Dodaj do ulubionych

Kurs + egzamin w 2 tygodnie?!

17.02.09, 23:07
Co myślicie o takiej opcji nauki jazdy:
www.wczasyiprawko.com.pl/oferta.html
Obserwuj wątek
    • permanentne_7_niebo Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! /nt 17.02.09, 23:09
      Ciekawe, jak oni to robią? ;)
      • nowypremier Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! /nt 17.02.09, 23:11
        zapewne codziennie po kilka godz teorii plus jazdy , w ostatni dzien egzamin,
        dosc ciekawa opcja ale nie wiem czy nie na wariackich papierach
        • eliiii Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! /nt 17.02.09, 23:16
          Okazuje się, że moja koleżanka tak się uczyła... w Pile. Ale było to
          kilka lat temu. Zdała za pierwszym razem. Czyli niby można...
        • mdrive do premiera 17.02.09, 23:25
          ...uczestnik kursu nie ma prawa rozpocząć zajęć praktycznych przed odbyciem
          teoretycznych i zdaniem egzaminu wewnętrznego z ich zakresu!!!!!!!!!!!!,
          naruszenie zasad szkolenia oraz naruszenie prawa.
      • mdrive do premiera, nowego 17.02.09, 23:23
        ...nie szukajcie jeleni, proszę.
        "Zajęcia praktyczne (30 godzin) jazdy samochodem Renault Clio II
        i Opel Corsa. Codziennie 2 godziny jazdy po ulicach Krosna.".
        CO DZIENNIE PO 2 GODZINY JAZDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
        Jeśli obóz ( kurs ) trwa 2 tygodnie a zgodnie z prawem kursant może rozpocząć
        jazdy DOPIERO PO ODBYCIU SZKOLENIA TEORETYCZNEGO!!!
        ( 30 godzin ) i po zdaniu wewnętrznego egzaminu z tego zakresu ( 3 dni po 10
        godzin ???, masakra!!!, nie wiem czy trzy dni, tak sobie strzeliłem. Jeśli mniej
        to jeszcze większa masakra!!! ) ) to na wyjeżdżenie 30 godzin jazdy praktycznej
        zostaje 11 dni!!! Jak zgodnie z prawem możliwe jest "wyjeżdżenie", nie uczenie
        30 godzin??? jeśli jak piszesz jeździcie po 2 godziny dziennie???
        Ja wiem, że PO WYJEŻDŻENIU 8 GODZIN można już jeździć 3 godziny dziennie, ale
        piszesz, że jeździsz 2 godziny dziennie. To jak to możliwe???? A nawet po 3
        godziny to i tak rachunek się nie zgadza.
        Nie oszukujcie ludzi!!! Już od lat mówi się o obozach z nauką jazdy a naiwni
        jeszcze są!???????
        • Gość: Mona Re: do premiera, nowego IP: *.waw.cdp.pl 18.02.09, 11:07
          dokładnie, najpierw teoria i egzamin wewnętrzny, potem praktyka, przy czym
          pierwsze 8 godzin jeździ się po godzinie, a nie po dwie. Myślałam na początku,
          że 2 godz, to pestka, ale gdy po 9 godz, pojedynczych instruktor przegonił mnie
          po W-wie przez 2 godziny, to wysiadłam na ugiętych nogach;) I dopiero za 3
          podejściem do 2-godzinnej jazdy było już ok.

Doświadczony instruktor z Krakowa (notabene mój wujek) mówił mi, że nie ma się
          co spieszyć, że nawet nie powinno się mieć jazd codziennie, a co 2 dni i żeby te
          jazdy zrobić w ciągu 2,5 m-ca, a nie na łapu capu. To też zależy od
          indywidualnych umiejętności i wrodzonego talentu, ale przeciętny kursant nie
          mający wcześniej do czynienia z autem niczego się nie nauczy ucząc się na wariata.

Czyli nawet gdyby zaserwowali bite 8 godz. teorii dziennie, to i tak potrzebne
          są 4 dni, aby przejść przez wykłady, no i dużego farta, aby po takiej sieczce w
          mózgu zdać od razu wewnętrzny egzamin;) I potem pozostaje 11 dni na samą
          praktykę, czyli to też wychodzi po 3 godz. jazd dziennie. To jest być może
          oferta dobra dla ludzi, którzy potrafią już jeździć i wcześniej sami pouczyli
          się teorii, ale na pewno nie dla tych, którzy nigdy wcześniej nie siedzieli za
          kierownicą.

A po trzecie życzę powodzenia absolwentom w stolicy, gdzie niestety są tramwaje,
          i to całkiem sporo, zdarzają się ronda i duże trudne skrzyżowania, a sam ruch
          uliczny też jest na nieco innym poziomie niż w Krośnie...
    • mdrive Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! 17.02.09, 23:32
      ...a jakie mogą być późniejsze konsekwencje?
      Po dopatrzeniu się TAKICH RAŻĄCYCH NIEDOCIĄGNIĘĆ W SZKOLENIU, PRZYSZŁY ABSOLWENT
      PO ZDANIU EGZAMINU MOŻE SPOTKAĆ Z NIESPODZIANKĄ! Zakwestionują mu jego prawo
      jazdy. Już tak było, nawet nie dawno w mediach. Niezgodności w badaniach
      lekarskich czy coś podobnego.
      • permanentne_7_niebo Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! 18.02.09, 10:16
        Takie szkolenie da się przeprowadzić zgodnie z prawem, ale jestem
        ciekawa, jak to zrobić razem z egzaminem. Mają jakąś umowę z WORDem,
        że przymoszą papiery i dostają terminy na drugi dzień? Nie chce mi
        się wierzyć, jeśli bębnią o tych kursach, że robią przekręty, bo
        sami by się nie prosili o kontrolę:)
        Jak już będę bogata to sobie strzelę taki kurs:)
    • Gość: df Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 10:43
      A ja sądzę, że na takich obozach każdy instruktor powinien być wyposażony w alkomat.
    • tiuia Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! 19.02.09, 13:32
      Moja siostra tak zdawała. Wbrew pozorom kosztowało ją to dużo nerwów i wysiłku. Najpierw codziennie dużo godzin teorii, potem jak weszły jazdy, to nawet po 4 godziny za kółkiem codziennie.
      Ale nauczyła się i zdała za pierwszym razem.

Ps: Mówiła, że niewiele osób zdało z tego turnusu, więc nie jest to takie oczywiste, że jak się płaci za 'turnus' to prawko ma się w ręku:)
      Ps2: Nie wiem jak jej umiejętności wypadną gdy przyjdzie jej wjechać do większego miasta. Zdawała w małym miasteczku.
      • mdrive Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! 19.02.09, 21:45
        ...ustawa zabrania kursantowi jeździć więcej niż 3 godziny dziennie.
        • tiuia Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! 20.02.09, 21:49
          Możliwe - na ustawach się nie znam.
          Nie jestem też jakąś zwolenniczką takich dwutygodniowych kursów. Ale ponieważ się zetknęłam z tematem, to napisałam co pamiętam.
          • Gość: ssssss Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! IP: 213.199.192.* 22.02.09, 23:19
            ale zdawała w krośnie czy gdzies indziej?
        • permanentne_7_niebo Re: Kurs + egzamin w 2 tygodnie?! 23.02.09, 07:36
          i to dopiero po pierwszych 8 godzinach ;D
          pierwsze 8h = 2h dziennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka