Dodaj do ulubionych

HISTORIA SZTUKI :)

IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 11.05.05, 21:45
już tuż tuż....
macie jakies pomysły? wydaje mi się, ze mogą położyc nacisk na starozytność!
a może ktoś znalazł jakieś przykładowe testy w necie?- jest coś wiecej oprocz
próbnej i tych z lat 2002-2003?
łączmy się- my nieliczni ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: ASIA :) Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:57
      ja na wypracowanie obstawiam: specyfika sztuki baroku w 3 wybranych państwach
      albo malarstwo weneckie od XV do XVII wieku. starożytności na pewno będzie dużo
      i na pewno dużo architektury. POWODZENIA!!!
      • Gość: YoLa Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 11.05.05, 22:12
        masz racje, barok może być (może być na "analizie obrazów"), szczerze-obawiam
        sie tematów na rozszerzonym...mogliby dac takie wolne....typu: wizerunek
        kobiety w malarstwie na dowolnych przykladach oczywiscie:) ale przeczuwam, ze
        temat do pracy na rozszerzonym moze dotyczyć sztuki wspolczesnej...dobra, nie
        ma co gdybac...architektury boje sie najbardziej...

• Gość: matylda Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.chello.pl 12.05.05, 00:08
          heh chyba kazdy sie boi najbardziej architektury, malrstwo spoko, ale wrch. w o
          gole nie wchodzi mi do glowy. i do tego na probnej byly rysunki nie zdjecia...
          i niestety tak pewnie bedzie na prawdziwej:( jak dla mnei wspolczesnosc moze
          byc na rozszerzonej ale przerazilam sie ze piszecie o starozytnosci!! ja
          s;yszalam ze wlasnei ma byc jej malo i wogole mala wage przyloyzlam do niej! a
          skad to wiecie lub wnioskujecie????
          • Gość: Lilice Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.kl / 80.50.214.* 12.05.05, 00:15
            Może dlatego, że na próbnej przysadzili dużo ze współczesnej. Ja przeciwko XX
            wiekowi nic nie mam. Wolę to, niż np.: renesans, zwłaszcaa ten wczesny. I jego
            też się obawiam. Nawet bardziej niż starożytności. Bo co mogą dać z antyku?
            Rzeźbę, trochę architektury. Za to cała sztuka wczesnochrześcijańska,
            biznatyjska, protorenesans i Islam. Tego się boję. Miejmy nadzieję, że będzie
            OK. Macie już wszystko powtórzone? Gdzie wybieracie sie na studia?
            • Gość: YoLa sztuka Chin??? IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 12.05.05, 09:19
              kurcze zeby nie dali tylko czegos z kosmosu...
              własnie mam pytanie: uczycie sie tez o sztuce CHIN, INDII, INKÓW....? itd. bo w
              ksiązkach z których sie przygotowuje nie ma takich tematów, a ja już wariuje i
              nie wiem, moze to też jest w wymaganiach?
              ciekawa jak dzisiaj wypadnie historia...
              • Gość: Lilice Re: sztuka Chin??? IP: *.kl / 80.50.214.* 12.05.05, 09:40
                Nie, no, ja mam nadzieję, że darują sobie sztukę innych cywilizacji. Tego chyba
                nie ma w programie nauczania. W moich podręcznikach przynajmniej nie ma takch
                tematów.
                • Gość: YoLa Re: sztuka Chin??? IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 12.05.05, 17:26
                  ja też mam taką nadzieję....
                  ale po tym co słyszalam dzisiaj o historii, niestety boje sie cholernie...
                  • Gość: qpa Re: sztuka Chin??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:34
                    Program obejmuje tylko sztukę Europejską + basen Morza Srodziemnego (ale to
                    bardziej starozytnosc). Zauwazcie, ze Chin czy Inkow nie ma nawet w programie
                    studiow historii sztuki;)
                    Poza tym, jesli to bedzie na takim poziomie jak probna to leze. :/
                    PS: Nic nie mam powtorzone, mam nadzieje, ze zrobie cos chociaz przez te 10
                    dni... PPS: Jestescie ze szkol plastycznych? ;)
                    PPPS: Napiszcie do czego Wam ta historia sztuki potrzebna (kierunek studiow)
                    • wilczy_deszcz Re: sztuka Chin??? 12.05.05, 17:36
                      hehe to przecież skandal... wasze arkusze pomylono z naszymi(historia)!!!!!! :P
                      • Gość: askaaaaaaaa ej no...bedzie giiiiiites;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:50
                        mysle ze zrobia latwiejsza niz probna. ja nawet nie wiem co obejmuje program;P a
                        hist szt. potrzebna mi na hist sztuki,filmoznawstwo i kulturoznawstwo. a Wam?
                        • Gość: qpa Re: ej no...bedzie giiiiiites;] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:44
                          ja sie modle tylko ,zebym sie dostala na historie sztuki, nie chce isc nigdzie
                          indziej i sie potem meczyc:/
                          • Gość: lele ja obstawiam.. IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.05, 17:57
                            ja obstawiam architekturę, rozpoznawanie stylów itp
                            przeglądając wypowiedzi innych maturzystów myślę, że na pewno dowalą jakimś
                            pytaniem z kosmosu:/
                            np jakieś związki dzieł i mało znanych artystów z historią...a tego boję się
                            najbardziej
                            możecie podać linki do jakis arkuszy?
                            dziękujem:)
                            • Gość: Lilice Re: ja obstawiam.. IP: *.kl / 80.50.214.* 13.05.05, 18:07
                              Kończyłam LO. Ja myślę o historii sztuki, kulturoznawstwie lub archeologii.
                              Gdyby ta historia sztuki była na poziomie matury próbnej to ja bym się cieszyła.
                              Ale obawiam się, że przysolą nam coś trudniejszego... Co? Trudno określić. Może
                              jakieś podchwytliwe obrazy po których nie da się poznać stylu autora? Ja się
                              boję trochę wypracowania na rozszerzonym... Miejsca jest mało, a temat pewnie
                              też będzie mało fascynujący...
                              A tak w ogóle, na jakie uczelnie skłądacie papiery na historię sztuki lub
                              kulturoznawstwo?
                              • Gość: qpa Re: ja obstawiam.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 13:20
                                Na pewno na uniwerek warszawski, byc moze wroclawski i lodzki jeszcze. Ale to
                                sie obaczy;)
                              • Gość: askaaaaaaaa uczelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 15:11
                                HISTORIA SZTUKI: UMK, UJ i UAM
                                KULTUROZNAWSTWO: UAM, UJ-filmoznawstwo
                                • Gość: ja 69 Re: uczelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:18
                                  Temat wypracowania w części rozszerzonej, z tego co podaje informator, ma
                                  nawiązywać do reprodukowanych dzieł w pierwszej części matury rozszerzonej.
                                  Dzieła te mają być punktem wyjścia do napisania wypracowania, więc chyba nie
                                  będzie tematów przekrojowych. ???? :/
    • Gość: monia Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 21:54
      Jak przygotowania? u mnie kiepsko!
      • Gość: wojtek # studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 10:38
        Już wiadomo, jaki jest próg z punktacją na historię sztuki na UJ i KUL?
        Wymagają oryginału i odpisu z CKE, czy może uznają odpis notarialny? Co
        typujecie na część rozszerzoną z historii sztuki? Ja osobiście starożytność i
        sztukę wczesnochrześcijańską. :)
    • Gość: marysia :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:35
      Obawiam się, że w części rozszerzonej będzie coś trudnego i nieodpowiedniego
      dla głębi i przemyśleń mej ezoterycznej sfery... <lol> Tak w rzeczywistości to
      się ku...sko boję! Pozdrawiam zdających hist. szt. :)
      • dolce_cannella historia sztuki 18.05.05, 23:55
        ja tez sie boje...nie jest mi ten wynik potrzebny na studia, ale musze zdac
        jakos;) bo to moj jedyny obowiazkowy przedmiot
        • Gość: marek Re: historia sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 23:58
          Podstawową mozna zdac z zamkniętymi oczami. :D
          • dolce_cannella Re: historia sztuki 19.05.05, 00:24
            ojej naprawde??? skad taka pewnosc? ale bardzo bym chciala zebys sie nie
            mylil:) ja i tak pewnie za malo wiem, zeby zdac satysfakcjonujaco, ale teraz
            nie liczy mi sie na studia ta hist sztuki, a pozniej i tak chcialabym ja
            poprawic, tak dla siebie, ale na razie...oooch zeby zdac jakos
    • Gość: ananas Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: 62.233.181.* 19.05.05, 12:02
      ciekawe czym nas zaskoczą...
      • Gość: paula Re: A JA JESTEM ZAŁAMANA!!!! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.05, 12:40
        bo w ogóle nie potrzebuje tej historii sztuki! nie wiem co mi strzeliło do
        głowy kiedy to wybierałam...moze mylsalam ze to lubie...pomylilam sie..;(((
        teraz zakuwam i nic z tego nie kumama. ide na arch.wnetrz kiedys myslalam ze
        tam beda tego wymagac przy rekrutacji..teraz okazuje sie ze w ogole. Skończyłam
        zwykłe LO. nigdy nie mialam zajec z plastyki. jedyne czym moge sie pochwalic to
        talentem plastycznym. nie wiem co bedzie jesli przez glupia historie nie zdam
        calej matury...bo reszta poszla mi swietnie. coobstawiacie. oni to jakos
        tematycznie układaja!?!??!??!? martwie sie....to juz w pozniedzialek....;((((
        wczoraj zamowilam sobie fajny zestaw cwiczen z h.sztuki. calkiem calkiem.dzis
        kurier przyniosł i rozwiazuje..ale ...kiepsko...;((((pozdro all
        • Gość: YoLa DAMY CZADU!!!!!!!!! IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 19.05.05, 12:57
          hej ludziksa! my wybrani:) a moze swiry?;) damy czadu, bedzie dobrze, badzcie
          dobrej mysli! no kurcze nie powinni dac trudnej... z takiego przedmiotu? ja
          skonczylam normalne LO, zdaje hist, szt. jako przedmiot trzeci (musialam cos
          wybrac! a za wos albo histe dziekuje bardzo...), a wybieram sie na germanistyke
          na Uni, Wroc.
          boje sie tematow na rozszerzonej (tu oni moga dac czadu)
          pozdrawiam wszystkich!!!!!!
          • Gość: Dragonik :] Re: DAMY CZADU!!!!!!!!! IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 19.05.05, 13:22
            jasne ze damy czadu :) ja ide na projektowanie i historia sztuki nie jest mi do
            niczego potzrebna i tak samo jak YoLa skonczyłam zwykłe LO, ale sztuka mnie
            bardzo interesuje :) My Wybrani, łaczmy sie :D i nie przejmujcie bo na pewno
            nie bedzie ciezko, zdamy :) pozdrawiam :)
            • Gość: bunt_w_ulu Re: DAMY CZADU!!!!!!!!! IP: 195.117.119.* 19.05.05, 13:30
              życzę wszystkim ludkom pozytywnych wibracji na maturze ...u mnie w szkole zdają
              tylko 4 ludki ..bedzie kolorowo, ubierzemy jakieś sukienki w kwiaty dla lepszego
              humoru _yeah
              trzymajta sie
          • dolce_cannella Re: DAMY CZADU!!!!!!!!! 19.05.05, 13:57
            to prawie zupełnie jak ja!!! ja też wybrałam jako 3 obowiązkowy przedmiot, nie
            jest mi brane pod uwagę w rekrutacji i tez zdaję na germanistykę:) (i na
            italianistykę)naprawdę lubię, ale nie wszystko no i nie ucze się od dawna więc
            się boję jak to będzie, pozdrawiam!!!
        • Gość: ja;] Re: A JA JESTEM ZAŁAMANA!!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 19.05.05, 13:34
          ej, a co w takim razie wymagaja na arch. wnetrz i gdzie ?;o
          bo mi se zawsze wydawalo ze wlasnie historie sztuki!
          prosze odp! pozdr.! i zycze powodzenia :*

//na maturze świat sie nie konczy ;]

• Gość: paula Re: A JA JESTEM ZAŁAMANA!!!! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.05, 13:37
            heeh...wiesz...mi powiedzieli , kiedy dzwioniłam..ze liczy sie tylko talent i
            Twoja odmiennosc! ;) srutututu...nie wierze. nawet matma nie jest potrzebna! no
            wiec dlatego juz jest 20 osob na miejsce w poznaniu
    • Gość: heh... Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.68.76.132.brzesko76.tnp.pl 19.05.05, 13:46
      Ja tam za bardzo historii architektury sie nie boje bo ja... kocham;) Przczytalem chyba z milion ksiazek na ten temat i jest spoko. A co do innych dziedzin sztuki... heh... nie jest źle, ale mogloby byc lepiej... ja za Was trzymam kciuki- Wy trzymajcie za mnie:P
      • Gość: Lilice Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.kl / 80.50.214.* 19.05.05, 14:45
        Piszemy tutaj, że się boimy (lub się nie boimy;)) to może dla rozładowania
        nastroju, piszcie jakich macie ulubionych twórców, dzieła, obiekty architektury,
        itd. A nóż coś z tego co wypiszecie trafi się na maturze?:)
        • Gość: askaaaaaaaa Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 14:51
          a moze dla 'odstresowania'pouczymy sie troche tego a nie na forum
          przesiadujemy...zabierzcie mi komputer!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          pzdr;P
          • Gość: yavanna Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.eth.net.pl 19.05.05, 15:42
            ja bym chciała taką podstawową jak próbna...napisałam na 85%...ale boję się
            tematu - w syllabusie były takie fajne prościutkie, na próbnej już gorsze...jak
            dosolą jakieś "związki konstruktywistów radzieckich a polskich" albo "wpływ
            pierre'a bonnarda na jana cybisa" to mogę machnąć 3 zdania i wyjść z sali :/
            dodam że to mój przedmiot obowiązkowy i idę na malarstwo:>
            • Gość: YoLa Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 19.05.05, 16:27
              yyyyyyy
              a kto to byl P. Bonnard? :D
              • Gość: weronika Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 16:42
                takich tematów jw. nie będzie, bo prawie nikt by nic nie napisał.
          • brzoskwinija Re: HISTORIA SZTUKI :) 21.05.05, 19:52
            nie sadze ze mieliby walnac cos ala bonnard i cybis, co to to nie... Moze byc takie pytanie ale nie temat na rozszerzona. Bedzie przekrojowy w stylu 'wychodząc od analizy dwoch zalaczonych dziel wskaz jak.. bla bla" tak jak na probnej ktorej nie pislaam ale widzialam w necie. Nie denerwujmy sie:D NIedoczekanie moje jak wejde na to forum PO MATURZE. :)
    • Gość: ASIA :) Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 17:09
      z Waszych wypowiedzi wynika, że jestem jednym z niewielu szczęśliwców - miałam
      historię sztuki przez 3 lata w liceum ogólnokształcącym. Moja Pani Profesor
      jest znakomita i dzięki niej ani przez chwilę nie boję się matury ze sztuki. Co
      do tematów na wypracowanie - to prawda, że mają dotyczyć reprodukcji do analizy
      porównawczej, ale tylko jeden z nich! drugi temat może być z tymi obrazkami
      kompletnie nie związany. na dodatek temat musi być przekrojowy albo
      przynajmniej dotyczyć jakiegoś szerszego zjawiska. Dlatego Bonnard i Cybis
      odpadają :P może się coś trafić w stylu: jaki kierunek w sztuce XX wieku
      uważasz za najbardziej znaczący? albo recepcja antyku w sztuce nowożytnej. no
      dobra, już się nie mądrzę tylko idę powtarzać :) powodzenia!!!
      • Gość: Dragonik :] Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 19.05.05, 17:19
        wiecie moze byc dosłownie wszystko, nie wiadomo kto to układał :/ ja mam tylko
        nadzieje ze nie bedzie zadnych przykładów z suprematyzmu albo konstruktywizmu,
        masakra :/ jak tego nie bedzie to damy rade :D
        • Gość: qpa Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 17:35
          dlaczego ciagle mam wrazenie, ze bedzie jakis romantyzm...? I że nic nie
          umiem...? buuu
          • Gość: jaga Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.chello.pl 19.05.05, 18:47
            skad jestescie?i jakie mieliscie tematy i obrazy an probnej rozszerzonej??? w
            warszawie byl monet i van gogh i tematy 1. wyjasnic impresje i ekspresje 2. cos
            o impresjonizmie w polsce. a w innych wojewodztwach???? napiszcie bo jetsem
            ciekawa!
    • Gość: huhuha pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:50
      kto mi napisze szybko i w skrócie jak porównywać dwa dzieła sztuki- od czego
      zacząć? ja właśnie z tym mam najwiekszy problem
      • Gość: jaga Re: pomocy IP: *.chello.pl 19.05.05, 19:57
        zobacz sobie klucz do probnej lub do sylabusa(wszystko w necie) a skad jestes??
        moglbys odpowiedziec na moje poprzednie pytanie?
        • Gość: Dragonik :] Re: pomocy IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 19.05.05, 20:48
          ja jestem z zachodniopomorskiego ale u mnie w szkole nie było matury próbnej z
          historii sztuki :/ pani dyrektor tak zadecydowała.
          • Gość: jaga Re: pomocy IP: *.chello.pl 19.05.05, 20:57
            acha no w kazdym razie dzieki! moze ktos inny sie wypowie....czekam.
            • Gość: od pomocy Re: pomocy- do jagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 15:49
              u mnie też nie było próbnego
    • Gość: YoLa bez paniki, zachowajmy spokoj!!! :D IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 19.05.05, 21:21
      zobaczycie, bedzie dobrze!
      mysle, ze mozemy lepiej na tym wyjsc, niz ci co zdawali historie!!! ok, nie
      bede zapeszac...oby nam nie dowalili czegos z kosmosu...
      najglupsze sa zadanka: przyporzadkuj krola do jego nadwornego malarza!! fe...
      • Gość: Dragonik :] Re: bez paniki, zachowajmy spokoj!!! :D IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 19.05.05, 23:02
        a ja własnie lubie to zadanie :D bo sobie wszystko ładnie spisałam :) damy
        rade :)
    • Gość: marianq Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:41
      Ja tez się boję maturki, ale miałem dostępny wykaz haseł i dzieł, które
      obowiązują na maturę, daltego aż tak bardzo nie panikuję. Mieliście tez
      dostępne te wykazy??? Powodzenia! :) 3mam kciuki za wszytskich miłośników
      historii sztuki. :)
      • Gość: gabriel nie:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:47
        ja nie mialam:( da rade zebys to jakos udostepnil? moze jakis link w necie
        czyjak? pliz.
      • Gość: Dragonik :] Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 19.05.05, 23:03
        a skąd miałeś ten wykaz? ja takiego nie miałam :/
        • Gość: elmo dajcie wykaz:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 23:06
          plizzz!!!
          • Gość: jaga Re: dajcie wykaz:( IP: *.chello.pl 19.05.05, 23:14
            jezu nie wiem czy to sciema czy nie ale jesli masz ten wykaz to blagam pomoz
            nam! zaczynam panikowac...
            • Gość: ASIA :) wykaz dzieł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 08:59
              słuchajcie, nie podniecajcie się tak tym wykazem, bo on wcale nie jest dobry.
              niektórych rzeczy tam jest za dużo, a zdarza się, że nie ma jakiś zupełnie
              podstawowych. SERIO. i i tak nie nauczycie się wszystkiego, bo się nie da. ten
              wykaz naprawdę niczego nie ułatwia, a poza tym on wcale nie jest oficjalny ani
              wiążący dla tych z CKE, to tylko pewien zakres wymagań, który ustaliła sobie
              pewna szkoła w Katowicach. Nie można go traktować jak wyrocznię, co najwyżej
              może być pomocą w powtarzaniu. Bez paniki. będzie dobrze :)
              • Gość: Arwenka Re: wykaz dzieł IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 22.05.05, 11:46
                zajrzyjcie sobie tutaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=24208159&a=24214298
      • Gość: paula Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.05, 08:57
        manianq o jakich spisach mowisz???????moglabys mi to udostepnic//////????
        pozdrawiam serdecznie
        • Gość: ASIA :) Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:20
          Aha, i jakby ten wykaz był faktycznie taki ważny, to go by dali po prostu do
          informatora i tyle :P
          • Gość: yavanna Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.eth.net.pl 20.05.05, 10:10
            no właśnie, np. na próbnej był jeden dom Gaudiego którego nie ma na wykazie, ale
            z drugiej strony mam płytki CD z wszystkimi reprodukcjami stamtąd...i -pomagają :)

a w ogóle to próbna była tylko w mazowieckim (to jest chamstwo, zdając hist.
            szt. w Toruniu jestem gorsza od warszawiaków :/, uwielbiam CKE!!!!, dzięki temu
            w życiu nie pisałam takiego wypracowania nikt mi go nie sprawdzał), a ja sobie
            ją robiłam w domku w 40 min bez pomocy.

będzie dobrze:>
            ale nie wiem czemu mam jakieś przeczucie że coś będzie z koloryzmem
            hmhmhm
            boję się francuskich architektów baroku,było tego a było a wszędzie są tak
            ogólnie omówieni :/
            • Gość: ASIA :) Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 10:30
              ja też próbowałam ściągać te obrazki, ale w połowei zrzygnowałam... po prostu
              np. bardzo wątpię, żeby na maturze były do rozpoznania wnętza barokowe -
              przecież one są nie do rozrożnienia, cholernie do siebie podobne. albo katedry
              francuskie - chartes, notre dame to ja rozumiem, ale w tym kanonie jest ich
              chyba z 10!!! bez przesady, nie dajcie się zwariować - test jest w końcu na
              poziomie podstawowym, więc nie może być nie wiadomo jak trudny.
              • Gość: Lilice Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.kl / 80.50.214.* 20.05.05, 11:04
                Z katedr mogą dać do rozpoznania plany. Ja się boję rzeźby. Chociaż jak tak
                przeglądam testy z poprzednich lat to te rzeźby raczej się powtarzają... Obawiam
                się również przypasowania nazwisk do grup artystycznych. Tego było dużo w XX
                wieku...
                • Gość: YoLa Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 20.05.05, 11:08
                  nie moga dac nie wiadomo czego, w koncu nie ejstesmy zadnymi architektami, ani
                  historykami sztuki :) jestem naiwna?
                  ja sie boje ikonografii! nic z tego nie kumam!!!
                  • Gość: ???eee?? Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.05, 11:11
                    co to jest ta vała ikonografia>?!?!?
            • Gość: kajot Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:38
              nie tylko w mazowieckim, dolnośląskie takze miało, nawet w najmniejszych
              szkolach wojewodztwa.
          • Gość: Arwenka do Asia :) WYKAZ IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 22.05.05, 11:52
            Posłuchaj mnie uważnie, kanon dzieł ukazał się w tym roku więc nie mogli go
            władować do informatora, bo takowe pojawiły się już dużo wcześniej. Nie twierdze
            że jest to wykaz zatwierdzony przez cke, ale jest on zatwierdzony do programu
            nauczania w ogólnokszatłocących szkołach artystycznych, plastykach itd.
            I sądzę że lepiej mieć cokolwiek niż nic, bo bardzo dużo osób uczy się do
            historii sztuki samodzielnie, po 1 roku WOKu w ogólniaku i dla takich osób nawet
            taki wykaz może być czymś pożytecznym, czymś z czego można chociaż zrobić sobie
            powtórkę. Oczywistym jest że nie ma tam wszystkiego (również zauważyłam braki),
            ale jeśli ktoś się uczył, to uczył się pewnie także o tych podstawach, których
            czasem może w tym kanonie brakować. Jednak jest wiele rzeczy, które warto przejżeć.

Lepszy rydz niż nic
    • Gość: :/ Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:29
      Ja chcę, żeby był coś z wielkich epok (romanizm, gotyk, renesans, barok). O tym
      jest najłatwiej pisać. Przecież nie wszystkich stać na korki, a na WOKu głownie
      te tematy są poruszane.
      • Gość: marley Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:55
        Musze cie zmartwić , bo podejrzewam, że bedzie na rozsz. opisac jakis kierunek
        lub zjawisko szczegółowo
    • Gość: miki To jest pewniak!!!!!!!!! IP: *.kapelusz.pl / *.kapelusz.pl 20.05.05, 12:38
      Sztuka starożytnych Inków na przełomie lat 10tys - 9tys p.n.e.
    • Gość: janek Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 17:36
      Uczę się z historii sztuki i w sumie potafię rozpoznać każde dzieło z wykazu
      przygotowanego do Informatora, który nie powstał. Gorzej jest z termonologią.
      Mam nadzieję, że nie będzie takich haseł jak serigrafia, linoryt itd. Nie
      znoszę pytań z zakresu grafiki.

O rozszerzona... Okropnie się boję, bo na niektóre tematy mogę wt=yrazic swa
      opinię w paru zdaniach.

Co myślicie o maturze z historii sztuki??
    • Gość: jaga Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.chello.pl 20.05.05, 17:40
      kajot! a jaki temat w dolnoslaskim byl na rozszerzonym??? jak mozesz to odp bo
      jestem ciekawa czy dali podobne. pozdrawiam
      • Gość: QhcvaVyp Matura... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 17:45
        Dobrze jesteście przygotowani? Bo ja chyba nie i się okropnie boję... Tylko,
        żeby dali jakiś ludzki temat na roszerzoną :(
        • Gość: yavanna ej no musi być dobrze;) IP: *.eth.net.pl 20.05.05, 18:10
          ...choć szczerze powiem: to na pewno wykracza poza program wok'u.tylko
          zastanawiam się jak bardzo.
          szkoda że nie ma przecieków ;P

ps. nie wkurzają was te posty o WAKACJACH?;>
      • Gość: kajot do jagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:56
        jako analiza porównawcza obraz Van Gogha i któregos z impresjonistów bodaj (nie
        moge sobie przypomnieć w tym momencie). na wypracowaniu dwa tematy: 1. to było
        dowołanie do wybranych przykładów i porównanie ekspresjonizmu z impresjonizmem,
        2. tyczył się impresjonizmu na gruncie polskim.

a tematy w całej Polsce nie były jednolite? próbna mature mozna sciagnac z netu,
        a moze nawet ze strony OKE.
        • Gość: paula Re: do jagi IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.05, 19:56
          cala moja szkola juz baluje zakonczenie matur...a ja?!?!?!? qrwa...do
          poniedzialku jeszcze meczarnia!!!!!!!!! .:(((((((((
          • Gość: YoLa inkowie.....? mamo.. IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 20.05.05, 19:58
            ej no nie robcie sobie jaj!!! jacy inkowie? no moze jeszcze aztekowie i cala
            spolka beda???? powiedzcie ze tego nie bedzie!!!
            ja sie nie ucze :)
            • Gość: ASIA :) Re: inkowie.....? mamo.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:12
              spokojnie... nie będzie... gwarantuję :) ludziska, naprawdę nie przesadzajcie,
              bez paniki. ta matura jest dla ludzi. na pewno wszystkim pójdzie świetnie.
              pozdrawiam!
            • Gość: ja 69 :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:14
              Matura z historii sztuki ma być przyjemna. Klucz w części rozszerzonej ma brać
              pod uwagę nasze spostrzeżenia i interpretacje <to nie matma>! Mam nadzieję, że
              nie rzuca nam czegoś "bardzo współczesnego" na co nawet patrzeć nie można.
              Chciałbym, żeby w części rozszerzonej był temat związany z jakimś motywem. Też
              już chcialbym poimprezować... :/ Powodzenia!
              • Gość: YoLa Re: :) IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 20.05.05, 21:03
                racja- na rozszerzonej super by bylo opisywac jakis motyw (mielibysmy pole do
                popisu!), chociaz w moim przypadku rozszerzona to bedzie jedna wielka sciema:D
                podstawowa moglaby byc taka przyjemna... (czyt: przyzwoita, do zrobienia:))
                pozdrawiam!!
                badzmy dobrej mysli!
                BDM :)
                • Gość: askaaaaaaaa ;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:36
                  mi sie juz najnormalniej najzwyczajniej i najprosciej w swiecie nie chce tego
                  powatrzac. juz wymiekam. siedze od rana do nocy nad ksiazkami, albumami i
                  sciagam z kompa obrazki,plany i koscioly i juz normalnie gupieje;/
                  i tak napisze srednio - przynajmniej rozszerzona bo czuje ze dadza cos milutkiego;/
                  a wy, co powtarzacie?o ile jeszcze powtarzacie...
                  pzdr!;]
                  • Gość: paula Re: ;/ IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.05, 22:47
                    hehehe ja sie dopiero UCZE! heheh
                    • Gość: fafro :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 08:19
                      Ja juz sobie dałam spokój z nauką. Jak siadam do ksiązek, to robi mi się
                      niedobrze, chociaż uwielbiam historię sztuki. Wydaje mi się, że matura nie
                      będzie z kosmosu, bo egzaminatorzy zdaja sobie sprawę jak trudna sytuacja jest
                      z tym przedmiotem, bo ciężko o podręczniki, które właściwie nie istnieją, o
                      lekcje podobnie... BDM!
                      • Gość: elmo Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 12:24
                        lubie wszystkich ktorzy zdaja historie sztuki;D;D;D
                        raca - BDM!:)
    • Gość: monik Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 12:51
      A ja piszę sama samiutka w szkole :( Będzie mi smutno na sali.
      Życzę wszystkim jak najlepszych wyników z tego przedmiotów
      • Gość: Paula Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.05, 13:00
        Minik- witaj w klubie! ja tez pisze sama! mało tego...sama w całym powiecie!!!!
        • Gość: YoLa nauka? phi ;) IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 21.05.05, 13:44
          wydaje mi sie, ze jesli chodzi o nauke, to chyba i tak nie mozemy sie
          porownywac np. z historia (to dopiero kobyla!), a nasza perelka (historia
          sztuki:)) wymaga raczej ogolnego obeznania i opatrzenia, jestes naiwna?:)
          • Gość: paula Re: nauka? phi ;) IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.05, 14:03
            bedzie trudne...i ja wam to mowie!!!! mialam proroczy sen...;) eheh
            • Gość: ja 69 Re: nauka? phi ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 14:15
              Nauczenie się do matury z historii sztuki jest bardziej czasochłonne niż z
              historii, na której wymagaja niewiele wiedzy, co było widać na ostatniej
              podstawowej maturze. Historia sztuki wymaga wiedzy, spostrzegawczości i
              myslenia...
              • Gość: ct wakacje? IP: *.chello.pl 21.05.05, 14:32
                pocieszam wszystkich, ktorzy mecza sie az do poniedzialku, podczas gdy cala
                szkola juz sie bawi... ja zdaję w pon. historie sztuki, a we wtorek francuski-
                ładny maraton? a ja mysle ze matura bedzie łatwa, bo próbna była trudna i duzo
                osob jej nie zdało...
                • Gość: kajot Re: wakacje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 14:39
                  ludzie, wiecej optymizmu i racjonalnego myslenia. szczerze mowiac do probnej nie
                  uczylam sie za wiele i ogladajac same obrazki, majac srednie pojecie o rzezbie i
                  architekturze dostalam 72%, rozszerzona to ogolem byla magia, bo wychodzac od
                  impresjonizmu doszlam do filozofii starozytnej i "phanta rei" Heraklita ;), ale
                  55% dostalam. spokojnie, historia sztuki to przede wszystkim logiczne myslenie i
                  umiejetnosc powiazania ze soba pewnych faktow. bedzie dobrze.
                  • Gość: yavanna Re: wakacje? IP: *.eth.net.pl 21.05.05, 17:25
                    ja zasadniczo popieram kajot ;)
                    jesteśmy tak wybranym gronem że nasz wybór musiał być uzasadniony
                    czytaj wiemy co zdajemy
                    czytaj zdamy ;D
                • Gość: franc Re: wakacje? IP: *.aster.pl 21.05.05, 19:13
                  też mam historię sztuki i francuski (heh to jest dopiero oryginalne ;-))
                  właśnie sie ucze na zmiane (jak mi się znudzą obrazki, czytam słówka i robie
                  ćwiczenia z gramy i odwrotnie). Taką ostrzejszą naukę zaczęłam dopiero w środę,
                  ale mam nadzieję, że będzie ok.
            • brzoskwinija Re: nauka? phi ;) 21.05.05, 19:49
              kolezanka jest naiwna... to nie jest proste zagadnienie.. terminologii nie wymyslisz z miejsca.. A trzeba miec slownictwo.. Pozdrawiam i powodzenia
    • Gość: jaga Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.chello.pl 21.05.05, 18:55
      to calkiem smieszne ze jest nas tak malo! nikt juz o nas nie pamieta, nie
      bedzie pewnie odp w gazecie itp itd. ale jakos mi sie podoba to
      nasze "kameralne" kolo milosnikow sztuki:) przynajmniej jestesmy oryginalni:)
      niech tylko nie przywala nam czegos dziwnego!!! pozdrawiam wszytskich!
      • brzoskwinija HISTORIA SZTUKI :) - uj- kto sie wybiera? 21.05.05, 19:48
        ja coraz bardziej się boję:/ Zwlaszcza dlatego,ze historie zawalilam wiec musze to napisac dobrze zeby dostac sie na UJ na historie sztuki. A wy jak sie czujecie? Wszyscy obstawiają barok, a mi sie marzy cos z modernizmu.. Ale zaloze sie ze bedzie albo barok albop klasycyzm no moze renesans bo to jest bardziej utrwalone w kanonie niz przelom wiekow czy dwudziestolecie. ;( A na probnej (ktorej notabene nie pisalam bo u nas w szkole nikt nie pomyslal o 2 dziewczynach zdajacych taka mature) wiec na probnej plan villi rotondy byl beznadziejny- ani u broniewskiego ani w sztuce i czasie ani w sztuce swiata takiego nie bylo- moim zdaniem byl bledny. I co? Przeciez masakra. Boje sie. ALe ciesze sie, ze jednak jest was 'tyle' :) Ze wiecej osob to przezywa;)
        • Gość: ja 69 Re: HISTORIA SZTUKI :) - uj- kto sie wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 21:23
          Ja tez chcę iść na UJ. Historię pisałem tylko na poziomie podstawowym (74% z
          GW, a circa 64% z CKE). Też wydaje mi się, że ten wynik nie jest najlepszy. Mam
          nadzieję, że pójdzie mi dobrze, chociaż nie uczę się zbyt długo. Nie cierpię
          sztuki nieprzedstawiającej i to jest moją piętą achillesową. A jak u
          ciebie "sprawy się mają"?
          • brzoskwinija Re: HISTORIA SZTUKI :) - uj- kto sie wybiera? 21.05.05, 23:51
            co do sztuki nieprzedstawiajacej- na poczatku tez mialam z tym problemy, mysle, ze trzeba na to troche czasu- trzema oswoic sie z wymową tej sztuki i tym, ze większość sztuk dziś szaleje- dopasowuje sie do szalonych czasow.. Sztuka pierwszej polowy XX wieku u mnie nawet ok, do roku 1964-70 tak sobie. Nie wiem, jakos z godziny na godzine zaczynam sie zamartwiac, ze nie napisze.. No wiesz co do historii to u mnie kompletna porazka, z GW 60 % wiec wyobraz sobie co za tragedia:/ jak tylko zobaczylam na tamtej maturze arkusz to sie tak zdenerwowalam.. jestem poddatna na stres niestety:/ duzo przez to bledow zrobilam na historii:/
        • Gość: Dragonik :] Re: HISTORIA SZTUKI :) - uj- kto sie wybiera? IP: *.szczecinek.net.pl / *.szczecinek.net.pl 22.05.05, 11:07
          a ja mam taki podręcznik w którym był włąśnie taki plan Villi Rotondy,
          identyczny :) planów jakos sie nei boje, ale najbardziej boje sie tego
          ćwiczenia jak daja artyste i każa przyporządkowac mu dziedzine sztuki w jakiej
          tworzył, to jets masakryczne :D ale poradzimy sobie :) My "nieliczni" jestesmy
          WYBRANI i cieszmy sie z tego :)
          • brzoskwinija Re: HISTORIA SZTUKI :) - uj- kto sie wybiera? 22.05.05, 12:36
            ja najbardziej sie boje kto kogo portretowal;) jeszce ci najznańsi jak clouet tycjan van dyck to ok, ale jak walną nie wiadomo co to coz, ja dziekuje. Denerwuje mnie ze NIGDZIE nie ma niczego konkretnego do przygotowania sie do matury. Ja czytalam Broniewskiego, Nelę Samothowa, Trzeciaka, Osińska (Sztuke i czas) , podreczniki do gimnazjum, Historie Malarstwa siostry Wendy, czasem jakies zeszyty wielkich malarzy. Ale wymienione ksiazki fragmentarycznie jedynie. No. Ach. Musi byc dobrze. Ja tylko sie zastanawiam czy wszyscy wybieracie sie na historie sztuki? Moze jeszcze na UJ;)? Mam wrazenie ze sie nie dostane. ;(
            • Gość: Dragonik :] Re: HISTORIA SZTUKI :) - uj- kto sie wybiera? IP: *.szczecinek.net.pl / *.szczecinek.net.pl 22.05.05, 12:41
              ja korzyształam z jednej ksiazki w której jest wszyyyyyystko :) podrecznik do
              liceum z wiedzy o kulturze, moja pani od polskiego powiedziała zę to jest dobry
              podręcznik bo z niego robia testy. to co w nim jest to jest na maturze, no i
              korzystałam jescze z albumów malarskich :) ale i tak mam coraz wiekszy stres :D
              a ja ide do Poznania :)
      • Gość: lele Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.05.05, 21:17
        ja już panikuję
        nie pisałam próbnej, przeglądałam jedynie arkusze
        na pewno dadzą coś z kosmosu heh
        uczę się od ponad tygodnia tak na serio i wszystko mi się miesza;) nie pamiętam
        nazwisk szczególnie!czy tylko ja mam takie kłopoty z pamięcią??;)
        zapominam już to co czytałam pare dni wcześniej heh
        a najbardziej to się boję rzeźby
        jakoś to musi być, zawsze można trafić strzelając;)
        pozdrawiam
        • Gość: ASIA :) Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 21:55
          ja się boję tego, że zgubi mnie rodzaj mojej wiedzy. wiem o wszystkim ogólnie,
          a szczegółowo tylko niektóre tematy. nie lubię też grafiki, rzemiosła itp. I
          nienawidzę zadań, w których trzeba podać orientacyjny czas powstania. zawsze
          wiem jaka epoka, czy jej początek czy koniec, a w dacie się pomylę... no ale
          nic, mam nadzieję, że będzie OK :)
          • Gość: yavanna Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.eth.net.pl 22.05.05, 10:32
            >Brzoskwinija, która panna jest naiwna, bo się zgubiłam?(sama panny tu prawie ;)
            >ja bym chciała dostać omówienie jakiegoś motywu w malarstwie (śmierć, erotyka,
            hmmm może martwa natura) albo koloryzm albo porównanie dwóch epok albo rozwój
            czegoś w architekturze
            >a jutro o tej porze będziemy pisać :D POWODZENIA!!!
            • Gość: ja 69 Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:38
              Ja się tez cholernie boję jutrzejszej matury, ale jak się patrzę na książki, to
              mi żołądek odmawia posłuszeństwa!!! Mam nadzieję, że w zadaniach z termonologii
              będzie trzeba dopasowywać terminy, a nie tworzyć encyklopedyczne definicje... :/
              • Gość: YoLa POWODZENIA! IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 22.05.05, 16:07
                trzymajmy za siebie kciuki :) ja czuje, ze bedzie latwe :) i to ja jestem
                naiwna :D
                damy rade!!!!!!
                • Gość: ja 69 Re: POWODZENIA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:12
                  Powodzenia wszystkim! Zapamiętajmy swoje nicki z Forum, bo może spotkamy się na
                  wymarzonych studiach z historii sztuki. :) BDM
                  • Gość: ... Pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:14
                    Do jakiego kierunku zaliczymy twórczość Hieronima Boscha i Pietera Bruegela? Do
                    późnego gotyku, czy do wczesnego renesansu? Z góry dzięx za odp. BDM
                    • Gość: lele Re: Pytanie... IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.05.05, 17:21
                      różnie podają
                      ale w przeważającej części książek jest wczesny niderlandzki renesans:)
                      • Gość: ja Re: Pytanie... IP: *.aster.pl 22.05.05, 18:34
                        mozna napisać jedno i drugie, i zaliczą - w historii sztuki dużo rzeczy jest
                        niejednoznacznych, począwszy od przypisywania artystów do epok, po tytuły
                        obrazów - bywają rózne wersje
                        • Gość: Krzema Re: sciągi !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 18:40
                          a moze zamiast sie denerowac wymienimy sie sciagami? poszukuje pojec z
                          malarstwa irzeźby.wyjasnionych oczywiscie. to jak, sa jacys chetni? ja ide na
                          anglistyke a hist sztuki zdaje tak poprostu bo nic innego mi nie pasowalo.
                          wydaje mi sie,ze bedzie proste i oparte na kanonie.
                          pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
                          • Gość: paula Re: sciągi !!!!!! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.05, 21:24
                            mam sciage zajebista! moje GG -3900581
                        • dolce_cannella Re: Pytanie... 22.05.05, 18:40
                          taak...to mnie właśnie zawsze trochę pocieszało...
    • Gość: ja 69 Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 20:36
      W tej chwili zaczynam panikować. Wydaje mi się, ze wszystko mi się wymieszało i
      niewiele pamiętam. Jestem jutro sam na wilekiej neobarokowej auli w
      otoczeniu "sympatycznej" komisji. Nie biorę ściąg, bo historia sztuki jest zbyt
      rozległa. Jak radzicie sobie ze stresem i brakiem wiary we własne możliwości?
      Pomnik Powstańców Śląskich - jaki to styl?

Udało się Wam znaleźć rerodukcje Kompozycji V Wolsa, Tryptyku Marka Rothko, A
      Crossing Place? Na jakim poziomie jest Wasza znajomość sztuki współczesnej? U
      mnie jest kiepsko-nie lubię tego! BDM! Pozdrawiam Zdających!! :)
      • Gość: ja 69 Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:36
        ja juz zdycham - wszyśiusieńko mi się wymieszało !!! <beczy>
        • Gość: ASIA :) Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:39
          ehhh... ludzie... zaczynam sie bać przez Was... niby coś tam umiem... boję się,
          że strzelą coś zupełnie innego niż do tej pory dawali!
        • Gość: lele ważne!odpowiedzcie proszę! IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.05.05, 21:41
          jeśli jest do opisania jakaś budowla
          i są podpunkty np.
          plan
          układ przestrzenny
          bryła
          to...co ja mam w nich napisać dokładnie? czym się różni układ przestrzenny od
          planu to kopletnie nie wiem
          zaczyanm świrować eh :(

• Gość: ja 69 Re: ważne!odpowiedzcie proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:46
            Nie martw się o ten dziwaczny podział, bo z tego co słyszałem, mieli z niego
            zrezygnować.
            • Gość: ASIA :) Re: ważne!odpowiedzcie proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:49
              jejku... do tej pory byłam pewna mojej wiedzy ale teraz to już niczego nie
              jestem pewna... błagam, powiedzcie, że będzie podobne do próbnej!!!!
              • Gość: ja 69 Re: ważne!odpowiedzcie proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:50
                Tak wielkośc czcionki będzie podobna, a może identyczna. :D
                • Gość: ASIA :) Re: ważne!odpowiedzcie proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:52
                  no, dzięki, to mi poprawiło humor zdecydowanie... naprawdę boję się, że strzelą
                  coś, czego nie widziałam na oczy :P
                  • Gość: ja 69 Re: ważne!odpowiedzcie proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:53
                    Mnie się wydaje, ze wszystko wyleciało mi z głowy!!! Będzie podobnie, nie martw
                    się :)
    • Gość: ja 69 Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:54
      Skąd jestes ASIU:)?
      • Gość: ASIA :) Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:55
        heh, z pięknego miasta z wieloma zabytkami :P Wrocław
        • Gość: ja 69 Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:59
          Ja też z pięknego miasta z wieloma zabytkami (największe skupisko zabytków w
          południowo-wschodniej Polsce)= Przemyśl. Nie miałem w szkole historii sztuki,
          więc się cykam maturki. :/
          • Gość: ASIA :) Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:01
            no ja miałam to szczęście, że w szkole była historia sztuki. ale wiesz -
            nauczyciel wybiera najważniejsze rzeczy swoim zdaniem i teraz się boję właśnie,
            że będą same rzeczy, których nie znam. tego cholernego kanonu wcale nie mam
            opanowanego, uważam, że jest zbyt szczegółowy...
            • Gość: ja 69 kanon :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:03
              Ja tez mam ten kanon i nie znalazłem z 30 dzieł ze sztuki współczesnej. Mam
              nadzieję, że tego będzie jak najmniej. Na jaki kierunek i uczelnię się
              wybierasz? Powodzenia! Idę spać! 3maj się!
              • Gość: ASIA :) Re: kanon :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:05
                uczelnia zależy od tego, jak mi jutro pójdzie :P życzę wszystkim POWODZENIA!
                niech każdy z nas dostanie to, czego się najbardziej nauczył!!!
        • Gość: YoLa NIECH ZYJE SZTUKA!!!! IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 22.05.05, 22:05
          wlasnie chcialam to napisac (teraz jestem juz spelniona;))
          bedzie dobrze! nie dadza niczego z kosmosu.... bedzie proscizna, po prostu
          bulka z masłem ;) badzmy dobrej mysli (grunt to pozytywne nastawienie) :D
          no a stres coraz wiekszy.... tak czy siak... czy wy tez macie takie wrazenie,
          ze wszystko zapomnieliscie?:) czemu wydaje mi sie, ze na rozsz. bedzie
          surrealizm? zaczynam swirowac (zaczyna sie:))

p.s- asiu zazdroszcze Ci wrocka:) ale niedlugo, wybieram sie tam na
          germanistyke:)
          • Gość: ASIA :) Re: NIECH ZYJE SZTUKA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:07
            heh, wcale nie ma czego zazdrościć... na sztukę przyjmą raptem 35 osób, a po
            tym, jak zawaliłam anglika to raczej nie mam szans :P surrealizm bardzo
            prawdopodobny :)
            • Gość: YoLa Re: NIECH ZYJE SZTUKA!!!! IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 22.05.05, 22:09
              oj tam... bedzie dobrze! dostaniesz sie! wierze w Ciebie!
              a czy to nieprawda, ze we wroclawiu mieszkaja najprzystojniejsi mezszczyzni w
              Polsce?:D
              dobra ja juz nic nie mowie (to wszystko ze stresu)

łaczmy sie w chwilach prawdy;)
              • Gość: ASIA :) Re: NIECH ZYJE SZTUKA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:12
                oczywiście, że prawda!!!! zwłaszcza mój własny chłopak jest cudny...:) tylko
                niestety sztuka go nie pociąga tak jak ja :P nie stresuj się, bo stres to
                najgorszy wróg dobrze napisanej matury :P
    • Gość: Pani Gwiazd ARKUSZE, ODPOWIEDZI IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 23.05.05, 13:20
      Czy tylko ja zauważyłam taką zależność że jak była matura z matmy, historii itp
      to wszyscy o tym trąbili, natomiast z historii sztuki nie można nigdzie nawet
      znaleźć arkuszy już nie mówiąc o jakichś nieoficjalnych odpowiedziach. (tak było
      też na próbnej).
      Gdyby ktoś znalazł arkusze to bardzo proszę o linka.
      • Gość: Pani Gwiazd Re: ARKUSZE, ODPOWIEDZI IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 23.05.05, 14:06
        juz znalazłam

cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=220&Itemid=2
        • czarna-perla Re: ARKUSZE, ODPOWIEDZI 23.05.05, 14:09
          czy tlyko mi sie to nie chce otworzyc:|?
          ciagle mam jakis blad:|
          • Gość: yavanna Re: ARKUSZE, ODPOWIEDZI IP: *.eth.net.pl 23.05.05, 15:35
            musisz mieć acrobat readera.kurde, odpowiedzi nie ma...
    • Gość: Dżepetto Re: HISTORIA SZTUKI :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.05, 13:50
      Ach, ja juz napisałem! była łatwiusia! chyba ze 100% bede miał. Uuu! Super!
      wszedzie sie dostane! juz nie moge sie doczekac renowacji freskow w kaplicy
      sykstynskiej! slyszałem, ze potrzebuja fachowcow.oczywiscie do pracy sezonowej.
      na wakacje jak znalazł:)!!! Czegó.ż wiecej chcieć?!
    • eskimos86 Re: HISTORIA SZTUKI :) 23.05.05, 16:00
      historia sztuki to przeszłość więc odżuć to :o) pozdro all :)
      • Gość: YoLa JUZ PO!!!!! :):):) IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 23.05.05, 16:34
        uff..:)
        wakacje:)
        moim zdaniem nie byla trudna! nawet rozszerzona sympatyczna :) mowilam wam, ze
        bedzie dobrze!:)
        • Gość: Akane Re: JUZ PO!!!!! :):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:21
          najgorsze jest to, ze spałam ok 3 h z przerwami, bolal mnie brzuch i boli do tej
          pory... takiego hardcore'a to dawno nie mialam... jak mysle o wynikach to wcale
          nie jest lepiej:/ ... ale tragicznie tez chyba (?) nie bylo...
          PS: tak, tez mialam ta same faze z surrealizmem:))))))))))
          • Gość: Dragonik :] Re: JUZ PO!!!!! :):):) IP: *.szczecinek.net.pl / *.Szczecinek.Net.PL 23.05.05, 20:08
            a ja chce tylko zdać :D bo nie zabardzo mi poszło, nie jestem za dobra z
            grafiki ale coz mam nadzieje :) :D WAKACJE! :]
          • Gość: yavanna Re: JUZ PO!!!!! :):):) IP: 158.75.130.* 24.05.05, 11:33
            kurde, jak ja się cieszę, że nie mam problemów ze spaniem:)
    • Gość: ja 69 rozszerzona... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 17:35
      Wydaje mi się , że nie powinniśmy się aż tak bardzo cieszyć z tego, co
      napisaliśmy na rozszerzonej, bo nie wiadomo, czy to się spodoba egzaminatorom.
      Mam nadzieję, że nie oczekują od nas zbyt obszernych analiz dzieł w tych
      pracach, bo na to nie wystarczyłoby miejsca i czasu!!!
      • Gość: wojtex Re: rozszerzona... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:28
        Podzielam Twoje obawy... :(
        • Gość: lele Re: rozszerzona... IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.05.05, 15:29
          a ja się boję tego, że szanownym egzamintorom zupełnie nie podejdzie moja
          praca:/
          pisałam na drugi temat
          lałam wodę
          nie skupiałam się na szczegółowym analizowaniu dzieł, tylko wszystko opisywałam
          tak pobieżnie..
          eh:/

no ale wakacje!;D
          więc nie myślmy o tym!
          jakie plany??
          ja narazie robię wszystko, żeby o wynikach nie myśleć..idę na piwo!
          idzie ktoś?:P
          • Gość: ja 69 Re: rozszerzona... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 18:44
            Błagama was drodzy egzaminatorzy: dawjacie punkty za wodolejstwo, przeciez to
            tez jest potrzebna umiejetność na historię sztuki, kirunek, gdzie braki w
            wiedzy nalezy uzupełniać "krasomóstwme" i "gadaniem długo o prawie niczym" :D
            BDM!!! JDM!!!
            • Gość: yavanna Re: rozszerzona... IP: 158.75.130.* 27.05.05, 18:48
              BDSM!!!
              • Gość: YoLa BDM :) IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 29.05.05, 19:49
                swoja droga- kto bedzie nam sprawdzal te maturki? mam nadziej, ze historycy
                sztuki? ich znowu nie tak duzo...jestesmy wybrani, nie ma co:) i badzmy dobrej
                mysli:)
                • Gość: pit no no no :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 19:54
                  Heheh... u mnie w sql zdawalem sam.. calkiem przyjemnie bylo. Podstawa mnie
                  troche zaskoczyla... nie przygotowywałem sie za duzo, ale obawy co do rozsz.
                  podzielam, tez sie nie rozpisywalem. Konkrety i tyle. Pozdrowienia dla
                  wszystkich z mniejszosci :)
                  • Gość: ja 69 BDM, JDM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 20:47
                    O podstawową się nie obawiam, ale nie wiem, czy z rozszerzonej wystarczy mi
                    punktów, żeby dostac sie na historię sztuki. Wydaje mi się, że osoby, które
                    miały w szkole historię szuki mogły się o wiele lepiej przygotowac do pisania
                    tej matury. Nie wiem, czy będę miał z nimi szanse... :( Mimo wszytsko JDM!!!
    • Gość: ja 69 wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 16:38
      Z części podstawowej, jak już pisałem, bez pytania 27 mam około 74%. W arkuszu
      rozszerzonym też nie jest źle, ale w wypracowaniu wszystko zależy od upodobań i
      humoru egzaminatora. BDM!
    • brzoskwinija HISTORIA SZTUKI :) - reaktywacja 27.06.05, 18:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=25722097 <- teraz tutaj wpisujcie wyniki matur i miejsce, gdzie chciecie isc na studia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka