Dodaj do ulubionych

chemiczne niuanse

30.05.05, 13:19
1. w zadaniu z podstawowej o tluszczach napisalem w poleceniu o podanie nazwy
przykladowego tluszczu: ryby tran. wszyscy pisali konkretnie: np. trioleinian
gliceryny

2. w zadaniu z teoria kwasow i zasad na rozszerzonym gdzie trzeba bylo
napisac reakcje napisalem:

NH4+ ---> NH3 + H+

CO3 2- + H+ ----> HCO3 -

myslicie ze uznaja mi te odpowiedzi? co do drugiego to watpie, reakcje mialy
byc z woda (?)
Obserwuj wątek
    • Gość: mjuriel Re: chemiczne niuanse IP: 80.50.190.* 30.05.05, 13:47
      u mnie większość osób miało właśnie tran...w ogole kiedy te odpowiedzi??[sic!]
      • rever1 Re: chemiczne niuanse 30.05.05, 14:19
        nie wiem, w kulki sobie leca!!! :P
        • Gość: egzaminator Re: chemiczne niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:25
          jeżeli chodzi o tłuszcz to tran jest prawidłowo. Zadanie miało na celu badać
          zastosowanie chemii w życiu. Tak więc nazwa systematyczna była zbyteczna.
          Natomiast rozważając teorię Bronsteda-Lowryego nie należy zapominać o wodzie.
          Jak wiadomo woda jest kwasem jak i zasada. A tu nie widać z tego zapisu czy NH4+
          to kwas czy zasada. Ja wiem ze to oczywiscie kwas, ale nalezalo to pokazac :)
          Pozdrawiam
          • Gość: kerlejn Re: chemiczne niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:34
            no tran to chyab nie bardzo, nie ma w kluczu i tak
    • Gość: zzzzz Re: chemiczne niuanse IP: *.net 30.05.05, 14:50
      są wyniki z chemi ile macie punktów
      • Gość: rever1 Re: chemiczne niuanse IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.05, 17:17
        no i co ze nie ma w kluczu, przeciez klucz to tylko propozycja a egzaminator ma
        umiec myslec i weryfikowac!!
        • riannona Re: chemiczne niuanse 30.05.05, 21:37
          tran przeciez jest tłuszczem nienasyconym, a w pytaniu nie podali nazwy
          chemicznej! tez napisałam tran
          • Gość: elios Re: chemiczne niuanse IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.05, 21:42
            primo ... ypowiedzial sie egazminatori i powiedzial ze ok to raz.
            seconda to fat, ze w kluczu jest taki skrot na poczatku "np.", co sugeruje ze inne odpowiedzi tez sa prawidlowe.
            • Gość: Riannona Re: chemiczne niuanse IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 30.05.05, 21:49
              hehhee ups przeczytalam ze nie prawidlowo:)))) hehe notak maturke sie pisalo
              hehe:)
            • Gość: Riannona Re: chemiczne niuanse IP: *.lomza.sdi.tpnet.pl 30.05.05, 21:50
              a mam pytanos a jak sie napisało ze sód jest koloru białego to zle ?
              • Gość: mm Re: chemiczne niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:54
                źle
          • Gość: elios Re: chemiczne niuanse IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.05, 21:42
            poza tym tez mam tran XD
    • Gość: lepszy egzaminator Re: chemiczne niuanse IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.05.05, 00:26
      to drugie napewno masz dobrze, przecież to teoria DONOROWO-AKCEPTOROWA :)
      • Gość: maturzysta Re: chemiczne niuanse IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 09:46
        drugie też tak zrobiłem i mam nadzieję, że dostanę za to punkty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka