Dodaj do ulubionych

---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MATURY ?

IP: *.udn.pl 15.05.05, 23:36
JW
czyli: czy z perspektywy tych kilku egzaminów, macie wrazenie ze w szkole
robiliscie rzeczy przydatne do matury, czy kompletnei z innej bajki???
np na historii, albo polskim ??? czy nauczyciele byli zorientowani czego sie
mozna po maturze spodziewac ???
Obserwuj wątek
    • Gość: ja 69 Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 23:39
      nie nie nie . przykro mi...
    • Gość: samanta Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 23:42
      na polski nie mogę narzekać, z historii przez ostatnie kilka m-cy na każdej
      lekcji rozwiązywaliśmy testy. niestety na innych przedmiotach nie było tak
      fajnie...
      • Gość: ania nie, nie, nie i jeszcze raz NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 00:33
    • Gość: Kozia Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 23:43
      Taaaaa, szczególnie z histy byłam "przygotowana"!!! Mój historyk był naszym
      wychowowcą, i na historii mieliśmy rozszerzenie jak się patrzy z... lekcji
      wychowowczej! :PPP (czyli - nikt nic nie robił, ja np. nie mam żadnych notatek
      z historii!) cóż,to już wina samego nauczyciela... ale żeby klasie o profilu
      historycznym dawać takiego wychowawcę??? BEZ SENSU! Za to dla pani z polskiego -
      wielki RESPECT! teksty źródłowe, lektury, motywy, interpretacja wierszy...
      Robiła z nami lekcje "po godzinach" choć nikt jej za to nie płacił! była THE
      BEST! =)
    • Gość: ziomalka Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 23:43
      z matmy mnie jedynie dobrze przygotowł mój profesor , zostawał z nami po
      lekcjach i w ciągu tygodnia miałam 11 matematyk :O czicie 4 matematyki pod rząd
      w jednym dniu ?? :O zwała była :) , z polaka średnio , przerobiliśmy prawei
      wszystkie lektury , ale w zbyt szybkim tempie - potop - 2 h ;/ , nie-boska
      komedia pół lekcji hehe , z histy średnio ,ale to nie wina nauczycielki , a tego
      arkuszu , kto się w ogóle spodziewał ,że coś takiego będzie , u nas profesorka
      stawiała na wiedzę i mapki :)
      • Gość: llus Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 23:51
        moja szkoła była do dupy. Z matmy miałem takie zaległości bo w 2 klasie dali nam
        młodziutką nauczycielke od razu po studiach , z nia połowe materiału 2 klasy
        zrobiliśmy a ja byłem w klasie mat-fiz
        • Gość: Robert Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 16.05.05, 00:07
          matma do d.... co roku nowy nauczyciel,polak dzieki mojej mamie ok,a angielski
          prywatne lekcje i wyjazdy do rodziny .
      • Gość: M NIEEE IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.05.05, 07:07
        Nic a nic! Do matury przygotowywac sie musiałam sama!:(
      • Gość: h. Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:21
        czaimy 4 matematytki pod rząd w jednym dniu ;) i potem pod rząd 3 polskie;D
        • Gość: ziomalka Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 16:22
          ja miałam 4 matmy i 3 infy w jednym dniu i do domu wracałam jak po torturach hehe
    • Gość: wiecznie śpiaca Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.udn.pl 15.05.05, 23:57
      ja uwazam ze mialam swietna nauczycielke historii i zaczelam sie zastanawiam
      jak uczyli inni historycy, ze niektórzy BYLI TAK STRASZNIE ZASKOCZENI TA
      MATURA ???!!!
    • Gość: pani_Dj Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.acn.waw.pl 15.05.05, 23:58
      polski - tak, ang - tak (nawet bardzo)
      matma tez tak, chociaz i tak mialam korki, czulam sie pewniej.
      natomist co do biologii, to dziekuje mojej dyrektorce ktora tez jest
      biologiczka,z e ZAWSZE mozna bylo do niej isc i ja zameczac pytaniami. bo moja
      nauczycielka na niewiele sie przydala..
      ale najbardziej mi pomogl kurs na sggw.
    • Gość: fela Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.aster.pl 16.05.05, 00:30
      ja nie czułam sie do żadnego egzaminu dobrze przygotowana, choć podobno moja
      szkoła to BARDZO dobra szkoła.... sama przed egzaminami musiałam 3xciężej
      popracować... ale skutek i tak jest marny:-P choć kto wie, z tą naszą maturą
      tak naprawdę nic niewiadomo...
    • pablo_kimono Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT 16.05.05, 07:54
      Nie mozna uogólniać. Jak powiem, że nie wszyscy to wystarczy. Tymi nie
      wszystkimi były polonistka i historyczka.
    • Gość: Michał Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 09:46
      Polskiego to ciężko raczej nie zdać. Wystarczy umieć czytać i znać kilka lektur
      a na lekcjach robiliśmy i tak w sumie co innego. Jeśli chodzi o angielski to
      nigdy w szkole nic ciekawego się nie nauczyłem bo od dawna uczę się poza szkołą.
      I dzięki temu mam FCE a maturę zaliczyłem bardzo dobrze. Jeśli chodzi o
      matematykę to zdecydowanie za dużo jest tłuczenia zwykłego liczenia a za mało
      rozwiązywania zadańz prawdziwego zdarzenia. To położyło moją maturę. Z fizyki
      wiem, że w szkole ruszyliśmy ok 1/6 materiału. O ponad połowie rzeczy
      dowiedziałem sięna korepetycjach albo samemu pzerabiając podręczniki. Innych
      przedmiotó nie ocenię, chociaż taką biologię zdałbym bez najmniejszych
      problemów, chociaż nie uczyłem się tego od bardzo dawna. Ale do tego wystarczą
      śladowe ilości wiedzy i inteligencji.
    • Gość: amniam Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 09:58
      na polskim super ale historia czy wos nnnnnieeee
      • Gość: jakkksd Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.05.05, 10:54
        ja tam na polskim praktycznie nic nie robilem, bo malo obchodzil mnie ten
        przedmiot,wiec nie wiem nawet jakie lektury przerabialismy,byc moze potop
        gdzies tam byl :P,ale nauczycielka to byla niczym slimak - zmulala ostro!! :]
        co do matmy to mam wielki respect dla profesor, ktora nauczyla mnie wiecej niz
        mozna pojac,a nawet "zyciowe" zadania nie sprawily mi klopotu i choc mam
        calkiem inne rozumowanie niz w kluczu gazety to wyniki i tak mi wyszlo dobre, w
        jednym zadaniu nawet sam sobie wzor wyprowadzilem :P
        z angielskiego mialem chyba najlepsza,ale tez najbardziej wymagajaca babke w
        miescie,wiec mnie w 3 lata wiecej nauczyla niz kogokolwiek (przebila nauka 9
        lat niemieckiego),wiec tez sie ciesze
        a co do fizyki do inna bajka, niby chcila dla nas dobrze uczyla, uczyla i
        uczyla, ale nie wiem konkretnie czego, caly czas byla chora na gardlo (i to
        niby przez nas oczywiscie :P),wiec nas praktycznie nic nie nauczyla,a bylem na
        mat-fiz :]
        • Gość: pytanie Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.75.62.218.ostrow62.ptc.pl 23.05.05, 10:23
          Powiedz mi, gdzie sie uczyles? Czyzby wojewodztwo podlaskie?
    • Gość: h. Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:20
      polski tak. nie mam nic do zarzuenia pani profesor. robiła sprawdziany w formie
      arkuszy. wypracowania domowe w formie arkuszy itd. to, że nikt z naszej klasy z
      tego nie skorzystał (olewacka klasa mat-inf;) to nie jej wina. ona się starała :)

angielski - mnóstwo arkuszy maturalnych. wszystkiego po trochę tak w sam raz.
      nie mam nic do zarzucenia ;) no może tylko to że w 3 klasie jak same arkusze
      praktycznie robiliśmy to już się rzygać nam chciało ;) ale warto było.

matematyka - jak najbardziej tak (8 godzin w 3 klasie;). sprawdziany z zadań z
      arkuszy. a tak to mnóstwo zadań robiliśmy. różnych. po prostu pani profesor się
      nas pytała co chcielibyśmy powtórzyć i przerabiała to z nami. nawet jak były
      ustne egzaminy to umawiała się z nami na rozwiązywanie zadań z którymi mamy
      problemy. no po prostu bosko:D
    • Gość: maturzystka Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: 82.177.98.* 16.05.05, 11:30
      u mnie moze z polskiego tak bylo i z anglika ale reszta nie bardzo z histy to
      nauczyciel wykladal tylko material nic nie bylo zadnych przygotowan obrazkow
      itp wiec sama musialam duzo robic
    • Gość: KKKII Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 11:31
      ta jasne swietnie nas przygotowali np z polaka tak se ale z anglika i z
      geografii bo to pisalam to beznadziejnieoni sami nie wiedzieli co bedzie
    • Gość: Eliza Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 01:31
      szczegolnie z chemi w moim liceum w klasie biol- chem nie bylo ani jednego
      doswiadczenia przez cale 3 lata nauki wiec wyobraź sobie jakie moglam miec
      pojęcie na rozszerzonej z chemii- a to wszystko przez glupia nauczycielkę ktora
      porownywala nam mole do jajek a spiny do cyrku buahahaha mowie wam nie jedzcie
      lodow z ZESIUKA - jeszcze na was źle wpłynie ta kobita do pracy z nudow
      przychodzila nikt nic nie wiedzial po jej lekcjach i kazdy - z mojej klasy 100%
      z osob ktore zdawaly chemie chodzil do innej nauczycielki na korepetycje - to
      smieszne to ta druga nauczycielka powinna miec z nami zajecia, ta byla spoko
      wszystko potrafila swietnie wytlumaczyc ( Pozdrowki dla Pani K.) Poza tą smutną
      nauczycielką z chemii to wszyscy nauczyciele z Lo byli spoko, dobrze nas
      przygotowali do matury (dzieki im za to ) ale mam nadzieje ze wredna
      nauczycielka od chemii nie bedzie trula mlodszym pokoleniom... wspolczuje tym
      ktozy z nia lekcje beda mieli- mozna spac albo grac w karty to przynajmniej
      jest bardziej zajmujące :P
    • Gość: mija Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.76.classcom.pl 22.05.05, 10:09
      polski - spoko, nic w sumie na lekcjach nie robilismy (ciagle rozmawialismy o
      zyciu;), ale polski byl niewymagajacy wiec jest ok
      angielski - w szkole mialam poziom fce, aczkolwiek wiele osob chodzilo do szkol
      jezykowych wiec poziom jeszcze wyzszy; nie narzekam, nauczyli mnie dokladnie
      tyle ile bylo trzeba do matury rozszerzonej
      historia - wspanialy nauczyciel, fajne lekcje, nawet na fakultet na 7.30 bieglam
      z usmiechem;) jak slysze, jako nieliczni zdazylismy przerobic caly material i
      jeszcze nam czasu zostalo;)
      wos - dramat, nauczyciel probowal byc nowoczesny, ale jego lekcje byly nudne jak
      flaki z olejem i nic z nich nie wynosilam; wos poszedl ok dzieki lekcjom z pania
      z UJ

ogolnie nauczyciele przygotowali mnie bardzo dobrze do matury (oprocz tego glaba
      od wosu)
      • Gość: yavanna Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.eth.net.pl 22.05.05, 11:06
        chyba tylko z angola.a i tak najlepiej pozdawali ludzie z certyfikatami-dawniej
        zwolnieni z matury.
    • Gość: donique Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 22.05.05, 11:56
      tak :)
    • mootya Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT 22.05.05, 12:08
      ja sie sama przygotowywalam (nie liczac kilkudziesieciu godzin kursow z gegry),
      na nauczycieli nie bylo co liczyc- w sumie zdawalam tylko polski i geografie

najlepsze bylo to, ze babka od gegry pod koniec roku zamiast rozwiazywac z nami
      testy, zaczela nam czytac wymagania egzaminacyjne...
      a polonistka od poczatku szkoly olewczo podchodzila do swej misji nauczyciela

a zeby nie bylo tak malkontentnie to wymienie tu moja wspanialą nauczycielke
      rosyjskiego- dzieki niej w ogole matury pisac nie musialam :-)
      • Gość: renia Re: do ostatniej chwili myśleli, że egzaminy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 12:24
        U nas do ostatniej chwili prawie wmawiali nam, że nie wierzą, że na AM i inne
        liczące się studia będą uznawać maturę, toteż przez prawie 3 lata mieliśmy
        pamięciówę.
    • Gość: enigma Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.ula5.1000lecie.pl 22.05.05, 12:38
      W moim przypadku nie istnial termin "nowa matura" Wszystko byla tak jak na
      stara, zadnych testow na nowa. Nauczyciele powinni sie najpierw zreformowac,
      potem nas...
    • Gość: Antek Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 13:37
      Nie, mój nauczyciel z fizy był do bani, nic nie umiał ciągle się mylił.
    • Gość: niet HMMMMM........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:02
      "CZy nauczyciele przygotowali was do matury?"
      Taaak!!! (- Nauczyciele)
      Nieee!!! (- Uczniowie i ludzie przechodzący ulicą)
      • Gość: Sloonko Re: HMMMMM........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:28
        Jak głosi opinia dostałam się do najlepszej szkoły w moim małym mieście:)))
        rzeczywistość trochę to zweryfikowała,ale byłow miarę dobrze:) Pani profesor
        na [polskim straszyła, straszyła ledwo 2 stawiała ze sprawdzianów, ale taka
        mobilizacja się przydała. Biologiczka to moje guru:))))))))))))))) Boska
        kobieta, olewacki stosunek do całego swiata oprócz nauki. żadne przepisyu ją
        nie interesowały ze nie można robić 3 kartkówek pod rzad. Albo w ciagu tygodnia
        klasówki z botaniki i drugiej z kręgowców:) Profesorka od chemii tak samo.
        Ogrom doświadczeń pomimo słabego zaplecza technicznego, każde teoretyczne
        zadanie przetłumaczone na praktyczne zmiany kolorów w roztworach, wytracanie
        się osadów itp.)fizyka.....hmmm..... mozliwe ze sorka się starała,a lenbie ten
        poziom inteligencji;)Angielski:)))) KOlega miał wyższy poziom certyfikatu od
        pani po studium pedagogicznym:)Ale od czego sa szkoły językowe.
        Chciałabym zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Da matury nie dawali nam się
        przygotowywać nauczyciele tak istotnych przedmiotów jak WOK czy Podstawy
        Przedsiębiorczości:/ za dużo niepotrzebnych rzeczy wymagakli i zabieral8i czas.
        To by było tyle. Pozdrawiam::)
    • Gość: Sati Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: 80.48.252.* 22.05.05, 15:47
      Nie bardzo :/Poszlam do "sredniego" liceum wiec nie moge narzekac :]Ale nie
      powiem z maty mialam wycisk i profesora tez lubilam, wiec nawet z maty mnie
      przygotowal. Polski <hahaha> (wogole byl w liceum taki przedmiot:)) wiec
      miesiac przed matura mama w panice zlatwila mi korki, nawet przydatne.
      Angielski w szkole olewalam(mam certyfikat) i chodzilam dla przyjemnosci, ale
      przydalo sie :) Chemie wybralam na wlasna odpowiedzialnosc, bo jestem bylam w
      mat-fiz, wiec od poczatku 3 klasy poszlam na korki (2 godz w soboty rano z
      najstraszniejsza nauczycielka jaka uczy chemii 8)) to byla katorga ale dzieki
      temu jestem z chemii BARDZO zadowolona. Wiem ze to jej zasluga i w mojej szkole
      na pewno bym sie tyle nie nauczyla, WIELKIE DZIEKI p.P.
    • Gość: ilka Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:51
      tak, zdawalam pol, ang i geo i moge powiedziec ze w ciagu tego roku robilismy
      duzo zadan pod katem matury... zrowno formy wypowiedzi z anglikaa, prace z
      tekstem na polski, wypracowania i inne. mysle ze duzo zalezy co ktos umie i czy
      mysli ale bylismy dosc dobrze przygotowani
    • Gość: Dodunia18 Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 20:38
      Pani z polskiego zasługuje na wielką pochwałę, a nawet może na jakiś drobiazg w
      podziękowaniu za dobre przygotowanie do matury- świetna kobieta, bardzo mądra,
      z wyobraźnią i powołaniem. Była niejednokrotną olimpijką i wygrywała mnóstwo
      konkursów, ale i tak uznaje tą nową maturę za totalne niepozrozumienie. Uważa,
      że zabija ona prawdziwe talenty, oryginalnośc oraz nie pozwala na kreatywne
      myślenie(kazała nam "wyłączyc" swoją inteligencję na pisemnym).

Na lekcjach angielskiego czułam się jakbym się cofała...

Historia- nauczyciel-pasjonat, ale jego długie wywody, choc niekiedy ciekawe,
      były zupełnie zbędne. Lubił mówic o ciekawostkach i był przywiązany do starej
      matury, więc nie wprowadzał żadnych innowacji(typu stymulacja obrazkami).
      Pewnie myślał, że może nam się to przydac na rozszerzonej, ale widac zapomniał,
      że istnieje cos takiego jak.... KLUCZ. Chyba do tej pory nie wie dokładnie na
      czym polega ta nowa wersja egzaminu...

Przykre...zwłaszcza dla mnie...
    • Gość: ola Re: ---- CZY NAUCZYCIELE PRZYGOTOWALI WAS DO MAT IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 20:58
      Ja poszłam do jednej z najlepszych szkół w polsce i jestem bardzo NIEZADOWOLANA!
      Fakt ,przygotowali mnie do olimpiady ale nic poza tym.to ,ze zawaliłam mature
      to przede wszystkim moja wina,ale kto sie uczy jak nie musi?kto liczy zadania
      jak nie musi?Załuje...Moi znajomi ze słabszych szkół czuli sie dobrze
      przygotowani!Ja nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka