Gość: may IP: *.rumia.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 08:53 powodzenia maturzyści!!!!!!! już za 5 minut się zacznie :) mam nadzieję, że gazeta.pl szybko poda tematy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gemini Powodzenia IP: *.compower.pl 11.05.04, 09:01 Powodzenia maturzyści. Trzymam kciuki. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: Powodzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:00 Ja się nie martwie o swoją dziewczynę bo ona w przeciwieństwie do mnie jest swiena z języka polskiego :) ale pozdro dla tych którzy nie są :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ignorant Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.lublin.mm.pl 11.05.04, 09:02 no to GO !! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.magma / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:15 czy ktos zna juz tematy w wojewodztwie dolnoslaskim?? rzućcie tu linka albo napiszcie jakie są. Z góry dzieki :) trzymamy kciuki za maturzystow !!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:13 Tak strasznie się boję od 13minut, że nie pójdzie osobie, którą kocham...wtedy nie wiem, co będzie...Ale liczę na nią....KCIUKI :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aeris Re: Dzisiaj matura z języka polskiego 11.05.04, 09:17 dajcie tematy kto ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 09:19 powodzenia wszystkim.przesylam pozytywne fluidy dla kogos bardzo bliskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siora Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 09:22 Mam nadzieje podobnie jak inni ze gazeta zaraz poda tematy! CZEKAM z niecierpliwoscią!!!!!!!!! Trzymam KCiuki za WSZYTSKICH a szczegolnie pozytywne wibracje przesyłam MOJEMU KOCHANemU MALEMU BRACISZKOWI ,ktory meczy sie nad j,polskim! ALE spoko siorka- studentka polonistyki twierdzi -DASZ RADE TWARDZIEL JESTES PZDRV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas21 Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 150.254.89.* 11.05.04, 09:31 Do boju Maturzyści!!!Pamiętajcie, że najważniejsze to oddać dobry skok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:38 ja juz bym chciala znac tematy z opolskiego poniewz zdaje mature po poludniu i naprowadzilo by mnie to troche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niecierpliwa Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:45 gdzie sa te tematy w koncu ktos by mogl je podac,przynajmniej fajnie by bylo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
m3rkury Re: Dzisiaj matura z języka polskiego 11.05.04, 09:46 Jak mnie denerwują te ciągłe teksty, że to ostatni rocznik starej matury... A szkoły pięcioletnie to, co? pies? 3mam kciuki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isostra Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.magma / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:50 cos mi sie wydaje ze na te pytanka bedziemy musieli poczekac do 14..chyba wtedy mogą oficjalnie dopiero ujawnic tematy...bo jesli do tej pory nikt w necie ich nie zamiescil to do 14 juz nie zamiesci..cierpliwosci w takim razie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaF Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.chello.pl 11.05.04, 09:55 Podajcie te tematy, chciałabym siostrze pomóc telepatycznie, tak się denerwuję...Maturzyści jesteśmy z wami i trzymamy kciuki.Będzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:01 "Tematy maturalne nie mogą zostać publicznie podane wcześniej niż w połowie czasu trwania egzaminu." wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5235904&ticket=9388424518943754W2KYv7s%2B%2FXSfls%2FtgEQO3% 2FOLNC5gh3THuEFJY6CUgRpLmlyVnjhrKKy7TYEaa%2FwORptFuSX3r5j2Jvy7F9l1vkzZi% 2B85HPYPZHYtCv78a%2Bz0Wm0U%2BiMjYHJ%2BaUNiLMdB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr_Dracula To najłatwiejszy egzamin w życiu!!! IP: 193.59.95.* 11.05.04, 10:07 Zdawałem ponad 100 egazminów. Matura to najłatwiejszy z nich. Ale chyba dużo stresu - bo pierwszy. Dodatkowo łatwy, bo sami nauczyciele są zainteresowani, aby ich podopieczni wypadli jak najlepiej. Na innych egaminatorzy bywają wrogami zdających. Nie demonizujmy matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alx Re: To najłatwiejszy egzamin w życiu!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 10:29 Gość portalu: hr_Dracula napisał(a): > Zdawałem ponad 100 egazminów. Matura to najłatwiejszy z nich. Ale chyba dużo > stresu - bo pierwszy. Zgadzam się. > Dodatkowo łatwy, bo sami nauczyciele są zainteresowani, > aby ich podopieczni wypadli jak najlepiej. Co na szczęście wyeliminuje nowa matura. > Na innych egaminatorzy bywają wrogami zdających. Na innych egzaminach mają słuszne wymagania. > Nie demonizujmy matury Jak od ostatniej klasy podstawówki (teraz pewnie gdzieś w gimnazjum) zaczyna się straszyć maturą, to nic dziwnego, że potem strasznie się wyolbrzymia jej trudność. Dodatkowo dochodzi ta szumna nazwa - "egzamin dojrzałości". A to jest po prostu sprawdzian podsumowujacy naukę w liceum i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thea Pozdrowienia dla tych co zdają dziś po południu. IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 11.05.04, 10:17 Jestem jedną z tych osób... Odpowiedz Link Zgłoś
aeris Re: Pozdrowienia dla tych co zdają dziś po połudn 11.05.04, 10:32 jak tu nie demonizowac matury, skoro jest ona warunkiem pojscia na studia? no ale z 2 strony nikt nie musi zdawac jej na 6, wystarczy na 2 by studiowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anszo Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:40 mature mam za rok ale juz sie boje co to bedzie??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:43 Tegoroczna matura tzn."stara maruta" nie jest - jak się wszystkim wydaje ostatnim takim egzaminem!!! Wszyscy zapomnieli o techinkach 5-letnich,które za rok piszą też starą maturę!!! Jesteśmy niestety "pomyłką Pani minister", zapomnianymi przyszłorocznymi maturzystami:( Proszę weźcię to pod uwagę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinianin Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 62.233.220.* 11.05.04, 10:58 I chyba wiele osob zapomina własnie o nas - ucznich 5-letnich techników :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 134.76.161.* 11.05.04, 10:49 Moja siostra wlasnie pisze a ja jestem chyba bardziej zdenerwowana niz ona. Dzisiaj od 6. rano tefelonowalysmy do 7.30 i jeszcze omawialam z nia "motywy". Ciekawa jestem, czy dobrze typowalysmy. Trzymam kciuki wszystkim maturzystom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siorka Maturzysty Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 10:52 czy to prawda ze to sa tematy? : 1. Bohaterowie literatury różnych epok wobec swego przeznaczenia. Między buntem i walką z losem a pokorą i godnością w jego akceptacji 2."To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia" (Paul Holbach) 3."Teraz jest Kreonem, teraz Antygoną, a teraz tchórzliwym strażnikiem" (J. M. Rymkiewicz). Kim jest człowiek? - rozważania nad złożonością natury ludzkiej tylko z ktorego wojewodztwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siostra MAturzysty Re: CZy tot e tematy? KTO WIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 11:09 jakas panna podala w necie -ale ciekawe czy to nie kolejna sciema tez sie denrwuje bo moj brat pisze juz 2h! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: 213.17.198.* 11.05.04, 11:08 Czy ktos zna tematy ??- moja dziwczyna wziela 104 gotowce i chce wiedziec czy trafila na jakis temat :):) Zycze wszystki powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J@żyn@ Mam tematy....polski IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:08 1.Uciekwszy kiedy jeszcze w dzieciństwie wyemigrowawszy w duchu nad morze śródziemne rychło spostrzeglem ze ucieczkłem nie od polski lecz w głąb Polski!! Skomentuj na podstawie kultury srodkowo europejskiej!!!!! 2.Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem ze tworczosc która daje ludzia radość powinno się cenic wyżej niż tych którzy każa opłakiwac.....(film i literatura) 3.Praca z tekstem: Materia i wyobraźnia 1)Swiat ...i wiary czy też szkiełka i oka...czego oczekuje od literatury fantazji i zapomnienia czy tez racjonalnych odpowiedzi na niepokojace człowieka problemy 2)Mity ,legendy podania ludowe i wizje proroków dotyczace przyszlosci i przeszlosci losów swiata kryja w sobie wiele piekna i mądrosci....czy się z tm zgadzasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIostra Maturzysty Re: Mam tematy....polski IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 11:11 skad masz te tematy???????? czy sa pewne 100%??????????? JAKie to województwo?????????? napisz prosze to bardzo ISTOTNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKA klb kto ma tematy z woj. opolskiego???????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 12:26 chyba jak wszyscy bardzo potrzebuje tematy z opolskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoannaG Goska trzymaj sie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.191.137.* 11.05.04, 11:11 Trzymam kciuki za wszystkich, a w szczegolnosci za moja siostre Malgoske!!!! Gocha nie daj sie, trzymam kciuki!!! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.rmf.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:16 ktos wie jakie sa tematy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowani WOJEWODZTWO LUBUSKIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 11:21 W pierwszym temacie maturzyści musieli rozwinąć myśl mówiącą, że "to nie autor lecz czytelnik nadaje lekturze jakieś znaczenie i otwiera jej przestrzenie". Drugi temat kazał opisać "jakie wartości polskiej literatury ostaną się na zawsze". W trzecim z kolei podnoszono kwestię obrazu człowieka w literaturze XX wieku - "szlachetny czy okaleczony"? Na takie pytanie musieli odpowiedzieć maturzyści, którzy zdecydowali się napisać wypracowanie na ten właśnie temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Tematy z Olsztynskiego IP: 134.76.161.* 11.05.04, 11:27 Wiem na 100 % ze jest cos o papiezu, jakis cytat czy cos takiego, drugi temat to satyra i humor w kulturze no i po trzecie cos o Miloszu Odpowiedz Link Zgłoś
aeris Re: Tematy z Olsztynskiego 11.05.04, 11:36 hm papiez to wiele madrych rzeczy powiedzial:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Tematy z Olsztynskiego IP: 134.76.161.* 11.05.04, 11:45 i byl tez juz czestym gosciem w tematach maturalnych. Moje kolezanki siedzace obok (Niemcy, Wegry) twierdza ze to typowe dla Polski. Twierdze, ze nie, one ze tak, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marsylka Warszawa IP: *.ppp.tiscali.fr 11.05.04, 11:43 Kamil, trzymamy za Ciebie kciuki !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:32 a gdzie tematy z opolskiego!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIostra Maturzysty Te TEMATY SIE ZGADZAJA W MAZOWIECKIM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 11:43 1.Uciekwszy kiedy jeszcze w dzieciństwie wyemigrowawszy w duchu nad morze śródziemne rychło spostrzeglem ze ucieczkłem nie od polski lecz w głąb Polski!! Skomentuj na podstawie kultury srodkowo europejskiej!!!!! 2.Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem ze tworczosc która daje ludzia radość powinno się cenic wyżej niż tych którzy każa opłakiwac.....(film i literatura) 3.Praca z tekstem: Materia i wyobraźnia 1)Swiat ...i wiary czy też szkiełka i oka...czego oczekuje od literatury fantazji i zapomnienia czy tez racjonalnych odpowiedzi na niepokojace człowieka problemy 2)Mity ,legendy podania ludowe i wizje proroków dotyczace przyszlosci i przeszlosci losów swiata kryja w sobie wiele piekna i mądrosci....czy się z tm zgadzasz te sa dobre! przed chwila rozmawialam z MOIM BRATEM TO SA DLA MAZOWIECKIEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Te TEMATY SIE ZGADZAJA W MAZOWIECKIM IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 11.05.04, 12:11 rany co to za temat, ten srodziemny:0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu tematy z dolnego śląska ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 11:37 potrzebny mi temat z dolnego śląska.. ma ktoś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamuśka Re: Dzisiaj matura z języka polskiego IP: *.tkchopin.pl 11.05.04, 11:39 teamty z pomorskiego please!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aeris Re: Dzisiaj matura z języka polskiego 11.05.04, 11:41 na wp.pl podaja tematy, narazie tylko 2 wojewodztwa. na onecie sa do tylu i tematy tylko z jednego woj:))) Odpowiedz Link Zgłoś