Dodaj do ulubionych

średniówka, analiza wiersza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:03
zna ktoś prostą, przystępną definicję średniówki? będę wdzięczna za odpowiedz.

_________________________________________________________________________-
www.bykom-stop.avx.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: yaku_ona Re: średniówka, analiza wiersza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:35
      ja nie znam hiehieihie - nas uczyli,ze 'na czuja' buahahahaa, ktorego ja chyba
      nie mam wiec o sredniowce nie napisze... jakbu co to strzelaj sredniowka6+7 ,
      bo taka jest zazwyczaj ;);););)
      • m_uklejka Re: średniówka, analiza wiersza 04.05.05, 07:11
        Zależy jaki masz wiersz. Przy trzynasto zgłoskowcu jest 7+6, ale najpier
        wsprawdzasz czy wiersz jest sylabiczny czy sylabotoniczny. Dopiero potem
        czytasz sobie wers i trawiasz średniówkę intonacyjnie, czyl tam gdzie opada Ci
        głos. No i zawsze jest to po środku:-)
        • Gość: dddddddddddddd wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 08:26
          o co chodzi? I też mam ten problem ze średnówke,będę strzelać ,ze w połowie.
          • Gość: ja Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 08:58
            a czy o średniówce rzeczywiście też trzeba pisać????? jeżeli już, to chyba
            tylko na poziomie rozszerzonym (ale w to wątpię) ;-)
            • Gość: dddddddddddddddddd Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 09:03
              przeciez napisanie o średniówce jest wymagane przy analizie wiersza. tak mi
              się wydaje. Zaszkodzic nie zaszkodzi.
              • Gość: yaku_ona Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 09:04
                ja nie pisze,bo nie potrafie znalezc:D jak juz to strace na tym 1punkt;)
                • Gość: :) Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.icpnet.pl 04.05.05, 10:11
                  w żadnym kluczz próbnej czy inforamtora nie dawali punktow za średniówkę. ja nie
                  pisze, bo się na tym nie znam, a bede pisac prawdopodbnie analize wierdsza na
                  rozszerz. :D
                  • Gość: kajot Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:25
                    punktow zwyczajnych moze i nie ma, ale sa walory szczegolne. najprawdopodobniej
                    tam tez wchodza wszystkie srodki styl., systemy wersyfikacji etc. skupic sie
                    wiec nalezy raczej na samej interpretacji.
                  • m_uklejka Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny 04.05.05, 10:35
                    W informatorze nie było bo wiersz średniówki nie miał:-) Powodzenia w napisaniu
                    analizy...:-)
    • m_uklejka Sylabiczny a sylabotoniczny 04.05.05, 09:20
      To podział wg kryterium rytmicznego. Wiersz sylabiczny ma stałą licbę sylab w
      wersie, staly akcent żeński w zaończeniu wersu, stały akcent paroksytoniczny i
      w tym włąśnie występuje średniówka. W sylabotonicznym, czy białym nie ma tego
      problemu. W sylabotonicznym natomiast określamy stopy rytmiczne (trocheje,
      daktyle i te sprawy). To jednak na rozszerzonym. Ale średniówke na podstawowym
      trzeba określić. Np. dostaniecie Pieśń o spustoszeniu podola Kochanowskiego,
      gdzie średniówka jak wół i jej nie opiszecie? To tylko strata jednego punkcika,
      a przecież to bardzo proste. A poza tym lepiej strzelić i napisać źle niż nie
      napisać nic.Przecież za nic nam nie odejmują:-)
      • Gość: dddddddddddd do m_uklejki IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 09:27
        Dzięki,ale teraz to mnie podłamałaś,jakieś daktyle ,trocheje ,stały akcent
        paroksytoniczny, stopy rytmiczne -o co chodzi? Pierwsze słyszę ,a ja się
        przygotowuję do analizowania wiersza ;-((((((((((((
        • Gość: anna Re: do m_uklejki IP: 82.160.102.* 04.05.05, 09:50
          jak masz zamiar wiersz robić to doradzam ci poznanie co to jest:
          amfibrach oraz cenzura
          • Gość: rrr cezura,cezura,cezura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 09:56
            cezura w wierszu! ceNzura gdzie indziej
        • m_uklejka Re: do m_uklejki 04.05.05, 09:58
          Ja też analizuje wiersz dlatego w miare biegła jestem w tym temacie:-) Jeśli
          chcesz prześle Ci na maila schemat który sobie opracowałam wg którego będe
          robiła tą analize. Stopa rytmiczna to rytm jaki nadają wierszowi akcenty.Jestem
          pewna,że to omawialiście przy heksametrze daktylicznym u Homera.Muszisz się
          cofnąc do tego. I teraz w zależności jaki jest rytm takie wiersz będzie miał
          tempo. Np jamby sprawiają,że wiersz jest szybki (tak jak np. w wierszy
          Białoszewskiego "Karuzela z Madonnami" o ile się nie myle). Na początku jest
          tam nagromadzenie miękkich głosek,wszystko jest takie sielskie, przyjemne, a w
          momenie gdy karuzela rusza dochodzą głoski twarde i właśnie jamby. Wszystko
          jest bardzo szybkie, bardzo rytmiczne, zatracone są szczegóły. Radze wrócić do
          Homera. To powinno gdzieś tam być omówione. A stały akcent paroksytoniczny to
          poprostu stały akcent na przedostatniej sylabie na końcu wiersza. Proste, ale
          na rozszerzonym trzeba znać słownictwo.Życzę powodzenia !!!!!!!!
          • Gość: ddddddddddddd Re: do m_uklejki IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 10:02
            Jakbys mogła pzresłac mi ten schemta to byłabym wdzięczna ; buuuny@interia.pl
            a z tym hoemrem to jest u mnie probem,bo zmieniłam szkołe w drugiej klasie i w
            nowej klasie oni już to przerabiali,a w poprzedniej szkole to szkoda
            gadać......dlatego teraz jestem 4 epoki za murzynami ;-)
            • Gość: anna rrr dzięki za poprawę Cezura miała być IP: 82.160.102.* 04.05.05, 10:11
              • m_uklejka dddddddddddd 04.05.05, 10:13
                Poszło na maila:-)
          • Gość: gosiaqus Re: do m_uklejki IP: 82.160.7.* 04.05.05, 10:51
            ja też opracowałam schemta, ale brak w nim tak8ich szczegółów, więc gdybys
            mogla to wyślij mi na gochah@poczta.fm
          • Gość: skok Re: do m_uklejki IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 04.05.05, 14:10
            czesc ;] tez bede interpretowal wiersz ale w sumie tylko 1 dzien na tym
            pracowalem :> byl bym bardzo wdzieczy jakbys przeslala mi na maila
            felipis@go2.pl ten twoj schemat :)

z gory wielkie dzieki!
            pozdro,
            skok!
      • Gość: :) Re: Sylabiczny a sylabotoniczny IP: *.icpnet.pl 04.05.05, 10:13
        Ludzie wyluzujcie, na rozszerz. za analize formalna sa przewznie ze 4 punkty i
        to za rzeczy bardziej banalne...
        • m_uklejka Re: Sylabiczny a sylabotoniczny 04.05.05, 10:14
          Przeciez to poziom ROZSZERZONY!!! Na podstawowej są 4 pkt:-)
          • m_uklejka Re: Sylabiczny a sylabotoniczny 04.05.05, 10:18
            Zapomniałam dodać,że na każdym poziomie są jeszcze 4 pkt za walory pracy,a za
            coś je muszą przyznać. I to wcale nie za ładne oczęta tylko przy wierszu za
            ANALIZE:-)
    • Gość: ddddddddddd do m_uklejki IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 10:18
      wielkie dzieki! na peWno się przyda.
      • m_uklejka Re: do m_uklejki 04.05.05, 10:19
        Nie ma za co:-) Mam nadzieje że się przyda:-)
        • Gość: yaku_ona Re: do m_uklejki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:46
          hm ... czyli co? jesli bedzie pytanie o tresc wiersza to i tak mam pisac o
          srodkach stylistycznych i takich tam? bo teraz to sie pogubilam ...
          aaa bylabym wdzieczna rowniez za maila :) yakuza_86@tlen.pl
          • m_uklejka Re: do m_uklejki 04.05.05, 10:50
            Nie, to nie tak.Ale przy tych naszych maturkach treść to tylko część punktów. A
            jak np. dostaniesz wiersz i na jego podstawie będzie trzeba określić jego
            związki z barokiem? Za Chiny tego nie zrobisz nie wypisując oksymoronów,
            parabol, paralelizmów, antytez... itd Oczywiście na podstawowej to jest
            banał,ale jak ktoś startuje na rozszerzoną to chcąc nie chcąc musi to wszystko
            znać:(
    • b_belcia Re: średniówka, analiza wiersza 04.05.05, 12:11
      heh, was chyba pogielo, zeby sie o sredniowke pytac. a czy to jest istotne?
      moze czasem, w jakis szczegolnych przypadkach, ale ogolnie nikt sie nie pyta
      czy rymy sa abab czy abba czy inne g**.
      a idźcie precz, głupcy!
      :PP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka