de_oakville
27.07.23, 12:49
Niedawno temu widziałem na "Tik-Toku" mapkę Europy pod tytułem "z czym kojarzą się Japończykom poszczególne kraje europejskie". Na każdym z państw europejskich był krótki napis będący podobno kwintesensją japońskiego stereotypu na jego temat. Nie należy tego traktować poważnie, raczej jako zabawę. Spora ilość krajów miała opinie pozytywne, ale na jednym z nich był napis "stupid people", mniejsza o to, na którym.
Zmieniam teraz płytę. Pamiętam jak przed laty zwolennicy PiSu zawzięcie krytykowali Bronisława Komorowskiego. Jedna z tych zwolenniczek powiedziała w telewizji, ze "Komorowski nie umie dobrze mowić po polsku". A przecież "na moje ucho" Komorowski mówi po polsku o wiele lepiej od wielu przedstawicieli pisowskiej starszyzny partyjnej. Na przykład Kaczynski wtedy seplenił, mlaskał i nie często nie wymawiał "ł". Ś.p. Wojciech Młynarski, z wykształcenia polonista, napisał nawet wierszyk na jego temat:
"Drogi panie prezesie,
Opadają mi ręce,
Gdy platformę pan bierze na kieł,
A Polacy naprawdę zasługują na więcej,
Także to, by wymawiał pan ł"
No, ale nienawistna propaganda rozpowszechniała wtedy przezwisko "Komoruski" (proponuję, żeby zgodnie z tym nazywać ulicę Gbura-Komoruskiego zamiast Bora-Komorowskiego).
Dziś ta tama propaganda robi z Tuska jakiegos "kundla", a nie-Polaka. I w TVP ciągle pokazują go z Putinem i bez przerwy mu zarzucają, że jakoby rozdzielił wizyty w Smoleńsku na dwie: swoją i prezydenta Lecha Kaczyńskiego, co było jakoby pośrednio przyczyną tragedii. Lech Kaczyński, według jednej z pań - zwolenniczek PiSu, miał wtedy zareagować na to "z klasą". Dawała w TVP wyraźnie do zrozumienia, że "co klasa to klasa, nie to co Tusk". Są jednak jeszcze tacy świadkowie dziejów, którzy pamietaja "spieprzaj dziadu", "małpę w czerwonym",
"pózniej się policzymy" (do pilota, który nie chciał ryzykować życiem pasażerow) i "rozpierduchę". Tusk to jednak również "klasa", ale "inna klasa".
Co tu dużo mówić. Japończycy nie rozumieją polskiego tak dobrze jak Polacy rozumieją czeski albo rosyjski, a jednak to bardzo przenikliwy i inteligentny naród.