Dodaj do ulubionych

Stara matura

19.07.12, 09:36
Czy jest jeszcze organizowana stara matura? Szkołę kończyłam w 2003r. Ponieważ uczęszczałam do liceum ekonomicznego
dla dorosłych egzamin miałam tylko z dwóch przedmiotów. Zarówno ustny
jak i pisemny wybrałam matematykę i polski. Nie udało mi się zdać
matematyki.
Teraz chciałabym zdać ten zaległy egzamin (najchętniej w maju
przyszłego roku) tylko nie wiem czy mam jeszcze taką możliwość? Czy
są organizowane stare matury?? Jeśli tak to gdzie powinnam się udać
(mieszkam pod Opolem). Jeśli nie są organizowane to czy mogę bez
żadnego przygotowania zdawać nową maturę czy powinnam wrócić do
szkoły?
Obserwuj wątek
    • wiolcia29_2 Re: Stara matura 20.07.12, 00:02
      Nie ma już możliwości zdawania starej matury. Musisz zdawać trzy przedmioty: język polski, język obcy nowożytny i matematykę. Języki zdaje się w wersji pisemnej i ustnej. Szkołę masz ukończoną i możesz zdawać bez żadnego przygotowania maturę. Deklarację możesz złożyć w szkole, którą ukończyłaś, jeśli nadal istnieje lub wysłać do OKE we Wrocławiu, bo tam masz rejon. OKE wyznaczy Ci szkołę, w której będziesz zdawać egzaminy.
      • katk82 Re: Stara matura 20.07.12, 13:42
        Dzięki za informację.
        Myślicie, że można zdać maturę gdy szkołe skończyło się prawie 10 lat temu? Musiałabym uczyć się sama, nie mam szans na żadne kursy. Polski to jeszcze ale matma... i angielski... przerażają mnie - kompletnie nic nie pamiętam więc byłaby to nauka od postaw.
        • wiolcia29_2 Re: Stara matura 20.07.12, 17:39
          Ja zdawałam po 29 latach, ale zapisałam się na kursy i wzięłam korepetycje z rosyjskiego. Sama nie byłabym w stanie przygotować się. Ale to ja, może Ty jesteś bardziej zdyscyplinowana. No i dużo młodsza, oczywiście.;)
          • katk82 Re: Stara matura 20.07.12, 22:43
            Oj nie... zdyscyplinowanie to chyba ostatnie co mogę o sobie powiedzieć. Na kursy mnie nie stać.
            A jak to dokładnie wygląda od strony formalnej wie ktoś? Jeśli teraz wysłałabym deklaracje do OKE to oni mi przyślą jakiś zakres materiału czy temat na prezentację z polskiego?
            • wiolcia29_2 Re: Stara matura 21.07.12, 11:18
              OKE wyznaczy Ci tylko szkołę i to w niej wybierzesz temat prezentacji maturalnej. Zakres materiału, lektury znajdziesz w internecie.
              • katk82 Re: Stara matura 21.07.12, 14:55
                Czyli jak rozumie jeśli zdecydowałabym się zdawać maturę to powinnam wydrukować deklarację dołączyć do niej świadectwo ukonczenia szkoły sredniej (można ksero?) i wysłać do OKE we Wrocławiu?
                Jeszcze mam takie może nieco dziwne pytanie. Czy tą deklarację trzeba rzeczywiscie wydrukować czy można napisać odręcznie. Bo z tych tu : www.oke.wroc.pl/staticpages/index.php?page=egzam-mat-informacje nie wiem która byłaby odpowiednia dla mnie.
                • wiolcia29_2 Re: Stara matura 21.07.12, 18:02
                  Jak widać jeszcze nie ma deklaracji maturalnych na rok szkolny 2012/2013. Musisz poczekać, termin masz do końca grudnia. Drukujesz deklarację dla osób przystępujących do egzaminu po raz pierwszy i wysyłasz razem z kserokopią świadectwa ukończenia szkoły.
                  • katk82 Re: Stara matura 21.07.12, 20:44
                    Czyli pozostało mi czekać do września (prawdopodobnie) z formalnościami ?
                    Ale uczyć się już mogę ... tylko od czego zacząć?? Jak się uczyć?
                    • wiolcia29_2 Re: Stara matura 22.07.12, 14:53
                      Jeśli chodzi o uczenie się to nie pomogę, bo ja chodziłam na kursy i korepetycje z języka. Ale możesz czytać lektury, bo wiem, że niektórzy je czytają. Osobiście bazowałam na streszczeniach i opracowaniach, czytając tylko to, czego potrzebowałam do prezentacji.
                      • katk82 Re: Stara matura 22.07.12, 20:58
                        Ja będę chciała przeczytać te najważniejsze lektury np Lalka ale jak widzę ile mam do nauki np z matmy to nie wiem czy dam radę:/ Nie wiem od czego zacząć; np taki angielski. Przerażenie się zwiększa ale nie dam się. Muszę udowodnić sobie, że jednak coś potrafię, że nie jestem do niczego.
                        • Gość: dd Re: Stara matura IP: *.uznam.net.pl 25.07.12, 15:32
                          Jesli chodzi o język obcy to propronuje zapisać się do kogoś ( może być szkoła językowa) na indywidualne lekcje. Ja chodziłam raz w tygodniu na 1,5 h i płaciłam za to 84zł. Uczyłam się z książką "LONGMAN repetytorium j. angielski" tam są wszytkie działy które występują na maturze. Pisemny angielski zdałam na 63% a ustny na 70% więc watro było zapłacić tyle. Najważniejsza jest osoba która uczy, jeśli trafi się na odpowiednią osobę, to przygotuje dobrze.

Co do polskiego też miałam korepetycje, raz w tygodniu 2 h , na pierszej godzinie robiłam testy, na drugiej lektury. Przeczytałam wszystkie oprócz "Potopu"... , dobrze mieć książki które z tyłu mają streszczenie oraz podane wszytskie wazne info. Takie ksiązki ma np. wyd. GREG. Po każdej lekturze oglądałam też film. Z polskiego w ogóle nie czytałam i nie interpretowałam wierszy, odpuściłam to sobie.

to jest lista lektur na 2012, sprawdz we wrzesniu czy nic sie nie zmieni:

www.orzysz.pl/index.php?wiad=6930

Popytaj o nauczycieli moze znajomych, takich o których dobrze się mówi.
                        • Gość: wojtas Re: Stara matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.15, 16:56
                          Czy mogłaby Pani napisać czy udało się Pani zdać maturę. Szkołę kończyłyem w 93 r i niestety z własnej głupoty nie podszedłem do matury.Bardzo chciałbym spróbować,ale nie wiem jak do tego się zabrać. (czytałem Pani wypowiedź na jednym z forów) w.strzelewski@wp.pl
                          • Gość: dd Re: Stara matura IP: *.uznam.net.pl 02.04.15, 21:13
                            Tak, zdałam maturę w 2012 roku. Teraz jestem na 3 roku studiów i w czerwcu obrona :) może potem mgr. Kto wie. Ani przez chwile nie żałowałam, że podeszłam do matury, trochę mnie to kosztowało i pieniędzy i czasu ale watro.
                            • wiolcia29_2 Re: Stara matura 09.04.15, 20:55
                              Razem zdawałyśmy. :) Jestem na jednolitych magisterskich studiach i sprawiają mi ogromną frajdę.
                              • Gość: dd Re: Stara matura IP: *.uznam.net.pl 10.04.15, 12:15
                                Wiem. Pamiętam. Dobrze nam poszło :) i nie taki diabeł straszny jak go malują.
                                Pozdrawiam :)
                              • Gość: ann Re: Stara matura IP: *.dynamic-ra-1.vectranet.pl 09.05.15, 22:08
                                W 2009 roku ukończyłam technikum, nie pisałam matury z moim rocznikiem bo miałam komisa z matematyki. Mój rocznik nie pisał wtedy egzaminu z matematyki. Ja przystąpiłam do matury w 2010r- musiałam zdawać egzamin z matmy :/ Ostatnio pomyślałam,że to niesprawiedliwe - nie mieliśmy żadnego przygotowania do matury z matematyki, więc dlaczego musiałam zdawać nową mature?? ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka