Gość: dysza IP: *.gdynia.mm.pl 05.05.05, 19:33 Jak powinno się właściwie interpretować opowiadanie Zabawa z kluczem? Rozumieć jako metaforę, czy raczej dosłownie sytuacja Żydów, etc? Co wg Was może być w kluczu, bo chyba nie streszczenie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dddddddddddd no ja właśnie nie wiem IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 19:44 dlatego wzięłam się zapoezje,która i tak źle zinterpetowałam. Ale tego opowiadania nie zakumałam,przeczytałam je tak pobieznie bo szkoda mi było czasu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądra szczęściara Re: Pytanie do nauczycieli i do Was :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 19:54 pisałam ten temat jak najbardziej świadomie :D. czytalam zbior opowiadan Idy Fink! świetne opowiadania! w tym akurat opowiadaniu chodziło o to, że dziecko żydowskie, ćwiczone codziennie przez rodziców ma specjalnie robic hałas, trzaskac szufladami by w tym czasie jciec mógl się ukryć. ma tez wyuczona formułke że matka jets w pracy a ojciec nie zyje, co wzmaga tragizm położenia tego dziecka, które pomimo swoich 3 lat musi ratówac rodzinę. Serio? temat raczej wg mnie rudny. Zwłaszcza że to nowa ksiażka <2002> i opowiadanie wyjęte z całego zbiorku, więc jeśli ktoś nie wiedzial o czym i jak pisała Fink miał dzisiaj ciężej. Ida Fink - podejmuje of kors TEMATYKE HOLOCAUSTU, ma jednak swój typowy oszczędny styl pisania o tych wydarzeniach. znałam inne jeszce jej opowiadania więc pisalo mi się znakomicie. I powiem nieskromnie - dobra praca wyszła, mam nadzieję że wyciągnę trochę punkciszy :D!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dysza Re: Pytanie do nauczycieli i do Was :) IP: *.gdynia.mm.pl 05.05.05, 20:19 Pisałam podobnie :) Zastanawiałam się, bo pojawiały się takie opinie na forum i wśród moich znajomych, że cała ta scenka była metaforą, tylko nie wiem czego by być mogła.. Odpowiedz Link Zgłoś