Gość: kajot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:03 zna ktoś prostą, przystępną definicję średniówki? będę wdzięczna za odpowiedz. _________________________________________________________________________- www.bykom-stop.avx.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yaku_ona Re: średniówka, analiza wiersza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:35 ja nie znam hiehieihie - nas uczyli,ze 'na czuja' buahahahaa, ktorego ja chyba nie mam wiec o sredniowce nie napisze... jakbu co to strzelaj sredniowka6+7 , bo taka jest zazwyczaj ;);););) Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Re: średniówka, analiza wiersza 04.05.05, 07:11 Zależy jaki masz wiersz. Przy trzynasto zgłoskowcu jest 7+6, ale najpier wsprawdzasz czy wiersz jest sylabiczny czy sylabotoniczny. Dopiero potem czytasz sobie wers i trawiasz średniówkę intonacyjnie, czyl tam gdzie opada Ci głos. No i zawsze jest to po środku:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddddddddddddd wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 08:26 o co chodzi? I też mam ten problem ze średnówke,będę strzelać ,ze w połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 08:58 a czy o średniówce rzeczywiście też trzeba pisać????? jeżeli już, to chyba tylko na poziomie rozszerzonym (ale w to wątpię) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddddddddddddddddd Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 09:03 przeciez napisanie o średniówce jest wymagane przy analizie wiersza. tak mi się wydaje. Zaszkodzic nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaku_ona Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 09:04 ja nie pisze,bo nie potrafie znalezc:D jak juz to strace na tym 1punkt;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.icpnet.pl 04.05.05, 10:11 w żadnym kluczz próbnej czy inforamtora nie dawali punktow za średniówkę. ja nie pisze, bo się na tym nie znam, a bede pisac prawdopodbnie analize wierdsza na rozszerz. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajot Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:25 punktow zwyczajnych moze i nie ma, ale sa walory szczegolne. najprawdopodobniej tam tez wchodza wszystkie srodki styl., systemy wersyfikacji etc. skupic sie wiec nalezy raczej na samej interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Re: wiersz sylabotoniczny a sylabiczny 04.05.05, 10:35 W informatorze nie było bo wiersz średniówki nie miał:-) Powodzenia w napisaniu analizy...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Sylabiczny a sylabotoniczny 04.05.05, 09:20 To podział wg kryterium rytmicznego. Wiersz sylabiczny ma stałą licbę sylab w wersie, staly akcent żeński w zaończeniu wersu, stały akcent paroksytoniczny i w tym włąśnie występuje średniówka. W sylabotonicznym, czy białym nie ma tego problemu. W sylabotonicznym natomiast określamy stopy rytmiczne (trocheje, daktyle i te sprawy). To jednak na rozszerzonym. Ale średniówke na podstawowym trzeba określić. Np. dostaniecie Pieśń o spustoszeniu podola Kochanowskiego, gdzie średniówka jak wół i jej nie opiszecie? To tylko strata jednego punkcika, a przecież to bardzo proste. A poza tym lepiej strzelić i napisać źle niż nie napisać nic.Przecież za nic nam nie odejmują:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddddddddddd do m_uklejki IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 09:27 Dzięki,ale teraz to mnie podłamałaś,jakieś daktyle ,trocheje ,stały akcent paroksytoniczny, stopy rytmiczne -o co chodzi? Pierwsze słyszę ,a ja się przygotowuję do analizowania wiersza ;-(((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: do m_uklejki IP: 82.160.102.* 04.05.05, 09:50 jak masz zamiar wiersz robić to doradzam ci poznanie co to jest: amfibrach oraz cenzura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr cezura,cezura,cezura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 09:56 cezura w wierszu! ceNzura gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Re: do m_uklejki 04.05.05, 09:58 Ja też analizuje wiersz dlatego w miare biegła jestem w tym temacie:-) Jeśli chcesz prześle Ci na maila schemat który sobie opracowałam wg którego będe robiła tą analize. Stopa rytmiczna to rytm jaki nadają wierszowi akcenty.Jestem pewna,że to omawialiście przy heksametrze daktylicznym u Homera.Muszisz się cofnąc do tego. I teraz w zależności jaki jest rytm takie wiersz będzie miał tempo. Np jamby sprawiają,że wiersz jest szybki (tak jak np. w wierszy Białoszewskiego "Karuzela z Madonnami" o ile się nie myle). Na początku jest tam nagromadzenie miękkich głosek,wszystko jest takie sielskie, przyjemne, a w momenie gdy karuzela rusza dochodzą głoski twarde i właśnie jamby. Wszystko jest bardzo szybkie, bardzo rytmiczne, zatracone są szczegóły. Radze wrócić do Homera. To powinno gdzieś tam być omówione. A stały akcent paroksytoniczny to poprostu stały akcent na przedostatniej sylabie na końcu wiersza. Proste, ale na rozszerzonym trzeba znać słownictwo.Życzę powodzenia !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddddddddddddd Re: do m_uklejki IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 10:02 Jakbys mogła pzresłac mi ten schemta to byłabym wdzięczna ; buuuny@interia.pl a z tym hoemrem to jest u mnie probem,bo zmieniłam szkołe w drugiej klasie i w nowej klasie oni już to przerabiali,a w poprzedniej szkole to szkoda gadać......dlatego teraz jestem 4 epoki za murzynami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna rrr dzięki za poprawę Cezura miała być IP: 82.160.102.* 04.05.05, 10:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaqus Re: do m_uklejki IP: 82.160.7.* 04.05.05, 10:51 ja też opracowałam schemta, ale brak w nim tak8ich szczegółów, więc gdybys mogla to wyślij mi na gochah@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skok Re: do m_uklejki IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 04.05.05, 14:10 czesc ;] tez bede interpretowal wiersz ale w sumie tylko 1 dzien na tym pracowalem :> byl bym bardzo wdzieczy jakbys przeslala mi na maila felipis@go2.pl ten twoj schemat :) z gory wielkie dzieki! pozdro, skok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Sylabiczny a sylabotoniczny IP: *.icpnet.pl 04.05.05, 10:13 Ludzie wyluzujcie, na rozszerz. za analize formalna sa przewznie ze 4 punkty i to za rzeczy bardziej banalne... Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Re: Sylabiczny a sylabotoniczny 04.05.05, 10:14 Przeciez to poziom ROZSZERZONY!!! Na podstawowej są 4 pkt:-) Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Re: Sylabiczny a sylabotoniczny 04.05.05, 10:18 Zapomniałam dodać,że na każdym poziomie są jeszcze 4 pkt za walory pracy,a za coś je muszą przyznać. I to wcale nie za ładne oczęta tylko przy wierszu za ANALIZE:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddddddddddd do m_uklejki IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 10:18 wielkie dzieki! na peWno się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Re: do m_uklejki 04.05.05, 10:19 Nie ma za co:-) Mam nadzieje że się przyda:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaku_ona Re: do m_uklejki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:46 hm ... czyli co? jesli bedzie pytanie o tresc wiersza to i tak mam pisac o srodkach stylistycznych i takich tam? bo teraz to sie pogubilam ... aaa bylabym wdzieczna rowniez za maila :) yakuza_86@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
m_uklejka Re: do m_uklejki 04.05.05, 10:50 Nie, to nie tak.Ale przy tych naszych maturkach treść to tylko część punktów. A jak np. dostaniesz wiersz i na jego podstawie będzie trzeba określić jego związki z barokiem? Za Chiny tego nie zrobisz nie wypisując oksymoronów, parabol, paralelizmów, antytez... itd Oczywiście na podstawowej to jest banał,ale jak ktoś startuje na rozszerzoną to chcąc nie chcąc musi to wszystko znać:( Odpowiedz Link Zgłoś
b_belcia Re: średniówka, analiza wiersza 04.05.05, 12:11 heh, was chyba pogielo, zeby sie o sredniowke pytac. a czy to jest istotne? moze czasem, w jakis szczegolnych przypadkach, ale ogolnie nikt sie nie pyta czy rymy sa abab czy abba czy inne g**. a idźcie precz, głupcy! :PP Odpowiedz Link Zgłoś