Dodaj do ulubionych

Okiem Japończyków

27.07.23, 12:49
Niedawno temu widziałem na "Tik-Toku" mapkę Europy pod tytułem "z czym kojarzą się Japończykom poszczególne kraje europejskie". Na każdym z państw europejskich był krótki napis będący podobno kwintesensją japońskiego stereotypu na jego temat. Nie należy tego traktować poważnie, raczej jako zabawę. Spora ilość krajów miała opinie pozytywne, ale na jednym z nich był napis "stupid people", mniejsza o to, na którym.
Zmieniam teraz płytę. Pamiętam jak przed laty zwolennicy PiSu zawzięcie krytykowali Bronisława Komorowskiego. Jedna z tych zwolenniczek powiedziała w telewizji, ze "Komorowski nie umie dobrze mowić po polsku". A przecież "na moje ucho" Komorowski mówi po polsku o wiele lepiej od wielu przedstawicieli pisowskiej starszyzny partyjnej. Na przykład Kaczynski wtedy seplenił, mlaskał i nie często nie wymawiał "ł". Ś.p. Wojciech Młynarski, z wykształcenia polonista, napisał nawet wierszyk na jego temat:

"Drogi panie prezesie,
Opadają mi ręce,
Gdy platformę pan bierze na kieł,
A Polacy naprawdę zasługują na więcej,
Także to, by wymawiał pan ł"

No, ale nienawistna propaganda rozpowszechniała wtedy przezwisko "Komoruski" (proponuję, żeby zgodnie z tym nazywać ulicę Gbura-Komoruskiego zamiast Bora-Komorowskiego).

Dziś ta tama propaganda robi z Tuska jakiegos "kundla", a nie-Polaka. I w TVP ciągle pokazują go z Putinem i bez przerwy mu zarzucają, że jakoby rozdzielił wizyty w Smoleńsku na dwie: swoją i prezydenta Lecha Kaczyńskiego, co było jakoby pośrednio przyczyną tragedii. Lech Kaczyński, według jednej z pań - zwolenniczek PiSu, miał wtedy zareagować na to "z klasą". Dawała w TVP wyraźnie do zrozumienia, że "co klasa to klasa, nie to co Tusk". Są jednak jeszcze tacy świadkowie dziejów, którzy pamietaja "spieprzaj dziadu", "małpę w czerwonym",
"pózniej się policzymy" (do pilota, który nie chciał ryzykować życiem pasażerow) i "rozpierduchę". Tusk to jednak również "klasa", ale "inna klasa".
Co tu dużo mówić. Japończycy nie rozumieją polskiego tak dobrze jak Polacy rozumieją czeski albo rosyjski, a jednak to bardzo przenikliwy i inteligentny naród.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Z bliska i z daleka 27.07.23, 13:33
      de_oakville napisał:

" Co tu dużo mówić. Japończycy nie rozumieją polskiego tak dobrze jak Polacy rozumieją czeski albo rosyjski, a jednak to bardzo przenikliwy i inteligentny naród"

Znam Cie od lat i wiem, ze przemawia przez Ciebie chec by cos wreszcie w Polsce poprawic i niechec, ktora dziele, do obecnej wladzy.

Zacznijmy od tego "a inni". Japonczycy zmaleli jako narod o 800 tys ludzi. Nie chca robic dzieci. Dlaczego? Moze az tak dumni nie sa z tego kim sa. Podobnie zreszta z Niemcami, ktorym przykleila sie etykietka "mordercy masowi" i nie chce sie odkleic.

W Polsce wladza i liderzy sa kiepscy. Obecni liderzy sa populistami i graja na nizszych polskich instynktach. Wieczni nie sa i nezadlugo przyjda nowi i, miejmy, nadzieje, lepsi.

W koncu narod. Jest duzo inteligentnych pracowitych Polakow i Polek. Urodzona w Polsce , pani Maria S., dostala dwie nagrody Nobla. Wielu jest manadzerow, naukowcow i innych godnych szacunku ludzi.

Dlatego tez bylem, jestem i bede dumny z tego, ze jestem Polakiem.

Pozdro

PF

• borrrka "Dumny" to nie to słowo 27.07.23, 13:52
        Ja użyłbym "bardzo zadowolony".
        Bo dumnym, to można być z własnych dokonań.
        • borrrka Chłopcy z PiS podkopali moje zadowolenie 27.07.23, 13:55
          Ale Anglicy tym razem nie zawiedli i poprzez Brexit dokazali, że głupota jest ogólnoludzka, CBDO:)
          • polski_francuz Re: Chłopcy z PiS podkopali moje zadowolenie 27.07.23, 14:02
            borrrka napisał:

" Ale Anglicy tym razem nie zawiedli i poprzez Brexit dokazali, że głupota jest ogólnoludzka, CBDO:)"

Pozostali im Bitelsi i ich piosenki. Maja sie czym pocieszyc:) Biedniency Niemcy musza sie Rammsteinem zadowolic...

PF

• borrrka Niemcy wymyślili moją branżę 27.07.23, 14:10
              Szanuję ich za to, bo lubię swój fach:)
            • szwampuch58 Re: Chłopcy z PiS podkopali moje zadowolenie 27.07.23, 14:25
              Ulanek wolski znowu jest durny,tfu dumny...hehehe
            • boomerang Re: Chłopcy z PiS podkopali moje zadowolenie 27.07.23, 14:28
              Rammsteinem to zadowalają się nasi przyszywani Niemiaszkowie z tego forum. Kiedy Amerykanin Chuck Berry śpiewał Roll Over Beethoven, nie ukrywał że składa hołd wielkiemu kompozytorowi. Dziś Niemcy zeszli na kompletne gnidy. Zero talentu.
              • szwampuch58 Re: Chłopcy z PiS podkopali moje zadowolenie 27.07.23, 14:33
                www.eska.pl/slaskie/koncert-rammstein-w-chorzowie-sa-ostatnie-bilety-na-rammstein-na-stadionie-slaskim-aa-xn6u-Beod-XPL3.html
        • polski_francuz Dumny vs. zadowolony 28.07.23, 11:02
          borrrka napisał:

" Ja użyłbym "bardzo zadowolony". Bo dumnym, to można być z własnych dokonań."

Duma znaczy troche wiecej. Wezmy jezyki obce na pomoc stolz znaczy cos innego niz zufrieden, proud co innego niz glad a fier co innego niz content.

Gdzie jest roznica? Jest nia pewnie "pewnosc siebie" na ktora skladaja sie i wlasne osiagniecia ale i tez troche narodowosc. Znasz chyba Amerykancow i wiesz, ze sie wlasne charakteryzuja duza pewnoscia siebie wynikajaca wlasnie z narodowosci.

Z drugiej strony, chamstwo niektorych Niemcow wobec Polakow swiadczy o czestym braku tej pewnosci siebie u Polakow. Jesli, jak twierdzi jedna kolezanka, vermieter jest tlumaczem sadowym z polskiego na niemiecki w niemieckich sadach, to jego chamstwo forumowe wynika z tego kogo przed sadami widzi i z ich braku u oskarzonych "pewnosci siebie". I dosc tepawo, uogolnia na wszystkich Polakow.

Jest wiec elementarne by umiec sie doszukac w historii Narodu i Rodziny takich elementow, ktore te "pewnosc siebie" wzmacniaja.

PF

P.S. Przykladem jest pani Maria, z ktorej jestem bardzo dumny...

• szwampuch58 Re: Dumny vs. zadowolony 28.07.23, 11:11
            Durny, tfu dumny ulanek znowu tokuje
          • borrrka Buta się nazywa 28.07.23, 11:28
            Ale wybiłem z głów niemieckiej części mojej Rodziny:)
            Bardzo sprawnie i brutalnie.
      • szwampuch58 Re: Z bliska i z daleka 27.07.23, 14:27
        Pisowskie chamy to ewenement ludzkiego gatunku
        "Ujawniamy instrukcję PiS ws. pani Joanny: zarzucać TVN-owi mistyfikację, winić PO o "piekło kobiet"
    • boomerang Re: Okiem Japończyków 27.07.23, 14:18
      Czy Japończycy rozwiązali już swój wewnętrzny problem BURAKUMIN, o którym zadziwiająco mało wie świat?

• polamek100 Re: Okiem Japończyków 27.07.23, 18:47
      A moze najpierw spojrzyj z czym Polakom kojarzy sie Japonia biorac pod uwage ze Japonia zawsze miala wsrod rodakow wysoka opinie na temat ich kultury i technologi no i jak sam - jako Polak, piszesz ze to przenikliwy i intelignetny narod co mi podpwiada ze ni emasz pojecie jaki naprzwed ten narod jest i co Japonczycy naprawde mysla.

A "przecietni" japonczycy kojarza Polske jedynie z Chopenem

No i dla porowania zobacz np z czym Polakom kojarzy sie Japonia
      hmmm...
      " Kojarzy mi się z lolitami z kompleksami na tle perwersji"
      Tak samo miarodajne jak powyzsze o
      zapytaj.onet.pl/Category/011,005/2,30729987,Z_czym_kojarzy_wam_sie_Japonia.html
    • yabbaryt Re: Okiem Japończyków 27.07.23, 19:20
      Spora ilość krajów miała opinie pozytywne, ale na jednym z nich był napis "stupid people", mniejsza o to, na którym.
      Może to chodziło o kraj, którego minister przemysłu ogłosił, że polityka przemysłową jego rządu jest brak polityki przemysłowej. Wcale bym się Japończykom nie dziwił.
    • felusiak1 Re: Okiem Japończyków 27.07.23, 19:55
      Obie strony atakują się nawzajem nie przebierając w slowach ale o dziwo kolega z Kanady widzi tylko jedną stronę.
      Oto wstretny PiS atakuje jego idola i to jest karygodne. To, ze jego idol atakuje PiS jest godne pochwaly. No bo przecież "j*bać PiS", nie? Na czym to j*banie PiSu ma polegać? Na tym, ze w 100 dni Tusk wszystkich swoich przeciwnikow wsadzi do wiezienia. A ty wyborco, ktory glosujesz na PiS jesteś złodziejem bo chcesz kraść tak jak twoi pisowscy idole. Z takim haslem można zajść na dalekie peryferie, prosto w bagno.
      I przybiegl kolega z Francji na pomoc kanadyjskiemu. Obaj martwia sie o Polskę, ich umilowaną ojczyznę, ktora leży im na sercu. Jeden doklada starań w Kanadzie, drugi we Francji.
      Jest jeszcze zbawiciel Sikorski. On zbawia w Brukseli za €9,808.67 miesięcznie. Tusk znacznie lepiej zbawial za €25,351 miesiecznie ale zostal odeslany do Polski aby zbawial na miejscu. I zbawia jak potrafi.
      • szwampuch58 Re: Okiem Japończyków 27.07.23, 20:16
        Nie zostal odeslany, pisowski cynglu, tylko po 2 kadencjach przychodzi ktos inny a zeby ci zylka w dopie pekla informuje ze zbiera emeryture z Brukseli w wysokosci 17 tys Euro
      • polamek100 Re: Okiem Japończyków 27.07.23, 21:44
        Czasami i Michalkiewicz ma racje..
        www.youtube.com/watch?v=Dy6H-O5aLFI
        • tapatik Re: Okiem Japończyków 27.07.23, 22:22
          Wybacz, nie chce mi się oglądać całego filmu, co on tam powiedział?
          Komentujący twierdzą, że PiS i PO są tym samym.
          • polamek100 Re: Okiem Japończyków 28.07.23, 00:03
            Mniej wiecej tak. Ze PiS i PO inaczej gadaja ale to samo robia.
            • szwampuch58 Re: Okiem Japończyków 28.07.23, 00:14
              Bo POPiS wywodzi sie od styropianowcow,kompletnych nieudacznikow ale z wielkim pyskiem i dwiema lewymi rekami do roboty
              • prze.nick Re: Okiem Japończyków 28.07.23, 00:44
                Od koncesjonowanych styropianowców szwampuch
                W Jastrzębiu i Szczecinie w 1980 pogoniono szefów Solidarności bo okazali się SBkami. W Gdańsku nie pogoniono Bolka i Gdańsk sobie od dziesięcioleci rządzi Polską.
                Michnik w archiwum Kiszczaka sobie wszystkich zweryfikował i stwierdził, że nie wolno nic weryfikować.
            • tapatik Re: Okiem Japończyków 28.07.23, 10:10
              polamek100 napisał:

> Mniej wiecej tak. Ze PiS i PO inaczej gadaja ale to samo robia.

To ja się z tym nie zgadzam.
              Może pochodzenie polityczne mają podobne, ale podejście do rządzenia w kraju inne.
              • polamek100 Re: Okiem Japończyków 28.07.23, 17:49
                Na pozor i w drobnych sprawach jedynie.
                Jedni mowi ze chca zjednoczonej europy kosztem wolnsci - drudzy ze nie oddadza wolnosci Polski ale jedni i drudzy wszytko co EU chce podpisuja i sie zgadzaja.
                Nawzajem sie od pro-ruskich nazywaja.
                Jedni oddaj sie w rece Amerykanow inni Niemcow a kiedy Amerykanie rzadza Niemcami to roznica sie rozmywa a jak amerykanie sie wycofuja to wtedy slychac wiecej krzyku ale po czasie wszytko i tak idzi w ta sam strone. A to dlatego ze przeciez korzenie maja dokladnie takie same.
                • felusiak1 Re: Okiem Japończyków 29.07.23, 00:43
                  Interesujace i celne.
                • tapatik Re: Okiem Japończyków 29.07.23, 22:06
                  Żartujesz? To nie są drobne sprawy. PiS robi nam dyktaturę.
                  Takich afer gospodarczych za PO nie było.
                  Aferą był zegarek ministra, przez który to zegarek minister stracił stanowisko.
                  Teraz możesz przerżnąć miliony na respiratorach i z ministra odchodzisz sam po kilku miesiącach.
                  • felusiak1 Re: Okiem Japończyków 29.07.23, 22:16
                    A kradzież 150 mld złotych z OFE?
                    Nie wspomnę o kradziezy 15% wartości odziedziczonej w spadku nieruchomości. Chociaz w tym wypadku obie strony są winne ale dopiero PiS to zlikwidowal.
                    • tapatik Re: Okiem Japończyków 30.07.23, 11:18
                      felusiak1 napisał:

> A kradzież 150 mld złotych z OFE?

Zostały przeniesione z OFE do ZUS. Czyli to nie była kradzież taka jak z respiratorami, gdzie zapłaciliśmy kasę, a otrzymany towar był niepełnowartościowy i było go mniej niż w zamówieniu.

Żeby było jasne, nie jestem zadowolony z tego co zrobiło PO, uważam to za zmianę zasad podczas gry, nie mniej nie do końca jest to kradzież.

> Nie wspomnę o kradziezy 15% wartości odziedziczonej w spadku nieruchomości.
                      > Chociaz w tym wypadku obie strony są winne ale dopiero PiS to zlikwidowal.

Nie znam tematu.
                      • polamek100 Re: Okiem Japończyków 30.07.23, 19:54
                        Ja tam nie glosuje ale gdybym juz musial to z dwojga zlego glosowalbym na PiS.
                  • prze.nick Re: Okiem Japończyków 29.07.23, 22:16
                    > Takich afer gospodarczych za PO nie było

ha ha ha
                    blogaisab.wordpress.com/2022/11/29/500-afer-platformy-obywatelskiej/
                    • tapatik Re: Okiem Japończyków 30.07.23, 11:19
                      prze.nick napisał:

> > Takich afer gospodarczych za PO nie było
                      >
                      > ha ha ha
                      > blogaisab.wordpress.com/2022/11/29/500-afer-platformy-obywatelskiej/

No właśnie, porównaj to z obecnymi aferami.
      • borrrka Euro przeciw rublom 28.07.23, 08:20
        Że tuskowi nikomu nic nie zrobią.
        Komendant cienko już przędzie i wyraźnie nie ma wiele do zakomunikowania.
        Senilny jest i ledwo zipie.
        Wszystko wskazuje na porażkę pisich i oni odejdą razem ze swym wiekowym elektoratem.
        Naturalnie odejdą i jedyne do czego się jeszcze przydadzą, to do zwalenia na nich wszystkich, nieuniknionych przecież błędów nowej władzy.

To już jest koniec, a jedynym trwałym skutkiem będzie laicyzacja życia w Bolandzie.
      • pijatyka Re: w 100 dni Tusk wszystkich wsadzi 01.02.24, 17:03

Nie ma co się tak spieszyć, bo Dudała nie nadąży z ułaskawianiem...

Spokojne, rzetelne procesy - i wyroki gdzieś za dwa lata ;->

• de_oakville "Przygadał kocioł garnkowi" 03.02.24, 02:07
        felusiak1 napisał:

> I przybiegl kolega z Francji na pomoc kanadyjskiemu. Obaj martwia sie o Polskę,
        > ich umilowaną ojczyznę, ktora leży im na sercu. Jeden doklada starań w Kanadzi
        > e, drugi we Francji.

A co ty sam mieszkasz w Polsce, żeby stawiać się w roli arbitra w tej dziedzinie? Niby z jakiej racji?
        W Polsce, szczególnie w Warszawie mieszka również mnóstwo cudzoziemców. Czy na przykład taki Włoch o nazwisku Luciano Pierantoni, który ma zakład fryzjerski w Warszawie (widzi sie go z tramwaju jadącego ulicą Puławską) uważany jest przez swoich rodaków we Włoszech za mniej predysponowanego do wypowiadania się we włoskich tematach bo nie mieszka we Włoszech? Takie myśli przychodzą ludziom do głowy tylko w krajach "zaściankowych". PRL był krajem "zaściankowym". Ale współczesna Polska już chyba nie jest. Niektore "dinozaury", ktore wyjechały w świat z PRL-u nadal są.
    • szwampuch58 Re: Okiem Japończyków 28.07.23, 16:00
      Tnij kretynie,tyle twojego
    • prze.nick Re: Okiem Japończyków 28.07.23, 23:25
      co by nie powiedzieć o pisiorach to Polacy w Polsce zaczynają być zadowoleni z życia jak nigdy dotąd
      wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-najwiekszy-stereotyp-nt-polakow-odchodzi-do-lamusa-nowe-dane,nId,6930405
      gdyby pisiory nie spartaczyły roboty z tymi niepotrzebnymi lokdaunami to byłoby super
    • de_oakville Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogości 29.07.23, 03:05
      ...w stosunku do Niemiec

Jak powszechnie wiadomo uczucie miłości np. w małżeństwie należy, szczególnie po latach, podrzymywać
      i pielęgnować aby nie wygasło. Zaangażowane muszą być w tym obie strony, inaczej się nie uda. Pielęgnować rownież trzeba przyjazń pomiedzy narodami. Ale oto przywódcy kraju mieniącego sie jako chrześcijański robią wszystko aby bez przerwy podtrzymywać wrogośćw stosunku do sąsiedniego kraju tylko dlatego, że kraj ten jest bogatszy i bardziej liczy się w świecie niż ich własny. Druga strona, jak na razie, nie odpowiada tym samym - może boją się samych siebie, jak strasznie by to wyglądalo, gdyby adekwatnie odpowiedzieli. Już to kiedyś zrobili. Odczuwa się, że wielu ludzi w Polsce ma jeszcze ciągle jakąś chorą obsesję na punkcie Niemiec, w każdym razie ma ją na pewno pisowska starszyzna partyjna - Kaczyński, Ziobro, Rydzyk i inni. Chcieliby tę wrogość do Niemiec zaszczepić calemu narodowi i robią to na wszystkie możliwe sposoby.
      Każdy taki "starszyna" to radość dla Putina - sianie wrogości i rozbijanie Unii Europejskiej od wewnątrz z pewnością sprawia mu radość. Za "komuny" umieszczano np. w Warszawie tablice w miejscach kaźni ludnosci cywilnej z rąk hitlerowców z napisem, ze "tu w roku 1944 hitlerowcy rozstrzelali tylu i tylu Polaków". Używano słowa "hitlerowców", aby dać do zrozumienia, że "hitlerowcy" to nie tylko Niemcy
      (również Austriacy, własowcy, Łotysze i inni, ale nie wszyscy Niemcy, Austriacy, Łotysze to byli "hitlerowcy"). Ponadto mieliśmy NRD za sąsiada - nie można sie więc bylo "wychylać". Dziś się nie "szczypią" - piszą Niemcy. Bedąc na poczatku obecnego miesiąca w Warszawie widzialem plakaty zamieszczone poniżej. Po co takie przypominanie i rozdrapywanie ran? W takim "małżeństwie" jak Unia Europejska nie można równocześnie być i od partnerów tylko wymagać przestrzegania zobowiązań i zachowania "wierności małżeńskiej", natomiast samemu ich oczerniać i wymagać dla siebie "kawalerskiej wolności" z możliwością "skakania na boki". Należy się rozwieść dla dobra obu stron. A to, że taka mentalność doprowadziła kiedyś do rozbiorów i utraty niepodleglości na 123 lata to nic. Takie geny. Nie mozna, jak widać, kotu zabronic miauczeć. Może stanie się jakiś cud i wygra koalicja. Trudno jednak w to uwierzyć kiedy ambona popiera to co jest obecnie.

• felusiak1 Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 29.07.23, 09:32
        Wolność ma rózne kolory. W twoim wieku powinieneś to wiedzieć.
        • de_oakville Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 29.07.23, 12:43
          felusiak1 napisał:

> Wolność ma rózne kolory. W twoim wieku powinieneś to wiedzieć.

Rzeczywiście lat mam nie najmniej, ale człowiek jest w stanie przez całe życie odkrywać coś nowego i uświadamiać sobie nowe rzeczy w każdym wieku. Na przykład to, że Polska przedwojenna to był kraj bardzo dumny, posiadał elegancką armię (wyczyszczone buty, lsniące bagnety, przystojne twarze). Na kraje sąsiednie oraz na ich armie patrzył "z góry", z lekceważeniem i nierzadko z pogardą. Brudni i obdarci bolszewicy, "tępi Prusacy" dzialający jak bezmózgie maszyny. Tragiczny dla Polski błąd polegał zawsze na mierzeniu innych swoją miarą i uznawanie tej miary za najlepszy na swiecie "układ odniesienia". Ludzie na ogół lubią takie kolory,
          w których im najbardziej do twarzy. I musza mieć proste zwierciadło, a nie krzywe, żeby je dobrze ocenić.

• felusiak1 Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 29.07.23, 22:18
            Nie sadzisz, ze w dziedzinie przeceniania siebie niemcy są lepsi od polakow? O francuzach i brytyjczykach nie wspomnę.
            • prze.nick Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 29.07.23, 23:45
              Przecież nie po to Niemcy i Moskale robili rozbiory aby nas dowartościować. Oni chcieli nas zniszczyć lub wtopić w swoich Borgów (że użyję terminologii ze Star Treka) i dlatego nas między innymi tak poniżali.
              Słynny fałszerz historii, niemiecki mason pracujący dla Petersburga Joachim Lelewel próbował nawet wymazać z naszej historii bitwę pod Grunwaldem!
              Nie mogę zrozumieć dlaczego tego szkodnika wciąż nie usunięto z nazw ulic, szkół i innych organizacji.
          • prze.nick Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 29.07.23, 23:53
            to ty Polaków mierzysz swoją miarą
            jest tu na forum kilku zagranicznych polskojęzycznych frustratów którzy swój kompleks niższości wobec Zachodu chcą odreagować na innych Polakach
            a ja nie mam żadnych kompleksów wobec niemiaszków czy kacapów, podobnie jak większość Polaków, zwłaszcza tych urodzonych po upadku komuny, która również celowo poniżała nasz naród aby wolność nie przychodziła nam do głowy
            • de_oakville Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 30.07.23, 00:48
              prze.nick napisał:

> a ja nie mam żadnych kompleksów wobec niemiaszków czy kacapów,

Jak widać masz. Gdybyś nie miał, napisalbyś "Niemców czy Rosjan", a nie "niemiaszków czy kacapów". Czy pogardliwy ton w stosunku do innych nacji podbudowuje cię i "dodaje ci skrzydeł" jako Polakowi? Wlasnie taki brak szacunku do innego czlowieka (rowniez Polaka o odmiennych pogladach) moze byc bardziej przyczyną kompleksów u tych innych Polaków niz wieksze osiagniecia Zachodu w stosunku do Wschodu, ktorych zreszta nie potrafisz albo nie chcesz docenic pewnie ze wgledu na ignorancje albo "slomiana pyche", ktora ci wcisnieto.
              Amerykanin moze byc dumny z osiagniec wszystkich stanow USA. Polak-Europejczyk moglby byc dumny z osiagniec calej Europy, gdyby sie czul bardziej obywatelem Unii Europejskiej niz jednego kraju, ktory, z niewiadomych powodow, patrzy z pogarda na cala reszte. Bez zadnych innych podstaw z wyjatkiem odczuwanych kompleksow wobec "niemiaszków"
              • prze.nick Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 30.07.23, 01:17
                ha ha
                właśnie ty pokazujesz, że masz kompleks niższości (z powodu biedy w którą wpędzili Polaków sąsiedzi i komuchy) a może też i pozostałości strachu wobec niemiaszków i kacapów skoro tak nabożnie o nich mówisz.
                A to oni wyrządzili tyle szkód Polsce a nie na odwrót.
                Pewnie nawet nie uważasz, że Polsce należą się odszkodowania od Niemiec za II WŚ.
                Jesteś idealnym produktem komunistycznego systemu - posłuszny, wierny i pracowity - niewolnik doskonały. Pewnie myślisz też, że Niemcy są dobrodziejami z Unii bo wierzysz, że propaganda lewacka to sama prawda.
                • de_oakville Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 30.07.23, 12:46
                  prze.nick napisał:

> ha ha
                  > właśnie ty pokazujesz, że masz kompleks niższości (z powodu biedy w którą wpędz
                  > ili Polaków sąsiedzi i komuchy) a może też i pozostałości strachu wobec niemias
                  > zków i kacapów skoro tak nabożnie o nich mówisz.

Widzę, ze TVP ukształtowała twój stosunek do rodaków a innych poglądach. Dla nich każdy, kto myśli inaczej, to "śmieć". Komunizm ukształtowal mnie tylko w tym sensie, ze przez jego zakłamanie straciłem zaufanie
                  do polskiego słowa pisanego. Dzięki poznawczym zamiłowaniom mojego ojca, już jako dziecko
                  zjezdźiłem Polskę wzdluż i wszerz. I poznawałem miasta i regiony nie z komunistycznych ksiażek do historii,
                  tylko z własnych obserwacji, a po latach, z wielu ksiażek nie tylko po polsku. Piękno większosci polskich miast
                  na Ziemiach Zachodnich (Gdańska, Sopotu, Wrocławia itd.) zostało stworzone głównie przez Niemców. Krakowa równiez w Średniowieczu i później w czasach austriackich. Także piękno starej Warszawy, głównie w czasach saskich, kiedy to August Mocny, król Polski i Saksonii bardzo dbał o rozwój Drezna i Warszawy, często kosztem miast prowincjonalnych. Mamy Pałac Saski, Ogród Saski, Oś Saską, Saską Kępę itd. Chodzi o to, że na rozwój mieszczaństwa na ziemiach polskich przemożny wpływ mieli Niemcy i kultura niemiecka. Mieszczaństwo to byli Niemcy, a my Polacy mieszkalismy głównie na wsi jako szlachta lub chłopi. Powinniśmy zatem szukać punktów styczności naszych kultur i dązyć do pojednania zamiast pielęgnować wrogość i pogardę.
                  • szwampuch58 Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 30.07.23, 13:02
                    Rzucasz grochem w betonowa sciane
                    • polamek100 Re: Troskliwe podtrzymywanie i pogłębianie wrogoś 30.07.23, 20:36
                      Tez tak sadze poniewaz rozsadny czlowiek zamiast rzucac i wyrzucac ugotowalby grochowke :)
                      • de_oakville Re: Człowiek rozsądny 26.10.23, 03:27
                        polamek100 napisał:

> Tez tak sadze poniewaz rozsadny czlowiek zamiast rzucac i wyrzucac ugotowalby
                        > grochowke :)

Człowiek rozsądny dazy do wspolpracy, a nie do konfrontacji. Ludzie w Polsce o podobnej mentalnosci jak szefowie PiSu nie sa ludzmi wspolpracy, to sa "z krwi i kosci" ludzie konfrontacji. Konfrontacja, szukanie wroga i zwalczanie wroga - to ich zywiol, w ktorym sie czuja najlepiej - "jak ryba w wodzie". W takim towarzystwie czlowiek rozsadny ani nie rzuca grochem o sciane, ani nie gotuje grochowki. Po prostu nie znajduje dla siebie zupelnie miejsca w takim "piekiełku" wiecznych kłótni i obrazliwych okreslen.
                        • boomerang Re: Człowiek rozsądny 26.10.23, 05:33
                          Człowiek rozsądny dazy do wspolpracy, a nie do konfrontacji.

Chyba zgodzisz się z tym że PZPR to byli bardzo rozsądni ludzie?
      • pijatyka Re: Może stanie się jakiś cud i wygra koalicja 23.10.23, 16:26

;-D

• engine8t Re: Może stanie się jakiś cud i wygra koalicja 23.10.23, 18:03
          No i cud sie nie stal i kolacja przegrala.
          A to kto bedzie rzadzic to ciagle jest TBD chociaz wyglada ze najwieksze szanse aby rzdzic ma grupa luzerow ktora sie dogadala na czas wyborow a ze bylo ich na tyle to maja wiekszosc.
          A wiec nie wiem czy to powod do radosci czy tez nie i dla kogo?

• bmc3i A może co Polacy sądzą o Japończykach? 03.02.24, 04:41
      de_oakville napisał:

> Niedawno temu widziałem na "Tik-Toku" mapkę Europy pod tytułem "z czym kojarzą
      > się Japończykom poszczególne kraje europejskie". Na każdym z państw europejskic
      > h był krótki napis będący podobno kwintesensją japońskiego stereotypu na jego t
      > emat. Nie należy tego traktować poważnie, raczej jako zabawę. Spora ilość krajó
      > w miała opinie pozytywne, ale na jednym z nich był napis "stupid people"
      > , mniejsza o to, na którym.
      > Zmieniam teraz płytę.

Z Japonią łączą nas wzajemnie bliskie stosunki, Polacy generalnie kochają Japonię, Japończycy Polaków wzajemnie.

Podczas II wojny światowej, Japonia nigdy nie wspierała niemieckiej napaści na Polskę, przeciwnie wspierała Polskę. Uratowała wielu polskich oficerów wywiadu, ewakuując ich do siebie, udzielała schronienia Polakom wywiezionym przez Stalina do nieludzkiej ziemi, którym udało się uciec, drogą przez swoją ambasadę w Sztokholmie, już we wrześniu 1939 ewakuowała z Polski tylu ilu mogła, a gdy pod naciskiem Churchila polski rząd na uchodźstwie wypowiedział wojnę Japonii, rząd w Tokio zwyczajnie nie uznał tego wypowiedzenia [wypowiedzenie wojny jest deklaracją jednostronną, nie można jej uznać, bądź nie uznać].

Japończycy bardzo lubią polską kulturę, są zakochani w Chopinie, a Polaków fascynuje kultura japońska.

Szacuje się że podczas 2 wś, Niemcy zamordowali ok 17 milionów cywilów [proszę nie wytykać mi ewentualnych błędów, bo szacunki bardzo różnią się w tym względzie], tymczasem tyle to Japończycy zamordowali w samych tylko Chinach - znowu, jedne szacunki mówią o 8 mln, inne o 20 mln. A gdzie jeszcze Indochiny - 10 mln, Filipiny 1 mln, i masy zamordowane na innych terytoriach podbitych przez Cesarstwo Wielkiej Japonii. A jednak, o ile do III Rzeszy Polacy mają stosunek skrajnie pejoratywny, o tyle do ówczesnej Japonii Polacy mają stosunek - że tak powiem - sympatyczny. Wielu Polaków, zwłaszcza tych interesujących się wojną na Pacyfiku, z dość dużą sympatią odnosi się do Japończyków broniących swojego imperium, przed wyzwalającymi terytoria na których Japończycy dokonywali swoich masakr Amerykanami. Nie że Polacy popierają ich masakry, ale że z sympatią odnoszą się do obrony słabszego przed silniejszym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka