IP: *.efekt.net.pl / *.wl.efekt.net.pl 22.01.05, 11:03
Witam wszystkich:)Moim tematem maturalnym jest motyw śmierci...O tyle jest mi
łatwiej,że mam sprecyzowane,że ma się praca opierać na dwóch
epokach.Oczywiście wybrałam średniowiecze....ale nie wiem jaką wybrac epoką
drugą.Zastanawiałam się nad barokiem...i własnie tutaj mam pytanko...czy może
mógłby mi ktoś powiedzieć jakie utwory tutaj mi się przydadzą?A może poradzić
wybór innej epoko?:)Dziękuję ślicznie:)
Obserwuj wątek
    • agniecha_k Re: śmierć 22.01.05, 13:06
      a moze rozmantyzm?
      kult samobojstw
      • michal_777 Re: śmierć 26.01.05, 18:09
        Jaki to był kult? ;)
    • Gość: Alek Re: śmierć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 13:27
      A ja doradziłbym jakieś teksty stosunkowo nowe. Wojna i okupacja i
      współczesność to mozna powiedzieć dobra opozycja do średniowiecza. Zrobisz jak
      zechcesz.
      • Gość: Motylek Re: śmierć IP: *.244.144.193.ip.tnp.pl 22.01.05, 19:45
        Myśle ze Alek ma racje - jeśli chcesz żeby praca była ciekawa to weź
        współczesność
        • Gość: Gosia Re: śmierć IP: *.bts.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 19:39
          Mam ten sam temat i zawężam go do samej śmierci samobójczej na przestrzeni
          wszystkich epok. Będę pisać o różnych rodzajach samobójstwa, z różnych powodów
          na przykładzie np. Antygony, Makbeta (i in. sztuk Szekspira). Nie ominę też na
          pewno jakiegoś sztandarowego przykładu nieszczęśliwie zakochanego romantyka.
          Aczkolwiek chcę się skupić na współczesności m. in. Sylvia Plath, Sarah
          Kane...Do tego dochodzi również malarstwo i film, ale to już inna bajka. ;)
      • michal_777 Re: śmierć 26.01.05, 18:10
        O, właśnie. A jeszcze lepiej - wojna kontra współczesność (dosłownie).
    • milena666 Re: śmierć 25.01.05, 23:51
      Sluchaj mam gotowa taka prace opisana. Sprzedam za 80 zl. porownanie
      sredniowiecza i literatury wojnnej 5 stron.
      Odezwij sie
      milena666@gazeta.pl
    • Gość: enona Re: śmierć IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.01.05, 17:58
      Ja bym doradzała zestawinie z najnowsza literaturą pod kątem ars moriendi,
      czyli sztuki umierania. W średniowieczu /i wcześniej/ poiwstawały
      podręczniki "dobrego umierania", wszystko było obwarowane różnymi nakazami itp.
      Dziś śmierć odsuwamy od siebie /szpitale, hospicja/ itp. Mogłaby z tego wyjść
      bardzo ciekawa praca. Pozdrawiam.Ps fajny artykuł na temat śmierci w naszej
      kulrurze był w Polityce /numer nie pamiętam, ale było to w okresie od września
      do grudnia 2004/.
    • michal_777 Re: śmierć 26.01.05, 18:06
      A ja Twoim miejscu wybrałbym... współczesność. Temat śmierci jak nigdy
      zepchnięty na margines. W naszej euro-amerykańskiej kulturze, oczywiście.
      • michal_777 ps. 26.01.05, 18:07
        ale w sztuce śmierć jak najbardziej obcecna, nie tylko w sakralnej
        (współczesnej!)
        • dess12 Re: ps.:) 28.01.05, 17:10
          Milenka...dziękuję ale nie zamiarzam płacić za coś co mogę sama napisać:)
          Bosh....Tragedia:)

Hmm...no niby najciekawsze byłoby zestawienie średniowiecza ze
          współczesnością...tyle,że nie mam jaką lit. się poprzeć...nie mam zielonego
          pojęcia:(
          • enona Re: ps.:) 29.01.05, 18:03
            Jeżeli temat nie jest tylko zawężony do literatury to polecam fim "W stronę
            morza" - /hiszpańskiego reżysera, który wczesniej nakręcił "Innych"/ - u nas
            teraz leci w kinie. Literatura mogłaby być chcoiażby wojenna i pokazanie
            dehumanizacji umierania. Jeżeli chodzi o książki współczesne, to ciekawy polski
            tytuł mogę podać w środę. A teraz: Autor: Carroll Jonathan
            Tytuł oryginalny: Black Coctail
            Gatunek: literatura współczesna zagraniczna
            Dwie minipowieści, które łączy motyw śmierci i przemijania. Niezrównana,
            wyjątkowa pozycja wśród opowieści nadrealistycznych.

Aha, tak nawiasem mówiąc, czy wiecie, ze na perzenteację nei powinniście
            przygotować więcej pozycji, niż dwie? Ale za to dokałdnie należy je omóić. To
            są najnowsze wytyczne naszych OKE - zatem jeden tekst średniwoieczny /polecam
            oparcowanie najpierw: A. Włodarski, ars moriendi...? i ejden tekst współczesny.
            Powodzenai.
            • Gość: Alek Re: ps.:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 00:11
              > Aha, tak nawiasem mówiąc, czy wiecie, ze na perzenteację nei powinniście
              > przygotować więcej pozycji, niż dwie? Ale za to dokałdnie należy je omóić. To
              > są najnowsze wytyczne naszych OKE

Jakto nie więcej niż dwie? To jest awykonalne!!! Ja mam 4 wiersze i jedną
              powieść, razem 5 utworów! Mam rezygnować? Napisz cos wiecej, przytocz jakieś
              paragrafy. Strasznie mnie zaskoczyłaś.

Wydaje mi się, że to kolejna bzdura, ponieważ większości tematów(mój sie do tej
              grupy zalicza) nie da sie opisać na przykładzie dwóch pozycji. Żądam
              wyjaśnień!!! Wcześniej słyszałem około trzech, ale jak brałem 4 wiersze to było
              to w sam raz. Teraz znowu w mojej głowie powstał mentlik.

Może masz jeszcze jakieś ciekawe newsy?
              • Gość: enona Re: ps.:) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.01.05, 19:25
                Oj, Alek - nieładnie tak krzyczeć na belfra;-)
                Zapytaj w swoim OKE - ja należę pod Jaworzno i takie ostatnio podano
                nam "newsy". Mają być dwie, ale dobrze wyeksploatowane;-). Jeżeli temat jest z
                korespondencji szytuk - i tak literatura ma byc domimująca.Ostatnio z uczennica
                układałyśmy już całosć konspektu /też chciała wziać z 6 tekstów!/ i faktycznie,
                jak przyszło do wyliczenai czasu na każdy element /pamiętaj, ze masz punkty za
                kompozycje!/, to się okazało to niewykonalne! Zostały dwie najbardziej
                reprezebntatywne. Aha i pamiętaj, że temat celowo jest tak bardzo "pojemny",
                żeby kilku uczniów mogło go zrealizować. Poza tym Twoja już w tym głowa, aby
                go odpowiednio zawęzić i WYCZERPUJĄCO zrealizować. W razie pytań proszę lepiej
                na meila enona@gazeta.pl
    • enona Re: śmierć 31.01.05, 18:54
      zerknij na tę recenzję - może wykorzystasz ksiażkę Tokarczuk -
      czytelnia.onet.pl/0,29864,0,5953,recenzje.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka