Dodaj do ulubionych

NOWINKI ze świata egzaminatorów

22.05.05, 15:34
Mój Tata jest egzaminatorem.
Prace sprawdzają w weekend- właściwie w 2 weekendy, teraz i za tydzień.

Sprawdzają podstawowy angielski.
W jego grupie jest 13 egzaminatorów.
Dostali 2000 prac!!!!!!!!!!!
Tata sprawdził wczoraj 30.
Słaba z matematyki jestem, ale wydaje mi się, że raczej nie dadzą rady (te
2000 prac dostali na ten weekend, w przyszłym tygodniu mają sprawdzać zestawy
rozszerzone)

Średnio za zadanie drugie 11,12 pktów; dwa razy postawil 15
Mówi, że punktacja za podstawowy jest taka, że nie można tego źle napisać. Do
tych którym angielski poszedl źle: nie bójcie się, ZDACIE!! Wszystkie
wątlpiwości rozstrzygane są na korzyść ucznia, ale jak Tata
powiedział: "wszystko i tak zależy od tego, kto sprawdzał".

Pozdrawiam i życzę nam żebyśmy te wyniki dostali jak obiecano 27 czerwca!!
Obserwuj wątek
    • rosza Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów 22.05.05, 15:37
      jeszcze by tego brakowało, żeby nie sprawdzili do 27! I tak to będzie masakra
      jak sie wszyscy maturzyści rzucą na swoje uczelnie, bo mamy na to średnio od 5
      do kilkunastu dni. Ja mam 4-5. Teksańska masakra!!!!
    • Gość: majka Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.olsztyn.mm.pl 22.05.05, 15:47
      to wez zapytaj co robia jak daty nie ma.odbieraja za forme?
      • Gość: ? Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:48
        jakiej daty?
        • rosza Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów 22.05.05, 15:55
          pewnie chodzi o date i miejscowość w liście (forma listu). No właśnie a wolno
          było czy nie napisać swoją miejscowość? Ja napisałam,a le nie bylam pewna, bo w
          poleceniu było "nie podawaj żadnych adresów". Ale to chyba nic
          • ssylvia1 Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów 22.05.05, 16:02
            nie trzeba bylo pisać ani daty ani adresu

trzeba bylo:
            Dear Sir/Madam zdarzało się jak Tata mówił: Dear Mr Kowalski, ale za to krzywdy
            nie robią

I'm writing to APPLY....-to punktują!!

• Gość: Mr.marm Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 16:27
              To powiedz mi co zrobią debilowi (mi :) ) który napisało do DEAR SIR - YOURS
              SINCERELY :P :P :P
              • ssylvia1 Re: A co ma sie stać? 22.05.05, 19:22
                Nic się nie stanie, teraz już nie ma różnicy
                Nic sie też nie stanie jeżeli nie postawi się przecinka po Dear Sir etc

pozdrawiam
              • Gość: sprawdzająca Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:40
                Nic. Liczą tylko jako jeszcze jeden błąd, potem liczą procenty i albo masz
                punkty za poprawność, albo nie.
          • Gość: egzaminator Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:38
            Nie trzeba było podawać daty i miejscowości.
            Niektórzy podawali i wtedy mogliśmy sie zorientować, z jakiej miejscowości mamy
            szkołe do sprawdzania. Nie liczyliśmy dat i nazwy wsi do liczby słów.
            • Gość: ta co podała Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 23:06
              a jeżeli już ktoś podał miejscowość, to się coś stało z punktami?
    • Gość: Mallory Knox Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 19:29
      Sylvia, a w której szkole, tj w jakim miescie uczy twój tato?

pozdrawiam
      • ssylvia1 Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów 22.05.05, 19:32
        a po co chesz wiedzieć?

Niestety Tata nie sprawdza mojej pracy
        :-(((((((
        • Gość: Dodunia18 Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:59
          Ale jak ktoś nie użył konkretnie słówka "apply for", tylko zamienił na inne,
          bliskoznaczne temu lub bardziej opisowe, to cio wtedy? Już nie punktują?...

Ja specjalnie nie zastosowałam "apply", bo wiedziałam, że prawie wszyscy moi
          koledzy to zrobią. Chciałam byc oryginalna, to źle?
          • Gość: Marti Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 11:09
            Jeśli możesz Sylwio to spytaj sie co robią (czy obcinają głowę czy co:)), jesli
            zamiast advertisement (rzeczownik), ktoś napisze advertise (czasownik).
            Pomyliło mi się po prostu :p
            • ssylvia1 Re: Bez przesady!! 25.05.05, 13:54
              Jeżeli synonim- jest OK

Rzeczownik zamiast czasownika, czasownik zamiast rzeczownika zwykły błąd-
              jeżeli masz takich wiele odejmą punkty jeżeli błędy są sporadyczne punktów nikt
              Ci nie odejmie!!
              To matura z angielskiego, nie z historii i nie z wosu tutaj nie jesteście na
              łasce egzaminatora!!
              Są jasne kryteria, uważam że można stracić góra 3 punkty, nie to co na innych
              przedmiotach!!
              • Gość: Egzaminator Re: Bez przesady!! IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 25.05.05, 14:36
                W moim zespole było około 2300 arkuszy, w tym 840 rozszerzonych. Sprawdziłam
                około 80 podst. i rozsz. Nasz zespół zdążył sprawdzić wszystkie, ale wiem, że
                inne zespoły nie pokończyły. Całkem możliwe, że nie zdąży się sprawdzić
                wszystkich w całym kraju. CKE może mieć problem. Ja już chyba nie będę
                sprawdzać i odmówię OKE w przyszłym roku, ponieważ jest to ciężka praca i
                jeszcze trzeba normalnie pracować w tygodniu. Wiele moich koleżanek i kolegów
                mówi, że też odmówi sprawdzania w przyszłym roku. Najbardziej bolały mnie oczy.
                Miałabym jedno życzenie w stronę abiturientów - żeby pisali w miarę wyraźnie.
                Musiałam wiele wyrazów podkreślić jako błędne merytorycznie, bo nie mogłam się
                doczytać. I to wcale nie pisali tak uczniowie z dysleksją czy dysgrafią.
                Masakra!
                • Gość: Ubi Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:42
                  a średnio ile punktów podsotawali ludzie z podstawowego i rozszerzonego?
                • Gość: kinia_86 Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 14:49
                  Nie dziwię się :p
                  • Gość: Egzaminator Re: Bez przesady!! IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 25.05.05, 15:14
                    anie wiem jak u innych, ale ja najniżej oceniłam pracę na 2 pkt z krótkiej
                    formy użytkowej, i 4 z dłuższej, ale to były dwie różne prace. Wiele też
                    oceniłam na full tzn. 5 i 10 pkt.
                    • Gość: Ubi Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 15:29
                      a rozszerzony? :> tez tak dobrze?
                      • Gość: Egzaminator Re: Bez przesady!! IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 27.05.05, 19:33
                        Z rozszerzonego nie postawiłam niestety nikomu na 100%. Najwyższy chyba był
                        wynik 14 na 18. I nikt u mnie nie miał też na 100% z tetsu luk. Najwięcej 3,5.
                        • Gość: niunia Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 19:39
                          wobec tego wydaje mi się, że próg na filologię będzie dosyć wysoki, czy sie
                          mylę? Czy mógłby Pan określić w przybliżeniu?
                          • Gość: anka Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 19:04
                            to musial(a) Pan(i) trafic na kiepska szkole...
                            ja w lukach stracilam pol punktu
                            wypracowanie tez niezle

moi koledzy podobnie (a nawet lepiej - niektorzy na angielskim stracili po ok.
                            1 punkcie na kazdym poziomie <bez wypracowan>)

Polak potrafi:)
                        • Gość: ŁAMANIE ZASAD EGZ. Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 19:40
                          Nie wiem czy jest Pan świadomy, ale jeśli te informacje co Pan mówi są
                          prawdziwe to złamał Pan zasadę tajemnicy służbowej, ponieważ nie wolno ujawniać
                          nigdzie ani podawać informacji z prac komisji egzaminacyjnych, ani to
                          publicznie ani na forum, ponieważ to jest również łamanie zasad, jakie są
                          zobowiązane do zachowania przy Pana pracy. Myślę że ktoś zwróci na to uwagę.
                          • Gość: niunia Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 19:42
                            Pan Egzaminator nie łamie praw, gdyz nie posługuje się niczyjimi danymi.
                            • Gość: ŁAMANIE PRAW EGZ. Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 19:51
                              Łamie, ponieważ mówi wprost i podaje przybliżone dane. A po numerze IP można
                              sprawdzić kto to jest. Prosze zaprzestać łamania zasad egzaminu.
                              • Gość: Ala Re: Bez przesady!! IP: *.laczpol.net.pl 27.05.05, 23:09
                                A komu to przeszkadza ,że Egzaminator podaje anonimowe przybliżone
                                dane .Zdradza tajemnicę państwową czy wojskową?Ktoś naprawdę bardzo się
                                starał ,żeby wymyśleć tak durne obostrzenia odnośnie tej matury.
                                Czy to normalne ,żeby prawie dwa miesiące czekać na jej wyniki?
                                Więc nic dziwnego ,że ludzie sprawdzający prace którzy widzą w jakim stresie
                                są maturzyści ,przekazują im swoje uwagi.Tak trzymać.
                            • Gość: grz Re: Bez przesady!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 19:51
                              słusznie....i w dodatku dodaje otuchy..dziękujemy...
                              • Gość: niunia Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 19:54
                                jego IP nie jest widoczne w całości, a można by było je otrzymać tylko na
                                drodze sądowej...
                                • Gość: ŁAMANIE ZASAD EGZ. Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:01
                                  IP można odczytać poprzez kontakt z głównym administratorem sieci, i to
                                  wystarczy aby można ujawnić całą prawde, licze że jakie przypadki jak ten
                                  EGZAMINATOR nie będą się powtarzały, ponieważ takie przykłady obniżają wartość
                                  Instytucji jaka jest szkoła, i osoba ktora tam pracuje. Uważam iż zasadnym
                                  byłoby zaprzestanie działań czynionych przez tego EGZAMINATORA na forum.
                                  • Gość: niunia Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:09
                                    Wobec tego prosze przejrzeć poprzednie posty - o innych tytułach- tam też się
                                    wypowiadali egzaminatorzy. Mało tego! wdawali się nawet w dyskusje, jeśli
                                    chodzi o sposób oceniania pracy.

Oczywiście nie rozumiem tej praktyki CKE, a sam wizerunek po maturach i tak
                                    został już mocno nadszarpnięty.
                                    • Gość: niunia Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:10
                                      oczywiście wizerunek nauczycieli
                                      • Gość: die_tonight Re: Bez przesady!! IP: *.mpss.osi.pl 27.05.05, 20:37
                                        To co przed chwilą pisałam było skierowane oczywiście do osoby która pisała
                                        negatywnie na temat "egzaminatora".
                                  • Gość: die_tonight Re: Bez przesady!! IP: *.mpss.osi.pl 27.05.05, 20:35
                                    W czym Ci przeszkadza ta wypowiedź ,że się jej tak czepiasz czlowieku?? Kilka
                                    informacji nikomu szkody nie zrobiło ,a tylko pozwoliło na jakieś przewidywania
                                    odnośnie naszych błędów zrobionych na owej maturze.Ja poprostu nie rozumiem
                                    takich jak Ty (kimkolwiek jesteś)...mase praw jest łamanych każdego dnia (nie
                                    mówie Tylko o prawach typowo "szkolnych" które powinny być wyjaśniane-a nie
                                    są!!! I nikt na nie nie zwraca uwagi w należyty sposób). Prawda jest taka ,że
                                    podczas samych egzaminów maturalnych również było widocznych masę niedociągnięc
                                    wartych wyciagania na "swiatlo dzinne" ,ale takich nikt nie rozdmuchuje- bo
                                    lepiej uwypuklać jakże niewielkie przewinnienie egzaminatora , który jedynie
                                    chciał nam pomóc.Następnym razem zastanów się nad tym co piszesz.Bo nie każdy
                                    musi mieć takie zdanie jak Ty.Ja miałam nadzieję dowiedzieć jakichś informacji
                                    ale ,że niezgrabnie się wtrąciłeś do tego forum -takich już nie uzyskam .
                                    Nie-dziękuję
                                    • Gość: niunia A jakie to ma teraz znaczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:46
                                      Teraz zostało nam już tylko czekać na oficjalne wyniki.
                                      • Gość: ŁAMANIE ZASAD EGZ. Re: A jakie to ma teraz znaczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:52
                                        Będę przystawał przy tym iż egzaminator łamał - jeśli faktycznie nim ta osoba
                                        jest - takie osoby trzeba eliminowac z tego forum, ponieważ stwarzają
                                        zagrożenie dla innych i później powstają jakieś dziwne wybrki osób które nie
                                        mają zielonego pojęcia na temat reguł i obowiązków pracy egzaminatora. PS.
                                        Proszę pamiętać o wycieku opolskim...
                                        • Gość: grz Re: A jakie to ma teraz znaczenie? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:01
                                          a co to za tabu że ktos dostal 3 czy 5 pkt?
                                          a niech się ludzie uradują...
                                          komu to przeszkadza?
                                          co ma z tym wspolnego wyciek opolski to nie wiem...niezadowolonemu dedykuje
                                          taki jeden idiom-BE COOL AS A CUCUMBER...
                                          uważam że egzaminator poprawił wizerunek matury i BARDZO DOBRZE że pare uwag
                                          napisał...mam nadzieje że krytykant sie nie obrazi ale może by pare osób
                                          napisało jaki stres przeżywa w oczekiwaniu na wyniki...jeszcze raz BRAWA DLA
                                          EGZAMINATORA...kto też tak uważa niech sie wpisuje bo jeszcze człowieka ktos
                                          podkabluje...
                                        • Gość: grz Re: A jakie to ma teraz znaczenie? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:04
                                          może napiszmy ile egzaminator ma za pracę brutto 8-10 zł...dobrze ze piszą
                                        • Gość: DEBILA KOSIC Re: A jakie to ma teraz znaczenie? IP: *.man.busko.pl 27.05.05, 22:46
                                          FACET wiesz ze jeste mądry inaczej??
                                          gazety podawaly np przyblizone wyniki zustnych
                                          wez sie walnij w leb
                                  • Gość: PIXEL Re: Bez przesady Łamańcu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:47
                                    Przeciez prace byly anonimowe, kodowane, co to za tajemnica sluzbowa, jesli sie
                                    oglosi w necie, ze w jakichs anonimowych koszarach (czyt. w jakiejs szkole)
                                    nikt nie dostal maksa z rozszerzonego. Nie strasz, nie strasz ;-)
                                    A post byl wyslany od znajomego, ktory ma neta, ale nie jest egzaminatorem
                                    Hi hi hi hi hi
                                    • Gość: ŁAMANIE ZASAD EGZ. Re: Bez przesady Łamańcu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:54
                                      Adres IP jest święty i niepodważalny. Zaniechać tych działań, jak
                                      najszybciej !!!
                                      • Gość: ....... Re: Bez przesady Łamańcu!! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 27.05.05, 22:55
                                        A co to za oszolom?:)
                                      • Gość: karolinka86 Re: Bez przesady Łamańcu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 00:01
                                        chciałam sobie kulturalnie przed snem na forum zajrzeć ,a tu ZONK podniesiono
                                        mi ciśnienie bez picia kawy. lekka przesada z tym szukaniem wlasciciela IP. my
                                        po prostu chcemy znać wieksze szczegoly tych matur o ktorych i tak juz media
                                        plotą wiec o czym my w ogole rozmawiamy?
                                  • Gość: khamil Re: Bez przesady!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.05, 00:07
                                    lecz sie
                                  • Gość: lol Re: Bez przesady!! IP: 213.199.254.* 28.05.05, 18:05
                                    kretyn
                                  • mamosz Re: Bez przesady!! 29.05.05, 14:02
                                    Gość portalu: ŁAMANIE ZASAD EGZ. napisał(a):

> IP można odczytać poprzez kontakt z głównym administratorem sieci, i to
                                    > wystarczy aby można ujawnić całą prawde, licze że jakie przypadki jak ten
                                    > EGZAMINATOR nie będą się powtarzały, ponieważ takie przykłady obniżają
                                    wartość
                                    > Instytucji jaka jest szkoła, i osoba ktora tam pracuje. Uważam iż zasadnym
                                    > byłoby zaprzestanie działań czynionych przez tego EGZAMINATORA na forum.
                                    Po pierwsze jak jestes taki legaslista to postaraj sie pisac po polsku!!!!
                                    A jesli chodzi o obnizenie rangi szkoły ,matury i osob ,które ctamze pracuja to
                                    dokonał tego w majestacire prawa MENiS oraz jego córeczki CKE iwszystkie OKE-po
                                    pierwsze produkujac bubla pt ."Nowa Matura ",który to bubel słuzy do produkcji
                                    rzesz ćwierćinteligentów z wykształceniem średnim bo jedyna umiejetnosc jaka ta
                                    matura na poziomie podstawowym sprawdza to umiejetnosc czytania instrukcji
                                    pralki bez obrazków.
                                    Po drugie ten bubel wspierajac a) systemem oceniania-nie ma mozliwosci starcia
                                    na proch baranów ,którzy nic kompletnie nie umieją ,ani tez wyróznienia jakoś
                                    ludzi o niebanalnych pomysłach ,wyjatkowej inteligencji i samodzielnie
                                    myslacych.Po prostu przyszedł walec i wyrównal ,co smielej wyrastajace ponad
                                    przecietnosc pędy skutecznie wbijajaac w ziemię
                                    Po trzecie stosujac ewidentne naduzycia w postaci zmuszania weryfikatorow do
                                    ndoszukiwania sie jakichkolwiek punktow tam gdzie ich dac sie w zaden sposób
                                    nie dało,oraz odmawiajac napiętnowania ewidentnych gotowców gołym okiem
                                    nauczyciela z pewnym doswiadczeniem widocznych -cóż typowe naciąganie faktow do
                                    z góry założonej tezy ,że matura jest triumfem i sukcesem grupy
                                    partaczy ,ktorzy ja przygotowali .Teraz szukaj dsobie mojego IP,trop mnie i
                                    napietnuj jak prawdziwy czekista -jesli fakty nie potwierdzaja naszej teorii
                                    tym gorzej dla faktow.
                                    Juz nie wspominam o upokarzajacej stawce dla egzaminatorow -bo wiadomo ,że
                                    nauczyciele wszystko przełkna "dla dobra dzieci" i chyba to byl jedyny motyw
                                    przyswiecajacy wiekszości osób pracujacych w komisjach-w przyszłym roku
                                    bedziecie sobie sprawdzać sami.
                                    W obliczu milionów jakie poszły w błoto z powodu kretyńskiej organizacji tych
                                    matur w czxasie ,firm kurierskich jezdzacych czasami po 1(słownie jeden )
                                    arkusz to jak MENiS potraktował szarych wyrobników oświaty jest po prostu
                                    arogancją ,ciekawe ile zgarnęli autorzy tego bubla -tez po 8 zł za pracowicie
                                    wypocony arkusz?
                                    W sumie zdolni uczniowie mieli niezły ubaw ,sredni świety spokój,cwani
                                    spokojnie mogli sobie calosć załatwić swoimi sposobami mimo kodów tajnych przez
                                    poufne ,a miernoty też mogą spac spokojnie.Czyli pelny sukces w polskim stylu.
                                    • Gość: GRZ Re: Bez przesady!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 15:11
                                      PO 8 ZL BRUTTO ZA JĘZYKI OBCE...DRUGI RAZ CIĘŻKO BĘDZIE TAKICH JELENI ZNALEŻĆ
                                      ------
                                      KTÓRYCH NIKT NIE POTRAFI WŁAŚCIWIE DOCENIC...
                                      • Gość: GRZ Re: Bez przesady!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 15:12
                                        DOBRZE JESZCZE ŻE NIE PADLI NA POSTERUNKU BO CHYBA DUŻO DO TEGO NIE
                                        BRAKUJE...POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH EGZAMINATORÓW..
                                    • Gość: niet Re: Bez przesady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 16:15
                                      Popieram Cię mamosz oburącz.
    • Gość: gbg Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:32
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2734026.html
    • Gość: EGZAMINATORZY jakie były wyniki tych co sprawdziliśmy... IP: 213.199.254.* 27.05.05, 22:55
      no my właśnie tutaj z kolegami i koleżankami tego chcieliśmy, tak że niby
      nieoficjalnie tutaj tak jakby sie wypowiedzieć... no więc myśmy jak już sobie
      prace jakąś sprawdzili to tak szybko pod ławeczką zapisywali czy ktoś zdał czy
      ktoś ewentualnie nie zdał. to znaczy, zeby nie było nie tam pesel czy coś tylko
      takie kreseczki że zdał, albo że nie zdał. To znaczy sobie tak sprytnie
      wykombinowaliśmy, że mieliśmy takie tabeleczki i po prawej kreske taką
      stawialiśmy jak zdał, a po lewej jak ktoś ewentualnie nie zdał. I te karteczki
      mogły być całkiem małe a i tak dużo tam sie tych kreseczek zmieściło, że nikt
      nie wiedział, że my tak robiliśmy, a myśmy robili. I nawet potem wpadliśmy na
      taki pomysł, że można tą tabelke najpierw tak lekko narysować, bo jak sie
      ewentualnie okazało że tych co zdali było więcej niż tych co nie zdali albo, że
      tych co nie zdali było więcej niż tych co zdali to wtedy tak możnabyło tak
      zakręcić tą tabelką i wtedy całkowicie można było karteczkę zapełnić, a nie, że
      tam gdzieś troche pustego miejsca zostawało. No i właśnie sie zastanawiamy czy
      my te wyniki moglibyśmy tutaj napisać? czy to może nas jakieś FBI albo NBA
      będzie tam gonić, że naprzykład my sobie idziemy ulicą, a oni stój tu CIA no i
      my, żeby sie nie dać złapać to musielibyśmy tak szybko biec albo przez jakiśtam
      żywopłot czasem przeskoczyć, a niektórzy z nas są tak troche nie najszybsi i to
      mogliby ich mimo tych żywopłotów złapać czy coś. No i właśnie że jak.
      moglibysmy tu wpisać z koleżankami i z kolegami z angielskiego, polskiego,
      matematyki i biologii napisać, że jak te nasze tabeleczki wyglądają czy nie bo
      już sami nie wiemy?
      • Gość: ..... Re: jakie były wyniki tych co sprawdziliśmy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 27.05.05, 23:09
        buhahahahahaha dobre,dobre:)
      • Gość: uhahahaha Re: jakie były wyniki tych co sprawdziliśmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 00:01
        baardzo dobre!!!!
        jasne dawajcie taką tabeleczkę
        najchętniej z biologi;D;D;D;D;D;;D;D;D;D;D
        będzie nam 'zdawaczom' niezmiernie miło;) dowiedzieć sie czegoś konkretnego od
        kompetentnych ludzi
        ;D;D;;D;;D;D;D;;D;D;;D;D
        • Gość: grz Re: jakie były wyniki tych co sprawdziliśmy... IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 00:09
          a napiszcie nam jeszce jakie czesci w budowie rozniace kobiete i mezczyzne byly
          napisane...to z biologii...egzaminatora pochwalic i już..a jak sie komus nie
          podoba ze rozladowuje atmosfere to niech spada z agrestu na wiśnie..pozdrawiam
          egzaminatoprw-podawajcie dobre wiadomosci i niech sie wamo dobrze sprawdza i
          jeszcze lepiej liczy...trzymamy za waz kciuki i jestesmy z wami mimo ze tak
          gorąco...
          • Gość: lol Re: jakie były wyniki tych co sprawdziliśmy... IP: 213.199.254.* 29.05.05, 14:53
            Jakie były różnice? no to oczywiste przecież "facet ma fiu_ta, a kobieta
            cip_ke" A najlepsze jest to, że jeden koleś faktycznie tak napisał, no naprawde
            szacuneczek dla niego za odwage. i nie zgłaszajcei tej opini do moderatora bo
            ta jest tulko cytat i to właśnie z gazety wyborczej :P
      • Gość: enigma Re: jakie były wyniki tych co sprawdziliśmy... IP: *.ula5.1000lecie.pl 29.05.05, 13:11
        Hahahaha:D:D:D
    • Gość: ferrin ehh IP: 80.51.233.* 28.05.05, 18:13
      miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,2734246.html
      • Gość: ja Re: ehh IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.05.05, 18:21
        nic nowego o tym juz sie mowilo od dawna. Nowa matura jest idealna dla
        przecietniaków, bardziej zdolni tracą bo "nie mieszcza sie w kluczu". To jest
        straszne... przykładem moze byc chociazby rozsezrona historia gdzie podobno
        wiekszosc maturzystów która wybrala temat o PRLu dostanie 0 punktów (prace nie
        na temat) a ci ktorzy wybrali srenioewicze nie bedą mieli tego problemu. Gdzie
        tu sprawiedliwosc?!
        • Gość: myk Re: ehh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 18:48
          Jak gdzie? Miałeś 2 tematy do wyboru. Wybrałeś drugi mimo, że nie zrozumiałeś tematu. Kogo to wina? Sam też pisałem drugi ale nikogo nie obwiniam za to, że źle napisałem prace.
          • Gość: ja Re: ehh IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.05.05, 19:14
            a kto powiedzial ze nie na temat?! widziales klucz?! jest bardzo liberalny,
            niestety czesc egzaminatorów ma swoją własną wizję pracy na ten temat, zajrzyj
            do watku egzaminatora WM. Jeden zespól egaminatorów zaliczy, moze na 3 poziom,
            a inny nie zaliczy wcale bo uzna ze to nie tak powinno wyglądac. zaslanianie
            sie kluczem jest bez sensu, bo jest bardzo niekonkretny i ogolnikowy. Jedeni
            unają ze nie da sie analizowac przemian w spoleczenstwie bez "szkieletu" faktów
            a inni ze podawanie faktów kloci sie z tematem. Datego wyniki w roznych
            regionach nie bedą porownywalne.
            • Gość: myk Re: ehh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:34
              Nie, nie.. Temat był 'Scharakteryzuj przemiany, jakie dokonały się w społeczeństwie polskim w okresie Polski Ludowej', żeby zrozumieć temat wystarczyło pomyśleć o czym były teksty źródłowe oraz przeczytać tekst który był pod tematem. Ja sam gdy wyszedłem z sali poszedłem do nauczyciela historii i mu mówię jaki temat itp, co napisałem, a on do mnie 'Tam mogłeś pisać o awansie ludzi ze wsi do miast itp'. Od tego momentu wiedziałem, że moja chronologia PRL to praca nie całkiem na temat. Ale oczywiście nie zgadzam się z tym, że to praca na 0 pkt.
              • Gość: Jaaa Re: ehh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 15:03
                A kto powiedzial ze ktos bedzie te wyniki wysylal poczta? Dyrektorzy szkol maja
                dostep do danych logujac sie na OKE, dane tez wysylali systemem Hermes 2005.
                Wiec mysle ze te dane czastkowe moga byc rzeczywiscie wysylane do szkol, w
                celach statystycznych dla szkoly. Czy my sie dowiemy jakie sa wyniki, to juz
                osobna sprawa i chyba watpliwa.
                • Gość: lulaby Re: ehh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 15:17
                  Tylko, jak tu tworzyć statystyki z tylko częściowych danych?
                  • Gość: Jaaa Re: ehh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 15:28
                    wyobrazam to sobie tak, najpierw przyjedzie polski, potem ang. itd.
        • Gość: samanta Re: ehh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 15:53
          Jak ktoś tematu nie zrozumiał to może obwiniać tylko siebie. I co za różnica
          czy tamat I czy II??? Jakby ktoś w temacie o średniowieczu napisał o polityce
          Polski wobec Niemiec to też by dostał zero. Temat brzmiał: przemiany społeczne -
          to nie to samo co przemiany polityczne czy gospodarcze.
    • Gość: geograf Re: NOWINKI ze świata egzaminatorów IP: *.ztpnet.pl 30.05.05, 11:27
      dziewczynko ty chyba matury w tym roku nie zdawalas, a z matmy to jestes bardzo
      slaba

13x30=390 prac na weekend

390 x 5= 1950 prac w 5 weekendow

pzdr
      • ssylvia1 Re: Do geografa 30.05.05, 14:55
        Jeżeli nie wiesz/nie rozumiesz, tego o czym piszę, to nie wrzucaj tutaj
        absurdalnych komentarzy!!

prace sprawdzane były w 2 a nie w 5 weekendów, to po pierwsze.
        Po drugie, planowano, że te 2000prac mają egzaminatorzy sprawdzic w 1 weekend
        (miało być więcej egzaminatorów). Skończylo się na tym, że 2000prac dostali na
        2 weekendy.

Ostatecznie- happy end- wszystkie prace zostały sprawdzone, ale Tatuś siedział
        tam wczoraj do 23.00.

• Gość: enya Re: Do geografa IP: *.ula5.1000lecie.pl 30.05.05, 15:47
          Duzo osob oblalo? Mial ktos 100% ?
          • mamosz Re: Do geografa 30.05.05, 19:10
            Oblało niedużo bo ogólny trynd miał być ,że matura jest cuuudna i wszyscy
            zdają .Ale sporo było prac fajnych ,nie wiem czy 100% ze wszystkiego bo
            sprawdzalismy tylko (ang) na poziomie podstawowym pisanie ,a na rozszerzonym
            Arkusz III,ale zdarzalo sie ,że w tej części były prace 100%.Cały problem
            polega na tym ,że tych naprawdę świetnych jezykowo i zawartościowo-ciekawie
            napisanych ,niesztampowo,niebanalnie nie ma jak nagrodzić ,powiem więcej często
            tacy uczniowie tracili punkty bo albo mieli za duzo do powiedzenia ,albo nie
            miescili sie w ramach z góry założonego schematu.Zgadzam sie ,że szczególnie
            angielskie formy pisane wymagają pewnej dyscypliny ,ale czasem mi było żal!!!
            • Gość: enya Re: Do geografa IP: *.ula5.1000lecie.pl 31.05.05, 09:18
              Dziekuje za odpowiedz, dodal mi pan otuchy:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka