Dodaj do ulubionych

Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE :-)

IP: *.krak.tke.pl 06.05.05, 20:19
Jest tu trochę więcej konkretnych info niż w informatorze i przykładowe
zadania :)
www.cke.edu.pl/images/stories/EFS/wos.pdf
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Obserwuj wątek
    • Gość: yaku_ona Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 20:25
      przyda sie , dzieki :)
      • Gość: rodzynia Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.krak.tke.pl 07.05.05, 10:06
        proszę :)
        • Gość: Piotrek Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 10:09
          no ale tam jest napisane że jeśli ktoś zdaje wos na obowiązkowym to nie może się
          zdecydować w trakcie egzaminu na pisanie rozszerzenia (do tej pory tak było ale
          ministerstwo zdecydowało ze 2 dni przed maturami to zlikwiduje :(( )
          • Gość: rodzynia Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.krak.tke.pl 07.05.05, 10:14
            To kiedy ma według nich zdecydować? Bo ja tego nie rozumiem?
            • Gość: Piotrek Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 10:27
              no ja własnie też nie. Oni chyba dają do zrozumienia teraz że wos trzeba było
              brać na dodatkowy i zdawać na rozszerzonym
              • Gość: rodzynia Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.krak.tke.pl 07.05.05, 10:36
                No to ja mam jako dodatkowy nieobowiązkowy, ale wydaje mi się (nawet jestem
                pewna), że nie mogą tego sobie zmienić na dwa dni przed (no teraz trochę więcej
                dni zostało), więc nie ma co się martwić :-) Zmienić to mogą co najwyżej zasady
                dla tych osób co zdają za rok czy dwa. Może dadzą wtedy WOS tylko w grupie
                przedmiotów nieobwiązkowych (tak jak np. teraz Informatyka)

Pozdrawiam
                • Gość: Pawel Maran@@@@ Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.joniec.sdi.tpnet.pl 07.05.05, 10:44
                  Hej wiara nie wprowadzajcie poplochu. Jesli zdajesz wos jako obowiazkowy to moze
                  po napisaniu podstawowego zdecydowac czy piszesz rozszerzony. Nowe zasady, ze od
                  wrzesnia bedzie trzeba zadeklarowac jaki poziom sie zdaje wchodza od nastepnej
                  matury. Sciagnalem ten biuletyn, swietna sprawa. Trzymacie sie obywatele, bo w
                  naszych rekach przyszlosc tego narodu. A jak cos pojdzie zle to w imie
                  "obywatelskiego nieposluszenstwa" zrobimy marsz na sejm :D:D:D Pozdrawiam
                  • Gość: rodzynia Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.krak.tke.pl 07.05.05, 22:43
                    W takim razie nieciekawie mają maturzyści 2006. Ja bym miała problem z wyborem
                    poziomu pisemnego już we wrześniu... Zawsze można się z czegoś podszolić :P

A marsz zróbmy jak będzie pytanie z życiorysu jakiegoś polityka :>
                    • Gość: JA Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:42
                      zyciorys Leppera :):) jestem pewna ze bedzie taka trudna ta matura ze sie
                      zalamie psychicznie ... probnej nie zdałam :(:( 2 osoby od nas ze szkoly zdaly -
                      ale fakt moja wina nie uczyłam sie, przyznaje sie bez bicia :) teraz sie ucze
                      i jeszcze bardziej boje bo na 2 probna mature bylam obkuta a trafilam na cos
                      czego nie umialam :( zdałam na 60 % ale .... ja nie wiem jak wy sie w czasie
                      wyrabiacie? bo tak to wszystko (teraz i tak mi sie wydaje ze umiem :) ) umiem
                      tylko sie w czasie nie wyrabiam :(:(
                      Pozdrawiam
                      • Gość: rodzynia Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.krak.tke.pl 08.05.05, 22:17
                        Ja zaczynam się uczyć od jutra (po maturze z matmy)...
                        Wcześniej zaglądałam do jakichś arkuszy, ale nie można tego nazwać uczeniem :P

A życiorys Leppera, to może ciekawa lektura? :> Może warto jednak przejrzeć? :>
        • Gość: lili Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: 213.199.214.* 08.05.05, 23:23
          ale proste są te zadania:) zeby tylko taie były na maturze:P
          • Gość: rodzynia Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.krak.tke.pl 09.05.05, 18:27
            > ale proste są te zadania:) zeby tylko taie były na maturze:P

znając CKE, to będzie wręcz odwrotnie ;/
            Zadania przykładowe są proste, a te na maturze pewnie będą takie żeby
            udowodnić, że matura z WOSu prosta nie jest. Nie wiem co się tak uparli żeby
            wybić ludziom z głowy WOS? Za dużo osób zdaje? W tym biultynie np. piszą, że to
            jedna z najtrudniejszych matur... Bez przesady.
            Maturę z WOSu a z np. fizyki dzielą lata świetlne :-)
            • Gość: Pawel Maran@@@@ Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.joniec.sdi.tpnet.pl 10.05.05, 02:44
              Droga rodzyniu. Wiesz jak poszla matura probna z WOSU? Tragicznie... Osobiscie
              uwazam ze zrobia latwiejsza niz byla probna. Tak jak angielski poszedl nam za
              dobrze i zrobili nam trudniejszy. Trzeba byc dobrej mysli. A ja jestem wciaz za
              marszem. CKE zrobial rewolucyjna mature to my im tez zrobimy rewolucje tylko
              taka z prawdziwego zdarzenia :P:P:P:P Ja juz maluje transparenty "3 razy NIE
              nowej maturze", "Co Wy Centralna Komisjo zrobiliscie dla realizacji planu?",
              "Naprzód!!! do walki o stara mature", "Jednosc maturzystow fundamentem odbudowy
              polskiej edukacji", "Do walki Maturzysci o dobrobyt i trwaly pokoj" i
              "Maturzysci wszystkich krajow laczcie sie" :P:P:P:P Jak ktos nie zrozumial to sa
              to takie hasla z socjalistycznych plakatow, traktujcie to jako zart :P:P:P
              Pozdrawiam
              • Gość: rodzynia Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.krak.tke.pl 10.05.05, 11:20
                Drogi Pawle! :-)
                Wiem, że matura próbna z WOSU poszła tragicznie, ale matura próbna z matmy też
                poszła tragicznie, a zauważyłeś napewno na tym forum wiele komentarzy odnośnie
                wczorajszej matury z matmy typu "nie zdałam/em co teraz?". Ja ją pisałam i było
                trochę zadań nie do zrobienia, ale największą wadą był brak czasu!
                Więc wcale nie liczę na to, że się zlitują nad maturzystami z WOSU, a jedynie
                na to, że ułożyli rok temu proste pytania (bo podobno oni mają je ułożone już
                od dawna) :)
                A ten marsz to mógłby najwyżej pomóc przyszłym pokoleniom (co najwyżej
                maturzystom 2006), a nie nam :-)

Mimo wszystko jestem dobrej myśli. Chciałabym żeby chociaż matura z WOSU
                zaskoczyła mnie czymś pozytywnym :-), bo do tej pory wszystkie są porażką...

Pozdrawiam
    • Gość: WOSman Re: Maturzyści z WOSU - ściągniejcie biuletyn CKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:41
      zgadzam sie z toba Rodzynia, skoro nie ulitowali się po próbnych nad
      matematykami to czemu by się mieli nad nami ulitować? To, że ktoś powiedział że
      ta matura bedzie łatwiejsza niż probna to po prostu ściema. Widocznie ci co ją
      układali wiedzieli ze tak naprawde nikt sie na probną nie uczył.
      • rodzynia Przykładowe arkusze maturalne z WOSU 10.05.05, 12:47
        Do tych pewnie nie wszyscy trafili :)
        www.ceo.org.pl/index.php?wysw=5&sgl=2&dzial=1757
        Jest ich naprawdę dużo. Ja się wzięłam za drukowanie. Pewnie połowy z nich nie
        przerobię, ale może się jeszcze komuś przydadzą (np. młodszemu bratu) :-)

Pozdrawiam
        • Gość: Pawel Maran@@@@ Re: Przykładowe arkusze maturalne z WOSU IP: *.joniec.sdi.tpnet.pl 10.05.05, 15:48
          Znam ta strone, jest niezla. Zrobilem juz sobie pare testow. Ale z wosu zaczynam
          ostro sie uczyc po maturze z historii. Co nie znaczy ze sie wczesniej nie uczylem :P
          • rodzynia Co może się pojawić na maturze? 11.05.05, 10:46
            Ja też teraz dopiero zaczynam się ostrzej uczyć.
            Może macie jakieś pomysły na co zwrócić szczególną uwagę? Jakieś pewniaki?

Ja zauważyłam, że na wielu testach pojawiają się agendy onz, więc je wklejam:

§ ILO – Międzynarodowa Organizacja Pracy (założona w 1919 r.) – w swojej
            działalności dąży do stymulowania działań zmierzających do poprawy warunków
            pracy pracowników na całym świecie i tworzenia systemów zabezpieczeń
            społecznych. W toku odbywanych corocznie konferencji uchwala różnorodne
            zalecenia i konwencje, przekazywane następnie państwom członkowskim do
            realizacji i ratyfikowania, przez które zobowiązuje kraje członkowskie oraz
            sygnatariuszy określonych konwencji do tworzenia i przestrzegania określonych
            rozwiązań prawnych z zakresu prawa pracy. W 1969 MOP została uhonorowana
            pokojową Nagrodą Nobla.
            § FAO – Organizacja Wyżywienia i Rolnictwa (1945) – popiera międzynarodową
            działalność zmierzającą m.in. do: polepszenia wytwarzania, wymiany i
            dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa, rybołówstwa oraz zachowania zasobów
            naturalnych, podnoszenia konsumpcji, poprawy warunków życia na wsi. Do zadań
            FAO należy: doskonalenie produkcji, wymiany i rozprowadzania produktów
            rolniczych, leśnictwa i rybołówstwa, stabilizacja cen na surowce rolnicze przez
            system subsydiów, udzielanie pomocy technicznej krajom o niskiej kulturze
            rolnej.
            Główne organy to: Konferencja (zbierająca się co 2 lata), Rada, Sekretariat.
            Przy rządach państw członkowskich działają krajowe komitety tej organizacji, a
            także dziewięć biur regionalnych.
            Od 1960 rozwija tzw. kampanię walki z głodem, zmierzającą do zwiększenia
            produkcji żywności przez stosowanie nowoczesnych metod w rolnictwie. Od 1961
            prowadzi wspólnie z ONZ akcję pod nazwą Światowy Program Żywnościowy, której
            celem jest udzielanie pomocy żywnościowej krajom rozwijającym się i dotkniętym
            klęskami żywiołowymi. Polska jest członkiem FAO od 1945 (z przerwą 1950-1957).
            § WHO – Światowa Organizacja Zdrowia (1946) – z siedzibą w Genewie. Liczy 187
            członków. Celem WHO jest dążenie do poprawy i ochrony zdrowia wszystkich ludzi,
            oznacza to zwalczanie chorób zakaźnych, rozwój służby zdrowia, szkolnictwa,
            oświaty medycznej głównie w krajach rozwijających się, działalność informacyjno-
            statystyczną. WHO współpracuje ściśle z Bankiem Światowym. W jej strukturze
            znajduje się Światowe Zgromadzenie Zdrowia, Rada Wykonawcza i Sekretariat oraz
            6 biur regionalnych.
            § IBRD – Międzynarodowy Bank Odbudowy i Rozwoju (1944) – popularnie nazywany
            Bankiem Światowym. Wraz z afiliowanymi przy nim: Międzynarodową Korporacją
            Finansową i Międzynarodowym Stowarzyszeniem Rozwoju stanowi największą
            międzynarodową organizację finansową udzielającą pomocy kredytowej przede
            wszystkim krajom rozwijającym się. Członkami banku mogą być kraje należące
            jednocześnie do Międzynarodowego Funduszu Walutowego. Środki na udzielanie
            pożyczek Bank Światowy czerpie przede wszystkim z emisji obligacji na rynkach
            kapitałowych krajów wysoko rozwiniętych, z wpłat gotówkowych krajów
            członkowskich oraz z własnych funduszy rezerwowych zgromadzonych w ciągu całego
            okresu istnienia i działania. MBOiR udziela kredytów jedynie rządom krajów
            członkowskich lub podmiotom gospodarczym działającym w tych krajach, ale pod
            warunkiem uzyskania na spłatę tych kredytów gwarancji rządowych. Kredyty
            udzielane przez MBOiR są przeznaczane z reguły na finansowanie konkretnych
            przedsięwzięć i projektów, ale również na finansowanie strukturalnych przemian
            w gospodarkach krajów rozwijających się. Oprócz kredytów MBOiR udziela również
            fachowej pomocy doradczej, wysyłając do krajów, którym pomaga, swoich
            ekspertów. Polska była jednym z krajów założycielskich MBOiR, po czym w 1950
            wystąpiła z niego, a następnie, po złożeniu w 1981 wniosku o ponowne przyjęcie,
            jest od 1986 członkiem MBOiR.
            § IDA – Międzynarodowe Stowarzyszenie Rozwoju (1960) – utworzone zostało jako
            organ wspomagający Bank Światowy, którego władze są jednocześnie władzami
            Stowarzyszenia. Głównym celem IDA jest pomoc finansowa krajom rozwijającym się
            o najmniejszym dochodzie narodowym. Nieoprocentowane kredyty przeznaczone są na
            realizację konkretnych projektów inwestycyjnych z zakresu odbudowy, rozwoju i
            walki z ubóstwem. W specjalnych okolicznościach Stowarzyszenie może udzielać
            kredytów na realizację programów gospodarczych, jeżeli stanowią one najlepszą
            formę popierania rozwoju gospodarczego kraju członkowskiego.
            § IFC – Międzynarodowa Korporacja Finansowa (1956) – udziela pożyczek
            przedsiębiorstwom w krajach członkowskich. Powstała przy Banku Światowym.
            § IMF – Międzynarodowy Fundusz Walutowy (1944) – międzynarodowa organizacja
            finansowa, o której powołaniu postanowiono jednocześnie z powołaniem
            Międzynarodowego Banku Odbudowy i Rozwoju. Do jego zadań należy przede
            wszystkim: popieranie międzynarodowej współpracy walutowej oraz uporządkowanych
            stosunków walutowych, tworzenie warunków dla wielostronnego regulowania
            należności za bieżące operacje w handlu międzynarodowym, udzielanie pomocy w
            likwidacji trudności płatniczych, wpływanie na zachowanie pożądanego stopnia
            płynności międzynarodowych systemów płatniczych, podejmowanie działań
            zmierzających do uporządkowanego rozwoju i wzrostu handlu międzynarodowego.
            Państwa członkowskie IMF zobowiązane są udostępniać szczegółowe informacje
            gospodarcze, dzięki którym władze IMF mogą oceniać ich sytuację gospodarczą i
            finansową oraz podejmować określone decyzje. Finansowanie działalności IMF jest
            oparte na kapitale zakładowym, który powstał z wpłat udziałów przez państwa
            członkowskie. Wysokość udziału poszczególnych państw-członków IMF jest
            uzależniona od stopnia rozwoju gospodarczego danego kraju, jego pozycji w
            światowej gospodarce, udziału w handlu światowym oraz zdolności płatniczej. IMF
            prowadzi również działalność kredytową wobec swoich członków mających deficyt
            bilansu płatniczego. Polega ona na umożliwieniu państwu członkowskiemu zakupu
            potrzebnych walut innych państw członkowskich za walutę własną oraz na
            udzielaniu pożyczek na pokrycie deficytu bilansu płatniczego. Działalność ta
            jest prowadzona w porozumieniu z rządami poszczególnych państw i jest
            obwarowana warunkiem przestrzegania, nałożonych przez IMF ścisłych ustaleń,
            które mają na celu kontrolę nad gospodarką pożyczkobiorcy. Kontrola ta może
            dotyczyć m.in. ograniczenia wydatków rządowych, ograniczenia wzrostu płac,
            poziomu inflacji itp. Polska należała do IMF od chwili jego założenia do 1950,
            kiedy to wystąpiła z niego, by następnie, po złożeniu w 1981 wniosku o ponowne
            przyjęcie, zostać w 1986 jego członkiem.
            § ICAO – Organizacja Międzynarodowego Lotnictwa Cywilnego (1944) – zajmuje się
            rozwojem techniki i organizacji międzynarodowego transportu lotniczego w
            aspekcie bezpieczeństwa, nawigacji, meteorologii, łączności, procedur, kontroli
            ruchu i zagadnień prawnych.
            Obszar ziemski podzielony jest na 5 Regionów z własnymi Zarządami, a władzami
            (wybieranymi co 3 lata) są Zgromadzenie Ogólne i Rada Wykonawcza.
            § UPU – Powszechny Związek Pocztowy (1874) – z siedzibą w Bernie. Jego głównymi
            celami są: organizowanie i stałe usprawnianie służb pocztowych oraz zapewnianie
            współpracy międzynarodowej w tym zakresie. Polska jest jego członkiem od 1919.
            § ITU – Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny (1932) – zajmuje się
            ulepszaniem i rozwojem urządzeń telekomunikacyjnych oraz koordynacją
            działalności krajów członkowskich.
            § WMO – Światowa Organizacja Meteorologiczna (1947) – jej głównym zadaniem jest
            organizacja i koordynacja działań służb meteorologicznych różnych krajów,
            ujednolicanie metod obserwacji meteorologicznych i rozpowszechnianie prognoz
            pogody. Światowa Organizacja Meteorologiczna organizuje co 4 lata Św
            • rodzynia C.D. o agendach, bo nie skopiowała się całość... 11.05.05, 14:15
              Kongresy Meteorologiczne.
              § IMO – Międzynarodowa Organizacja Morska (1948) – zajmuje się zagadnieniami
              technicznymi i nawigacyjnymi żeglugi morskiej oraz zapewnieniem najwyższego
              bezpieczeństwa i sprawności żeglugi. Polska jest członkiem IMO od 1960 r.
              § IAEA – Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (1956) – utworzona została w
              celu koordynacji działań na rzecz pokojowego wykorzystania energii atomowej. Od
              tego czasu Agencja rozwija działalność w zakresie informacji naukowej i
              technicznej, czemu służy zainicjowany w 1970 Międzynarodowy System Informacji
              Dotyczący Energii Jądrowej. Najwyższym organem jest Konferencja Ogólna
              skupiająca wszystkich członków. Władzę wykonawczą pełni Rada Gubernatorów
              złożona z 25 członków, na czele sekretariatu stoi Dyrektor Generalny.
              § WTO – Światowa Organizacja Handlu (1994) – jej głównym zadaniem jest
              liberalizacja międzynarodowego handlu dobrami i usługami, obniżanie ceł i
              taryf, przestrzegania praw własności intelektualnej, prowadzenie wspierającej
              handel polityki inwestycyjnej, rozstrzyganie sporów dotyczących wymiany
              handlowej. Kraje przystępujące do WTO zobowiązane są do dostosowania
              ustawodawstwa wewnętrznego do norm Organizacji oraz udzielania koncesji
              handlowych podmiotom zagranicznym. Polska należała do państw założycielskich
              WTO i ratyfikowała 1995 stosowne porozumienie.
              § GATT – Układ Ogólny o Taryfach Celnych i Handlu – międzynarodowe porozumienie
              podpisane w 1947 r. w Genewie przez 23 państwa członkowskie ONZ. W 1995 roku
              został włączony do WTO jako tzw. GATT 94. Polska należy do GATT od 1967 roku.

Organizacje utworzone przez Zgromadzenie Ogólne ONZ:
              § UNESCO – Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury
              (1945) – za główne cele stawia sobie utrzymanie pokoju i bezpieczeństwa poprzez
              oddziaływanie na sferę wychowania, nauki i kultury poszczególnych członków,
              wymianę kulturalną i wzajemne poznanie różnych kultur. Organy: Konferencja
              Ogólna (zbierająca się co 2 lata), Rada Wykonawcza, Sekretariat z dyrektorem
              generalnym na czele. Konferencja decyduje o budżecie i sprawach
              organizacyjnych, Rada sprawuje funkcje kontrolne. Siedzibą jest Paryż. We
              wszystkich krajach członkowskich działają komitety krajowe, które starają się
              wprowadzać program UNESCO.
              § UNICEF – Międzynarodowy Fundusz Narodów Zjednoczonych Pomocy Dzieciom (1946) –
              organizacja międzynarodowa utworzona na rzecz pomocy potrzebującym dzieciom z
              całego świata, zwłaszcza z krajów słabo rozwiniętych lub dotkniętych klęską
              żywiołową.
              § UNHCR – Urząd Wysokiego Komisarza ONZ do spraw Uchodźców (1951) – zajmuje się
              ochroną uchodźców oraz pomocą w repatriacji. W 1954 i 1981 Urząd otrzymał
              pokojową Nagrodę Nobla.
              § UNIDO – Organizacja NZ do spraw Rozwoju Przemysłowego (1966) – działa na
              rzecz rozwoju przemysłu. Mobilizuje środki w celu wspomagania rozwoju i
              przyspieszenia uprzemysłowienia krajów rozwijających się. Koordynuje
              działalność wszystkich wyspecjalizowanych agend ONZ w tym zakresie. Główne cele
              działania to: pomoc dla krajów o słabej infrastrukturze przemysłowej w zakresie
              kierowania przemysłem i stymulowania wzrostu gospodarczego, pomoc w uzyskaniu
              kredytów w celu finansowania określonych przedsięwzięć przemysłowych,
              planowanie rozwoju przemysłowego, inwestycji i przetwarzania surowców wtórnych.
              Głównymi organami UNIDO są: Rada Rozwoju Przemysłowego i Sekretariat.
              § UNCTAD – Konferencja Narodów Zjednoczonych do spraw Handlu i Rozwoju (1964) –
              działają stale 4 główne Komisje – surowcowa, przemysłowa, obrotów
              niewidzialnych i transportu morskiego. Zadaniem UNCTAD jest koordynacja całej
              działalności międzynarodowej w dziedzinie współpracy gospodarczej, regionalnej
              i polityki rozwojowej. Cele te realizowane były przez 4 lata wspólnie z GATT w
              ramach powołanego w 1964 Międzynarodowego Centrum Handlowego. Jednak faktycznie
              problemy różnic Północ–Południe nie zostały rozwiązane, a UNCTAD pozostała
              użytecznym forum konsultacji i wymiany informacji.
              • rodzynia EUROPA - kraje, języki urzędowe, stolice, ustroje 18.05.05, 12:08
                EUROPA - kraje, języki urzędowe, stolice, ustroje polityczne, prezydenci i
                premierzy poszczególnych państw
                www.rodz.republika.pl/europa.htm
    • rodzynia Ściągi z WOSU 18.05.05, 12:13
      rodz.republika.pl/doce.rar
      • Gość: aaaaa Re: Ściągi z WOSU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:00
        moglby ktos tu wkleic te sciagi???plissss mi sie to nie chce otworzyc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka