Gość: Drogu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:20 Wlasnie, moze mi ktos powiedziec jakie byly odpowiedzi w tym pytaniu? W rozwoju plciowym poniewaz do zaplodnienia musi byc srodowisko wodne. Ale do pobierania i utrzymania wody?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: toudias Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: 80.51.90.* 13.05.05, 17:49 w Operonie jest o tym napisane,że w skupiskach mają większą powierzchnię chłonną wody i łatwiej utrzymują i magazynują wodę. Tak powstają m.in. torfowiska ;) Ja tak mam,ale nie wiem czy to jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:51 Dobrze jestem w 1klasie świeżo po sprawdzianie z mszaków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isiaja Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 17:56 yeah to mam jedno zadanie dobrze :D:D och, najchetniej bym was ucalowala :D Odpowiedz Link Zgłoś
edka200 Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz 13.05.05, 18:18 Ja mam że coś w tym sensie żę dużo mchów to dużo chwytników ktore pobierają wodę,a zrozmnażaniem to że male odległości dla przemieszczania się komórek rozrodczych ale to tak trochę na pałę strzeliłam więc nie wiem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalf Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:28 ja mam napisane ze w skupisku jest latwiej utrzymac wode tuz przy powierzchniowej warstwie gleby anizeli pojedynczemu organizmowi zyjacemu w izolacji. po 2 u mchow zaplodnienie zachodzi w kropli wody a w skupisku jest wieksza szansa z enie dojdzie do samozaplodnienia tylko plemnik polaczy sie z komorka innego organizmu i dojdzie do rekombinacji materialu genetycznego. ale to tylko moje wnioski choc wg mnie to pytanie bylo proste.powiedzcie mi lepiej jak zrobiliscie to z ta siarka??!! przeciez to z chemii bylo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielka gruszka Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 13.05.05, 18:31 no wydaje mi sie ze jak nie maja tkanek przewodzacyh i pobieraja wode z otoczenia to zycie w skupiskach pomaga im wode oszedzic i zdobyc..a w zaplodnieniu to po to zeby w ogole mogly sie zaplodnic bo jak za pomoca wody zarodniki maja byc przenoszone na duze odleglosci..chyba.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ManiaczkA Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:31 bo im razem weselej :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: Dlaczego mchy zyja w skupiskach? - biol rozsz IP: *.flux.pl 13.05.05, 20:37 taaaaaak, bo w grupie razniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula To z siarką. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:38 To z siarką...chodziło o to aby zwrócić uwagę na całą reakcję a zwłaszcza na kwas siarkowy który zabija rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re:To z siarką. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:41 Stężony kwas siarkowy jest silnie higroskopijny (dlatego jest stosowany jako środek suszący i odciągający wodę), powoduje zwęglanie substancji organicznych zawierających tlen i wodór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:To z siarką. IP: 91.222.124.* 18.04.15, 11:31 Chodzi o to, że podczas fotolizy wody oprócz wodoru powstaje tlen, który byłby toksyczny dla bakterii purpurowych (są one beztlenowcami bezwzględnym), dlatego bakterie te jako źródło wodoru wykorzystują H2S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:To z siarką. IP: 91.222.124.* 18.04.15, 11:36 Chyba pomyliły ci się kwasy to H2so4 jest higroskopijny i powoduje zweglanie substancji organicznych. W zad jest H2S Odpowiedz Link Zgłoś