Dodaj do ulubionych

POMOCY!!! POLONIŚCI POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 19:05
Witam.
Potrzebowałbym jakieś informacje na temat Sądu Ostatecznego w literaturze i
sztuce. Zna ktoś jakieś utwory bądz obrazy w których znajduje się motyw s.o.??
Proszę o pomoc ja znalazłem dosyć trochę tego ale to dalej za mało :/ jak
możecie to pomóżcie proszę. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: POMOCY!!! POLONIŚCI POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.elk.mm.pl 25.10.04, 22:06
      I po co taka panika? Bardzo ciekawy temat.Mozesz powiedzieć ,np. o obrazie
      Hansa Memlinga "Sąd ostateczny"(tryptyk,oryginał w Gdańsku),Michała Anioła "Sąd
      ostateczny"(fragment fresku z Kaplicy Sykstyńskiej) czy Luca Signorellego "Sąd
      ostateczny"(szukaj:kaplica San Brizio,katedra w Orvieto).Z tekstów,np. wiersz
      Z.Herberta "U wrót doliny" czy -jako kontrast- wiersz Cz. Miłosz "Piosenka o
      końcu świata".
      • Gość: Bakerson Re: POMOCY!!! POLONIŚCI POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 20:12
        O wielkie dzięki :) co do sztuki to mam tego już dosyć sporo właśnie
        najbardziej mi zależało na literaturze a tych utworów (Z.Herberta "U wrót
        doliny", Cz. Miłosz "Piosenka o końcu świata".) to nie znam tego ale z chęcią
        sprawdzę ;) Jeszcze raz dzięki.

P.S. Co do tej paniki :p to już jakiś czas temu założyłem taki wątek ale nikt
        się nie wpisał :/ tak więc napisałem taki temat tego wątku :D
        • Gość: M Re: POMOCY!!! POLONIŚCI POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.elk.mm.pl 27.10.04, 08:53
          W ramach pomocy zdesperowanemu uczniowi mogę jeszcze polecić niezłą stronę
          www.Z pewnością mozesz umieścić ją w swojej bibliografii jako literaturę
          przedmiotu,to Przewodnik po Literackich Zasobach Internetu,kopalnia wiedzy i
          mnóstwo odnośników do innych stron.Adres to
          http//monika.univ.gda.pl/~literat/literat.htm. Miłej pracy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka