo.blox.pl/2008/08/kat-CE-co-na-placu.html
      permanentne7niebo.blox.pl/2008/08/CE-uwagi-ogolne.html
      • Gość: Marta Re: doczepię swój wyciąg z rozporządzenia: IP: *.as.kn.pl 03.06.09, 19:52
        A po ilu egzaminach trzeba dokupić dodatkowe godziny.Ile ich??
        • Gość: gość Re: doczepię swój wyciąg z rozporządzenia: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 20:16
          Po trzech nieudanych podejściach trzeba dokupić dodatkowe pięć
          godzin.
          Robisz kat c?
          • Gość: Marta Re: doczepię swój wyciąg z rozporządzenia: IP: *.as.kn.pl 03.06.09, 20:30
            Nie ja tylko mąż.Dzięki wielkie.
            • w357 hmmm 07.03.10, 11:49
              Gość portalu: Marta napisał(a):

> Nie ja tylko mąż.

I nie wiesz dlaczego tyle chce kasy
              z budżetu domowego wyciągnąć ?

:-)
    • Gość: gosc_23 Re: prawo jazdy kat C IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 08.06.14, 21:18
      Ściągnij darmowe testy na prawo jazdy kat. C

prawojazdyinformacje.blogspot.com/2014/06/darmowe-testy-na-prawo-jazdy-kat-b.html

pozdr.
    • matimateuszsz Re: prawo jazdy kat C 02.01.24, 12:32
      Dobrze uczą jeździć w Autodrive. Instruktor spokojnie i cierpliwie uczy jeździć ciężarówką. Dobrze przygotowuje do egzaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka