al.1 03.08.24, 23:53 Czy zdarza wam się słyszeć takie? Ostatnimi znanymi mi osobami, które to wymawiały, był mój wujek oraz koleżanka mojej mamy - ale było to daaawno temu. Chyba wyszło to już całkiem z użycia (?) -- 4:51-> Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Ł sceniczne 04.08.24, 08:38 al.1: > Czy zdarza wam się słyszeć takie? Ostatnimi znanymi mi osobami, które to > wymawiały, był mój wujek oraz koleżanka mojej mamy - ale było to daaawno temu. Czy ten post napisałeś w latach 1920-tych? Bo wtedy właśnie ludzie zastanawiali się, gdzie się podziało starodawne (już wtedy) ,,kresowe ł''. Oczywiście nie zachowało się na scenach, bo sceny nie przechowują języka, a tylko odtwarzają osobliwości. Ale niektórzy światli ludzie poszli po nitce do kłębka i i już w latach 1920-tych wymyślili odpowiedź na pytanie, gdzie podziało się ,,kresowe ł'': jak sama nazwa wskazuje, na kresach. Dzisiaj możesz je usłyszeć na przyklad od mieszkających w Polsce Ukraińców, ale tylko tych, którzy języka polskiego uczyli się ze słyszenia, a nie na kursach, i zachowali ukraińską wymowę polskich słów. Tak przy aproposie: czy Ty maczałeś palce w przygotowaniu tej graficznej prezentacji o trupach, do której podajesz link w stopce postu? Proszę, popraw ,,BELIVE '' na ,,BELIEVE '' (4:20 filmiku), bo widzowie mogą pomyśleć, że nie umiesz korzystać z komputerowych poprawiaczy ortografii. Rozumiem, że ,,MEiNSTREAM '' (w 3:15) to nie błąd tylko głęboka krytyka polskiej edukacji. Obejrzałem pierwsze 5 minut (całość ma ponad 3 godziny), czyli część trupią, i wysiadłem, kiedy pojawili się ,,siewcy prawdy'' w klatce i przystąpili do dyskusji czy jeden z nich to Tomasz, czy Tadeusz. W moim sercu prawdy nie zasiali, bo tak odkładali na później jakąkolwiek treść, że w międzyczasie nadeszły przymrozki. - Stefan Odpowiedz Link
al.1 Re: Ł sceniczne 06.08.24, 23:08 stefan4 napisał: > al.1: > > Czy zdarza wam się słyszeć takie? Ostatnimi znanymi mi osobami, które to > > wymawiały, był mój wujek oraz koleżanka mojej mamy - ale było to daaawno > temu. > > Czy ten post napisałeś w latach 1920-tych? Bo wtedy właśnie ludzie zastanawial i się, gdzie się podziało > starodawne (już wtedy) ,,kresowe ł''. Ja to słyszałem nawet po r. 2000, bo żył wtedy jeszcze mój wujek, a notkę napisałem po tym, jak jedna z kobiet w bimbaju (na pewno nie Ukrainka) tak "wlaśnie" wymawiała "ł". > Oczywiście nie zachowało się na scenach, bo sceny nie przechowują języka, a tyl > ko odtwarzają osobliwości. Ale niektórzy światli ludzie poszli po nitce do kłę > bka i i już w latach 1920-tych wymyślili odpowiedź na pytanie, gdzie podziało s > ię ,,kresowe ł'': jak sama nazwa wskazuje, na kresach. > > Dzisiaj możesz je usłyszeć na przyklad od mieszkających w Polsce Ukraińców, ale > tylko tych, którzy języka polskiego uczyli się ze słyszenia, a nie na kursach, > i zachowali ukraińską wymowę polskich słów. > > Tak przy aproposie: czy Ty maczałeś palce w przygotowaniu tej graficznej prezen > tacji o trupach, do której podajesz link w stopce postu? Nie wiem o jakich trupach mówisz. > Proszę, popraw ,,BELIVE '' na ,,BELIEVE '' (4:20 filmiku), bo widzowie m > ogą pomyśleć, że nie umiesz korzystać z komputerowych poprawiaczy ortografii. > Rozumiem, że ,,MEiNSTREAM '' (w 3:15) to nie błąd tylko głęboka k > rytyka polskiej edukacji. Niczego nie będę poprawiał, bo nie mam nic wspólnego z audycją. Obejrzałem pierwsze 5 minut (całość ma ponad 3 godzi > ny), czyli część trupią, i wysiadłem, kiedy pojawili się ,,siewcy prawdy'' w kl > atce i przystąpili do dyskusji czy jeden z nich to Tomasz, czy Tadeusz. W moim > sercu prawdy nie zasiali, bo tak odkładali na później jakąkolwiek treść, że w > międzyczasie nadeszły przymrozki. Nie ma obowiązku oglądania, tego co w stopce, a jest suwak i można w celu zorientowania się w temacie przesunąć go w dowolne miejsce. Odpowiedz Link
randybvain Re: Ł sceniczne 30.08.24, 21:53 Tylko wśród Ukraińców starających się mówić po polsku. Oprócz tego u kilkorga dawnych piosenkarzy można usłyszeć to Ł. Ludmiła Jakubczak, Eugeniusz Bodo, Ewa Demarczyk na przykład. Odpowiedz Link