Dodaj do ulubionych

Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozszerzon

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:20
Wlasnie, moze mi ktos powiedziec jakie byly odpowiedzi w tym pytaniu? W rozwoju plciowym poniewaz do zaplodnienia musi byc srodowisko wodne. Ale do pobierania i utrzymania wody??
Obserwuj wątek
    • Gość: toudias Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: 80.51.90.* 13.05.05, 17:49
      w Operonie jest o tym napisane,że w skupiskach mają większą powierzchnię
      chłonną wody i łatwiej utrzymują i magazynują wodę. Tak powstają m.in.
      torfowiska ;) Ja tak mam,ale nie wiem czy to jest dobrze
      • Gość: mądrala Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:51
        Dobrze jestem w 1klasie świeżo po sprawdzianie z mszaków ;)
        • Gość: Isiaja Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:56
          yeah to mam jedno zadanie dobrze :D:D och, najchetniej bym was ucalowala :D
    • edka200 Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz 13.05.05, 18:18
      Ja mam że coś w tym sensie żę dużo mchów to dużo chwytników ktore pobierają
      wodę,a zrozmnażaniem to że male odległości dla przemieszczania się komórek
      rozrodczych ale to tak trochę na pałę strzeliłam więc nie wiem :/
    • Gość: natalf Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:28
      ja mam napisane ze w skupisku jest latwiej utrzymac wode tuz przy
      powierzchniowej warstwie gleby anizeli pojedynczemu organizmowi zyjacemu w
      izolacji. po 2 u mchow zaplodnienie zachodzi w kropli wody a w skupisku jest
      wieksza szansa z enie dojdzie do samozaplodnienia tylko plemnik polaczy sie z
      komorka innego organizmu i dojdzie do rekombinacji materialu genetycznego. ale
      to tylko moje wnioski choc wg mnie to pytanie bylo proste.powiedzcie mi lepiej
      jak zrobiliscie to z ta siarka??!! przeciez to z chemii bylo!!!
    • Gość: wielka gruszka Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 13.05.05, 18:31
      no wydaje mi sie ze jak nie maja tkanek przewodzacyh i pobieraja wode z
      otoczenia to zycie w skupiskach pomaga im wode oszedzic i zdobyc..a w
      zaplodnieniu to po to zeby w ogole mogly sie zaplodnic bo jak za pomoca wody
      zarodniki maja byc przenoszone na duze odleglosci..chyba..
    • Gość: ManiaczkA Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:31
      bo im razem weselej :P
      • Gość: kacha Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.flux.pl 13.05.05, 20:37
        taaaaaak, bo w grupie razniej:)
      • Gość: paula To z siarką. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:38
        To z siarką...chodziło o to aby zwrócić uwagę na całą reakcję a zwłaszcza na
        kwas siarkowy który zabija rośliny.
      • Gość: giezik Re:To z siarką. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:41
        Stężony kwas siarkowy jest silnie higroskopijny (dlatego jest stosowany jako
        środek suszący i odciągający wodę), powoduje zwęglanie substancji organicznych
        zawierających tlen i wodór.
        • Gość: gość Re:To z siarką. IP: 91.222.124.* 18.04.15, 11:31
          Chodzi o to, że podczas fotolizy wody oprócz wodoru powstaje tlen, który byłby toksyczny dla bakterii purpurowych (są one beztlenowcami bezwzględnym), dlatego bakterie te jako źródło wodoru wykorzystują H2S
        • Gość: gość Re:To z siarką. IP: 91.222.124.* 18.04.15, 11:36
          Chyba pomyliły ci się kwasy to H2so4 jest higroskopijny i powoduje zweglanie substancji organicznych. W zad jest H2S
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka