Dodaj do ulubionych

Dzisiaj matura z języka polskiego

IP: *.rumia.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 08:53
powodzenia maturzyści!!!!!!!
już za 5 minut się zacznie :)

mam nadzieję, że gazeta.pl szybko poda tematy!
Obserwuj wątek
    • Gość: gemini Powodzenia IP: *.compower.pl 11.05.04, 09:01
      Powodzenia maturzyści. Trzymam kciuki. :)))
      • Gość: krasnal Re: Powodzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:00
        Ja się nie martwie o swoją dziewczynę bo ona w przeciwieństwie do mnie jest
        swiena z języka polskiego :) ale pozdro dla tych którzy nie są :)
    • Gość: ignorant Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.lublin.mm.pl 11.05.04, 09:02
      no to GO !! :))
      • Gość: siostra Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.magma / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:15
        czy ktos zna juz tematy w wojewodztwie dolnoslaskim?? rzućcie tu linka albo
        napiszcie jakie są. Z góry dzieki :) trzymamy kciuki za maturzystow !!:))
    • Gość: M Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:13
      Tak strasznie się boję od 13minut, że nie pójdzie osobie, którą kocham...wtedy
      nie wiem, co będzie...Ale liczę na nią....KCIUKI :)))
      • aeris Re: Dzisiaj matura z języka polskiego 11.05.04, 09:17
        dajcie tematy kto ma
    • Gość: Kaska Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 09:19
      powodzenia wszystkim.przesylam pozytywne fluidy dla kogos bardzo bliskiego!
      • Gość: Siora Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 09:22
        Mam nadzieje podobnie jak inni ze gazeta zaraz poda tematy! CZEKAM z
        niecierpliwoscią!!!!!!!!! Trzymam KCiuki za WSZYTSKICH a szczegolnie pozytywne
        wibracje przesyłam MOJEMU KOCHANemU MALEMU BRACISZKOWI ,ktory meczy sie nad
        j,polskim! ALE spoko siorka- studentka polonistyki twierdzi -DASZ RADE
        TWARDZIEL JESTES PZDRV
    • Gość: tomas21 Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 150.254.89.* 11.05.04, 09:31
      Do boju Maturzyści!!!Pamiętajcie, że najważniejsze to oddać dobry skok!
    • Gość: jaaa Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:38
      ja juz bym chciala znac tematy z opolskiego poniewz zdaje mature po poludniu i
      naprowadzilo by mnie to troche
    • Gość: niecierpliwa Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:45
      gdzie sa te tematy w koncu ktos by mogl je podac,przynajmniej fajnie by
      bylo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • m3rkury Re: Dzisiaj matura z języka polskiego 11.05.04, 09:46
      Jak mnie denerwują te ciągłe teksty, że to ostatni rocznik starej matury... A
      szkoły pięcioletnie to, co? pies?

3mam kciuki!!!!
      • Gość: isostra Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.magma / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:50
        cos mi sie wydaje ze na te pytanka bedziemy musieli poczekac do 14..chyba wtedy
        mogą oficjalnie dopiero ujawnic tematy...bo jesli do tej pory nikt w necie ich
        nie zamiescil to do 14 juz nie zamiesci..cierpliwosci w takim razie :)
    • Gość: AnkaF Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.chello.pl 11.05.04, 09:55
      Podajcie te tematy, chciałabym siostrze pomóc telepatycznie, tak się
      denerwuję...Maturzyści jesteśmy z wami i trzymamy kciuki.Będzie dobrze:)
    • Gość: :/ Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:01
      "Tematy maturalne nie mogą zostać publicznie podane wcześniej niż w połowie
      czasu trwania egzaminu."
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5235904&ticket=9388424518943754W2KYv7s%2B%2FXSfls%2FtgEQO3%
      2FOLNC5gh3THuEFJY6CUgRpLmlyVnjhrKKy7TYEaa%2FwORptFuSX3r5j2Jvy7F9l1vkzZi%
      2B85HPYPZHYtCv78a%2Bz0Wm0U%2BiMjYHJ%2BaUNiLMdB
    • Gość: hr_Dracula To najłatwiejszy egzamin w życiu!!! IP: 193.59.95.* 11.05.04, 10:07
      Zdawałem ponad 100 egazminów. Matura to najłatwiejszy z nich. Ale chyba dużo
      stresu - bo pierwszy. Dodatkowo łatwy, bo sami nauczyciele są zainteresowani,
      aby ich podopieczni wypadli jak najlepiej. Na innych egaminatorzy bywają
      wrogami zdających.
      Nie demonizujmy matury.
      • Gość: alx Re: To najłatwiejszy egzamin w życiu!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 10:29
        Gość portalu: hr_Dracula napisał(a):

> Zdawałem ponad 100 egazminów. Matura to najłatwiejszy z nich. Ale chyba dużo
        > stresu - bo pierwszy.

Zgadzam się.

> Dodatkowo łatwy, bo sami nauczyciele są zainteresowani,
        > aby ich podopieczni wypadli jak najlepiej.

Co na szczęście wyeliminuje nowa matura.

> Na innych egaminatorzy bywają wrogami zdających.

Na innych egzaminach mają słuszne wymagania.

> Nie demonizujmy matury

Jak od ostatniej klasy podstawówki (teraz pewnie gdzieś w gimnazjum) zaczyna się straszyć maturą, to nic dziwnego, że potem strasznie się wyolbrzymia jej trudność. Dodatkowo dochodzi ta szumna nazwa - "egzamin
        dojrzałości". A to jest po prostu sprawdzian podsumowujacy naukę w liceum i tyle.
    • Gość: thea Pozdrowienia dla tych co zdają dziś po południu. IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 11.05.04, 10:17
      Jestem jedną z tych osób...
      • aeris Re: Pozdrowienia dla tych co zdają dziś po połudn 11.05.04, 10:32
        jak tu nie demonizowac matury, skoro jest ona warunkiem pojscia na studia? no
        ale z 2 strony nikt nie musi zdawac jej na 6, wystarczy na 2 by studiowac..
    • Gość: anszo Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:40
      mature mam za rok ale juz sie boje
      co to bedzie???????
    • Gość: Kaśka Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:43
      Tegoroczna matura tzn."stara maruta" nie jest - jak się wszystkim wydaje
      ostatnim takim egzaminem!!! Wszyscy zapomnieli o techinkach 5-letnich,które za
      rok piszą też starą maturę!!! Jesteśmy niestety "pomyłką Pani minister",
      zapomnianymi przyszłorocznymi maturzystami:( Proszę weźcię to pod uwagę!!!!
      • Gość: szczecinianin Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 62.233.220.* 11.05.04, 10:58
        I chyba wiele osob zapomina własnie o nas - ucznich 5-letnich techników :/
    • Gość: Aga Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 134.76.161.* 11.05.04, 10:49
      Moja siostra wlasnie pisze a ja jestem chyba bardziej zdenerwowana niz ona. Dzisiaj od 6. rano tefelonowalysmy do 7.30 i jeszcze omawialam z nia "motywy".
      Ciekawa jestem, czy dobrze typowalysmy. Trzymam kciuki wszystkim maturzystom.
      • Gość: siorka Maturzysty Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 10:52
        czy to prawda ze to sa tematy? :
        1. Bohaterowie literatury różnych epok wobec swego przeznaczenia. Między buntem
        i walką z losem a pokorą i godnością w jego akceptacji

2."To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia" (Paul
        Holbach)

3."Teraz jest Kreonem, teraz Antygoną, a teraz tchórzliwym strażnikiem" (J. M.
        Rymkiewicz). Kim jest człowiek? - rozważania nad złożonością natury ludzkiej

tylko z ktorego wojewodztwa?
        • aeris Re: Dzisiaj matura z języka polskiego 11.05.04, 10:54
          a skad je wzielas?
          • Gość: Siostra MAturzysty Re: CZy tot e tematy? KTO WIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 11:09
            jakas panna podala w necie -ale ciekawe czy to nie kolejna sciema tez sie
            denrwuje bo moj brat pisze juz 2h!
    • Gość: dj Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 213.17.198.* 11.05.04, 11:08
      Czy ktos zna tematy ??- moja dziwczyna wziela 104 gotowce i chce wiedziec czy
      trafila na jakis temat :):) Zycze wszystki powodzenia
    • Gość: J@żyn@ Mam tematy....polski IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:08
      1.Uciekwszy kiedy jeszcze w dzieciństwie wyemigrowawszy w duchu nad morze
      śródziemne rychło spostrzeglem ze ucieczkłem nie od polski lecz w głąb Polski!!
      Skomentuj na podstawie kultury srodkowo europejskiej!!!!!

2.Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem ze tworczosc która daje ludzia radość
      powinno się cenic wyżej niż tych którzy każa opłakiwac.....(film i literatura)

3.Praca z tekstem: Materia i wyobraźnia
      1)Swiat ...i wiary czy też szkiełka i oka...czego oczekuje od literatury
      fantazji i zapomnienia czy tez racjonalnych odpowiedzi na niepokojace człowieka
      problemy

2)Mity ,legendy podania ludowe i wizje proroków dotyczace przyszlosci i
      przeszlosci losów swiata kryja w sobie wiele piekna i mądrosci....czy się z tm
      zgadzasz
      • Gość: SIostra Maturzysty Re: Mam tematy....polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 11:11
        skad masz te tematy???????? czy sa pewne 100%???????????
        JAKie to województwo?????????? napisz prosze to bardzo ISTOTNE
        • Gość: ANKA klb kto ma tematy z woj. opolskiego???????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 12:26
          chyba jak wszyscy bardzo potrzebuje tematy z opolskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: JoannaG Goska trzymaj sie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.191.137.* 11.05.04, 11:11
      Trzymam kciuki za wszystkich, a w szczegolnosci za moja siostre Malgoske!!!!
      Gocha nie daj sie, trzymam kciuki!!! ;)))
    • Gość: on Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.rmf.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:16
      ktos wie jakie sa tematy?
    • Gość: zainteresowani WOJEWODZTWO LUBUSKIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 11:21
      W pierwszym temacie maturzyści musieli rozwinąć myśl mówiącą, że "to nie autor
      lecz czytelnik nadaje lekturze jakieś znaczenie i otwiera jej przestrzenie".

Drugi temat kazał opisać "jakie wartości polskiej literatury ostaną się na
      zawsze".

W trzecim z kolei podnoszono kwestię obrazu człowieka w literaturze XX wieku -
      "szlachetny czy okaleczony"? Na takie pytanie musieli odpowiedzieć maturzyści,
      którzy zdecydowali się napisać wypracowanie na ten właśnie temat.
    • Gość: Aga Tematy z Olsztynskiego IP: 134.76.161.* 11.05.04, 11:27
      Wiem na 100 % ze jest cos o papiezu, jakis cytat czy cos takiego, drugi temat to satyra i humor w kulturze no i po trzecie cos o Miloszu
      • aeris Re: Tematy z Olsztynskiego 11.05.04, 11:36
        hm papiez to wiele madrych rzeczy powiedzial:)))
        • Gość: Aga Re: Tematy z Olsztynskiego IP: 134.76.161.* 11.05.04, 11:45
          i byl tez juz czestym gosciem w tematach maturalnych. Moje kolezanki siedzace obok (Niemcy, Wegry) twierdza ze to typowe dla Polski. Twierdze, ze nie, one ze tak,
      • Gość: Marsylka Warszawa IP: *.ppp.tiscali.fr 11.05.04, 11:43
        Kamil, trzymamy za Ciebie kciuki !!!!!!
    • Gość: mmmm Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:32
      a gdzie tematy z opolskiego!!!!!
      • Gość: SIostra Maturzysty Te TEMATY SIE ZGADZAJA W MAZOWIECKIM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 11:43
        1.Uciekwszy kiedy jeszcze w dzieciństwie wyemigrowawszy w duchu nad morze
        śródziemne rychło spostrzeglem ze ucieczkłem nie od polski lecz w głąb Polski!!
        Skomentuj na podstawie kultury srodkowo europejskiej!!!!!

2.Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem ze tworczosc która daje ludzia radość
        powinno się cenic wyżej niż tych którzy każa opłakiwac.....(film i literatura)

3.Praca z tekstem: Materia i wyobraźnia
        1)Swiat ...i wiary czy też szkiełka i oka...czego oczekuje od literatury
        fantazji i zapomnienia czy tez racjonalnych odpowiedzi na niepokojace człowieka
        problemy

2)Mity ,legendy podania ludowe i wizje proroków dotyczace przyszlosci i
        przeszlosci losów swiata kryja w sobie wiele piekna i mądrosci....czy się z tm
        zgadzasz

te sa dobre! przed chwila rozmawialam z MOIM BRATEM
        TO SA DLA MAZOWIECKIEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: aaa Re: Te TEMATY SIE ZGADZAJA W MAZOWIECKIM IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 11.05.04, 12:11
          rany co to za temat, ten srodziemny:0
    • Gość: gosciu tematy z dolnego śląska ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:37
      potrzebny mi temat z dolnego śląska.. ma ktoś ?
    • Gość: Mamuśka Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.tkchopin.pl 11.05.04, 11:39
      teamty z pomorskiego please!!!
      • aeris Re: Dzisiaj matura z języka polskiego 11.05.04, 11:41
        na wp.pl podaja tematy, narazie tylko 2 wojewodztwa. na onecie sa do tylu i
        tematy tylko z jednego woj:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka